Натхнення

Онлайн навчання – майбутнє, яке вже настало

Онлайн навчання — це освітній процес, доступний кожному, хто має гаджет і доступ до інтернету. Такий формат висуває більш високі вимоги до викладачів та розробників навчальних програм, і водночас переваги онлайн навчання з кожним роком залучають дедалі більше студентів різного віку.

Час читання: 2 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Онлайн навчання у сучасних реаліях

Всесвітня пандемія та війна в Україні стали потужними стимулами для зміни підходу до освіти. Зростає кількість навчальних курсів та вакансій віддаленої роботи, розвиток технологій дозволяє здобути повноцінну освіту, перебуваючи вдома або поєднуючи з роботою, материнством та іншим навантаженням. Лідерами у сфері онлайн навчання вважають Udacity, Coursera, EDX.

Udacity дає гнучкий доступ до уроків, завдання слід виконувати до певного терміну. Тут заохочується активна позиція у студентській спільноті, запитання викладачам та допомога іншим студентам на форумах.

Платформу Coursera створили професори Стенфордського університету. На сайті є доступ до тисяч курсів найбільших університетів різних країн. Їхня тривалість становить до десяти тижнів. Це справді університетське навчання — з початком та завершенням у певний день, відеоуроками, конспектами, завданнями, підсумковими тестами та іспитами.

Проект EDX створено вченими кількох університетів: Берклі, Гарвардського та Массачусетського технологічного інституту (МТІ). Для створення курсів запрошують великі ІТ компанії.

Щоб прийняти усвідомлене рішення, де і як вчитися, варто проаналізувати плюси та мінуси навчання.

Цікаво по темі: Звички, які допоможуть досягти успіху

Переваги онлайн навчання

  • Широкий вибір напрямів підготовки. Можна освоїти нову професію або здобути нові навички, посиливши свої компетенції, вивчити та підтвердити рівень володіння іноземною мовою, стати експертом в історії кінематографу чи будь-якій цікавій тобі темі.
  • Зручність. Можливість вчитися у своєму темпі з будь-якого місця, поєднувати навчання з іншими справами та роботою, повертатися до матеріалів курсу.
  • Економія часу. Переваги онлайн навчання часто пов’язують із економією часу, оскільки студентам не потрібно добиратися до місця навчання та назад.
  • Економія фінансів. Ціна онлайн курсів нижча за очні навчальні програми, у студентів немає необхідності оплачувати проїзд і проживання, якщо цікавий курс читають в іншому місті.
  • Сучасні викладачі-практики. Онлайн навчання часто дає змогу вчитися у практиків. Класична освіта в університетах спрямована на теоретичну підготовку, тоді як онлайн курси ведуть ті, хто знає та розуміє практичний бік справи.
  • Прямий зв’язок із викладачем. Студенти можуть зв’язатися з викладачем у зручному форматі, отримати роз’яснення, відповіді чи додаткові матеріали.

  • Можливість познайомитися з цікавими людьми з різних міст і навіть країн, стати партнерами, виконуючи якісь завдання чи групові проекти, подружитися та підтримувати стосунки та поза класом.
  • Рівні можливості у студентів, щоб виявити себе. У форматі офлайн навчання замкненим студентам доводиться важче на тлі енергійних, жвавих та товариських однокурсників, навіть якщо вони володіють матеріалом на тому ж рівні або навіть краще. Письмові завдання та різні проекти в рамках цифрового навчання дають можливість кожному студенту показати свій рівень розуміння та отримати відповідну оцінку знанням, а комунікабельним здібностям.
  • Можливість здобути освіту в закордонному університеті без необхідності переїжджати до іншої країни.
  • Саморозвиток. Онлайн навчання передбачає здатність грамотно планувати свій графік, дисципліну та самоконтроль, і стає підходящим ґрунтом для розвитку цих якостей.

Цікаво по темі: 10 вправ для тренування пам’яті: тримаємо мозок у тонусі

Мінуси онлайн навчання

Незважаючи на велику кількість переваг, онлайн навчання може підійти не кожному. Які нюанси варто врахувати?

  • Нестача особистого контакту з викладачами та одногрупниками. Особливо це стосується курсів, матеріали яких записані у відеолекції для самостійного проходження — є багато людей, кому важливо ставити запитання або уточнювати інформацію під час занять. Крім того, навчання на таких курсах виключає атмосферу студентства та спільноти.
  • Здатність до самодисципліни. Ефективне онлайн навчання залежить від дисципліни, відповідальності та мотивації студента. Без чіткого розкладу та зовнішнього контролю на кшталт відміток відвідуваності деяким людям буває складно організувати свій графік, особливо якщо є інше навантаження (робота, турбота про сім’ю тощо).
  • Надлишок інформації. Оскільки студенти часто регулюють темпи навчання самостійно, буває спокуса пройти річний курс на кілька місяців або взяти кілька курсів паралельно. Все це призводить до сильного навантаження та знижує мотивацію до навчання.
  • Завищені очікування. Яскрава реклама та принадний опис не можуть гарантувати практичну користь курсу.
  • Ризик не завершити курс. Ті, хто записалися на онлайн курс з цікавості або отримали доступ до матеріалів безкоштовно, часто кидають навчання на початку або в середині.
  • Необхідність підлаштовувати свій графік життя до графіка роботи групи та викладача, якщо курс проходить не в записі, а у форматі прямих ефірів.

Отже, плюси та мінуси онлайн навчання показують, що варто враховувати та на що орієнтуватися, вибираючи дистанційну форму освіти. Незважаючи на недоліки, онлайн навчання — це можливість стати студентом професорів провідних університетів світу, вивчати іноземну мову з носіями мови, поглибити свої знання та посилити професійні навички в компанії експертів та практиків, не змінюючи кардинально життя та вбудовуючи навчання у звичний перебіг життя.

Читайте також:

Останні

10 каменів, які притягують кохання

Натуральні камені — це не лише красивий елемент прикрас у твоєму модному образі. Їх вважають… Докладніше

Травень 14, 2024

12 топових фільмів і серіалів від Netflix

Netflix — один із провідних постачальників гідного контенту в усьому світі. Щорічно під його егідою… Докладніше

Травень 14, 2024

28 ідей модних образів в стилі office core

Офісний стиль, як і офісні співробітники, покинув стіни кабінетів. Попри те, що віддалена робота дозволяє… Докладніше

Травень 13, 2024

Все про хімічні SPF-фільтри нового покоління

Вибір санскріну – та ще задачка. Хочеться, щоб він не залишав після себе на обличчі… Докладніше

Травень 13, 2024

Добірка рецептів для пікніка

Ароматний дим просочує повітря, поки на розпеченому вугіллі повільно прожарюються соковиті шматочки м'яса, мариновані в… Докладніше

Травень 13, 2024

Як вибрати підгузки та пелюшки для новонароджених

Чи може дитина обійтися без підгузків? Безумовно! Чи може мама впоратися з усіма додатковими завданнями,… Докладніше

Травень 10, 2024