Краса

Як позбутися від тріщин та загрубілих ділянок на п’ятах

Ніжно проводиш п’яточкою по нозі, а вона шкрябає, немов терка? Придивляєшся уважніше, і виявляється, що шкіра вже не просто загрубіла, а й з’явились перші ознаки формування тріщинок. Що робити в такій ситуації та як не допустити її виникнення? Яку косметику варто додати для профілактики в щоденний догляд за ногами? Від яких звичок позбутись? Про все детально розповім у цій статті EVA Blog!

Причини появи загрубілої шкіри та тріщин на п’ятах

Якщо здається, що лише тобі не пощастило, то ні. Проблема загрубілої шкіри, натоптишів та тріщинок є досить поширеною. З одного боку, причиною появи може бути низка захворювань, і в такому випадку без консультації лікаря не обійтися. З іншої сторони, є низка побутових факторів, які провокують надмірне пересушування шкіри. Часто їх можна усунути зміною доглядової косметики та вибором іншого взуття. 

Основні причини появи тріщин та загрубілостей:

  1. Дерматологічні захворювання та проблеми з внутрішніми органами.
  2. Нестача вітамінів (зокрема, А, Е, D) та мале споживання води.
  3. Занадто тісне взуття, яке провокує пітливість, пересушення та розвиток бактерій.
  4. Забагато часу на ногах, через що посилюється природний тиск на стопи.
  5. Неправильний догляд: відсутність регулярної ексфоліації, зволоження та живлення.
  6. Надмірні старання з видалення ороговілих ділянок. Активні пілінги у поєднанні з механічним тиском на шкіру під час довгої ходьби чи стояння можуть спровокувати спочатку дрібні, а потім вельми серйозні тріщини.

Варто врахувати, що на стопах потові та сальні залози працюють менш активно, ніж на інших ділянках. Тож дуже важливим для підтримки гідроліпідного балансу є правильний зовнішній догляд за ногами. Якщо відчуваєш, що шкіра на п’ятах суха й натягнута так, що аж свербить, — терміново підключай комплексний підхід, що поєднує зволоження та живлення. 

Проблема тріщин на п’ятах небезпечна не лише тому, що виглядає естетично непривабливо та дряпає ноги, коли торкаєшся їх стопою. Розвивається вона поступово, тож якщо завчасно почати турбуватися про шкіру та змінити догляд, то можна не допустити появи серйозних ран. А от якщо тріщини стають надто глибокими, в них легко можуть розвинутись грибкові та бактеріальні інфекції.

Цікаво на тему: Добірка ідей дизайну педикюру для твого натхнення

Особливості догляду за огрубілою шкірою з тріщинами

Щоб не довести стопи до стану колючої терки, перш за все необхідна якісна ексфоліація. Адже ороговілі клітини заважають дії зволожувальних та живильних кремів, і можуть звести ефект нанівець. Тож не зайве перш за все сходити на педикюр, а якщо проблема тріщин запущена — скористатися послугами подолога. Після цього переходь до регулярного домашнього догляду для підтримки результату та подальшого покращення стану. 

У домашніх умовах для профілактики загрубілих стоп варто:

  • щоденно якісно очищувати ноги;
  • розпарити стопи у ванночці з морською сіллю, трав’яними відварами або ефірними оліями (1-2 рази на тиждень);
  • скористатись пілінгом (1-3 рази на тиждень, попередньо насухо витерти шкіру);
  • якщо є сильні ранки — нанести спеціальні антибактеріальні мазі, рекомендовані лікарем;
  • якщо ранок немає, можна пройтися пилкою: відшліфувати п’яточки спочатку рельєфною стороною, а потім гладенькою (орієнтовно через день-два);
  • нанести крем для живлення та зволоження.

Якщо шкіра дуже загрубіла, без первинного механічного зняття відмерлого шару не обійтися. Часто тут кращим рішенням стає саме апаратний педикюр. Адже неправильна щітка, наприклад пемза без полірувальної сторони, може лише погіршити стан справ, якщо ще більше роздробить ороговілий шар та перетворить п’яти на терку.

