Здоров'я

Як захиститися від комарів і кліщів?

Приємно відпочивати влітку на свіжому повітрі, на дачній травичці або поблизу водойми. Але всюди, де багато зелені, можна зустріти багато комах, серед яких не лише метелики, але й кліщі та комарі. Для захисту від неприємних сусідів можна використовувати репеленти, браслети, народні методи. Розглянемо в Єва Блог найефективніші варіанти та розповімо, як ними можна користуватися.

Чим небезпечні укуси комарів і кліщів?

Крім того, що сам факт укусу вже мало приємний, кліщі можуть переносити такі інфекції як бореліоз, або хвороба Лайма, і кліщовий енцефаліт. Це небезпечні стани, які при пізній діагностиці можуть викликати незворотні наслідки.

Пік активності кліщів припадає на весну, коли з першим теплом вони прокидаються від зимової сплячки, та триває все літо. В основному кліщі проживають у листяних лісах, але зустрічаються також у траві на присадибних ділянках, у парках, біля берегів водойм. Тому про безпеку дітей влітку потрібно піклуватися не тільки на виїзному пікніку чи в поході, а й на власному подвір’ї.

А ось комарі хоч і заважають відпочивати, але види, які проживають у наших широтах, не переносять небезпечних захворювань, а тому представляють куди менше небезпеки, ніж кліщі. У більшості людей не виникає жодної реакції або з’являються сверблячі запалення — це реакція на білок зі слини комара. Зазвичай ці запалення проходять самі через 1-2 дні, у деяких випадках щоб заспокоїти свербіж можна використовувати крем після укусів комах.

Як захиститися від комарів вдома?

Найперше — не дати комарам проникнути в оселю: встановити сітки на вікнах і дверях. Також можна поставити на підвіконня вазу або горщик з лавандою, лимонником, чорнобривцями, мелісою, перцевою м’ятою, базиліком. Вважається, що ці рослини випромінюють неприємний для комарів запах і так їх відлякують. Такими ж властивостями володіють деякі ефірні олії:

  • базилік;
  • лемонграсс;
  • герань;
  • чайне дерево;
  • гвоздика;
  • чебрець;
  • евкаліпт;
  • розмарин.

Народні засоби захисту від комарів на природі

Під час відпочинку на природі, біля водойми, в лісі й на дачі рій, що дзижчить, особливо заважає насолоджуватися моментом. Якщо репеленту під рукою не виявилося, захиститися від комарів можна такими способами:

  1. Прикрити тіло одягом з довгими рукавами.
  2. Нанести на шкіру ефірну олію, що відлякує комарів. Тільки обов’язково змішуй її з базовою, інакше можна отримати подразнення. Пропорція: 7 крапель ефірної олії на столову ложку базової.
  3. Розвести багаття. По-перше, запах диму перебиває запах тіла, який сам по собі привертає комарів. А по-друге, якщо капнути в багаття пару крапель ялівцевої олії, це допоможе їх відігнати від місця відпочинку.

Якщо відпочиваєш на дачі, не зайвим буде простежити, щоб на ділянці не було стоячої води — це улюблене місце для розмноження комарів. Якщо їх стало надто багато, можливо, варто почистити фонтан або ставок, перевірити чи немає на подвір’ї відер, лійок чи інших ємностей з водою.

Як захиститися від кліщів народними засобами?

Щодо захисту від кліщів за допомогою ефірних олій чи інших методів є безліч порад, що передаються з вуст в уста, але ніхто точно не знає, наскільки вони ефективні. І якщо з захистом від комарів можна пробувати й експериментувати без шкоди для здоров’я, то у випадку з кліщами ризикувати не варто. Якщо плануєш відвідувати місця з високою ймовірністю зустріти кліща, краще відразу взяти з собою репелент з перевіреною ефективністю.

Також важливо:

  • надягати світлий одяг — на ньому краще видно комах;
  • обирати одяг з капюшоном, манжетами, довгими рукавами;
  • штани заправити в шкарпетки, верхній одяг — у штани.

Укус кліща, на відміну від комара, зазвичай не відчувається через знеболюючу речовину, яку він виділяє. Тому відразу після прогулянки в будь-якому «зеленому» місці з високою травою необхідно оглянути себе та дітей на предмет укусів. Особливу увагу слід приділити зонам:

  • під руками;
  • за вухами;
  • у паху;
  • під колінами;
  • між пальців ніг.

Якщо виявиш кліща, постарайся якомога швидше звернутися до медичної установи, щоб видалити його. Якщо такої можливості немає, використовуй спеціальний пінцет або ручку для видалення кліщів. Більше про те, якою має бути перша допомога при укусі комах, можна дізнатися зі статті в Єва Блог.

Засоби для захисту від комарів і кліщів у EVA

Є засоби, які можна наносити лише на одяг, а є такі, які наносяться на одяг і відкриті ділянки шкіри. Якщо вирушаєш до лісу або інших місць, де можуть бути кліщі, простеж, щоб на упаковці з репелентом було зазначено, що засіб працює саме проти них, оскільки кліщі відносяться до тварин, і засіб «від комах» на них може не діяти.

Засоби захисту від комарів і кліщів для одягу та тіла:

  1. Крем-гель від комарів Gardex Classic — засіб, призначений для нанесення на шкіру. Працює протягом 3 годин.
  2. Спрей від комарів і кліщів Komodo Extreme. Наноситься на одяг і захищає від укусів до 5 діб. Для покращення дії оброблені речі рекомендується зберігати в поліетиленовому пакеті.
  3. Спрей від комарів і кліщів Picnic Bio Active можна наносити на одяг і шкіру. Ефективно захищає до 8 годин.
  4. Спрей від комарів, мокреців і москітів MOSQUITALL Ніжний захист призначений для дітей від 2 років і дорослих. Можна наносити на одяг і шкіру, захищає до 4 годин.
  5. Дитячий браслет від комарів Gardex Baby. Це 100% натуральний засіб, діючі речовини якого — ефірні олії м’яти, лаванди, герані, цитронели. Підходить для дітей від 2 років, у комплекті є 3 змінних картриджі.

Репеленти, що захищають простір навколо:

  • Спіраль від комарів Раптор — зручний засіб для використання на вулиці. Діє в радіусі до 3 м і починає працювати вже через 15 хв. У вітряних умовах рекомендується розмістити відразу кілька спіралей навколо місця відпочинку.

  • Електрофумігатор з рідиною проти літаючих комах Komodo. Крім рідини, можна використовувати пластини. Нейтралізує комарів протягом 1 години. Якщо спите з відкритими вікнами, фумігатор можна лишити ввімкненим на всю ніч.
  • Аквафумігатор Раптор — пристрій, який поширює речовину-репелент за допомогою пари, діє проти всіх видів комах і їх личинок. На час роботи аквафумігатора (2-3 години) рекомендується покинути приміщення, після чого провітрити.

Звичайно, правильно вибрати та використовувати репелент дуже важливо. Але не менш важливо брати його з собою — забутий вдома засіб навряд чи допоможе захиститися від комарів або кліщів. Тому не забудь додати необхідні репеленти у свій чекліст для зборів і насолоджуйся комфортним відпочинком.

Останні

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024