Мода

Мудборд як інструмент формування свого стилю

Відкриваєш шафу, а в ній повно речей, які не складаються в цілісний образ? Приходиш в магазин, і в соте купуєш безлику базову футболку та спортивний костюм, як у всіх? А так хочеться знайти речі, які б виділяли тебе, додавали індивідуальності та комбінувались у красивий лук? Тоді перш ніж починати шопінг, пропоную трохи попрацювати над розумінням власного стилю. І допоможе у цьому мудборд

Що таке мудборд при формуванні стилю?

Мудборд — це інструмент візуалізації, який використовується у багатьох сферах, від розробки сайту до дизайну інтер’єру чи навіть навчального процесу. В буквальному перекладі звучить як “дошка настрою”.

У цій статті я розгляну його як інструмент формування свого стилю. У прикладах орієнтуватимусь на одяг, але ті ж принципи можна використовувати й для інших деталей образу, зокрема макіяжу чи зачіски.

Отже, мудборд як інструмент створення модних луків допомагає правильно візуалізувати образи, що подобаються, узагальнити їх, потренувати надивленість та визначити ключові деталі, які стануть основою власного стилю. Хаос тисячі збережених картинок він допомагає поступово перетворити на зрозумілу систему, що вбереже від зайвих необдуманих покупок.

Мудборд — це набір візуальних образів, що об’єднані загальною ідеєю.  Він має наочно показати основну стилістичну лінію, яку пізніше можна трансформувати у готову капсулу. Чим детальніше попрацюєш над ним, тим ціліснішим та чітким буде в тебе в голові майбутній образ. Ти побачиш, які елементи домінують, а які хоч і подобаються, але сильно вибиваються з загальної картини та вимагають окремого розгляду та допрацювання.

Цікаво на тему: 9 порад, як одягатися стильно і недорого

Які основні особливості мудборду персонального стилю?

Перед початком роботи варто чітко сформувати запит, що саме має візуалізувати твій мудборд. Ти хочеш правильно пропрацювати загальний повсякденний образ чи під певну подію? Від цього залежатиме кількість та особливості необхідного матеріалу.

Референси, які підбираєш, мають відповідати вибраній тематиці.  Вони можуть бути візуальні або емоційні. Мудборд має наочно презентувати естетику, якої прагнеш досягнути. Як хочеш себе відчувати? Яке враження справити? Які елементи у цьому допомагають?

Мудборд може включати:

  • кольорові схеми;
  • набір фото готових луків;
  • принти;
  • деталі оздоблення;
  • форми, які тобі подобаються;
  • текстури матеріалів;
  • бренди, чия естетика близька за настроєм;
  • слогани, ключові думки;
  • фотографії, що здаються красивими.

Головна задача мудборда — передати загальний настрій образу та правильно виділити деталі, які стануть основою персонального стилю.

Цікаво на тему: 15 стильних аксесуарів, які доповнять ваш образ

Мудборд можна зробити як онлайн, так і роздрукувати фото та розмістити їх на спеціальній дошці. Але, на мій погляд, онлайн дає більше зручних можливостей для сортування елементів та редагування.

От кілька сервісів, які можуть бути корисними:

  1. Miro. Зручно накидувати загальні ідеї та сортувати на окремі дошки по тематиці.
  2. Canva. Має готові шаблони для візуалізації.
  3. Niice. Тут можна одразу й референси фото шукати.

Наведені вище сервіси орієнтовані на правильну візуалізацію зібраних ідей. А от для зручності їх накопичення папки для мудборда можеш створити в Instagram чи TikTok, або ж дошку в Pinterest. Зберігай туди публікації, на фото яких тобі сподобався колір, загальний образ, баланс деталей тощо. Можна створити окремі колекції просто для натхнення та ті, де зберігатимеш посилання на речі з конкретних магазинів.

Мудборд допомагає:

  1. Систематизувати ідеї луків, що подобаються.
  2. Сформулювати та візуально деталізувати бажаний образ.
  3. Зрозуміти, які деталі розкриватимуть твої особисті риси, а які руйнуватимуть загальну картину.
  4. Мати під рукою ідеї під час шопінгу та спростити пошук необхідних речей.
  5. Зменшити витрати на покупку одягу, який так і залишиться лежати в шафі.

Цікаво на тему: Психотипи зовнішності за Кіббі

Як правильно створити мудборд: повторюй покроково

Тепер, коли стало більш зрозуміло, як мудборд допомагає прокачати свій стиль та перетворити рандомно збережені картинки та ідеї в повноцінні модні образи, час розібратися, як його правильно створити на практиці.

