Натхнення

Вибираємо мангал, щоб смажив м’ясо, а не мозок

Ти напевно скажеш, що нехай цим чоловіки займаються. Але так вже виходить, що ті самі чоловіки чомусь дуже люблять купувати не зрозуміло що, а потім казати “Це ж треба, такі гроші віддав, а воно…, тьху” або “Дійсно, треба було не економити, а відразу купувати нормальний мангал”. Тому закочуй рукава, збирай волосся в пучок і пішли зі мною обирати по-справжньому якісний мангал для виїздів на природу😎

Який мангал краще з кришкою чи без?

1-Вибираємо-мангал1-Вибираємо-мангал

Якщо ми беремо саме вугільний гриль, то отримуємо досить гнучкий у плані можливостей приготування страв виріб. Як мінімум на хорошому грилі набагато простіше отримати бажане просмажування м’яса, є можливість забезпечити рівномірний розподіл тепла тощо. Ця тема заслуговує на окрему статтю, тому зараз ми торкнемося порівняння не вугільного гриля і мангала, а псевдогриля-барбекю і мангала. Якщо відкинути весь маркетинг, то за фактом ми отримуємо ось що: мангал – це гриль без кришки, а гриль – мангал із кришкою. Дивись не переплутай, адже вони дуже сильно відрізняються за своїми можливостями😂 Ні, не відрізняються.

Поясню максимально простою мовою. Grille перекладається, як решітка й, відповідно, справжній гриль – це приготування виключно на решітці. Продукт піддається відразу трьом типам обробки:

  1. Жар від вугілля.
  2. Розпечена решітка.
  3. Під кришкою розігрівається повітря і також впливає на продукт, створюючи ефект конвекції.

Чи може мангал із кришкою те саме? Звісно, тільки якщо він конструктивно зроблений правильно. Однак на ринку повно виробів, на які без сліз не поглянеш. Все ті ж незрозуміло кому потрібні дірки по периметру (про них ми поговоримо пізніше), а на кришці є навіть термометр. Яка його практична роль в цьому випадку не особливо зрозуміло🤷‍♀️ Просто спостерігати, як стрілка невпинно йде до максимальних температур через вітряну погоду та роздування вугілля через ті самі дірки? Напевно, так.

Підбиваючи підсумок. Мангал із кришкою – класна річ якщо:

  1. Це не металевий конструктор із дитинства, а стаціонарний виріб. Один раз зібрав і він стоїть на своєму місці. Розбірні моделі мають ті самі “хвороби”, що й дешеві, як я їх називаю “одноразові” мангали із супермаркету. Після кількох “щільненьких” смажень метал “веде”, під час збирання/розбирання все вже не так добре сідає на свої місця і тощо А якщо він з кришкою, та ще й виготовлений з тонкого металу, то дуже скоро під час її закриття ти виявиш доволі не маленькі щілини при приляганні до виробу.
  2. Сам мангал виготовлений якісно. Ніяких зайвих дірок, нормальна висота мангала (15-17 см), регульовані отвори в кришці з адекватною фіксацією, а не ті, що “живуть своїм життям”.

За великим рахунком, кришка в мангалі – це додаткова опція, яку можна завжди, за необхідності, докупити й без проблем встановити. Куди важливіше з самого спочатку придбати зручний, якісний, не “одноразовий” мангал.

Цікаво на тему: Підбірка рецептів для пікніка

Вибираємо мангал: на що звертати увагу насамперед

Я не буду сьогодні тобі розповідати про суто стаціонарні вироби, оскільки там правила вибору трохи інші. Поговоримо про мангал, що кочує – ось він смажить у дворі, завтра вже на дачі, а на наступних вихідних щосили димить на березі річки.

По-перше, якщо ти обираєш мангал на тривалий термін, а не на один-два сезони, то ніяких розбірних конструкцій (тим більше дешевих). Насамперед важлива товщина металу – мінімум 3 мм, а краще 4 мм. Так, він буде важкенький, але, повір, жодних проблем із тим, щоб закинути його в багажник авто, витягнути, розкласти не виникне. І ось тут є моментик. Деякі “сумлінні” виробники люблять робити стінки мангала, як годиться – товстими, а на дні економити. Після зварювання виробу вже особливо не зрозумієш, що там за метал, а ось за кілька років, коли стінки цілі, а дно прогоріло, починаєш розуміти, де тебе обдурили🤬 Як зрозуміти, що дно тонше, ніж заявлено? Ну, якщо воно зовсім із тонкого металу, то під час натискання пальцями буде точно відчутно – тут щось не так🧐 А в інших випадках або ти класно знаєшся на металі, або… просто віриш продавцеві на слово.

