Натхнення

Що таке проєкція у психології

Бувало відчуття, що весь світ змовився проти тебе? Подруга раптово стала забагато критикувати, шеф чіпляється з постійними зауваженнями до роботи, і навіть майстриня манікюру якось занадто оцінювально на тебе дивилась останнього разу? Цілком можливо, всі ці люди насправді продовжують позитивно до тебе ставитись, а всі описані думки — твоя власна проєкція. Що це за механізм в психології, як впливає на сприйняття емоцій та поведінки інших, в чому його позитивні та негативні сторони — розкажу у цій статті! 

Як працює проєкція в психології?

Психологічна проєкція — це особливість сприйняття, коли людина приписує іншим власну внутрішню інтерпретацію поведінки, слів та емоцій. При цьому інша особа може зовсім не поділяти таких думок та бачити все в зовсім іншому світлі. Проєкція є механізмом захисту в психології,  і без практики складно зрозуміти, що накладаєш на когось власне сприйняття зовнішніх подій. Ти можеш несвідомо приписувати оточенню мотиви поведінки, які насправді є лише твоїм баченням, дзеркалити на інших свої думки та емоційний стан. І тобі здаватиметься, що все це відбувається ззовні, а ти не маєш до цього відношення. 

Часто причиною тому є несвідоме бажання уникнути “поганих” емоцій, сховати від себе власну тіньову сторону, убезпечити самооцінку, залишитись соціально прийнятною. “Це не я, це все вони”. Ти ніби намагаєшся прийняти ззовні емоції, бажання або думки, які насправді народилися всередині. І таким чином уникнути відповідальності за них. 

Ще одна ситуація, коли вмикається психологічна проєкція, — це розбіжність реальних емоцій, поведінки та думок з тим, якою ти себе уявляєш. Якщо ти “ідеальна мама”, то вважатимеш, що це дитина поводить себе неадекватно й навмисне виводить, а не ти відчуваєш агресію й роздратування від втоми та надмірного сенсорного навантаження. 

Цікаво на тему: Що таке софт скіли та як їх розвивати, щоб досягнути успіху

У психології існує три типи проєкції:

  1. Невротична. Ти вбачаєш в діях, характері та емоційному стані іншої людини якості, які не хочеш визнавати або не приймаєш в собі.
  2. Компліментарна. Тобі здається, що всі мають аналогічні навички, здібності, рівень знань та вмінь.
  3. Додаткова. Ти настільки захоплена своїм баченням, що вважаєш, що інші сто відсотково поділяють твої думки й завжди з ними згідні.

Як бачиш, проєкція може дзеркалити й позитивні якості. Але мінус в тому, що ти сприймаєш людину кращою, ніж вона є насправді. Інколи це призводить до розчарувань. А інколи може навіть стати життєво небезпечним, якщо повіриш людині, що має злі наміри. 

Психологічна проєкція зазвичай відбувається несвідомо. Цей механізм в дії можна побачити, коли людина засуджує в інших якості, які не хоче визнавати в собі, адже вважає їх неприйнятними та неправильними. Вона активно роздає поради, як треба й не треба робити іншим, в той час, як насправді все це може адресувати сама собі. 

Зазначу, що для активації механізму психологічної проєкції не обов’язкова наявність у зовнішнього об’єкта рис, які сприймаються як негативні чи неприйнятні. Але обов’язково будуть риси та якості, що відіграватимуть роль тригерів. Саме вони й вмикатимуть реакцію віддзеркалення та перенесення. 

Проєкція також допомагає знизити страх перед невідомим, повернути зрозумілість та стабільність своїй картинці світу. До речі, коли вона відбувається не на іншу людину, а на природу чи тварин, отримуєш таке явище як персоніфікація. Людські емоції від взаємодії з об’єктами перетворюються на їх характеристики (“похмурий ліс”, “радісна галявина”).  

Цікаво на тему: Синдром відкладеного життя: симптоми та як його позбутись

Позитивні наслідки психологічної проєкції

Попри те, що проєкція може викривляти сприйняття реальних явищ та подій, вона приносить й користь. У психології можна виділити наступні її позитивні сторони

  1. Здатність проявляти емпатію. Існує безліч ситуацій, де ти не можеш відчути один в один емоції іншої людини, і психологічна проєкція допомагає сформувати відповідне уявлення. Воно стає базою для співчуття та співпереживання. Звісно, є ризик трактувати емоційний стан неправильно, але регулярна практика рефлексії допомагає налаштувати радари.
  2. Покращення взаєморозуміння. Контрольоване використання психологічної проєкції для налагодження спілкування з іншими допомагає уявити “а як би я діяла/відчувала в такій ситуації”. Таким чином можливо побудувати кращу взаємодію, якщо пам’ятати, що всі твердження — припущення, які варто перевірити. Наприклад, прямо запитати “Чи правильно розумію, що тобі хотілось би ось такої підтримки”.
  3. Можливість сформувати враження при мінімумі інформації. Коли мозок чогось не розуміє, він вмикає режим тривожності, адже вважає ситуацію потенційно небезпечною. Проєкція допомагає на базі невеликої кількості відомостей сформувати певне враження й таким чином знизити знервованість.

