Здоров'я

Як позбутися набряків? Лімфодренажне тренування в домашніх умовах

EVA Blog разом із сертифікованою фітнес-тренеркою та спортивною дієтологинею Мариною Піскун підготували для тебе комплекс нескладних, але дуже ефективних лімфодренажних вправ для всього тіла. Якщо ти не в курсі про їхню користь, то зараз коротенько розповім.

Яка користь від лімфодренажних вправ?

Лімфодренажні тренування являють собою набір фізичних вправ, спрямованих на поліпшення циркуляції лімфи в організмі. Лімфатична система відіграє ключову роль у підтримці імунітету й виведенні з організму токсинів, продуктів обміну речовин і надлишків рідини. На відміну від серцево-судинної системи, у лімфатичної системи немає власної “помпи” (серця), і її робота залежить від скорочень м’язів.

Що таке лімфа? Саме ця рідина допомагає видаляти токсини, продукти метаболізму та надлишки рідини з тканин. Крім усього іншого, лімфа переносить організмом імунні клітини, допомагаючи швидше боротися з інфекціями та запаленнями.

Цікаво на тему: МФР (міофасціальний реліз): навіщо потрібен і як робити в домашніх умовах

Як лімфодренажні тренування допомагають позбутися набряків?

Набряклість часто виникає через застій лімфи, коли рідина затримується в тканинах. Лімфодренажні тренування стимулюють рух лімфи по судинах, що сприяє видаленню зайвої рідини та зменшенню набряків. Це особливо важливо для людей, які страждають від лімфедеми або набряків ніг і обличчя, пов’язаних із недостатньою активністю лімфатичної системи. Якщо у тебе малорухливий спосіб життя, то такі тренування будуть дуже доречними.

Як лімфодренажні тренування впливають на здоров’я шкіри?

У мене для тебе є чудова новина – лімфодренажні тренування мають винятково позитивний вплив на стан шкірного покриву:

  • поліпшується тон обличчя. Нормальна циркуляція лімфи сприяє постійному доставленню кисню і поживних речовин до клітин шкірного покриву, що покращує його текстуру та колір. Твоя шкіра виглядатиме більш свіжою та здоровою;
  • зменшується активність запальних процесів. Лімфодренажні тренування допомагають швидше виводити токсини та продукти обміну речовин, що сприяє зниженню запалень і прискоренню загоєння епідермісу;
  • шкіра стає еластичною. Завдяки поліпшенню кровообігу та живлення тканин такі вправи активізують всі необхідні процеси для підтримання еластичності й пружності шкіри, сповільнюючи процеси старіння.

Ну й звісно ж, відбувається зменшення набряків. Активізація лімфообігу допомагає виводити зайву рідину з тканин, що зменшує набряклість і відновлює правильний водний баланс у клітинах шкіри.

Цікаво на тему: Базове тренування на всі групи м’язів для новачків

Особливості лімфодренажних тренувань

Загалом сюди можна віднести легке кардіо, розтяжку, йогу, пілатес або те ж плавання в розміреному темпі. Такі навантаження м’яко стимулюють м’язи та розганяють рух лімфи. Однак існують прості й дуже високоефективні комплекси вправ для виконання в домашніх умовах. У цьому разі можна виділити два важливих моменти:

  1. М’які, плавні рухи. Такі вправи ґрунтуються на відносно повільних і повністю контрольованих рухах, які активують м’язи та покращують циркуляцію лімфи, не перевантажуючи організм.
  2. Правильне дихання. В міру глибокі вдихи та плавні видихи відіграють важливу роль у лімфодренажних тренуваннях, оскільки вони допомагають активувати діафрагму, яка впливає на циркуляцію лімфи в грудній ділянці.

Цікаво на тему: 10 вправ для розтяжки, які покращать гнучкість у сексі

Найкращі вправи для прокачування лімфатичної системи

Найбільша ефективність і користь досягається при виконанні лімфодренажного тренування нон-стоп, без перерв. Але не турбуйся, це не кардіо або силова й тобі точно буде під силу виконати повний комплекс. Важливо відзначити, що вправ з розгону лімфи досить багато й самі тренування можуть істотно між собою відрізнятися.

Як буде проходити заняття, яке ми для тебе підготували:

  1. Кожна вправа виконується по 30 секунд. Далі у тебе є 10 секунд для переходу в інше положення і продовження тренування.
  2. Тобі знадобиться килимок для фітнесу та 15 хвилин вільного часу.
  3. Цей комплекс підійде абсолютно всім. Якщо у тебе є проблеми зі здоров’ям суглобів – не переймайся. Ми спеціально підібрали вправи, які не навантажують їх.

Вмикай енергійну музику та погнали позбуватися набряків😉


Читай також:

Останні

З Днем вчителя! Оригінальні привітання до свята

День вчителя – це особливе свято, яке нагадує про важливу роль педагогів у нашому житті.… Докладніше

Вересень 20, 2024

Що таке проєкція у психології

Бувало відчуття, що весь світ змовився проти тебе? Подруга раптово стала забагато критикувати, шеф чіпляється… Докладніше

Вересень 19, 2024

10 сухих шампунів, які реально працюють

У тебе теж бувають дні, коли волосся має не найкращий вигляд, а часу на повноцінне… Докладніше

Вересень 19, 2024

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024