Здоров'я

Як побороти страх перед відвідуванням гінеколога?

Страх перед походом до лікаря часто формується після невдалого візиту, коли замість допомоги отримуєш сильний стрес. Гінеколог — один з тих спеціалістів, відвідування якого пов’язують з потребою “налаштуватись та наважитись”. Не лише дівчата-підлітки, а й дорослі жінки часто нервують та відкладають плановий огляд. Тож пропоную подивитися, які тривожні асоціації викликає похід до гінеколога та що можна зробити, щоб перебороти страх. А в коментарях поділись, які з описаних ситуацій траплялись у твоєму житті та як вдалося з ними впоратись!

Лікар буде неприємно зі мною спілкуватися

Часто жінки хвилюються, що прийдуть на огляд за допомогою, а отримають оцінювальні фрази, осуд, фамільярні коментарі чи навіть висміювання. Є переживання, що лікар негативно та упереджено поставиться до вибору партнерів чи орієнтації, якщо ти не в класичних гетеро стосунках.

Пам’ятай, що описана вище поведінка — ознака непрофесійності. Гінеколог не має бути фамільярним, переходити на ти лише через старший вік, давати оцінку твоєму інтимному життю, казати “під час сексу не боляче, а тепер боляче”. Етичний лікар має поважати твої кордони. І точно не звинувачувати в тому, що в тебе виникли скарги.

Під час походу до гінеколога твій головний орієнтир — якщо здається, що щось не так, то тобі не здається

Якщо тобі критично некомфортно з лікарем, зупиняй огляд, вставай з крісла та налаштовуйся шукати іншого. Якщо знаєш, що з якимось спеціалістом точно немає контакту, при записі проконтролюй, щоб не потрапити до нього.

Складніше з цим у випадках, коли лікарня у твоєму населеному пункті одна, і можливості вибрати гінеколога немає. Тоді є два шляхи: 

  1. Жорстко відстоюй своє право отримати кваліфіковану консультацію та присікай всі некоректні дії.
  2. Шукай можливість поїхати в інше місто до іншого спеціаліста.

Окрім того, у деяких випадках серйозного неетичного ставлення треба звертатися до завідувачки відділення або головного лікаря. Бо вміння комунікувати з пацієнтами важливе, і треба привертати увагу до непрофесійності, а не замовчувати її. 

Цікаво на тему: Як фази менструального циклу впливають на настрій і самопочуття

Буде боляче

Страх, що буде боляче, теж часто підштовхує жінок відкласти похід до гінеколога. Перебороти його складно, але можливо: 

  1. Якщо під час введення дзеркала відчуваєш біль, повідом про це лікаря.
  2. Якщо знаєш свої особливості (наприклад, загин матки) розкажи про них, поділись позитивним досвідом попереднього гінеколога.
  3. Якщо ж просто лікарка груба, спішить та каже “потерпиш”, спокійно, але твердо повтори прохання буди обережнішою. На жаль, часто саме жінки-гінекологині схильні бути більш різкими.
  4. Якщо прохання бути обережнішою не працює — завершуй сеанс та роби запис до нового лікаря.

Часто зменшити біль допомагає вибір найменшого розміру дзеркала. Бо навіть найвправнішому лікарю буде складно зробити все безболісно, коли інструмент для огляду завеликий. 

Якщо в лікарні, куди записана, треба самостійно купувати набір для огляду, спробуй заздалегідь придбати необхідний найменший розмір.

Погано розумію, що саме буде робити лікар

Коли йдеш вперше, або мають робити нову маніпуляцію, то нерозуміння, як все проходитиме, викликає страх. А найкраще лікування від невідомості — розширити свої знання. Зараз багато матеріалів на сайтах медичних клінік, у профілях лікарів в TikTok та Instagram, де вони зрозуміло пояснюють багато моментів. 

Перед походом до гінеколога почитай про особливості стандартних маніпуляцій, зверни увагу, де невеликий дискомфорт під час огляду може бути неуникним, а в яких моментах варто зупинити лікаря. Окрім того, можна прямо сказати, що хвилюєшся, та попросити коментувати свої дії. Так, деяким спеціалістам хочеться на автоматі все зробити швидше, але треба шукати компроміс. Лікар має пояснювати, що саме робить, для чого потрібні маніпуляції, брати аналізи тільки за твоєю згодою. Ти маєш право на детальну консультацію та зрозумілі рекомендації.

Самоосвіта щодо інтимних питань взагалі дуже корисна. Бо замість загального “болить, зудить, неприємно” зможеш більш точно описати особливості проблеми, яка тебе хвилює.

Цікаво на тему: Що таке овуляція та її основні симптоми

Лікар виявиться чоловіком

За відгуками багатьох знайомих дівчат, чоловіки-гінекологи під час огляду значно ніжніші та обережніші. Якщо ж це для тебе принципова позиція, то рекомендація проста: під час запису вибери саме лікарку-жінку.

Соромно роздягатися перед чужою людиною

Коли ти перед чужою людиною знаходишся без трусів, а в кабінет може хтось зазирнути, багатьом некомфортно. Є хвилювання “А що подумає лікар?”

Для значної частини жінок цей процес відчувається як приниження. А що як мене засоромлять за відсутність інтимної стрижки? А раптом колір статевих губ якийсь не такий? А в мене зайва вага/надмірна худоба, лікар почне коментувати. А в мене татуювання… Варіантів думок безліч, тож як перебороти страх?