Цікаво на тему: Вікно Овертона: як змінювати своє сприйняття норми

Негативні наслідки психологічної проєкції

Хоч в психології проєкція і відіграє роль захисного механізму, варто розуміти, що турбується вона про підтримку сталого стану речей та уникнення неприємних відчуттів, а не про раціональне покращення життя. Тож може мати відчутні негативні наслідки:

  • призводить до конфліктів, сварок та навіть остаточного розірвання стосунків;
  • викликає бажання “виправити” іншу людину чи хід подій, замість того, щоб покращити власне життя та самооцінку;
  • підштовхує віддалитись або взагалі позбутись тих, хто є тригером неприємних, неприйнятних для себе почуттів;
  • робить тебе підозрілою та схильною до ревнощів у стосунках;
  • змушує ідеалізувати людину, якщо дзеркалиш на неї власне захоплення;
  • заважає усвідомити наявність своєї тіньової сторони та навчитись з нею працювати;
  • допомагає вперто ігнорувати власні негативні якості, присвоювати їх іншим та залишатись “у білому пальті”.

Цікаво на тему: Синдром відмінниці: чому не варто бути хорошою дівчинкою?

Як навчитись відстежувати проєкцію в психології?

Психологічна проєкція — явище двостороннє. Може бути як твоєю, так і на тебе. Тож чим краще опануєш усвідомлення та відстеження цього процесу, тим рідше стикатимешся з негативними наслідками для особистого розвитку цього захисного механізму. 

Допоможе у цьому регулярна практика саморефлексії (розповідала ось у цій статті за посиланням). Вона підсвітить моменти, коли ти надто гостро реагуєш на відносно банальні ситуації. Коли просте конструктивне зауваження сприймаєш як цілеспрямований негатив. Вірогідно, в цей момент ти віддзеркалила свої емоційний стан на співбесідника. Бувають і зворотні ситуації, коли інша людина починає ображатися на безтурботні фрази. Можливо, саме в цей момент вона наділила тебе неприйнятими переживаннями. 

Додаткові практики, корисні для кращого розуміння психологічної проєкції:

  1. Зроби список людей/якостей/поведінки, яких вважаєш поганими, та під кожний пункт напиши, чому саме. А потім в стовпчику поруч напиши, які позитивні способи використання цих якостей для свого розвитку можуть бути. Порозмірковуй, можливо забороняєш собі ці вигоди. Подумай, чому.
  2. Коли відчуваєш, що на тебе перенесли свої хвилювання, проблеми з самооцінкою, емоційним станом чи мотиви поведінки, проговори чітко: “Це не моє, я відчуваю інакше”. Але зверни увагу, що ціль вправи — не довести щось іншій людині, а навчитись не брати на себе її відповідальність за власні захисні механізми.

Задача психологічної проєкції — захистити від емоцій та переживань, які людина в конкретний момент не здатна витримати. Її не варто всіма силами уникати, але важливо відстежувати та припиняти, коли гостра потреба в цьому адаптивному механізмі пройде. 

Цікаво на тему: Що таке колесо життєвого балансу та як його побудувати?

Проєкція в психології показує прагнення розвитку в векторі “я хороша”, “мене варто залишати частиною групи”. Але фішка в тому, що тіньові сторони не завжди роблять тебе поганою і не обов’язково сприймаються оточенням як негативні. Пропрацювання захисних механізмів в психології є важливим для прийняття себе з сильними та слабкими сторонами. Вміння усвідомлювати, коли вмикається психологічна проєкція, допомагає більш об’єктивно бачити картину світу та змінювати поведінку відповідно до неї, а не химерних уявлень. Покращує стосунки, адже дозволяє бачити реальні якості партнера, а не домальований власною психікою образ. А як ти вважаєш, наскільки часто проєкції впливають на твої рішення, емоційний стан та поведінку? Розкажи у коментарях! 

Читайте також:

Останні

10 сухих шампунів, які реально працюють

У тебе теж бувають дні, коли волосся має не найкращий вигляд, а часу на повноцінне… Докладніше

Вересень 19, 2024

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024