Як діяти, якщо дитина загубилася у людному місці

Ситуація, коли губиться дитина, вкрай неприємна і навіть страшна. Трапляється це завжди раптово й неочікувано, тому батьки починають панікувати, а діти плакати. Насправді, це може статися з будь-ким, головне — знати, що треба робити, зуміти взяти себе в руки та діяти злагоджено. Таким чином можливо звести стрес до мінімуму.

Ми проаналізуємо, що робити, якщо дитина загубилася у людному місці: каток, торгівельний центр, магазин, ресторан.

Чому діти губляться

Причин може бути безліч. Наведемо найпоширеніші фактори ризику:

  • Батьки відволіклися. Можливо, вони занадто уважно вибирали товари в магазині або сперечались між собою, мама говорила телефоном з подругою тощо. Варто лиш зосередитися на чомусь ще, крім дитини, і можна втратити її з поля зору. А для втечі дітям достатньо всього декілька секунд.
  • Батьки вживали алкоголь. У застіллі з алкогольними напоями немає нічого протизаконного. Але такі розваги зобов’язують дорослих бути більш пильними, зайняти позицію підвищеної «бойової готовності» та контролювати не лише кількість спиртного у своїй склянці, а й дії власних і чужих дітей.
  • Дитина побігла туди, де цікаво. Розважальне шоу, виступ чи рекламна акція — ніколи не відомо, що саме може привернути увагу дитини так сильно, що вона просто піде туди, нічого не сказавши батькам.
  • Дитина трималася не за руку, а за сумку, куртку чи просто йшла поруч. Краще завжди тримати дитину за руку, щоб відчути її зникнення, а у натовпі вести попереду себе.

Що робити батькам

Припустимо, що така ситуація сталася і дитина загубилася. Найперше, що треба зробити, — змусити себе не панікувати. Поверніться тим же маршрутом, яким ви йшли, коли загубили дитину. Якщо пошуки виявилися марними, розпитайте людей довкола, зайдіть у найближчі магазини, зверніться до охоронців та адміністраторів. У разі, якщо і ці дії не дали результатів, телефонуйте до поліції.

Коли знайдете дитину, в жодному разі не сваріться. Вона ж не хотіла губитися, пережила стрес та зараз розгублена. Покажіть малюку свою любов і турботу, похваліть, що все зроблено правильно, тому ви швидко його знайшли.

Що робити дитині

Заздалегідь розкажіть дитині, які правила потрібно засвоїти, щоб швидше повернутися до мами і тата:

  1. Її люблять, вже шукають і точно знайдуть.
  2. Плакати не треба. Варто згадати все, що казали робити в такому випадку.
  3. Деякий час краще стояти на місці. (Таким чином дитину буде простіше знайти.)
  4. Якщо довгий час батьки не приходять, треба звернутися до поліцейського чи іншого дорослого, бажано з дітьми, і попросити допомогти, чітко назвати прізвище та ім’я, адресу, відомі телефони.
  5. У торговому центрі чи іншому великому приміщенні необхідно сісти на найближчу лавку, стати під стіну, звернутись до охоронця чи касира. Дати записку з контактними даними батьків і попросити людей їх знайти. У ТЦ адміністратор може оголосити про те, що знайшлась дитина і де її забрати.

Важливо: в жодному разі не можна виходити на вулицю!

  1. Загубившись на катку, потрібно відійти у бік, до бортика. Так дитину не зіб’ють з ніг інші люди. Просуваючись по краю, дійти до виходу з катка і там чекати на батьків, попередньо повідомивши адміністратора атракціону.

Що має знати дитина на випадок, якщо вона загубиться

Ще до походу в місце масових скупчень людей обговоріть з дитиною її дії на випадок, якщо вона загубилась. Зробіть це у формі гри: запитайте, що саме зробила б дитина у тій чи іншій ситуації, скорегуйте відповідь та дайте чіткі інструкції. Регулярно проводьте такі опитування, аби інформація не забувалась. Подібні обговорення нададуть дитині впевненість у своїх діях і зменшать страх та паніку.

Змалечку кожна дитина має знати напам’ять: своє ім’я та прізвище, а також імена батьків; свою домашню адресу. Навчіть дитину цим простим та дуже важливим даним, вони можуть суттєво полегшити пошуки. Обов’язково покладіть дитині в кишеню записку зі своїми контактами. Повідомте про неї. Можна навіть пришити мітки з інформацією до одягу.

Також скажіть, що треба голосно кликати маму чи тата і не боятись їхнього гніву, бо його точно не буде. Рекомендується одягати дитину в яскравий одяг або чіпляти аксесуари — так буде легше помітити її в натовпі. Можете дати дитині свисток, свист ви почуєте набагато швидше.

 

Спілкуйтесь з дитиною, вчіть її, проговорюйте різні ситуації. Навчіть кричати, якщо її тягнуть кудись, і говорити чітке «ні». Не лякайте дитину, а частіше обнімайте та розмовляйте. Тоді все буде добре!

Останні

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024