Подумай от про що. Для хорошого гінеколога огляд — це робота, і він сприймає тебе як механізм чи інструмент, що потребує перевірки налаштувань. Як в тіктоках про лікарів: він думає про своє і запам’ятає тебе скоріше з професійної цікавості чи як постійного пацієнта. 

А нетактовне, хамовите ставлення — ознака непрофесійності. Всі упередження — це про особистість лікаря, не про тебе. Суб’єктивні оцінки він має тримати при собі.

Цікаво на тему: 15 міфів про жіночу сексуальність, в які досі вірить суспільство

Лікар розкаже про стан твоїх справ іншим

Цей страх найбільш розповсюджений у дівчат-підлітків, особливо коли вперше приходять до лікаря. Бо раптом розкажуть мамі, що ти вже почала жити статевим життям, чи що маєш якісь захворювання?

А в маленьких містечках, де один-два гінекологи, є хвилювання, що скаже знайомим

За Цивільним кодексом України батьки дійсно мають право отримати інформацію про стан здоров’я дитини до 18 років. А от стосовно повнолітніх осіб медичні дані можуть розголошуватись лише в ряді прописаних випадків, в решті ж моментів лікар несе відповідальність за збереження таємниці. 

Не буде змоги підмитися перед візитом

Деякі жінки відкладають похід до гінеколога, якщо немає змоги записатися на ранок або вихідний, бо в середині дня немає можливості підмитися перед візитом. Бо ж раптом буде не свіжим пахнути. Якщо ти здорова, то природні запахи не здивують лікаря. А якщо є хвороби, то під час огляду буде легше їх визначити, адже запахи та виділення несуть цінну інформацію про особливості проблеми. Тож не варто відкладати візит, бо в графік життя не вписується ідеальний час прийома. Не допускай, щоб запущена проблема змушувала перекроїти всі плани.

Цікаво на тему: Як правильно вибирати білизну, щоб не нашкодити своєму тілу

Хвилювання, що знайдуть захворювання

Страх захворювання — дуже погана причина відкладати похід до гінеколога. По-перше, не завжди їх знаходять. По-друге, якщо проблема вчасно виявлена, її зазвичай простіше виправити. По-третє, діагнози часом хибні, тож якщо щось серйозне знайдуть, то перш ніж панікувати, проконсультуйся ще з кількома спеціалістами. Якщо пропустити початкові стадії хвороби, можна отримати набагато серйозніші проблеми, у порівнянні якими страх видасться незначним. 

Окрім того, є деякі спірні діагнози, патології, що є просто особливістю організму і їх лікування не має сенсу. Сюди ж віднесу поради “схуднеш і все пройде”, “знайдеш постійного партнера і проблема зникне”. Вони — привід поставити  під сумнів слова лікаря, та уточнити, на які дослідження та приклади доказової медицини він спирається.

Гінеколог теж людина, може помилятися та мати застарілі знання. Тому додаткова консультація в іншого спеціаліста часто допомагає перебороти страх та заспокоїтись. 

Репродуктивний тиск

Похід до гінеколога жінки часом відкладають через страх репродуктивного тиску. Бояться, що лікар почне наполягати, що треба народити, бо “годинничок цокає”. Відповідай, що твій не цокає, в тебе електронний. І взагалі, “прохання змінити тон на інформативний і не нав’язувати свою думку”.

Є й ситуації, коли жінки хвилюються через складнощі завагітніти, а лікар починає негативно висловлюватись про те, що вона вела неправильне статеве життя. Пам’ятай у цій ситуації: неетичне ставлення лікаря — це привід відчувати здорову агресію та твердо тримати кордони. Нагадувати, що він розмовляє з рівною, дорослою людиною. Ти не маєш відчувати провину за те, як склалось твоє життя. Це не питання до гінеколога!!! Якщо він наполягає на вагітності, залякує безпліддям, засуджує рішення не мати зараз дітей — варто змінити лікаря. 

Цікаво на тему: Хто такі чайлдфрі та чому люди відмовляються заводити дітей?

Лікування може виявитись дуже дорогим

Скажу так: відсутність лікування може коштувати життя. При чому і тобі, і партнеру. Чим раніше виявиш хворобу, ти простіше і дешевше її зазвичай полікувати. 

Окрім того, лікар не має наполягати на тому, щоб ти здавала аналізи у певній лабораторії, чи купувала ліки у певній аптеці. Він може лише рекомендувати.

Якщо все ж виявиться хвороба, гінеколог має розповідати варіанти лікування, давати вибір, пояснювати плюси та мінуси різних способів. Наполеглива однозначність та однобокість зазвичай є причиною змінити спеціаліста. 

Цікаво на тему: Молочниця: причини, симптоми, лікування

Часто страхи стають менш сильними, коли розбираєш їх на деталі та по кожній уявляєш: “А якщо справдиться, то що?” Бо невизначеність лякає більше, ніж чітке розуміння плану дій у найгіршому випадку. Лікар — це людина. Як в кожній професії, є класні, круті спеціалісти, а є ті, хто вигорів або погано вчився. Тож не роби висновки по одному походу до гінеколога. Але пам’ятай: якщо здається, що щось не так, то тобі не здається. І краще перервати візит та записатися до іншого лікаря, ніж ризикувати зафіксуватись у травмі та нашкодити здоров’ю.

 

Читайте також:

Останні

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024