Натхнення

Психосоматика: як стрес призводить до хвороб

Чимало людей відносять психосоматику щонайменше до чогось нематеріального, а щонайбільше – до неіснуючого явища. Однак є й ті, хто абстрактно розуміють, про що йдеться, і загалом згодні з висловом, що “всі хвороби від нервів”. Головна проблема полягає у великій прірві між сприйняттям поняття “психосоматика” та її реальною дійсністю серед широких мас. Пропоную разом із тобою зануритися у світ науки, тіла та розуму, щоб розібратися в цьому питанні.

Що таке психосоматика

Давай для початку розберемося, що таке психосоматика. Якщо у двох словах, то це наука, що вивчає вплив емоцій на центральні системи організму та подальший розвиток тих чи інших захворювань.

Абсолютно всі процеси в тілі людини містять у собі психологічні та біологічні чинники. Простіше кажучи, будь-яка твоя дія, адаптація до нових викликів із навколишньої середи, думки, емоції – це нерозривний фізичний і психосоціальний зв’язок, який завжди взаємодіє з трьома системами організму:

  1. Центральна нервова система.
  2. Ендокринна система;
  3. Імунна система.

Це тріо утворює замкнене коло, ініціюючи густе павутиння з реакцій (біологічних і психологічних) всередині нас. Коли реакції (викид інсуліну, синтез гормонів, підвищення цукру в крові, відчуття страху, злість тощо) перевищують гомеостатичні можливості організму, виникає та чи інша патологія (хвороба). Гомеостатична функція відповідає не тільки за кислотно-лужний баланс і водно-сольовий обмін. Регуляція артеріального тиску, синтез окремих гормонів, кровотворення – це теж її робота.

Цікаво на тему: Що таке ОКР і чим воно небезпечне

По суті, психосоматика науково обґрунтовує, що всі наші хвороби від нервів. Звичайно ж, це перебільшено, але за фактом дуже велика частина захворювань дійсно виникає через нашу нервову нестабільність.

Альтернативне розуміння психосоматики та психосоматична медицина: у чому різниця?

На цей момент є два табори. Перший відносить психосоматичні стани до нематеріальних, так би мовити, духовних чинників. У цьому разі навіть назва інтерпретується як душа (психо), сома (тіло). Другий – це виключно науковий підхід до питання з погляду психології, психіатрії, нейробіології тощо. Тут інтерпретація психосоматики інша – психо (розум, емоції), сома (тіло).

Щоб усвідомити розміри прірви між цими таборами, познайоммося з ними ближче.

Цікаво на тему: Як фази менструального циклу впливають на настрій і самопочуття

Психосоматика та душевний стан

Тут суть дуже проста. Негативні емоції призводять до моральної нестабільності, й причину появи цих емоцій потрібно шукати в душі людини, в її сприйнятті себе та навколишнього світу. Коли на тлі психічної нестабільності починають проявлятися різні захворювання, люди, які практикують “лікування” психосоматичних душевних станів, пропонують дуже цікаві розв’язання проблеми, наприклад:

  • навчитися бути щасливою людиною;
  • змінити своє ставлення до невдач;
  • впустити любов у своє життя тощо.

Загалом “Хочеш бути здоровим? Будь здоровим!”. І тут важливо зрозуміти один момент. Психосоматика спочатку містила в собі виключно психоаналітику, й частково схожі поради мали місце, але лише з точним розумінням проблеми людини, а також з урахуванням її емоційного та фізичного стану. Зараз же такий підхід часто має паразитуючий характер на психології.

Цікаво на тему: 5 простих порад, як полюбити себе

Чого тільки варта думка, що через постійне почуття злості людина створює навколо себе власну реальність, яка притягуватиме до себе неприємні ситуації та хвороби. Ні, це так не працює. І навіть у розрізі наявності постійного емоційного стану у вигляді злості, окреме захворювання може з’явитися від активації конкретних фізіологічних процесів усередині організму. Але аж ніяк не від “притягування неприємних ситуацій, порушення аури” та іншого. Зараз розповім більш детально в наступному блоці.

Психосоматична медицина

Завдання психосоматичної медицини полягають в отриманні відповідей на два запитання:

  1. Для чого ми психуємо? Так, ти все правильно прочитала не “через що”, а “для чого”. Річ у тім, що 95% негативних емоцій – це абсолютно нормальні стани для нашого організму, які сформувалися в процесі еволюції та закладені генетикою.
  2. Як психологічні чинники впливають на фізичне здоров’я? З’ясувати, які негативні емоції впливають на конкретні органи, а також соматичні функції (кісткова тканина, м’язи, реакція на зовнішні подразники) і навпаки.

Цікаво на тему: Збій системи: що робити в разі гормонального дисбалансу

На друге запитання я тобі відповім трохи пізніше, а поки розберемося з першим. Усі твої бурхливі емоції (узагальнимо й назвемо їх стресом) організм включає для однієї єдиної мети – щонайшвидше адаптувати всі функції для збереження твого життя. Найпростіший приклад – бий або біжи, коли центральні системи швидко трансформуються в єдину структуру для того, щоб ти змогла ефективно зреагувати на загрозу (атакувати її або втекти). Що відбувається всередині організму в момент небезпеки:

  • наднирники викидають підвищену концентрацію гормонів стресу (кортизол, адреналін тощо);
  • ти відчуваєш тремор по тілу (думаю, тобі точно знайоме таке відчуття). Таким способом організм розігріває м’язи в “експрес” режимі;
  • рівень цукру в крові підвищується, щоб дати тілу більший приплив енергії;
  • підвищується артеріальний тиск – це забезпечує різкий приплив крові до м’язів;
  • підвищуються серцеві скорочення для можливості швидше пересуватися, захоплювати легенями більше кисню тощо;
  • згущується кров, а кровоносні судини звужуються, щоб у разі травми швидше зупинилася кровотеча.