Також звертай увагу як зроблені ніжки. Є варіанти з різьбовим з’єднанням і чесно – не найкраще рішення. Природа, пил, пісок, плюс іржа… Загалом скільки часу вони будуть нормально відкручуватися/закручуватися – лотерея. До того ж саме на різьбовій частині люблять економити виробники. Не купуй мангал, у якого ніжки зроблені з тонкого куточка, адже з ними через деякий час теж виникає безліч проблем під час експлуатації. Найнадійніше рішення – це класичні ніжки у формі труб з відносно товстого металу, які закріплені під днищем і складаються під нього ж. І ще пара моментів:

  • відстань між шампурами – 6-7см прям ідеально. Коли вона менша, то шматочки м’яса просто навалюватимуться один на одного. Більша – просвіти між шампурами, що не дасть змоги максимально перекрити площу мангала та забезпечити оптимальний жар без різких стрибків температури. Не погано б ще взяти шампур і протестувати прорізи: чи нормально шампур у них фіксується. Так, прорізи теж люблять робити “аби були”, тому перевірка зайвою не буде🧐
  • чаша мангала. В ідеалі, звісно, чаша має бути не зварена зі шматків, а виконана вигином металу. У більшості випадків згинається великий лист (який у майбутньому буде дном і передньою, задньою стінкою). А вже бічні частини приварюються. Але, чесно кажучи, така конструктивна особливість більше важлива в промислових масштабах. Коли в ресторані є зона барбекю де практично щодня смажать смакоту – так, чаша з вигином надійніший варіант. При звичайному використанні та якісному зварюванні, мангал прослужить років 10 аж бігом. А якщо його ще не зберігати просто неба, то набагато довше👍

  • розмір мангала. З довжиною все зрозуміло – обираєш той, який не займатиме багато місця при перевезенні або ж орієнтуєшся за кількістю порцій. Комусь із головою вистачає мангала на 8 шампурів, а комусь і на 12 замало. Де може чекати підступ, так це в ширині виробу. Давно устаканився один розмір і він вважається золотим стандартом – оптимальна ширина мангала 30-35 см. Моя тобі порада: купуй виріб не менше 32 см завширшки. Річ у тім, що за менших розмірів можуть початися “танці з бубном” під час використання звичайної великої решітки-гриль із ручкою. Більшість таких моделей мають ширину 31-33 см і, здавалося б, та що там ті пару сантиметрів, а на ділі саме вони можуть робити нерви😡

До речі, щоб не заявляв виробник і який би мангал не був – з жаростійкою фарбою, пофарбований незрозуміло чим, без фарби, але з якимось напиленням – перше розпалювання має бути завжди технічним. Дров/вугілля не шкодуй і нехай гарненько все прогорить. Після цього закидаєш нове вугілля, дрова та вже можна смажити продукти.

Є мангали з керамічним утеплювачем стінок, зольними відсіками та іншими “критично важливими” деталями. Як на мене – просто бажання виробника, щоб ми з тобою заплатили за “повітря”. Сам по собі мангал – це лише 50% успіху смачного шашлику. Моя думка, що в номінації “мангал року” з легкістю можуть перемогти 2 цеглини. І це правда. Якщо ти просто вмієш готувати на вугіллі, то тобі не особливо важливо, в чому воно лежатиме, та хоч у викопаній ямці. Мангал є просто зручним інструментом, а не річчю, яка тобі гарантовано приготує смачний шашлик😉

Цікаво на тему: Найкращі літні страви: 5 рецептів за версією Тетяни Літвінової

Якої висоти має бути мангал

Говорячи про загальну висоту виробу, природно, краще, щоб він був вищим, скажімо, на рівні стегон, пояса, пупка🙃 Через те, що зріст у всіх різний, орієнтуйся на висоту близько 1м👌 Взагалі нормальні мангали зі складними ніжками такі і є. А ось ті самі “одноразові” в розкладеному положенні по щиколотку… Ну, іноді по коліно. А ось із висотою чаші все не так однозначно. Насправді суперечки з цього приводу були, є і будуть завжди. Чому? Тому що мова про банальну звичку та розповіді супердосвідчених мангальщиків, які передають своє “таємне” знання “правильного” шашлику з покоління в покоління.

Так от, є нібито аксіома, що ідеальна висота мангала – це 10 см, максимум 12 см. Звідки це пішло? Від людей, які смажать шашлики на винос. Чому? Тому що за такої висоти можна домогтися максимальної економії вугілля. Усі розповіді про оптимальний жар, правильне прогорання вугілля, ідеальне просмажування м’яса саме при такій висоті чаші – просто відсебеньки, притягнуті за вуха🙃

Чи потрібна така економія вугілля, дров у звичайному житті та чи зручно смажити на такому мангалі? Дуже спірне питання. Тут кому що подобається – любиш не відходити від мангала й практично без зупинки крутити 10-12 шампурів? Тоді так, 10 см саме те. Дехто справді кайфує від такого процесу смаження, але мені особисто більше до душі можливість залишити мангал на деякий час і не “чаклувати” над ним. З цієї причини висота в 15, а ще краще 17 см – просто ТОП варіант.