Цікаво на тему: Гід з вибору скрабу для тіла: секрети та поради

Компоненти, важливі в щоденному догляді

Компоненти, які корисні у складі косметики для догляду за загрубілою шкірою

  • сечовина (один з ключових компонентів, чим гірше справи з тріщинами — тим вище має бути її концентрація);
  • фруктові кислоти (відлущують, пом’якшують, покращують рельєф шкіри);
  • масло ши;
  • олія авокадо;
  • рослинний гліцерин;
  • оливкова олія;
  • мигдальна олія;
  • гіалуронова кислота;
  • ланолін;
  • саліцилова кислота;
  • молочна кислота;
  • екстракт хмелю.

Цікаво на тему: Кофеїн у косметиці: властивості та вплив на шкіру

Домашні засоби для пом’якшення загрубілої шкіри

Корисними у боротьбі з проблемою тріщин на п’ятах є ванночки для ніг. Серед домашніх рецептів легко знайти ідеальний для себе. Наприклад, у боротьбі з мозолями допоможе ванночка з лимоном та содою.

Після цього варто зробити скраб. У домашньому рецепті за ексфоліацію відповідатимуть натуральна кавова гуща, цукор або сіль грубого помелу. А для живлення та пом’якшення додай мигдальну, арганову або оливкову олію.

Серед домашніх рецептів для пом’якшення п’ят також популярні компреси. Наприклад:

  1. З зеленою глиною, яка має антибактеріальну дію та сприяє загоєнню тріщин. Поєднай її з оливковою олією, намаж сумішшю загрубілі ділянки, потримай 30 хвилин та перейди до подальших процедур.
  2. З медом, який гарно пом’якшує. Народний рецепт максимально простий: густий шар натурального продукту нанеси на проблемні зони стопи, обгорни плівкою, зверху надягни шкарпетки. Поспи з таким компресом, а вранці промий ноги та скористайся зволожувальним кремом з добірки нижче.

Цікаво на тему: Каолін у косметиці: властивості та використання

ТОП-12 засобів, щоб позбутися загрубілих ділянок на п’ятах

Основні рекомендації по догляду за загрубілими п’ятами та боротьбі з тріщинами маєш, час переходити до поповнення б’юті-арсеналу. Правильний вибір доглядової косметики значно спростить щоденну рутину.

Кислотна рідина Be.Se Professional

Кислотна рідина Be.Se Professional містить високу концентрацію сечовини та молочну кислоту. Призначена для видалення загрубілої шкіри під час педикюру. Допомагає делікатно розм’якшити п’яти та подушечки пальців, які найбільше схильні до загрубіння. Алантоїн має відчутну зволожувальну дію. Засіб ефективний, якщо є потреба в дбайливому відлущенні для боротьби з тріщинами та мозолями. Наносити рідину треба не впритул, а розпилювати з 10 см. Тримай до 3 хвилин, а на найбільш загрубілих частинах 5-10 хвилин.

Petitfee & Koelf Peeling Balm

Корейський пілінг-бальзам Petitfee & Koelf ефективно допоможе пропрацювати загрубілі ділянки шкіри не лише на стопах, а й на ліктях, а також мозолі на руках. Алантоїн забезпечує необхідну ексфоліацію ороговілих клітин. Сечовина та молочна кислота сприяють відновленню шкіри. Карбамід допомагає загоювати тріщини, має протизапальний ефект. Масло ши та олія авокадо закріплюють ефект якісним живленням та зволоженням, щоб зменшити імовірність ускладнення проблеми. 

Цікаво на тему: Догляд за губами в міжсезоння: 10 класних бальзамів і масок для губ

Payot Micro-Peeling Melting Feet Balm

Бальзам-пілінг Payot Micro-Peeling виконує основні задачі, необхідні для приємних на дотик п’яточок без тріщин та сухості. Він і гарно поглинається, і відчутно пом’якшує, і звісно, живить. Головний актив — сечовина, яка дуже важлива при загрубілій, схильній до мозолів та тріщин шкірі. Вона допомагає делікатно зняти ороговілі клітини та зменшити відчуття, що в тебе замість п’яток терка. При регулярному використанні та ще й у парі з живильним кремом створює відчутний ефект. Також у складі є масло ши та олію соняшнику, молочна кислота, сквалан та токоферол. Тож засіб має не лише відлущувальні, а й зволожувальні властивості.  

