Натхнення

Синдром відкладеного життя: симптоми та як його позбутись

Ти помічала за собою, що час від часу починаєш жити майбутнім? Фіксуєшся на очікуванні якогось моменту, і поступово він стає настільки важливим і бажаним, що теперішнє починає викликати розчарування. Якщо так, цілком можливо, що на тебе впливає синдром відкладеного життя. Що це таке, які його симптоми та як позбутися, допоможу розібратися у цій статті EVA Blog. Тисни лайк, якщо тема близька та корисна тобі!

Синдром відкладеного життя: симптоми

Синдром відкладеного життя (СВЖ) — це спосіб мислення, при якому людина свій життєвий сценарій будує на тому, що значну кількість важливих справ, речей та дій відкладає на майбутнє. В її уявленні сьогодення — лише підготовка, репетиція справжнього життя. Інший варіант сприйняття, дуже розповсюджений сьогодні — “неначасі”.

Основний симптом синдрому відкладеного життя: щось хороше, бажане, певна насолода та винагорода будуть десь у майбутньому. А зараз “чернетка”, підготовка до чогось дійсно важливого. Ти починаєш думати, що для отримання задоволення від життя потрібно виконати якісь умови.

Симптоми СВЖ:

  • фіксація на цілі у майбутньому, з одночасним ігноруванням можливостей сьогодні;
  • віра, що є якісь умови, без виконання яких жити повноцінно не можливо;
  • заниження цінності поточного моменту;
  • страх помилки, через що складно приймати рішення;
  • постійне розчарування через порівняння себе з іншими;
  • відсутність уваги то до того, що вже маєш, не вміння цьому порадіти;
  • життя майбутнім в очікуванні літа, схуднення, “підставити свій варіант”;
  • купуєш речі, але не користуєшся ними, залишаєш чекати кращого моменту;
  • реалізація чужих планів та цілей, через яку запускається внутрішній саботаж, що виглядає як лінь та прокрастинація.

Людям з синдромом відкладеного життя постійно здається, що от-от почнуть жити по-справжньому. Але це от-от кожного дня відкладається. “Потім” стає ключовим словом у їх житті. Ідеальний порядок у справах так і не настає, а втома починає накопичуватись у геометричній прогресії. Ти втрачаєш сили та час, часто відчуваєш розчарування, ризикуєш у дійсно відповідальний момент залишитись без сил.

Синдром відкладеного життя підштовхує тебе фокусуватися на майбутньому, нарощувати очікування. А за відомою формулою “задоволення — це реальність мінус очікування” виходить, що замість насолоди отримуєш розчарування.

Цікаво на тему: Як дізнатись свій аркан по даті народження?

Що сприяє виникненню синдрому відкладеного життя?

Чому ж комусь навіть при поганому розкладі вдається жити повним життям, а хтось при нібито сприятливих умовах не вміє відчути насолоду в моменті? З погляду психології на це може впливати кілька факторів (як поодинці, так і одночасно).

Занижена самооцінка

Невпевненість у собі та своїх силах фокусує на тому, що зараз ти не можеш дозволити собі бажане, що треба пропрацювати себе, покращити, і тільки потім будеш готова до нового, класного життя.

Перфекціонізм

Або ідеально, або ніяк. Жодні компроміси тебе не задовольнять. І від напруження, яке через це виникає, ти можеш піддаватися прокрастинації, втрачати інші можливості. А коли реалізуєш ідеально задумане, виявиться, що воно вже нікому не треба.

Нечіткість цілі

Вона або занадто складна, або занадто амбітна. А слона, як відомо, краще їсти по шматочку. Якщо ти не бачиш, які кроки потрібні для досягнення задуманого, то втрачаєш мотивацію, бо нема позитивного підкріплення маленькими успіхами. Не виключено, що ціль насправді не твоя, а підхоплена від близьких чи соцмереж, і тому ти внутрішньо її саботуєш.

Страх перед невдачею та майбутнім

Нинішній стан справ не подобається, але знайомий. А успіх в майбутньому хоч і бажаний, але раптом не станеться, і очікуватиме нове розчарування? Тому підсвідомо можеш чіплятися за той стан справ, що є. Часто це посилюють батьки, які свідомо чи ні налаштовують тебе на те, що для успіху треба виконати певні умови.

Тунельне мислення

Ти сфокусована на одній думці, цілі, ідеї. І все, що не крутиться довкола неї, вислизає с поля твоєї уваги. Так можна пропустити багато можливостей зараз заради примарного задоволення потім.

Цікаво на тему: 7 хобі, які допоможуть стати цікавим співрозмовником

Що точно не варто відкладати на майбутнє

Про синдром відкладеного життя зазвичай починають говорити в розрізі речей, які не носиш до кращих часів, або якоїсь соціальної поведінки. Я б хотіла звернути увагу на трохи інші аспекти, які людина може не дозволяти собі через СВЖ.

