Здоров'я

Як зробити тушонку: три прості рецепти

Погодьтеся, що домашні заготівлі – це завжди чудове рішення. Ви будь-якої миті можете дістати баночку ніжних помідорчиків або хрумких огірків і доповнити ними улюблену страву. Але крім овочів, фруктів, ягід і грибів ви також можете заготовити смачні м’ясні консерви. У нашій статті ми розповімо, як зробити тушонку на зиму вдома і поділимося трьома простими покроковими рецептами.

Час читання: 3 хвилини та хот дог 🌭

статья доступна на русском языке

Готуємо тушонку в домашніх умовах

З тушонкою можна приготувати смачні супи, каші, макарони або пироги. Також натуральне консервоване м’ясо подають до столу як самостійну страву. Своїми руками тушонка робиться дуже просто: для цього знадобиться свіжий шматочок вашого улюбленого м’яса, трохи жиру і стерилізовані банки.

Цікаво дізнатись: Як підвищити рівень гемоглобіну за допомогою харчування

Вибір м’яса для консервації

Найчастіше консервують яловичину, свинину, курятину чи баранину. Рідше тушонку роблять із кролика, лося і бобра, адже такі заготовки більше на любителя.

Для приготування тушонки краще підходить свіже або охолоджене філе, тому що заморожене сильно поступається їм у смакових якостях.

Урізноманітнити і підкреслити особливість смаку різних видів м’яса допоможуть спеції. До яловичини чудово підходить чорний і запашний перець, бадьян і лавровий лист. Свинина краще поєднується з пряними ароматами кориці і коріандру. Бараніну ідеально доповнять плоди ялівцю і зіра.

Способи приготування тушонки

Існує кілька способів приготування м’ясного делікатесу у чистому вигляді:

  • у власному соку — містить мінімум жиру, тому підійде навіть тим, хто дотримується дієти;
  • в олії — невелика кількість олії зробить сухе м’ясо, наприклад, курятину, ніжною і м’якою;
  • у желе — робиться шляхом додавання желатину в бульйон;
  • в соусі — змішав вершкове масло з борошном, виходить чудовий вершковий соус.

Щоб закрити в банках повноцінне блюдо, додайте до м’яса улюблену кашу: рис, гречку або перловку.

Процес підготовки

Наведемо основні рекомендації, які вам неодмінно знадобляться:

  • перед обробкою ретельно вимийте м’ясо, видаліть кістки, плівки і жилки;
  • чим вище жирність продукту, тим дрібніше його слід нарізати;
  • для закочування тушонки підійдуть банки невеликого обє’му — 0,5 та 1 літр максимум;

Банки до 1 літра стерилізуються над парою щонайменше 10-15 хвилин. У духовій або мікрохвильовій печі достатньо 10 хвилин.

  • використовуйте для закрутки металеві кришки, які попередньо прокип’ятіть протягом декількох хвилин, а потім злегка змастіть внутрішню поверхню жиром, щоб з часом не з’явилася пліснява і метал не почав ржавіти.

Щоб не зіпсувати заготовки, пам’ятайте:

  • вочевидь м’ясо свідчить про його заморожування, а такий варіант для смачних м’ясних консервів не підійде;
  • при появі яскраво вираженої гіркоти, видаліть зайвий лавровий лист;
  • якщо покласти недостатньо жиру, то м’ясо вийде сухим і жорстким, тому контролюйте кількість тваринного жиру у банках;
  • не наповнюйте банки до країв, залиште вільними приблизно 2-3 см, щоб кришки не здулися.

Правильний вибір вирізки і якісна стерилізація дозволить зберігати консервацію від 2 до 5 років. Як довго зберігати продукти, ви дізнаєтесь у нашій статті за посиланням.

Як тушити м’ясо для консервації

Часто тушонку готують у автоклаві. Це спеціальний пристрій, який є далеко не в кожного. Тому розглянемо найпростіші та найдоступніші способи:

1. Мультиварка

Тут взагалі все легко: виберіть режим “гасіння” або “томління”, завантажте м’ясо, необхідні інгредієнти і дочекайтеся готовності.

2. Духова піч

Попередньо закатавши продукти в банки, помістіть їх у прохолодної духовки (у гарячій банки лопнуть), поступово піднімайте температуру 180 °, а потім опускайте до 150 ° і готуйте 3 години.

3. Водяна баня

На дно великої каструлі застеліть рушник або марлеву тканину, складену у 3 рази. Це захистить від пригорання. Поставте зверху банку і додайте прохолодної води. Рівень води у каструлі підтримуйте трохи більше 1 см до шийки банки. У ході википання обережно доливайте воду у каструлю, щоб не тріснуло скло. Готуйте тушонку протягом 5-7 годин.