Ти запитаєш, а навіщо взагалі роблять мангали з висотою стінок 20-25 см? Такі вироби чудово підходять для холодного клімату. Є запас по глибині й коли на вулиці низька температура набагато простіше забезпечити нормальний жар – вугілля більше ніж зазвичай і все чудово смажиться. Але за великим рахунком 15-17 см – це універсальний, всесезонний, зручний розмір.

Цікаво на тему: 5 соусів, з якими будь-які страви будуть ще смачнішими

Чи потрібні отвори в мангалі?

Ооооо, це ж просто шедевральне запитання. Його можна поставити в один ряд зі ще одним – а чи потрібно додавати оцет у шашлик? Пиши, до речі, в коментарях, додаєш оцет під час маринування чи ні?🤔

Можна знайти 100 і 1 аргумент як на користь “дірок” по периметру виробу, так і категоричне – ні! Моя думка з цього приводу знаходиться десь посередині. Зараз з тобою нею поділюся:

  1. Якщо ти віддаєш перевагу розпалювати мангал виключно дровами, то отвори потрібні, але… У цьому разі за допомогою них створюється тяга й дрова відмінно розпалюються. Однак “досвідчені” виробники мангалів у 99% випадків роблять не продумані функціональні отвори, а хаотичні дірки де їм заманеться. Якщо запитати їх “А навіщо тут по 10 величезних дірок на кожній стінці, ще й практично посередині?”, то чіткої відповіді не буде. “Ну, так усі завжди робили”. Ні, не всі й не завжди.
  2. По-справжньому правильні отвори для створення тяги мають бути довгастими, плоскими/тонкими та розташовуватися біля самого дна мангала (на бічних стінках). Чому саме так? Все просто. Ти закидаєш дрова, розпалюєш, через отвори створюється додаткова тяга й все горить як треба. Коли дрова перегоріли, то ці ж отвори закриються вугіллям. Навіщо це потрібно? Під час смаження тобі вже не потрібна ніяка додаткова тяга в мангалі. Ось, начебто й вугілля попелом вкрилося, а жирок капнув, найменший вітерець і в мангалі вогонь. Знайома ситуація? Це завдяки “продуманим” діркам, а не зробленим як треба.
  3. Єдиний робочий варіант, який я бачила в мангалі з хаотичними отворами, – це додаткові заслінки на стінках. З їхньою допомогою все “зайве” закривається. Звісно, таке доповнення впливає на ціну й не в кращий бік. І тут виникає питання, навіщо мені переплачувати за таке “ноу-хау”, якщо можна просто купити мангал, зроблений по розуму?

А взагалі жодні отвори мангалу не потрібні від слова зовсім. Просто “глухе” металеве коробченя – це всім мангалам мангал, правда, без найменшої частки сарказму. Але особисто я все ж віддаю перевагу наявності правильних отворів. Вони особливо рятують у ситуаціях, коли дрова трохи сируваті.

Чи потрібні отвори на дні мангала? “Звісно так, адже через них падатиме зола, виріб легко чистити тощо”. Ні й ще раз, ні. Якщо в мангалі передбачений зольний відсік (висувається “поличка” з-під днища) отвори добре працюють. Якщо це просто дірки в дні для випадання попелу на підлогу… Від них користі в плані чистоти мангала жодної, а ось зі створенням зайвої тяги та випаданням розпеченого вугілля (іноді на ноги) вони справляються просто чудово.

Я теж у найближчому майбутньому збираюся оновлювати мангал і вирішила робити його на замовлення. Знаєш що мене приємно здивувало? Він мені вийде дешевше, ніж дуже гідний мангал із магазину. Тільки в цьому випадку я отримаю виріб, який повністю відповідає моїм вимогам за якістю, зручністю і з усякими цікавими “фішками”, наприклад, можливістю регулювати дно за висотою😍 Тож, якщо ти зараз в пошуках мангала, подумай над варіантом зробити його на замовлення. Класних майстрів ковальської та зварювальної справи вистачає. І не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

Останні

Мінеральна олія – всі за та проти

Навколо цього інгредієнта для догляду за шкірою і волоссям постійно розгортаються “скандали, інтриги, розслідування”. Мінеральна… Докладніше

17 Квітня, 2025

Безпечні експерименти: ТОП-12 відтінкових засобів для волосся

Напевно, кожній знайоме відчуття, коли ну дуже хочеться змін у зовнішності. І часто першим пунктом… Докладніше

16 Квітня, 2025

Страви з перчинкою: рецепти, які запалюють смакові рецептори

Майстри та майстрині кулінарного каналу Кус Кус приготували для тебе дещо божевільне! Страви, які захоплюють… Докладніше

16 Квітня, 2025

Календар вагітності: 27 тиждень

Ти вже не дивуєшся тому, що поплакала над рекламою, похрускуючи огірком із варенням. Тіло живе… Докладніше

15 Квітня, 2025

8 міфів про манікюр, у які не варто вірити

Сьогодні манікюр вважається однією з найпопулярніших і затребуваних косметичних процедур. Дівчата по кілька разів на… Докладніше

15 Квітня, 2025

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

15 Квітня, 2025