А тепер найцікавіше. Наш організм на гормональному та фізичному рівні абсолютно не розрізняє небезпеку між грабіжником із пістолетом і сваркою з касиром у супермаркеті. Реакція на стрес буде однакова. Думаю, пояснювати зайве, що частий стрес – це систематичне підвищення артеріального тиску, звуження судин, сплески рівня цукру та інші моменти. Звісно ж, вони в підсумку призводять до розвитку того чи іншого захворювання. Розуміння взаємозв’язку між розумом, емоціями та фізичним станом дає змогу науці знаходити нові підходи до лікування психосоматичних розладів. І, на жаль, проста порада “менше нервувати” тут абсолютно не актуальна, оскільки стрес – це невіддільна частина нашого з тобою життя.

Абсолютно всі емоції провокують викид гормонів та інших речовин в організмі, які прямо впливають на роботу органів і центральних систем. На цій ноті ми підбираємося до найшкідливіших психічних потрясінь.

Які емоції найшкідливіші

Як би дивно це не звучало, але нам притаманні два типи емоцій:

  1. Природні. Вони в нас закладені еволюційно й організм на них реагує куди більш поблажливо.
  2. Неприродні. Вони викликають у центральних системах максимальний дисбаланс з однієї простої причини – організм не ідентифікує їх як щось звичне й починає хаотично запускати процеси, щоб розв’язати проблему, що виникла. У підсумку саме неприродні емоції призводять до виникнення найважчих захворювань.

Як ми з тобою вже з’ясували, наука досить глибоко вивчила процеси, що виникають в організмі за певних стресових ситуацій. І психосоматична медицина вже зараз має список конкретних патологій, які досить часто виникають через конкретні стресові емоції

Цікаво на тему: Емоційне вигорання: причини, симптоми та як із ним впоратися

Природні емоції, безумовно, можуть завдати шкоди фізичному здоров’ю, коли вони мають регулярний характер або проявляються з високою інтенсивністю. До того ж якщо ти сама будеш штучно підвищувати градус їхнього прояву (довгий час не відпускати стресову ситуацію, накопичувати в собі роздратування, злість і рідко робити емоційне розвантаження тощо), ризик погіршити фізичне здоров’я істотно підвищується. Здебільшого розрядити напружений емоційний стан допомагає спорт, хобі, систематичні прогулянки в приємній компанії та інші способи зняти нервове напруження.

Природні стресові емоції та хвороби:

  • дратівливість – викликає проблеми зі спиною. Найчастіше проявляється ниючим болем у поперековому відділі;
  • тривога – діабет типу 2, проблеми з артеріальним тиском, згущення крові;
  • лють, злість, гнів – провокують проблеми із серцево-судинною системою (серцевий напад, інсульт);
  • страх і занепокоєння – захворювання ШКТ.

Ревнощі – це єдина природна емоція на цей момент, яка поки що не має статистично підтвердженого прояву захворювань на її тлі.

Неприродні емоції та хвороби:

  1. Заздрість і образа – артрит, діабет 1 типу, онкологія.
  2. Почуття провини. За частого та тривалого перебування в такому психологічному стані зіткнутися з нападом радикуліту або защемленням сідничного нерва – звичайна справа. Нерідко спостерігаються раптові, різкі, гострі болі в кінцівках і спині. У медицині є навіть такий термін “простріл у ногу”.

Уявні захворювання на тлі психосоматики, які згодом стають реальними, – це тема для зовсім іншої дискусії. Сьогодні я тобі розповіла про психосоматичні реакції в тому вигляді, в якому вони розглядаються сучасною психологією, психіатрією та великою кількістю точних наук.

Ми з тобою так звикли піклуватися винятково про свою фігуру та чисту, красиву шкіру – зовнішній вигляд вкрай важливий. І зовсім забули про нашу внутрішню красу, а головне – її здоров’я. Не забудь поставити вподобайку, якщо ця стаття була для тебе цікавою та корисною.

Читай також:

Останні

Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

У тому, що книжки мають потужний терапевтичний ефект, я переконалась на власному досвіді. В умовах… Докладніше

Травень 17, 2024

Фіксатори макіяжу: навіщо потрібні, якими бувають і добірка найкращих

Спреї для фіксації макіяжу, мабуть, одні з найбільш недооцінених beauty-продуктів. Утім, вони активно використовуються професійними… Докладніше

Травень 17, 2024

Красиві листівки та вітання до Дня подруг

Жіноча дружба — це найдивовижніша річ у світі. Вона пробуджує у нас найкращі почуття: довіру,… Докладніше

Травень 17, 2024

Як відповідати на недоречні запитання, щоб їх більше не задавали

Людська цікавість — досить підступна штука. Часом вона підштовхує ставити запитання, які є недоречними, незручними… Докладніше

Травень 16, 2024

Як вибрати дитячі ножиці для нігтів

Підстригти нігтики на крихітних пальчиках новонародженого – не найпростіше завдання, особливо якщо під рукою немає… Докладніше

Травень 16, 2024

Струменевий оргазм (сквірт): 5 фактів, про які ти не знала

Я довго думала як би максимально лайтово розповісти тобі, що таке струменевий оргазм і просто… Докладніше

Травень 15, 2024