Як перестати відкладати життя своєї мрії: Практичні поради

Людина – створіння особливе. Ми здатні створювати нове, опрацьовувати величезні масиви даних, приміряти на себе різноманітні ролі. Але найважливіше, що робить людину тим, хто вона є, і досягати більшого – це вміння мріяти.
В кожного з нас є величезний список того, що хотілося б спробувати. Та не кожен із нас досягає своєї мети, або ж хоча вирішується спробувати.

Eva Blog пощастило мати в нашій редакції надзвичайну дівчину – блогера Анастасію Арьє. Вона знає, як йти за своєю мрією і не здаватися на половині шляху. Адже зовсім недавно дівчина разом із родиною покинула рідний Київ, щоб оселитися в живописному куточку Закарпаття та заснувати там свій власний кантрі-клуб: де можна відпочити та поспілкуватися із природою.

Сьогодні Настя розповість про те, як зрозуміти, чого саме ти хочеш, і як цього досягти.

* * *

Коли-небудь я вивчу італійську мову, навчуся пекти тістечка «макарон», буду малювати, переїду з багатоповерхівки в приватний будинок, започаткую власну справу, опублікую книгу, буду вирощувати квіти і прикрашати ними житло…

У кого з вас немає подібного списку? Списку чудових дій або Великої Мрії, яку ви плануєте неодмінно здійснити «коли-небудь»? Наприклад, коли у вас буде більше часу або грошей. Коли діти стануть дорослими. Коли буде краща робота. Коли поїдете в інше місто або країну. Коли, коли, коли… А що, якщо цей магічний час не настане? Можливо, ідеальних умов для того, щоб почати жити життям своєї мрії, не буде ніколи, так чому б не перестати відкладати його на потім?

Одного разу ми з чоловіком зважились змінити комфортне і налагоджене життя в Києві на будівництво в Карпатах – просто раптом зрозуміли, що час минає, а мрія про власний будинок і свою справу відкладається. І ось майже рік ми живемо в оточенні чудових краєвидів, завершуємо будівництво готелю і ресторану, приймаємо гостей в котеджах, і скоро в вазах будуть стояти квіти з власного саду. Пропоную план по втіленню мрії в будні – що допомогло мені зробити крок зі звичного влаштованого життя на стежку невідомості і…мрії.

1. Прислухайтесь до себе і зрозумійте, чого ви прагнете. Так-так, саме ви, а не ваша мама, подруга або колега. Ви дійсно хочете залишити офіс заради фрілансу, чи просто чужі фотографії в інстаграмі створили ілюзію, що фріланс – це купа класних справ і трохи – роботи? Ви дійсно мрієте відкрити шоурум, або хочете втерти носа колишній одногрупниці, яка має власну кав’ярню? Ідея в тому, щоб відокремити своє від чужого, і взяти курс на власне. Власну справу, власну мрію, власні цінності.

На допомогу на цьому етапі:

  • розмови по душам з кимось, кому довіряєш,
  • письмові практики (наприклад, фрірайтінг),
  • книги: Джулія Кемерон «Шлях художника» і «Золота жила», Барбара Шер «Мріяти не шкідливо» і «Давно пора!», Гретхен Рубін «Проект «Щастя».

2. Заручіться підтримкою. Поділіться тим важливим, що відшукали в собі, з подругами або з чоловіком, з батьками або з братом чи сестрою – з кимсь, хто здатний правильно почути вас. Мені неймовірно пощастило – наша спільна з чоловіком ідея знайшла сильний відгук у моєї мами і у моїх подруг. З підтримкою однодумців починати (і продовжувати розпочате!) набагато легше, ніж поодинці.

3. Знайдіть натхнення. У книгах, фільмах, інтерв’ю з успішними людьми, блогах і історіях знайомих, зайнятих тим, що їм до душі.

На допомогу на цьому етапі:

  • виступи на різні теми в рамках TED Talks,
  • статті на ресурсі «Жити Цікаво»,
  • книги: Олена Рєзанова «Ніколи-небудь», Лариса Парфентьєва «100 способів змінити життя».

4. Продумайте план. Як з точки А (ваш сьогоднішній день) дістатися в точку Б (життя вашої мрії)? Найкращий підхід до складання плану я зустрічала саме в книзі Барбари Шер «Мріяти не шкідливо». Від душі рекомендую!