Тож ось основні кроки роботи з мудбордом як інструментом формування свого стилю:

  1. Визначся з тематикою. Чим загальнішою вона буде, тим складніше потім відсортувати ідеї.
  2. Додай обов’язкові умови. Вони допоможуть підбирати ті приклади стильних образів, які підійдуть саме твоїй зовнішності. Окремим блоком відміть свій тип фігури, кольоротип, ритм життя та інші критерії, які є частиною особистості. Сюди ж можеш додати особливості, які б хотіла посилити та підкреслити. Наприклад, архетип або естетику аркана по даті народження.
  3. Збери фото, що надихають. Це можуть бути референси з соцмереж, фотографії зірок та блогерок, скрини, власні живі фото, образи з кінофільмів, зображення луків від онлайн-магазинів. Усе, що сподобалось, все, що хочеться повторити.
  4. Відсортуй зібрані ідеї. Вибери принципи для ієрархії, і під них згрупуй фото. Обов’язково виділи кольорову схему. Решта факторів, що об’єднують, може бути різним: призначення, тематика. Цей крок допоможе узагальнити свої пріоритети при формуванні загального стилю або окремої капсули.  Можна побачити патерни (елементи візерунка, що повторюються), текстури та інші деталі, з яких складатиметься унікальна індивідуальність твого стилю. Під час сортування фото можеш візуально збільшувати або зменшувати елементи, позначати таким чином їх пріоритетність для себе.
  5. Окремо винеси зображення, які не вписуються у загальну картину. Це можуть бути як окремі фото речей, так і приклади образів, які подобаються, але погано комбінуються з іншими ідеями. Збережи їх на окремий мудборд, та переглянь згодом. Можливо, пізніше переосмислиш їх, або впевнишся, що варто остаточно видалити.
  6. Заглибся в загальну ідею. Після першого сортування промалюються основні вподобання щодо власного стилю. Наочно уявити їх допомагають правильно підібрані референси на зірках, блогерках чи моделях інстамагазинів. Пошукай приклади, хто з них має схожі на твої фігуру, колір волосся, тип зовнішності. Додай ці ідеї на мудборд.
  7. Виділи основні риси ДНК свого стилю. Це особливості крою, кольорів та комбінацій елементів, що повторюватимуться та будуть унікальними саме для твоїх образів.

Мудборд перетворює купу розрізнених збережених фото в цілісну картину. В результаті маєш отримати набір готових ідей образів, які відповідатимуть твоєму баченню стилю. Не обов’язково, щоб воно подобалось подружці чи сестрі. Головне, щоб відгукувалось тобі.

Цікаво на тему: Slow Living: стильний одяг для дому

Як перетворити зібрані ідеї на готові образи для капсули?

Після того, як створила мудборд, дай собі час з ним пожити. А потім критично переглянь ідеї, що промалювалися. Взагалі, ти можеш постійно додавати зміни в мудборд, поповнювати його новими модними трендами, що зацікавили, та прибирати образи, які більше не подобаються.

З загальних картинок виділи зображення-референси, близькі до твого бачення бажаної капсули, яка враховуватиме ДНК стилю. З ними можеш вирушити до магазину, аби потестити на практиці, чи створена в уяві картинка пасуватиме тобі у реальності.

Але не варто одразу купувати. Пофотографуй себе, зафіксуй особливості вибору розміру верху та низу. Адже деякі речі краще сидять в оверсайз, а інші цікавіше виглядатимуть меншими, ніж носиш зазвичай.

Після того, як перевіриш ідеї з мудборда на практиці, прибери з нього ті, що не виправдали очікувань, а потім влаштуй ревізію гардероба. Подивись, які з необхідних елементів вже є у твоїй шафі. Але будь критичною, звертай увагу на всі дзвіночки “трохи не так сидить”.

І тільки після цього склади список речей, яких не вистачає для формування капсули.

Цікаво на тему: Як скласти капсульний гардероб з нуля?

Мудборд як інструмент формування власного стилю цілком можливо опанувати самостійно. Так, щоб правильно його використовувати, варто запастись терпінням та напрацьовувати надивленість. Але погодься, приємно нарешті припинити витрачати гроші на речі, в яких почуваєшся черговою сірою мишкою, або які просто займають дорогоцінне місце в шафі. До речі, напиши у коментарях, чи пробувала колись створювати мудборд та яким був результат!

Читайте також:

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024