Краса

Що таке розацеа? Симптоми та способи лікування

Розацеа – одне з тих шкірних захворювань, яке може істотно вплинути на самооцінку та повсякденне життя людини. Попри поширеність проблеми, багато хто, як і раніше, не знає про причини появи недуги та ефективні методи лікування. У сучасних підходах до діагностики та порадах щодо догляду за шкірою, які допоможуть контролювати розацеа, EVA Blog допоможе розібратися фахівчиня з тестування шкіри Явуз Валерія.

Що таке розацеа?

У перекладі з латинської – це “рожеві вугри”. Розацеа являє собою хронічне, рецидивне, запальне захворювання шкіри. Воно проявляється еритемою, відчуттям свербежу та поколюванням шкірного покриву, а також наявністю на обличчі пустул і папул. Належить до найпоширеніших захворювань шкіри й потребує лікування у дерматолога.

Як визначити захворювання розацеа

Основні ознаки та симптоми такі:

  1. Еритема – стійке почервоніння шкіри, яке супроводжується печінням, свербінням і підвищенням температури ураженої ділянки.
  2. Наявність папул і пустул.
  3. Виразна судинна сіточка. При цьому захворюванні судини лопаються, утворюючи “судинний малюнок”, через це розацеа нерідко плутають з куперозом.
  4. Локалізація на лобі, носі, підборідді, хоча в окремих випадках може проявлятися і в інших зонах.
  5. Розширені пори.

Як розрізнити розацеа серед інших шкірних захворювань?

Найчастіше розацеа плутають із куперозом та акне. Спільним із куперозом є утворення судинної сіточки. Але якщо за куперозу це єдиний симптом, то за розацеа він обов’язково супроводжується ознаками запалення (еритема, печіння, свербіж). Для куперозу ці симптоми не характерні.

Спільним з акне є наявність папул і пустул, але за розацеа відсутні закриті та відкриті комедони. Також запалення при акне проявляється більш локально (характерні окремі запальні елементи), а розацеа продукує запалення великих ділянок шкіри.

У будь-якому разі варто звернутися за консультацією до дерматолога, щоб вчасно виявити захворювання і почати лікування.

Які групи людей найбільш схильні до розацеа

Найчастіше розацеа діагностується у жінок (співвідношення до чоловіків 2:1). Найбільш схильні до цієї проблеми люди зі світлою шкірою I та II фототипу:

  • перший фототип шкіри. Характеризується дуже світлим відтінком, часто молочно-білим. Люди з таким фототипом зазвичай мають світле або руде волосся і блакитні, зелені або світло-сірі очі. Шкіра надзвичайно чутлива до впливу сонячних променів, схильна до опіків і майже не засмагає. Під час тривалого перебування на сонці потрібен максимальний захист, оскільки ризик розвитку опіків і пошкодження шкіри вкрай високий;
  • другий фототип шкіри. Також має світлий відтінок, але шкіра трохи темніша, ніж у фототипу I. Люди з цим типом шкірного покриву частіше мають світле або русяве волосся і блакитні або карі очі. Шкіра схильна до сонячних опіків, але при цьому здатна до незначної засмаги.

Перші симптоми найчастіше з’являються у віці 25-30 років. Якщо не почати своєчасне лікування, то до 40-50 років може спостерігатися максимальний розвиток косметологічних дефектів.

Цікаво на тему: Що таке вітиліго? Причини появи та лікування

Що може спровокувати розвиток розацеа

Серед вчених немає єдиної думки, що саме провокує розвиток розацеа, але всі вони сходяться в тому, що захворювання може виникнути як через внутрішні, так і зовнішні чинники. Говорячи про простіші причини, крім приймання деяких ліків, розацеа може розвиватися через таке:

  1. Погодні умови. Вплив UVA і UVB променів, пориви вітру, дуже низькі або високі температури повітря.
  2. Психоемоційний стан. Частий стрес, тривога.
  3. Харчування. Алкоголь, гарячі напої, гостра їжа.

Звісно, велику роль відіграє генетична схильність, і якщо у когось із батьків або родичів є розацеа, то це автоматично включає вас в групу ризику.

