Дім

Що таке метод організації 20/10 для підтримання чистоти

Існує безліч способів прибрати в оселі, і більшість з них мені не подобається. Вони займають багато вільного часу, яке я могла б витратити на щось корисніше та приємніше, наприклад, навчання або читання. Я вже мовчу про сили та терпіння, які потрібні для ретельного натирання підлоги та чищення поверхонь, а про миття вікон і батарей навіть не нагадуй!.. Тому якщо генеральне прибирання тебе не мотивує так само як і мене, я розкажу про ефективний метод підтримання чистоти та порядку, що не крастиме твій час та енергію.

Цікаво на тему: Прибирання з любов’ю до себе: система наведення порядку FLY Lady

Принцип 20/10 – прибирай та відпочивай

Є така книжечка, називається «Unf*ck Your Habitat: You’re Better Than Your Mess», а написала її блогерка Рейчел Хоффман. Не знаю, чи перекладали цю книгу українською, але дослівно назва звучала б якось так: «До біса твоє середовище: Ти кращий за свій безлад». Це легкий нон-фікшн для таких ледащих як я, написаний з гумором та повний корисних порад щодо підтримання порядку у квартирі та організації твого простору. В ньому авторка описує принцип 20/10, що можна пояснити буквально одним реченням:

20 хвилин ти витрачаєш на прибирання, 10 хвилин – на відпочинок.

При чому, перерви дуже важливі, адже вони дозволяють зупинитися коли тобі зручно та не перевтомлюватись. Ідея тобі зрозуміла: ти розподіляєш всі хатні справи на двадцятихвилинні відрізки з проміжками у десять хвилин для перепочинку, що дозволяє тобі не перетворювати процес наведення порядку на божевільний марафон. За парочку таких підходів ти зможеш швидко навести лад в оселі, і ще залишиться час на відпочинок. Я спробувала і мені сподобалось: маю невеличку квартиру, в якій за три підходи я прибрала та навела порядок в речах, а у проміжки пила водичку та переглядала соцмережі. 

Цікаво на тему: Магічне прибирання Марі Кондо: Секрети та лайфхаки

В чому переваги принципу 20/10

Він буде ефективним, коли ти робиш це регулярно та не запускаєш безлад. Якщо робитимеш це 2-3 рази на тиждень, то зможеш постійно підтримувати чистоту та порядок навколо. Такий підхід потребує певної дисципліни, і якщо це не твій коник, то метод може не спрацювати. 

Фанаток ретельного прибирання протягом всього вікенду це не стосується. Але подумай, чи не шкода тобі тих зусиль, якщо вже завтра знову з’явиться пил, на стільці – купка речей, а на кухні – стос немитого посуду, і знову доведеться прибирати? Гадаю, краще звикнути виділяти на це хоча б по 20 хвилин на день, проте в тебе завжди буде порядок та вільні вихідні. Як на мене, це більш результативно, хіба ні?

Цікаво на тему: Прибирання за допомогою смартфона, мішка та трьох кіл

Як привчити себе до принципу 20/10

Найкращий варіант – це адаптувати такий метод прибирання під свою рутину. Звичайно, багато залежатиме від ритму твоєї роботи, розміру приміщення, але не треба намагатися встигнути зробити все в один день. Спочатку зосередься на одній кімнаті й поступово переходь до наступної.

Сенс принципу 20/10 полягає в розподіленні великих задач на дрібні, тому для початку спробуй скласти глобальний список справ та розбити його на менші підзадачі. Наприклад, візьми одну кімнату – твій кабінет. Що в ньому треба зробити:

  • витерти пил на стелажі, столі та підвіконні;
  • повитирати техніку: ПК, ноут, монітор;
  • прибрати павутиння по кутках, стелі та люстрі;
  • розкласти канцелярію та книжки по місцях;
  • пропилотяжити та вимити підлогу.

Умовно на все в тебе піде близько 40 хвилин, тобто 2 рази по 20 хвилин, між якими обов’язково треба зробити перерву на 10 хвилин. В цей час посидь на дивані, закинувши ніжки на пуфик, випий кави, почитай кілька сторінок бестселера або почни дивитись новий фільм. Тільки не розслабляйся та не кидай справи на півдорозі! Краще в процесі послухати улюблений плейлист або аудіокнигу, якщо вже тобі так нудно.

Таким чином, потихеньку, переходячи від однієї кімнати до іншої, ти без напрягів наводитимеш та підтримуватимеш порядок та чистоту в себе вдома, і зможеш пишатися собою, що в тебе завжди охайненько та прибрано.

Цікаво на тему: Як швидко прибрати оселю, якщо «та ну його», але треба

Як себе мотивувати

Щоб не покинути звичку прибирати за методом 20/10, тобі потрібно стати організованішою та бажати, щоб твоя квартира виглядала так, як показують у твоїх улюблених серіалах. Для цього варто дотримуватись загального порядку:

  1. Робити регулярне розхламлення: віддати або утилізувати все, що непотрібно та заважає твоїй оселі виглядати прибраною.
  2. Позбутися візуального шуму в інтер’єрі: переглянути декор, зручно організувати простір, розставити речі по місцях, щоб вони не створювали відчуття захаращення.
  3. Зробити апсайклінг стареньких меблів, які тебе дратують, але викинути шкода.

Цікаво на тему: Свобода від речей: як звільнити житло від зайвого

Тобто якщо тобі приємно знаходитися у власній оселі, то регулярне прибирання теж не напрягатиме, а навпаки, хотітиметься, щоб усе навкруги сяяло чистотою та випромінювало затишок.

Читай також:

Переглянути коментарі

  • Навіть не знала про такий метод, дякую, я як раз на вихідних його і спробую))

Останні

Гід по ретиноїдах: які бувають і як діють на шкіру

Нас із тобою часто збиває з пантелику неймовірно великий асортимент засобів для догляду з ретиноїдами… Докладніше

Жовтень 17, 2024

Подорожуємо і читаємо: п’ять книжок, здатних змусити забути про час

Про користь читання вже було сказано мільярди мільйонів слів. Усі ми чудово знаємо, що таке… Докладніше

Жовтень 17, 2024

Як створити стильний образ: 6 маленьких хитрощів

Хочеш виглядати стильно і ловити на собі захоплені погляди? У такому разі обов'язково потрібно подбати… Докладніше

Жовтень 17, 2024

Рецепти улюблених страв авторів EVA Blog

Ну що може бути краще, ніж домашня їжа, приготована з любов'ю на хвилі кулінарного натхнення?… Докладніше

Жовтень 16, 2024

15 найкращих масок для обличчя, незамінних взимку

Зима – час затишних светрів, гарячого какао і стократного перегляду улюблених фільмів. І поки ти… Докладніше

Жовтень 16, 2024

Що не можна робити під час менструації?

Жіночий організм отримав від природи складні налаштування. У нас все непросто: ми емоційні, чутливі та… Докладніше

Жовтень 15, 2024