Питання здоров’я

Дороблю ремонт, проєкт, а потім піду до лікаря. І так доки проблема не звалить з ніг в буквальному сенсі, а вартість лікування не стане критично неприємною.

Прокачування та використання знань

Нові вміння та знання — корисний актив у твою скарбничку. Але за рутинними справами ти або взагалі не залишаєш собі енергії вчитися, або кидаєш отримані навички лежати в пам’яті без діла.

Отримання досвіду та емоцій

Не поїду в подорож, бо мені треба для неї лише нові речі. Або треба купити додому нову техніку. Війна показала, що в критичний момент всі накопичені речі з собою не потягнеш, а досвід та враження ніхто не зможе відібрати.

Цікаво на тему: Секрети успішних жінок: революція мислення та корисні звички

Як позбутись синдрому відкладеного життя?

Розуміння, що треба почати жити тут і зараз є, але як це зробити? Пропоную кілька простих кроків:

  1. Проведи ревізію реального стану справ. Важлива постійна саморефлексія. Що я хотіла отримати і що маю? Як я опинилась у тій точці, де я є зараз? Які мої рішення призвели до того, що не відчуваю задоволення від життя?
  2. Зафіксуй свої цілі та пріоритети. В електронному файлі, у красивому паперовому блокноті — вирішуй сама. Головне, щоб мала змогу регулярно перечитувати та звірятись: чи реалізую я те, що хочу, чи все так і залишається планами. Обов’язково фіксуй, за якими критеріями ти зрозумієш, що досягла цілі. Це будуть твої точки контролю.
  3. Деталізуй ціль на конкретні кроки. Це спростить виконання, бо ти робиш один зрозумілий крок, а не витягуєш одразу весь ланцюжок задач. Виконуй поетапні підзадачі й отримуй позитивний викид гормонів за успіх.
  4. Переглядай цілі та плани, які не реалізуються. Чому ти їх не виконала? Завадили реальні зовнішні перешкоди чи внутрішній саботаж? А може, забагато напланувала, і треба припинити впихувати те, що не влазить?
  5. Викреслюй зайве. Знайди чужі установки, що кажуть: “Для цього треба виконати умови…”, і кожного дня піддавай їх сумніву. А якщо не виконаю, то що буде? Хто що скаже? Чи важливі мені ці люди? Викреслюй те, що не твоє. Не відкладай на післязавтра те, що взагалі не хочеш робити.
  6. Виконуй практику вдячності. Допомагає помічати досягнення, які вже є. При регулярному виконанні покращує самосприйняття, вчить помічати та радіти тому, що є. Цей крок мені здається найважливішим для тих, хто хоче навчитись жити теперішнім. Бо він повертає в момент “тут і зараз”: що вже маю і чому можу порадіти.

Головний секрет, як побороти синдром відкладеного життя, у тому, щоб свідомо тренувати сприйняття: “Найкращий момент для життя — зараз. Минулого вже нема, майбутнє не настане. Бо кожного ранку прокидаєшся, і знову сьогодні.” Дозволь собі помилятися, втрачати можливості, йти не тим шляхом. Але все це за власним вибором. Бо за чужим і так вже це робиш.

Цікаво на тему: Як впоратись з емоційним вигоранням?

ТОП-3 книги, які варто прочитати

Коли вже з’явилось питання “Як позбутись синдрому відкладеного життя?”, то без практики не обійтись. Але література теж може допомогти.

Тож ось варіанти, які книги з психології почитати, щоб змінити своє світосприйняття:

  1. Ґреґ Маккеон “Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети”. Для тих, хто настільки прагне встигнути все, що в результаті не робить нічого. Дозволить відмовлятись від варіантів без страху, що все піде шкереберть.
  2. Вiктор Франкл “Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі”. Для тих, хто думає, що його життя залежить лише від зовнішніх умов. Покаже, що це абсолютно не так.
  3. Тара Шустер “Купи собі той довбаний букет”. Для тих, кому треба план, як тренуватися ставити себе на перше місце. Світ не переверне, але на початку шляху допоможе.

Цікаво на тему: Мудборд як інструмент формування свого стилю

Нема причин, чому тобі треба відмовлятись жити повним життям, чому класно має стати тільки в майбутньому. Реальність і без загроз війни постійно маячить ризиком банально не дотягнути до того світлого моменту. Тож навчитись жити теперішнім надзвичайно важливо. Так, деякі щирі цілі вимагають часу на реалізацію. Але через них не має відбуватись “завмирання”. Те, що ти не зробила, теж відобразиться на житті. Інколи свідомо доведеться відмовитись від певних благ, але не тому, що ти не наважуєшся ними скористатися, а тому, що є реальна потреба, бо це твій пріоритет. В решті моментів — насолоджуйся життям, поки є можливість!

Читайте також:

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024