Courage Callus Remover

Пілінг Courage Callus Remover в економній банці допоможе проти натоптишів, мозолів. Під час педикюру використовуй його для видалення загрубілої шкіри, щоб зняти ороговілості та пом’якшити стопу. Будь уважною, використовуй пензлик, не перетримай пілінг (достатньо 2-4 хвилини) та обов’язково захищай долоні рукавичками. Після обробки стоп та інших загрубілих ділянок переходь до пемзи (або фрези апарату для педикюру, якщо маєш). Крім відлущувальних компонентів у складі є антибактеріальні, пом’якшувальні та зволожувальні: пантенол, алое вера та календула. Завдяки ним після ексфоліації стимулюються регенераційні процеси, стопи більш зволожені та менш схильні до появи грибка.

Цікаво на тему: Що таке трансепідермальна втрата вологи та як її зупинити

Clarena Podo Line Podo Peel

Ензимно-механічний скраб Clarena Podo Line Podo Peel — це ефективний домашній догляд від професійного бренду, щоб п’яти були гладенькими та приємними на дотик. Не лише якісно пом’якшує та відлущує загрубілу шкіру, а й створює тонізувальний ефект. Складі папаїн, діоксид кремнію для якісної ексфоліації, токоферол для антиоксидантного впливу. Після нанесення скрабу зроби легкий масаж ніг, щоб покращити кровообіг. А після процедури нанеси зволожувальний або живильний крем, про які розкажу нижче. Засіб допомагає позбутися загрубілих ділянок, щоб п’яточки були максимально приємними.

Kocostar Foot Peeling Pack

Тканинна маска Kocostar Foot Peeling Pack має прикольний формат носочків, які просякнуті спеціальною есенцією. За рекомендацією виробника тримати необхідно 90 хвилин. Це якісний домашній догляд професійного рівня від корейського бренду. Містить молочну та гліколеву кислоти для зняття ороговілого шару. Гліцерин, лактат натрію та гіалуронову кислоту — для зволоження. Аргінін — для посилення вироблення колагену. Екстракти з лимона, апельсину та тим’яну — для антиоксидантного ефекту. Арганову олію — для живлення. Маска-пілінг сприяє відлущенню сухого загрубілого шару шкіри. Ефективна у боротьбі з проблемою тріщин та натоптишів, сприяє заживленню. Окрім того, забезпечує антистрес ефект для ніг, зменшує відчуття втоми.

Цікаво на тему: Як доглядати за руками в холодну пору року

Clarena Podo Line Rich Foot Ointmen

Мазь Clarena Podo Line — професійне розв’язання проблеми тріщин на стопах, загрубілих ліктів та колін. Вона допомагає зменшити прояви запалень, покращує гідроліпідний баланс та сприяє активізації регенераційних процесів. Пом’якшує та зменшує імовірність повторної появи сухості. Мазь містить цілу низку олій: розмарину (антиоксидант та боротьба з запаленнями), жожоба (антиейдж та зволоження), мигдалю (живлення та підтримка зволоженості), оливи (шовковистість та еластичність).

Shelly Smoothing Foot Cream 

Професійний пом’якшувальний крем Shelly Smoothing приємно, ненав’язливо пахне. Досить економічний у використанні, є упаковки різного розміру, щоб потестити, чи підходить саме тобі. Містить сечовину (5%), гліцерин, екстракт водоростей та арганову олію. Якщо поєднувати з масажем під час нанесення, ефективність посилюється. Крем робить шкіру зволоженою, гладенькою, зменшує загрубілість. Сечовина швидко пом’якшує. Олія аргани сприяє регенерації клітин та загальному живленню, завдяки чому зменшує імовірність повторної появи тріщин. Екстракт водоростей доповнює дію, посилює захисні властивості шкіри.

Цікаво на тему: 10 найкращих зволожувальних кремів для тіла

Bielenda Professional Softening Foot Cream

Пом’якшувальний крем Bielenda Professional Foot Program має склад на основі натуральних компонентів, може похвалитися 20% сечовиною, церамідами, саліциловою кислотою, ланоліном, поєднанням вітамінів А та Е, олією макадамії, пантенолом. Така комбінація посилює проникну здатність, гарно відлущує відмерлі клітини, зменшує прояви тріщин, пом’якшує стопи, сприяє відновленню. Крем також має зволожувальний ефект, позитивно впливає на гідроліпідний баланс. Окрім того, компоненти допомагають зменшити свербіж, створюють антибактеріальний ефект, що також важливо при проблемі потрісканих та сильно загрубілих п’ят.

