Любиш смачні українські страви? Тоді маємо для тебе дещо особливе. EVA Blog разом з нашим чудовим партнером, кулінарним каналом КУС КУС, розпочинає серію статей з добірками рецептів і відео приготування. Це оригінальні страви з яскравим смаком і корисними складовими. Вони сподобаються кожному, хто цінує щедрі гастрономічні традиції і просто полюбляє готувати. Перша стаття присвячена автентичній українській гетьманській кухні. Пропонуємо 5 смачних рецептів, популярних за часів славетного козацтва і не менш актуальних у сьогоденні.
Перш ніж перейти до головної теми статті, хочемо познайомити тебе з партнером та ведучою каналу. КУС КУС є розважальним сімейним каналом про теорію і практику приготування смачних і корисних страв. Починаючи з 2019 року, канал пропонує глядачам багато пізнавальних програм для тих, хто любить готувати і дізнаватись цікаві факти з історії кухонь різних країн світу. Саме з рецептами гетьманської кухні нас познайомить фудблогерка Анастасія Іванцова, яка має власну сторінку в Інстаграмі про гастрономічне мистецтво. Отже, за підтримки нашого партнера разом із ведучою, починаємо марафон з неймовірно смачних рецептів народної української кухні.
Кулінарні традиції за часів гетьманського правління були по-справжньому королівські. Вони вишукано поєднували європейські тренди і унікальність старосвітської кухні. На урочистих обідах гостей пригощали рідкісними морепродуктами, відбірною яловичиною і відмінними німецькими винами. Подавали камбалу, каракатиці, рибну ікру, а м’ясо, у свою чергу, маринували і приправляли шафраном, гвоздикою, імбиром і мускатним горіхом. Також на столі були дорогі південні фрукти — лимони, апельсини та інжир. На десерт гетьмани любили ласувати марципанами, пряниками, найсвіжішим українським хлібом та булочками.
Але всі делікатеси були призначені для званих обідів та вечерь. Вдома козацькі старшини любили їсти виключно українські страви. Наваристий борщ з домашнім хлібом, різноманітні каші та м’ясо птаха — ось що приносило їм найбільшу насолоду. Давай і ми нарешті перейдемо до смачних національних страв і влаштуємо домашнє гетьманське застілля!
Існує багато варіантів приготування борщу на будь-який смак: зелений, пісний, з квасолею, салом, грибами і навіть з рибою. Зазвичай цю наваристу і поживну першу страву подають з пампушками — маленькими м’якими булочками з часником. Вони чудово смакують разом! Але сьогодні ми розповімо про міщанський борщ за стародавнім козацьким рецептом. Він значно відрізняється від багатьох страв, які ти куштувала. В його основі використовують не свіжий, а квашений буряк, який містить багато корисних речовин і має пікантний смак. Також до страви не додають картоплю, проте в ній зустрічаються такі незвичні інгредієнти, як маслини і борошно. Ось такі прогресивні кухарі були в Гетьманщині!
Цікавий факт: майже 100 років тому борщ готували на буряковому квасі, який отримували з квашених буряків. В сучасності цим варіантом користуються на Галичині, а в усіх інших регіонах країни борщ готують на томатній пасті або помідорах.
Класичний рецепт міщанського борщу входять:
Прямо зараз вмикай відео, у якому Настя розповість, як покроково приготувати смачний міщанський борщ:
У козацьких походах не було можливості готувати вигадливі страви, такі як бограч або хляки. Їжа повинна була швидко готуватись і бути поживною, щоб надавати війську сил та енергії. Однією з таких простих і смачних українських козацьких страв є тетеря. Це густий, майже як каша, пшоняний суп з додаванням гречаного борошна. Пшоно варили в казані, додавали рідке житнє тісто і сало, щоб страва стала більш жирною та наваристою.
Цікавий факт: на свята тетерю варили не на воді, а на рибній або м’ясній юшці, подавали з хроном і запивали квасом.
