Здоров'я

Вечір іспанської кухні: готуємо паелью, пісто манчего і торт Сантьяго

Цікаво на тему: Вечір французької кухні: готуємо рататуй, шукрут і профітролі

Паелья з морепродуктами

Якщо запитати, яка одна з найбільш впізнаваних і класичних страв Іспанії, безумовно, це буде паелья. Це смачне і ситне частування прийшло до нас із Валенсії, де спочатку готувалося у великих плоских сковорідках на відкритому вогні (завдяки чому й отримало свою назву, адже patella – це пательня іспанською).

У складі страви зазвичай присутні місцеві інгредієнти: рис, овочі, м’ясо або птиця. Такий собі плов по-іспанськи. Але з часом рецептура розширилася і почали з’являтися рецепти з морепродуктами, які особливо популярні на узбережжі. Ось його-то ми й будемо готувати. Щоправда, в дещо спрощеному, але зручнішому форматі, оскільки в оригінальних рецептах зазвичай використовують нечищені морепродукти та молюсків у мушлях.

Інгредієнти:

  • морепродукти (мідії, креветки, кальмар) – по 200 г кожного виду;
  • рибний бульйон або вода – 700-800 мл;
  • рис (бажано Жасмин або Басматі) – 300 г;
  • біле сухе вино – 100 мл;
  • перець солодкий (червоний) – 1 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • олія (краще оливкова) – для смаження;
  • лимон, петрушка — для подачі;
  • сіль, паприка, перець, шафран — до смаку.

Цікаво на тему: Вечір мексиканської кухні: готуємо енчіладас, начос і флан на десерт

Приготування:

  1. Почнемо з овочей. Часник і цибулю чистимо і нарізаємо дрібними кубиками. У сковорідці (краще брати глибоку і великого діаметра) розігріваємо олію й обсмажуємо овочі до м’якості. Потім додаємо туди нарізаний смужками перець і пюре з помідорів, заздалегідь подрібнених у блендері. Обсмажуємо овочі близько 7 хвилин, щоб вони стали м’якшими, а рідина трохи випарувалася. Наприкінці додаємо паприку та шафран.
  2. Тепер всипаємо до овочів промитий рис і гарненько перемішуємо, щоб він просочився олією та спеціями. Додаємо вино і даємо йому кілька хвилин випаруватися. Тепер вливаємо бульйон (можна спростити завдання і використовувати воду), солимо і перчимо. Зменшуємо вогонь до середнього і залишаємо рис готуватися хвилин на 10, не перемішуючи.
  3. По закінченню часу викладаємо поверх рису морепродукти. Якщо використовуєш заморожені, перед приготуванням їх краще хоча б трохи розморозити. Накриваємо сковорідку кришкою і готуємо ще 10-15 хвилин, поки морські делікатеси не будуть готові, а рис не вбере весь бульйон. Знімаємо сковороду з вогню і залишаємо паелью настоятися під кришкою 5 хвилин. Перед подачею прикрашаємо смакоту часточками лимона і дрібно нарізаною петрушкою. ¡Buen provecho!

Овочевий пісто манчего з яйцем

Ця страва чимось нагадує овочеве рагу або французький рататуй. Класичний пісто манчего родом із регіону Ла-Манча (той самий, звідки родом Дон Кіхот) і являє собою суміш сезонних овочів (помідори, кабачки або цукіні, цибуля і перець), тушкованих в оливковій олії. Чудовий рецепт для готування в домашніх умовах, адже нам не знадобляться ніякі екзотичні інгредієнти.

Спочатку пісто готували фермери, щоб насолодитися багатством літнього врожаю. Подавали його як самостійну страву або гарнір, а ще використовували в солоній випічці як начинку. У сучасній Іспанії його часто подають із яйцем (тут важливо, щоб жовток залишався рідким) і скибочками хліба, тому пропонуємо саме цей варіант.

Цікаво на тему: Вечір японської кухні: готуємо рамен, гьодза та бісквіт із TikTok

Інгредієнти:

  • кабачок або цукіні (середній) – 1 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • томатна паста – 1 ст. л;
  • цибуля – 1 шт.;
  • томати – 3 шт.;
  • перець солодкий – 2-3 шт.;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • олія (краще оливкова) – для смаження;
  • сіль, спеції — до смаку;
  • зелень (петрушка, базилік, кріп) – для подачі.

Приготування:

  1. Подрібни часник і цибулю та обсмаж на олії в сковороді з високими бортами на середньому вогні близько 5 хвилин. Потім додай нарізані дрібними кубиками кабачок і перець і смаж їх ще 10 хвилин. Помідори теж подрібни ножем і відправляй у сковороду разом із томатною пастою, додай сіль та інші улюблені спеції до свого смаку. Якщо паста занадто кисла, всип у соус 1-2 ч.л. цукру — це збалансує смак. Перемішай і залиш тушкуватися під кришкою 15-20 хвилин.
  2. Коли овочева маса стала м’якою, зроби в ній заглиблення і вбий яйця, не пошкоджуючи жовток. Накрий кришкою і залиш на 5 хвилин, щоб білки приготувалися, а жовтки залишалися рідкими.
  3. Знімай сковорідку з вогню, посип страву свіжою зеленню і подавай неодмінно гарячою разом зі скибочками білого хліба.