Наявність ендокринних захворювань (цукровий діабет, дисфункція щитоподібної залози тощо) також є потужним поштовхом для виникнення розацеа. Звісно ж, сюди належить і патологія судин – розширені судини можуть лопатися й утворювати судинну сіточку. Також не слід забувати, що шкіра є дуже гормонозалежним органом, тому будь-які зміни в гормональному фоні відображатимуться на її здоров’ї. З цієї причини гормональна дисфункція – не рідкісна причина розвитку розацеа.

Ще один фактор, що веде до захворювання, – це дестабілізація роботи шлунково-кишкового тракту. У значної частини людей з розацеа діагностуються гастрити та виразки.

Цікаво на тему: Твоя чутлива шкіра потребує відновлення. Чому та від чого?

Нетипові форми та причини розвитку розацеа

Приміром, стероїдна розацеа розвивається внаслідок тривалого використання мазей і кремів із кортикостероїдами. Проявляється еритемою, наявністю папул і пустул. Стан загострюється при скасуванні кортикостероїдів. Також можна виділити ще п’ять форм:

  1. Гранулематозна розацеа. Характеризується наявністю дрібних щільних вузликів.
  2. Грамнегативна розацеа. Розвивається після використання антибіотиків. Внаслідок неправильного лікування антибіотиками мікробіом шкіри може порушуватися і над нормальною флорою переважатиме грамнегативна.
  3. Конглобатна розацеа. На уражених ділянках з дерматозом можуть з’являтися вузли до 2 см. Цю форму пов’язують з використанням препаратів йоду та брому.
  4. Фульмінантна розацеа. Сильна еритема, набряк, велика кількість вузлів, які можуть зливатися в конгломерат.
  5. Офтальмологічна розацеа. Ураження ділянки повік. Характерний свербіж, печіння в ділянці очей, сльозогінність.

Основні типи та стадії розацеа

Захворювання має чотири стадії з виразними змінами шкіри.

1 стадія 

Характеризується помірним, періодичним почервонінням, здебільшого в Т-зоні та на щоках. Проявляється переважно у віці 25-30 років.

2 стадія

Почервоніння набуває стійкої форми й проявляється через короткі проміжки часу. Розвивається патологія капілярів, стає помітною судинна сітка.

3 стадія

Характеризується появою папул і пустул, які мають вигляд горбків на почервонілій шкірі і їх часто плутають з акне.

4 стадія

З’являється набряк і шкіра стає ущільненою. Найчастіше уражена ділянка гаряча на дотик, через це з’являються скарги, що обличчя “горить”.

Серед типів можна виділити такі:

  1. Еритематозна розацеа. Для цього типу характерна еритема (почервоніння), набряк ураженої ділянки, зниження еластичності.
  2. Папуло-пустульозна розацеа. Поява папул і пустул, які не є поодинокими.
  3. Фіматозна розацеа. Ущільнення шкірного покриву, нерівномірна текстура.
  4. Пізнє розацеа. Фіброз тканин на ділянках носа (ринофіма), чола (метафіма), підборіддя (гіатофіма), мочок вух (отофіма), повік (блефарофіма).

Як прогресує розацеа

Дебют захворювання здебільшого настає у віці 25-30 років. Найчастіше починається з короткочасних симптомів: припливів, почервоніння, поколювання, нагрівання шкіри, які швидко минають самі собою. Потім такі припливи стають частішими й тривалішими, з’являються папули та пустули, набряк. Через деякий час з’являється судинна сіточка, яка не зникає, стають помітними пошкоджені капіляри. Без належного лікування через деякий час розвивається фіброз тканин.

Цікаво на тему: Як швидко прибрати почервоніння шкіри

Чи можна діагностувати розацеа самостійно?

Самостійно діагностувати розацеа неможливо, оскільки симптоми схожі з іншими захворюваннями. Цю недугу часто плутають із куперозом, акне, алергією. Самостійно можна тільки запідозрити наявність розацеа, а діагноз має поставити лікар-дерматолог, оскільки вкрай важливо починати лікування і підібрати правильний догляд на початкових стадіях розвитку хвороби. Це дасть змогу подовжити періоди ремісії та запобігти ускладненням. Крім того, може знадобитися консультація лікаря ендокринолога, гастроентеролога, гінеколога, імунолога, клінічного психолога тощо.

Які методи діагностики застосовуються в дерматології?