В оригінальному рецепті всього чотири головних інгредієнти:
Але існує більш сучасний варіант тетері, про який ти дізнаєшся в цьому відео:
Цікаво по темі: Найкращі рецепти консервованих огірків з кетчупом “Чилі”
Як козаки могли довше зберігати продукти, якщо в них не було холодильників? Звичайно, що сушити, в’ялити або солити. Саме засолювання забезпечувало найбільш тривале зберігання їжі свіжою і смачною. Тому солонина була дуже популярною стравою серед наших предків. Взагалі, це більше спосіб приготування і зберігання м’яса або сала. Засолити можна свинину, яловичину, курку і взагалі будь-яке м’ясо. Готовий продукт вживається самостійно і подається до перших і других страв: рагу, капусняка, юшки, гартаначки та інших. З ним готують смачні сендвічі, рулетики і канапе на перекус.
Корисно знати!
Солонину можна приготувати в два способи:
- сухий посол — використовуються лише сіль і спеції;
- розсільний метод — робиться розчин з води та повареної солі.
Спосіб засолювання залежатиме від рецепта, який ти використовуєш.
Для приготування солонини підготуй:
На відео на тебе вже чекає автентичний рецепт солонини від Насті:
Цікаво по темі: Лайфхаки, як довше зберігати продукти
Святкові гетьманські застілля були розкішними й вишуканими, повними різних смачних делікатесів. Саме це підкреслювало високий статус хазяїна званого обіду. Козацьким старшинам були доступні найдивовижніші смаколики і серед них популярними були каракатиці, тушковані у білому вині. Страва виходить ароматною, ніжною і просто тане у роті. Для цього краще обирати найменших молюсків, адже м’ясо великих каракатиць дуже жорстке. Також якщо не хочеш возитися з чорнилами і шкіркою, тоді можна знайти вже оброблених молюсків.
Лайфхак: будь-які морепродукти потрібно готувати якомога швидше, щоб вони залишались м’якими та смачненькими.
Для приготування цієї чудової страви тобі знадобиться:
Вмикай відео, у якому Настя готує каракатиці у вині за старовинним рецептом гетьманської кухні:
Шпондра або шпундра — традиційна українська страва, згадки про яку можна знайти в знаменитій «Енеїді» Івана Котляревського. Вона готується з маринованого буряка і свинини, що є неймовірно простим і смачним поєднанням. Сучасні кулінари вдосконалюють шпондру на різний манір, наприклад, додають м’ясний мікс, лимон, часничок, прянощі, які дарують більш пікантний і гострий присмак. З цією стравою дійсно можна експериментувати, адже зіпсувати її майже неможливо, така вона універсальна і смаковита!
Лайфхак: підсилити смак шпондри можна, додавши до неї келих білого столового вина.
За рецептом тобі знадобиться:
Дивись, як на каналі КУС КУС шпондру готує Настя:
Цікаво по темі: Як зробити тушонку: три прості рецепти
Тобі сподобалася мандрівка у гетьманські часи і знайомство з українськими національними стравами? Тоді ми разом з каналом КУС КУС продовжимо наше дослідження як українського, так і всесвітнього кулінарного надбання. До зустрічі в наступних статтях!
Читай також:
Ще трохи й в повітрі буде витати атмосфера прийдешнього свята. Ми знову будемо наряджати ялинку,… Докладніше
Попереду холодна і колюча зима, а значить, потрібно завчасно підготувати свій догляд до важких випробувань.… Докладніше
Жіноча сумочка – один з найбільш популярних аксесуарів, який підбирають дуже ретельно і з особливою… Докладніше
Що холодніше стає за вікном, то більше в нас прокидається бажання надати своєму будинку затишку… Докладніше
Упевнена, твоя стрічка в соцмережах теж забита вірусними відео, головним героєм яких є дубайський шоколад… Докладніше
Ласкаво просимо на сьомий тиждень! Час летить швидко, а твій організм щодня змінюється і працює,… Докладніше
Переглянути коментарі
Цікаві рецепти і дякую, що з відео.
Обов"язково спробую шпондру!