Традиційний мигдальний торт Сантьяго

Солодким символом Іспанії можна сміливо назвати ніжний мигдальний торт Сантьяго. Його, на хвилиночку, готували ще в середні віки. Назва десерту пов’язана з ім’ям Святого Якова (іспанською — Сантьяго) – покровителя Іспанії. Кажуть, що саме ним пригощали мандрівників, які приходили до міста Сантьяго-де-Компостела — місця поховання апостола, куди щороку приходили тисячі паломників.

Рецепт торта дбайливо зберігався впродовж століть і став особливо популярним завдяки простоті приготування та насиченому мигдальному смаку. Хоч з останнім доведеться трохи повозитися (мигдалеве борошно, на жаль, не купиш у найближчому супермаркеті), але страва однозначно варта того, щоб її приготувати.

Інгредієнти:

  • мигдалеве борошно (або мигдаль) – 250 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • цукор – 200 г;
  • цедра одного лимона;
  • кориця – 0,5 ч. л.;
  • масло вершкове — для змащування форми (можна замінити пергаментом);
  • цукрова пудра — для декору.

Цікаво на тему: Вечір грецької кухні: готуємо тіропіту, мусаку та кураб’єдес

Приготування:

  1. Поки будемо готувати інгредієнти, став духовку на розігрів (на 180°C), щоб не втрачати час. Форму для запікання (невелику, 22-24 см) змасти вершковим маслом або застели її пергаментом.
  2. Якщо тобі вдалося роздобути мигдалеве борошно, то чудово. Але якщо ні, зробімо його самостійно. Мигдаль залий окропом хвилин на 10 – так буде легше позбутися шкірки. Очисть горіхи й просуши паперовим рушником або серветками. Пересип у чашу блендера і подрібни до стану борошна — у такому вигляді мигдаль чудово підходить для торта.
  3. Збий яйця з додаванням цукру до збільшення об’єму й утворення легкої піни близько 5 хвилин. Додай мигдалеве борошно, натерту цедру і корицю. Не поспішаючи й акуратно, рухами зверху вниз, перемішай лопаткою тісто до однорідності — воно має вийти досить густим.
  4. Вилий мигдальне тісто у форму і розгладь поверхню, щоб корж вийшов рівним. Постав у духову шафу на 35-40 хвилин або до готовності (перевір, як зазвичай, шпажкою або зубочисткою — вона має бути сухою).
  5. Дістаючи десерт із духовки, залиш його у формі на 10 хвилин, а потім переклади на блюдо для повного охолодження. Після цього можна його прикрасити цукровою пудрою. В оригінальному рецепті торт прикрашають хрестом Святого Якова, але ти можеш просто посипати його пудрою або використовувати будь-який наявний трафарет. Подавай десерт кімнатної температури з улюбленим гарячим напоєм — кавою або чаєм.

Як бачиш, в іспанській кухні цінується простота приготування, але поєднання інгредієнтів обіцяють потішити твої смакові рецептори. Надихайся і влаштуй собі справжній гастротур до Лас Еспаньяс!

Переглянути коментарі

  • Скупилася я значить на паелью з морепродуктами. Розібрала продукти на стіл подивилася на кальмара, криветки і мідії, пляшку вина… Заправила морепродукти соєвим соусом та лимоним соком, відкупорила вино і отака в мене вийшла паелья перший раз. Здругого разу все ж приготувала. Смачно!

Останні

У чому зустрічати Новий рік 2026: колір, фасон і стиль

Куранти ось-ось почнуть бити, шампанське вже в келиху, новорічний плейлист готовий, а ти все ще… Докладніше

12 Грудня, 2025

Чому «дивні дівчатка» — це добре

Будь-яка інакшість завжди сприймалася вороже, адже те, що незрозуміле, лякає. «Дивакуваті» підлітки опинялися поза поняттям… Докладніше

12 Грудня, 2025

Ура! Зимові канікули! Чим ми будемо займатися, мамо?

Зима – ідеальний час для розваг вдома і на свіжому повітрі. Особливо, якщо настали зимові… Докладніше

12 Грудня, 2025

Секрет міцних і здорових нігтів – вітаміни дійсно працюють?

Якби нігті вміли говорити, вони б, швидше за все, сказали щось на кшталт: «Люба, досить чекати… Докладніше

11 Грудня, 2025

Керуємо стресом: як пережити святковий марафон без вигорання

Грудень у самому розпалі, і для когось це найпрекрасніший час, сповнений позитиву і передчуття чогось… Докладніше

11 Грудня, 2025

Тварина-символ 2026 року: її значення та вплив на нас

Дерев’яна Змія вже зовсім скоро закінчить своє царювання, поступаючись місцем Вогняному Коневі. Пора підбивати підсумки… Докладніше

10 Грудня, 2025