Насамперед дерматолог оглядає уражені ділянки. Проводить бесіду для визначення тригера, тобто причини, яка провокує загострення хвороби. Тут важливо спостерігати за собою, виявити після яких чинників виникає загострення. Це може бути перепад температури, вживання гострої, гарячої їжі, алкоголю, нервове перенапруження. Потім може знадобитися загальний і біохімічний аналіз крові, консультація суміжних фахівців, аналіз крові на гормони. Під час діагностики, як і під час лікування розацеа, дуже важливий індивідуальний підхід.

Коли слід звертатися до лікаря?

В ідеалі до лікаря необхідно звернутися відразу після першого епізоду (дебюту) захворювання. Якщо ви помітили у себе симптоми, то не роздумуючи звертайтеся по допомогу, оскільки вчасна діагностика та лікування допоможуть значно полегшити стан, подовжити періоди ремісії та запобігти ускладненням.

Цікаво на тему: Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Які існують сучасні підходи до лікування розацеа?

Сучасні протоколи лікування розацеа ґрунтуються на комплексному підході. Важливо по можливості виключити з життя всі тригери, які провокують загострення. Також може знадобитися медикаментозне лікування. І без правильного домашнього догляду, гігієни лікування не даватиме стійкого результату.

Разом із правильним доглядом і медикаментозним лікуванням в індивідуальному порядку використовуються такі методи:

  1. Лазерне лікування (IPL) може значно поліпшити стан, завдяки антисептичній і протизапальній дії. Внаслідок впливу лазера прискорюються обмінні процеси. Виявлено ефективність на будь-якій стадії захворювання.
  2. Лікування ботоксом допомагає зменшити еритему, вирівняти текстуру шкіри, має антисептичний ефект. Вводиться більша концентрація ботокса, ніж під час звичайних ін’єкцій. Бажано проводити ботулінотерапію після медикаментозного лікування. Зазвичай ін’єкції вводяться раз на 3-4 місяці.
  3. Кріотерапія проводиться азотом наднизької температури. Під час лікування уражені клітини руйнуються і відбувається оновлення клітин шкіри.
  4. Консервативне лікування проводиться препаратами метронідазолу, івермектину та азелаїнової кислоти. Ці препарати значно зменшують розмір і кількість папул, пустул, а також зменшують еритему.

Важливо: комплекс лікування має призначати винятково лікар, оскільки в кожного методу є протипоказання та побічні ефекти.

Цікаво на тему: 30 найкращих пілінгів для оновлення шкіри восени

Які продукти слід виключити або додати в раціон для зниження симптомів розацеа?

Щодо дієти за розацеа, то тут все індивідуально. Необхідно самотужки визначити продукти-тригери та виключити їх із раціону. Універсального списку немає і бути не може, адже одна й та сама їжа в когось може спричинити загострення, а в іншої людини ні. Але є список продуктів, до яких слід придивитися:

  • червоні ягоди та фрукти;
  • уся гостра їжа;
  • гарячі напої;
  • цитрусові;
  • алкоголь;
  • прянощі;
  • авокадо;
  • йогурти;
  • банани.

Полегшити визначення тригерних продуктів допоможе ведення щоденника харчування. Можна записувати всі продукти, які ви споживали за день і фіксувати, чи викликали вони реакцію.

А ось Омега-3 жирні кислоти варто включити в раціон. Вони містяться в чималих кількостях у жирній рибі, волоських горіхах, насінні чіа та льону. Якщо ці продукти не є для вас тригерами, то сміливо можете включати їх у раціон. Ну або додати у своє щоденне меню біодобавки з Omega-3.

Цікаво на тему: 18 корисних продуктів для здоров’я щитоподібної залози

Яких заходів можна вжити для профілактики розацеа та підтримання тривалої ремісії?

Для профілактики розацеа важливо використовувати засоби з SPF протягом усього року. Включити в догляд сироватки з вітаміном С і К, оскільки саме ці вітаміни зміцнюють стінки судин. А також заспокійливі засоби на основі екстракту центелли азіатської. Незамінною в догляді буде азелаїнова кислота.

Поради щодо запобігання загостренням хвороби:

  1. Обмежити вживання гострої, гарячої їжі та напоїв, алкоголю.
  2. Не рекомендовано відвідувати сауни та засмагати під відкритим сонцем.
  3. Максимально уникати індивідуальних тригерів (їжа, стрес, ультрафіолетове випромінювання тощо).
  4. За перших симптомів відразу звернутися до лікаря для встановлення точного діагнозу й призначення адекватного лікування.
  5. Підібрати правильний домашній догляд.

