Материнство

Як зайняти дитину під час сирени, щоб відволікти та заспокоїти?

Сирени стали сумною реальністю для багатьох українських міст. Вони викликають відчуття тривоги, що може легко переходити в страх, а потім в паніку навіть у дорослих. Як допомогти при панічній атаці, ми вже розповідали у попередній статті. Сьогодні ж сфокусуємось на тому, як діяти, коли заспокоїти потрібно не лише себе, а й дитину

Час читання: 2 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

На певний час заспокоїти дитину допоможуть гаджети: телефон, планшет. Вони фокусують увагу на собі, створюють відчуття чогось буденного та звичного. Але що робити, коли потрібно економити заряд, а сирена все ще триває? Пропонуємо підбірку простих ігор та прийомів, які не потребують додаткового інвентарю. Головна фішка їх ефективності – переключити дитину з зовнішніх непідконтрольних обставин на контакт з вами та сфокусуватися на діях, які вона повністю контролює.  

Цікаво по темі: Як розмовляти з дитиною про події, що розгортаються, та не викликати паніку

Прості та цікаві ігри на увагу

Першими розглянемо прості ігри, які не вимагають якихось особливих додаткових предметів, і в більшості достатньо усього двох гравців. Для більш спокійних часів рекомендуємо подивитися варіанти колективних ігор з дітьми та підлітками.

“В якій руці?”

Максимально проста гра, але чудово підходить, щоб зайняти дитину. Не вимагає ані місця, ані складного інвентаря, й зацікавлює малечу різного віку.  Будь-який маленький предмет (цукерку, гудзик, навіть просто кульку з папірця) ховаємо у руці. Завдання дитини – вгадати: в лівій чи правій. Можна грати як на кількість вгадувань ( у кого більше), так і на передачу ролі (вгадуєш – хід переходить до тебе). 

“Що я малюю?” 

Завдання у грі – пальцем малюємо на частині тіла букви або прості фігури, а дитина має вгадати, які саме. В такому форматі вдається допомогти малечі краще відчути тіло, змістити на нього увагу з подій довкола. Потім можна помінятися – і вже дитина має малювати фігури та букви. Знову ж таки, це класний спосіб допомогти їй сфокусуватися на чомусь, окрім тривожних зовнішніх обставин.

Цікаво по темі: Зарядка для очей: ТОП-вправи для покращення зору

 “Вгадай мелодію”

Концентрація на звуках сирени не додає спокою. Навіть дорослі через якийсь час починають чути їх тоді, коли тривогу не оголошували. Дитяча ж уява ще чутливіша. Тому спробуйте змістити фокус уваги на більш безпечні звуки. Наприклад, пограйте у вгадування мелодій: насвистуєте пісеньку, а дитина має проспівати її. Також можна придумати власну пісеньку-оберіг та наспівувати її, коли стає страшно.


“Ідеальна парочка”

Ви загадуєте предмет, а дитина має придумати йому характеристику. Використовуйте ті назви, які добре відомі малечі. Можна діяти і навпаки: ви загадуєте характеристику, а дитина називає предмет, якому вона властива. 

“В якому я стані?”

Ця гра дозволить трохи порухатися й дати вихід дитячій енергії. Запропонуйте дитині відтворити стан якогось предмету. Наприклад, “Я- пір’їнка”: покружляли,відчути руки невагомими й м’якими. Або “Я – морозиво”: завмерти, затвердіти; а ось вийшло сонечко – і морозиво тане, стає гнучким. 

“Тіньовий театр” 

Якщо у вас з собою є ліхтарик, можна пограти в тіньовий театр. Розкажіть дитині добру історію, щоб перебування у сховищі запам’яталося не страшним періодом, а сміливою пригодою. 

“Зіпсований телефон”

Стара добра гра, яка також може стати помічницею у складних умовах. Стане у нагоді, якщо у ви знаходитесь у сховищі групою. Допомагає не лише заспокоїти дитину, а й покращити комунікацію, згуртуватися. Й, знову ж таки змістити фокус уваги з обставин, які мало контрольовані, на дії, що цілком у вашій владі. Нагадаємо суть гри: по черзі на вушко повторюєте слово, яке сказав вам попередній гравець. Ціль – щоб наприкінці ланцюжка гравців слово було тим самим, що загадав перший гравець. Але якщо результат вийшов іншим, навіть курйозним – тим веселіше! А позитивні емеції дуже необхідні!

“Ланцюжок”

Ще одна розвага, якщо вас багато – ланцюжок. Ведучий загадує слово, а кожен наступний гравець підбирає інше слово, яке у нього асоціюється з попереднім. 

Вправи, спрямовані на зміщення фокусу на тілесні відчуття

Попередній блок ігор був орієнтований в першу чергу на те, чтоб змістити фокус уваги з тривожних сирен на більше безпечні, підконтрольні дії. Це один із варіантів того, як заспокоїти дитину. Не менш важливо стабілізувати стан дитини, а для цього дуже важливий тактильний контакт, особливо з батьками. Бо саме це дає відчуття безпеки, опори для дитини. 

Найперший варіант такого контакту – обійми. Притисніть дитину до живота, погладжуйте або легенько постукуйте по спині. Хай малеча відчує на фізичному рівні, що ви більші, сильніші і готові її захистити. 

Цікаво по темі: Ранок, який все змінив: план дій у надзвичайній ситуації

Ось ще кілька варіантів тактильного контакту з елементами гри:

  1. Привітатися носиками. Уявіть, що ви звірятка, що вітаються новик до носику. Чудово діє у поєднанні з обіймами.
  2. Потупотіти ногами. Така вправа з одного боку дає можливість “заземлитися”, фізично відчути як ноги торкаються землі. З іншого – це екологічний спосіб випустити гнів, страх та безсилля.
  3. Розпалити уявне вогнище. Швидко-швидко тріть долоні одна об одну, ніби плануєте розпалити багаття. Ця вправа стимулює прилив крові у кінцівки. Мозок сприйматиме його сигналом, що небезпека минула, адже у критичних моментах кровопостачання концентрується на серці, мозку та легенях.
  4. Пограти в долоньки. Завдання дитини потрапити своєю долонькою по ваші відкритій долоні. Ще один спосіб як заспокоїти дитину, що поєднує і тактильний контакт і зміну фокусу концентрації уваги.

Заспокоїти дитину під час сирени – важливе завдання для дорослих. Так, це складно зробити, коли власні нерви натягнуті до максимума. Але ми віримо. що ви обов’язково впораєтеся!

Читайте також:

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024