Категорії: Материнство

Все, що треба знати про дитячу подушку

Лікарі стверджують, що до двох років подушка не потрібна, тож як би нам не хотілося зробити сон новонародженої дитини ще комфортнішим, з придбанням подушки прийдеться почекати. Тож як обрати подушку для дитини та в яких випадках вона необхідна в більш ранньому віці? Відповіді шукайте в нашій новій статті!

Коли потрібно

Функція подушки (не тільки дитячої, але й дорослої) — підтримувати шию та голову у фізіологічно правильному положенні, а оскільки у новонароджених дітей пропорції тіла суттєво відрізняються від дорослих, то й подушка у перші місяці життя їм не потрібна. До 12 місяців у дитячому ліжечку подушки не повинно бути взагалі. А от після року її допустимо використовувати, але найкраще робити це з віку двох років.

Розмір і форма

Стандартний розмір дитячої подушки — 40 × 60 або 40 × 50 см. Товщина для дитини двох років — біля 2 см. Надалі, коли малюк підростатиме і відстань від вушка до краю плеча буде збільшуватися, разом з цим повинна збільшуватися товщина подушки. Деякі виробники пропонують подушки з невеликими бортиками, що дозволяють голівці малюка не скочуватися під час сну — теж досить зручно.

Матеріал виробництва

Чохол (напірник) повинен складатися зі 100% бавовни — саме цей матеріал усуватиме статичний ефект. Наповнювач подушки, звісно, має бути виготовлено з безпечного гіпоалергенного матеріалу, що добре пропускає повітря. Це дуже важливо, адже повітропроникність виробу не лише дозволяє шкірі голови дихати, але й убезпечить від удушення, якщо малюк, уткнеться носом у подушку уві сні. Найкраще, щоб це був синтетичний наповнювач, натуральний латекс або вовна.

  • Синтетичні наповнювачі (синтепон, синтепух, холофайбер та інші) — безпечні та гіпоалергенні, легко піддаються чищенню, в них не розмножуються мікроорганізми та комахи. Такі подушки найкраще обирати для дітей, що мають схильність до алергії. А їхнім єдиним мінусом є те, що вони пропускають мало повітря, й голівка крихітки може потіти.
  • Овеча вовна — легка та м’яка. Суттєва перевага полягає в її унікальних терморегуляційних властивостях: влітку на такій подушці голівці малюка не буде жарко, а взимку — не холодно. Єдиний недолік вовняного наповнювача: він швидше скочується й приходить у непридатність, тому таку подушку потрібно буде частіше замінювати. Як варіант, можете пошукати комбіновану подушу вовни з синтетикою: вона зберігає всі властивості натурального наповнювача, а служить довше.
  • Латекс — надзвичайно м’який та еластичний пористий матеріал, що дихає. Його отримують природним шляхом з соку каучукових дерев. Така подушка має тривалий термін експлуатації, підлаштовується під анатомічні вигини малюка й відповідає всім вимогам до якісних виробів, забезпечуючи максимальний комфорт та здоровий сон.

Ортопедична подушка

В останні роки надзвичайної популярності набули ортопедичні подушки, що й не дивно. Вони забезпечують здоровий сон, профілактику порушень постави, максимальний комфорт не лише для дітей, але й для батьків (тільки дорослим варто купувати більші за розміром моделі). Якщо дитина має медичні показання для такої подушки, перед покупкою обов’язково порадьтеся з лікарем. Ортопедичні подушки часто рекомендують дітям (в тому числі й малюкам до 12 місяців), що мають певні порушення: кривошию, наслідки родових травм тощо.

Ще кілька корисних порад

  • Обираючи подушку в магазині, зверніть увагу на еластичність: вона не має бути надто м’якою, а після натискання повинна повертатися до своєї первісної форми.
  • Бажано, щоб ширина дитячої подушки дорівнювала ширині ліжечка: так ви точно будете впевнені у зручності та в тому, що голівка малюка не скотиться.
  • Зручно, коли чохол подушки має застібку-блискавку: це дозволяє регулярно прати наповнювач, а також контролювати його кількість та якість.
  • Якщо на подушці вказано строк експлуатації, намагайтеся дотримуватися його.
  • Під час відпочинку на подушці має бути тільки голова дитини, плечі — ні. При цьому хребет, шия та голова дитини повинні утворювати пряму лінію як у положенні на спині, так і на боку.

Як бачите, вимог та нюансів щодо дитячих подушок не так вже й мало, але всі вони настільки прості, що врахувати їх буде неважко. Тож бажаємо приємних сновидінь вам і вашій крихітці!

Останні

Що таке пілінг-педи та як ними користуватися

Побачила в огляді б’юті-рутини улюбленої блогерки кислотні подушечки для обличчя і замислилась, як саме вони… Докладніше

20 Вересня, 2024

Як позбутися набряків? Лімфодренажне тренування в домашніх умовах

EVA Blog разом із сертифікованою фітнес-тренеркою та спортивною дієтологинею Мариною Піскун підготували для тебе комплекс… Докладніше

20 Вересня, 2024

З Днем вчителя! Оригінальні привітання до свята

День вчителя – це особливе свято, яке нагадує про важливу роль педагогів у нашому житті.… Докладніше

20 Вересня, 2024

Що таке проєкція у психології

Бувало відчуття, що весь світ змовився проти тебе? Подруга раптово стала забагато критикувати, шеф чіпляється… Докладніше

19 Вересня, 2024

10 сухих шампунів, які реально працюють

У тебе теж бувають дні, коли волосся має не найкращий вигляд, а часу на повноцінне… Докладніше

19 Вересня, 2024

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

18 Вересня, 2024