Який догляд за шкірою рекомендований для пацієнтів з розацеа?

Догляд за шкірою з розацеа, як і для всіх, має складатися з очищення, тонізації, зволоження й обов’язково містити денний засіб з SPF (в осінньо-зимовий період теж). Вкрай важливо підібрати засоби за типом шкіри. Оскільки для розацеа характерна підвищена чутливість, то краще вибирати догляд для чутливої шкіри.

Для ексфоліації (глибокого очищення) раз на тиждень добре робити азелаїновий пілінг. Азелаїнова кислота має доведену ефективність у разі розацеа, тому варто надавати перевагу доглядовим засобам з її вмістом. Також можна додати в догляд вітаміни С і К у низьких концентраціях, якщо вони не є для вас тригерами. Ці вітаміни добре зміцнюють судини.

Очищення слід проводити м’якими гелями з PH близьким до фізіологічного (5,5). У жодному разі не рекомендується нехтувати етапом очищення, оскільки його нестача може стати причиною збільшення висипу.

8 якісних засобів для догляду в разі розацеа

  1. Пінка для вмивання Biotrade Pure skin Cleansing Foam з азелаїновою кислотою допоможе м’яко очистити шкіру та буде ефективно боротися з розацеа.
  2. Очищувальний гель для обличчя Sane Azelaic Acid + Centella 2%, дія азелаїнової кислоти доповнена заспокійливими властивостями центелли азіатської.
  3. Тонік Clarena Redless U, містить вітамін U і тилірозид, які допомагають заспокоїти шкіру.
  4. Заспокійлива сироватка Nacomi Next Level Azeloglicyna 5%. Містить азелогліцин (похідну азелаїнової кислоти), який має доведену ефективність у разі розацеа, крім того, пантенол, який заспокоїть шкіру.
  5. Q+A Azelaic Acid Balancing Serum сироватка з вмістом азелаїнової кислоти, найефективнішим активом проти розацеа.
  6. Dr. Jart+Cicapair Tiger Grass Color Correcting Treatment Spf 22 для корекції кольору шкіри. Цей засіб незамінний, якщо у вас розацеа. Крім того, що він містить екстракт центелли азіатської, який чинить заспокійливу та зволожувальну дію, він ще й має SPF 22, а також містить зелений пігмент, що візуально нейтралізує почервоніння.
  7. Bioderma Sensibio AR BB Cream Spf 30 – чудовий сонцезахисний засіб для шкіри з розацеа. Містить запатентований комплекс Rosactiv і D.A.F, візуально маскує почервоніння і має сонцезахисну дію.
  8. Азуленова маска Christina Sea Herbal Beauty Mask Azulene, глибоко зволожує і знімає подразнення.

Також не забувайте про зволоження, воно не менш важливе. Уражена шкіра стає зневодненою, тому необхідно її систематично зволожувати. Крім того, ця процедура нормалізує гідроліпідний баланс, що зміцнює захисний бар’єр шкіри.

Читай також:

Останні

Екстракт та олія камелії у косметиці: властивості та добірка засобів

Ти точно бачила цю красиву квітку на упаковках кремів, молочка для тіла та інших доглядових… Докладніше

Вересень 27, 2024

Хюґе-настрій: затишний осінній декор своїми руками

Попереду на нас чекає багато сірих дощових днів, від яких буває страшенно некомфортно. Інколи хочеться… Докладніше

Вересень 27, 2024

Гороскоп на жовтень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Жовтень – місяць, коли природа починає готуватися до зимового спокою, а небесні тіла пропонують нам… Докладніше

Вересень 27, 2024

Як вибрати день для стрижки за місячним календарем

На що тільки не підуть жінки, аби мати здорові, гарні локони. І схему професійного догляду… Докладніше

Вересень 26, 2024

Ідеальні штори для кухні: як вибрати та на що звернути увагу

Штори – є тією самою родзинкою в інтер'єрі, яка створює додатковий затишок і комфорт. Також… Докладніше

Вересень 26, 2024

30 найкращих пілінгів для оновлення шкіри восени

Вдаватися до цієї доглядової процедури можна, звісно, й в спекотні дні, проте з особливою обережністю.… Докладніше

Вересень 26, 2024