Medi-Peel EGF Scaling 

Корейський зволожувальний крем  Medi-Peel EGF Scaling буде ефективним для профілактики появи тріщин та грубих ділянок шкіри. Містить сечовину, мед, амінокислоти, екстракт прополісу, ніацинамід, низку рослинних екстрактів (зокрема,  ромашки, лаванди та жасмину), завдяки чому забезпечує потужний зволожувальний та живильний ефект, відчутне пом’якшення п’ят. Крім того, містить олію перцевої м’яти, яка має антисептичну дію, створює відчуття прохолоди та допомагаю збадьорити стопи після тривалого часу на ногах. Цей корейський зволожувальний крем забезпечує м’які, приємні на дотик п’яти на тривалий час, адже дбає про підтримання гідробалансу.

Цікаво на тему: Очищення та зволоження: ТОП-8 олій для душу

Крем з живокостом проти тріщин ЯКА

Крем для ніг від українського бренду ЯКА з екстрактом живокосту та жимолості не залишає відчуття жирності, ефективно зменшує тріщини та сприяє відновленню шкіри. У складі оливкова, кокосова олія, масло ши, алантоїн, папаїн та токоферол. Наносити бажано щодня після душу. Цей крем має відчутну протизапальну дію, сприяє загоєнню шкіри стоп та зникненню неприємного запаху, адже позбавляє мікрофлори, яка його провокує. Допомагає позбутись потрісканих ділянок та завадити їх повторній появі. 

Shelly Molecular Oil

Молекулярна олія Shelly Molecular Oil допоможе створити ефект полірування.

У складі олії мигдалю та виноградних кісточок, вітамін Е. Цей засіб стане вдалим завершувальним етапом щоденного догляду за ногами, адже гарно зволожує, покращує пружність, зменшує швидкість появи пересохлих ділянок та лущень. З цією олійкою приємний ефект гладеньких п’ят після педикюру протримається довше.

Цікаво на тему: 6 засобів для догляду за тілом, без яких не обійтися

Особливості профілактики появи тріщин

Профілактика має стосуватись не лише догляду, а й інших звичок:

  1. Зміни взуття. Воно має бути анатомічно правильним, не повинно затискати ногу.
  2. Збалансуй режим харчування. Слідкуй, щоб у раціоні було достатньо вітамінів та води.
  3. Регулярно роби педикюр (можна самостійно вдома), щоб забезпечити якісну ексфоліацію відмерлих клітин. Наприклад, не забувай проходитись пилкою по п’яточках та загрубілим місцям на подушечках.
  4. Уникай надто пористої пемзи. Від неї може бути більше шкоди, адже до кінця не зніме ороговілі клітини, а лише зробить п’яту ще колючішою.
  5. Зверни увагу на ванночки для ніг з морською сіллю та ефірними оліями. Вони не лише допоможуть розпарити шкіру, а й у поєднанні з легким самомасажем стимулюють кровообіг та матимуть тонізувальну дію.
  6. Щоденно нанось креми та інші доглядові засоби, що спрямовані на живлення та зволоження.

Цікаво на тему: 16 ефективних антицелюлітних продуктів для тіла твоєї мрії

Якщо хочеш позбутись проблеми загрубілих стоп, натоптишів або навіть тріщин на п’ятах, важливо запам’ятати: догляд має бути системним. Не вийде раз на десять років мазати ноги професійним кремом та сподіватись, що вони чарівним чином стануть м’які та гладенькі, як у немовляти. Ти маєш напрацювати звичку регулярно якісно позбуватись ороговілого шару, і найголовніше — використовувати щоденно доглядові засоби, щоб підтримувати гідроліпідний баланс та не допускати розвитку проблеми. Так, спочатку складно, але результат вартий зусиль! 

Читайте також:

Останні

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024

7 інструментів для нанесення тону: особливості та який вибрати

Бездоганно рівний тон обличчя — одна з першорядних цілей будь-якого макіяжу. Але домогтися його не… Докладніше

Вересень 13, 2024

Ідеї смачного перекусу: 8 незвичайних рецептів

Не встигла поснідати перед роботою або зголодніла посеред дня? Значить, тобі потрібен перекус. Хоча це… Докладніше

Вересень 13, 2024

Що таке саморефлексія та навіщо вона потрібна?

Інформації, задач та справ у сучасному житті так багато, що часто не залишається можливості прислухатись… Докладніше

Вересень 13, 2024

Що таке усвідомлений сон і як у нього потрапити

Тобі знайомий фільм “Початок”? Якщо ні, то обов'язково подивися. Якщо ж ти його вже бачила… Докладніше

Вересень 12, 2024