Три простих рецепти тушонки

У кожному із трьох рецептів інгредієнти розраховані приблизно на 1 літрову банку м’ясних консервів. Тому вам буде неважко розрахувати необхідну кількість продуктів для ваших власних заготовок.

Тушонка з м’яса курки на водяній бані

Інгредієнти:

  • 1,5 кг курячого філе;
  • 1 цибулина;
  • 2 лаврові листи;
  • 2 горошинки запашного перцю;
  • сіль, чорний мелений перець — за смаком.

Приготування:

1. Курку вимийте, наріжте зручними шматочками, складіть у глибоку ємність, додайте сіль, перець і перемішайте.

2. У заздалегідь простерилізовану банку на денце складіть лавровий лист, запашний перець, цибулю, нарізану кільцями.

3. Зверху заповніть банку м’ясом, утрамбуйте, залишаючи 3 см вільного місця до шийки і закатайте кришкою.

4. Дно об’ємної каструлі застеліть товстим рушником, зверху розмістіть банку, залийте ємність водою таким чином, щоб вона не переливалась через шийку.

5. Дочекайтеся закипання і гасіть протягом 6-7 годин.

6. Після приберіть каструлю і дайте банку охолонути.

Тушонка зі свинини у духовці

Інгредієнти:

  • 2 кг свинини із салом;
  • 3 лаврові листи;
  • 12 горошинок запашного перцю;
  • сіль, чорний мелений перець — за смаком.

Приготування:

1. Промийте м’ясо під напором води, наріжте кубиками по 2,5 см, заправьте сіллю та перцем, перемішайте.

2. Розкладіть свинину по стерилізованих банках шарами, перекладаючи лавровим листом, утрамбуйте, залишивши зазор 5 см до шийки. Закрийте кришкою, туго не затягуючи.

3. Посипте лист великою сіллю, щоб створити прошарок під банками, і поставте його на нижній ярус духовки.

4. Піднімайте температуру 180 °, залиште на 1 годину, потім опускайте до 150 ° і готуйте 3-3,5 години.

5. На невеликому вогні розтопіть 0,5 кг сала, обережно висуньте деко, прочиніть кришки і додайте жир у банки, не доходячи 2 см до шийки. Загасіть ще 30 хвилин.

6. Закатайте кришки на гарячих банках, переверніть їх догори дном, укутайте в ковдру і дочекайтеся, поки консерви охолонуть.

Тушонка з яловичини в мультиварці

Інгредієнти:

  • 1,5 кг телятини;
  • 0,5 ч. л. сухого розмарину;
  • 4-5 лаврових листів;
  • сіль, чорний мелений перець — за смаком.

Приготування:

1. Вимите і нарізане на шматочки середнього розміру філе телятини замаринуйте на 40 хвилин у спеціях і солі.

2. Після цього наповніть чашу мультиварки м’ясом і встановіть режим “Гасіння” на 3,5 години.

Додавати воду при цьому не потрібно, тому що яловичина виділить необхідну кількість рідини.

3. Простерилізуйте банки, розкладіть готову тушонку, закатайте кришками і відправте остигати.

Домашня тушонка ідеально доповнить рагу, картоплю, наваристий супчик і безліч інших смачних, поживних страв. Але про це ми поговоримо іншим разом. Бажаємо вам приємного апетиту!

Читайте також:

Переглянути коментарі

  • Дуже дякую за рецепти!Ваші поради вчасні та корисні.Навіть не очікувала від"Єви" такого сюрпризу!

Останні

Які круті перекладні тату зараз у тренді?

Перекладні тату належать до тих видів прикрас, які мають багато варіантів: від мінімалістичних маленьких до… Докладніше

Травень 6, 2024

♑ Козеріг: характеристика знака зодіаку, сумісність і кар’єра

Козероги – досить загадкові особистості, які навіть для найближчих людей часто залишаються непрочитаною книгою. Абсолютно… Докладніше

Травень 6, 2024

Як вибрати мультипіч?

У сусідів аерогриль Philips – дуже ним задоволені. А друзі настійно рекомендують мультипіч Тефаль, кажуть,… Докладніше

Травень 4, 2024

6 помилок у макіяжі, які додають вік

Іноді буває, що провела биту годину біля туалетного столика, зробила дуже крутий макіяж, але все… Докладніше

Травень 3, 2024

Як зменшити кількість пилу у приміщенні?

Пухнастий сірий шар, який підсвічують сонячні промінчики з вікна, — зовсім не те, що хочеться… Докладніше

Травень 3, 2024

Акцентні зони на обличчі: як змінюються тренди у макіяжі

Макіяж — одна зі сфер, в якій beauty-тенденції дуже часто змінюються. Але в більшості своїй… Докладніше

Травень 2, 2024