5. Підстелити соломку. З моменту, як ми з чоловіком вирішили «кинути все і поїхати в село» до переїзду в Карпати пройшло півтора року. Чоловік ще більше року працював, ми урізали витрати і відкладали гроші, іншими словами – стелили соломку. Це знімало напругу перед масштабом змін, і ми знали, що у нас є фінансова подушка на непередбачений випадок.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

6. Розвивайте гнучкість. Коли виринаєш зі звичної рутини, виявляється, що багато чого піде не за планом. І витримувати етап невідомості, очікування чого-небудь дуже непросто. Важливо розвивати гнучкість, хоча б помалу: вибрати інший маршрут в магазин замість звичного, чистити зуби лівою рукою, якщо ви правша, замовити в кафе незвичне блюдо, прочитати книгу з жанру, яким ви раніше не захоплювалися. Ідея в тому, щоб потихеньку впускати в будні щось нове і несподіване.

7. Приготуйтеся до критики. Як тільки ви заявите про подальші плани (відправитися в кругосвітню подорож автостопом, злітати на Марс, врятувати людство – будь-яка ідея змін в чужих очах найчастіше виглядає саме так), відразу знайдеться хтось, хто скаже, що ви з глузду з’їхали, що це не спрацює, якщо б всі могли, всi б вже зробили і «чим тобі зараз погано». У кращому випадку просто піднімуть брову зі словами: «Ну-ну, удачі». Не дозволяйте чужим страхам і скептицизму стати на своєму шляху!

Мене в цьому дуже підтримує виступ Брене Браун на конференції Behance (Brené Brown Why Your Critics Are not The Ones Who Count) і цитата з книги Олени Рєзанової: «Філософія посередності обов’язково нагадає вам і про «гарненького потроху», і про «ти краще за всіх, чи що?». Але погляньте на людей, які це говорять. Ви б хотіли таке життя, воно вас надихає?»

8. Помічайте свій прогрес. Найкраще завести маленький стильний блокнот (якщо робити нотатки в телефоні зручніше – будь ласка!). І записувати туди великі і маленькі кроки, які ви здійснили. У моєму списку є пункти на зразок «отримали документи на землю» і «купили домен», «знялися в репортажі для ТРК Україна» і «придумали літнє меню», «вирішили з плануванням ресторану» і «посіяли траву». Все важливо. Все рахується. Помічайте свій прогрес і хваліть себе за кожен крок!

9. Будьте сміливими. Нам стільки раз сказали і написали в фейсбуці: «Які ви сміливі! Круто!». Але тільки друзі знають, як страшно було зробити крок у невідомість, і як страшно буває зараз. Але бути сміливим, в моєму розумінні, не означає не відчувати страх. Бути сміливим – це продовжувати свій шлях, незважаючи на страх.

10. Вірте в себе! І просто почніть. У гіршому випадку у вас може нічого не вийти, а в кращому ви зможете наблизити мрію на відстань витягнутої руки. Віддихаєтеся, заспокоїтеся і підійдете до неї впритул. А мрія з останніх позицій у планах на життя перекочує прямо в сьогодні. З вашою допомогою. Дерзайте!

Я не хочу писати банальності на кшталт «життя коротке», але це дійсно так. Ніхто з нас не знає, який день стане останнім, і чи встигнемо ми зробити все те, про що мріємо в глибині душі. Піднімайте мрії на поверхню! Шукайте однодумців. Намічайте шлях і – вперед! Нехай шлях до мрії подарує вам класний досвід, сильне оточення і розуміння, що немає нічого неможливого.

Останні

Як вибрати дитячий одяг для дому та сну

Купівля першого одягу для новонародженого практично завжди супроводжується думкою "Треба купити все, що тільки можна,… Докладніше

Травень 20, 2024

13 ефективних засобів для догляду за шкірою навколо очей

Позбавлена підшкірної жирової клітковини, шкіра навколо очей є найтоншою та найвразливішою. Вона перша реагує набряками… Докладніше

Травень 20, 2024

Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

У тому, що книжки мають потужний терапевтичний ефект, я переконалась на власному досвіді. В умовах… Докладніше

Травень 17, 2024

Фіксатори макіяжу: навіщо потрібні, якими бувають і добірка найкращих

Спреї для фіксації макіяжу, мабуть, одні з найбільш недооцінених beauty-продуктів. Утім, вони активно використовуються професійними… Докладніше

Травень 17, 2024

Красиві листівки та вітання до Дня подруг

Жіноча дружба — це найдивовижніша річ у світі. Вона пробуджує у нас найкращі почуття: довіру,… Докладніше

Травень 17, 2024

Як відповідати на недоречні запитання, щоб їх більше не задавали

Людська цікавість — досить підступна штука. Часом вона підштовхує ставити запитання, які є недоречними, незручними… Докладніше

Травень 16, 2024