З тушонкою можна приготувати смачні супи, каші, макарони або пироги. Також натуральне консервоване м’ясо подають до столу як самостійну страву. Своїми руками тушонка робиться дуже просто: для цього знадобиться свіжий шматочок вашого улюбленого м’яса, трохи жиру і стерилізовані банки.
Цікаво дізнатись: Як підвищити рівень гемоглобіну за допомогою харчування
Найчастіше консервують яловичину, свинину, курятину чи баранину. Рідше тушонку роблять із кролика, лося і бобра, адже такі заготовки більше на любителя.
Для приготування тушонки краще підходить свіже або охолоджене філе, тому що заморожене сильно поступається їм у смакових якостях.
Урізноманітнити і підкреслити особливість смаку різних видів м’яса допоможуть спеції. До яловичини чудово підходить чорний і запашний перець, бадьян і лавровий лист. Свинина краще поєднується з пряними ароматами кориці і коріандру. Бараніну ідеально доповнять плоди ялівцю і зіра.
Існує кілька способів приготування м’ясного делікатесу у чистому вигляді:
Щоб закрити в банках повноцінне блюдо, додайте до м’яса улюблену кашу: рис, гречку або перловку.
Наведемо основні рекомендації, які вам неодмінно знадобляться:
Банки до 1 літра стерилізуються над парою щонайменше 10-15 хвилин. У духовій або мікрохвильовій печі достатньо 10 хвилин.
Щоб не зіпсувати заготовки, пам’ятайте:
Правильний вибір вирізки і якісна стерилізація дозволить зберігати консервацію від 2 до 5 років. Як довго зберігати продукти, ви дізнаєтесь у нашій статті за посиланням.
Часто тушонку готують у автоклаві. Це спеціальний пристрій, який є далеко не в кожного. Тому розглянемо найпростіші та найдоступніші способи:
1. Мультиварка
Тут взагалі все легко: виберіть режим “гасіння” або “томління”, завантажте м’ясо, необхідні інгредієнти і дочекайтеся готовності.
2. Духова піч
Попередньо закатавши продукти в банки, помістіть їх у прохолодної духовки (у гарячій банки лопнуть), поступово піднімайте температуру 180 °, а потім опускайте до 150 ° і готуйте 3 години.
3. Водяна баня
На дно великої каструлі застеліть рушник або марлеву тканину, складену у 3 рази. Це захистить від пригорання. Поставте зверху банку і додайте прохолодної води. Рівень води у каструлі підтримуйте трохи більше 1 см до шийки банки. У ході википання обережно доливайте воду у каструлю, щоб не тріснуло скло. Готуйте тушонку протягом 5-7 годин.
У кожному із трьох рецептів інгредієнти розраховані приблизно на 1 літрову банку м’ясних консервів. Тому вам буде неважко розрахувати необхідну кількість продуктів для ваших власних заготовок.
Інгредієнти:
Приготування:
1. Курку вимийте, наріжте зручними шматочками, складіть у глибоку ємність, додайте сіль, перець і перемішайте.
2. У заздалегідь простерилізовану банку на денце складіть лавровий лист, запашний перець, цибулю, нарізану кільцями.
3. Зверху заповніть банку м’ясом, утрамбуйте, залишаючи 3 см вільного місця до шийки і закатайте кришкою.
4. Дно об’ємної каструлі застеліть товстим рушником, зверху розмістіть банку, залийте ємність водою таким чином, щоб вона не переливалась через шийку.
5. Дочекайтеся закипання і гасіть протягом 6-7 годин.
6. Після приберіть каструлю і дайте банку охолонути.
Інгредієнти:
Приготування:
1. Промийте м’ясо під напором води, наріжте кубиками по 2,5 см, заправьте сіллю та перцем, перемішайте.
2. Розкладіть свинину по стерилізованих банках шарами, перекладаючи лавровим листом, утрамбуйте, залишивши зазор 5 см до шийки. Закрийте кришкою, туго не затягуючи.
3. Посипте лист великою сіллю, щоб створити прошарок під банками, і поставте його на нижній ярус духовки.
4. Піднімайте температуру 180 °, залиште на 1 годину, потім опускайте до 150 ° і готуйте 3-3,5 години.
5. На невеликому вогні розтопіть 0,5 кг сала, обережно висуньте деко, прочиніть кришки і додайте жир у банки, не доходячи 2 см до шийки. Загасіть ще 30 хвилин.
6. Закатайте кришки на гарячих банках, переверніть їх догори дном, укутайте в ковдру і дочекайтеся, поки консерви охолонуть.
Інгредієнти:
Приготування:
1. Вимите і нарізане на шматочки середнього розміру філе телятини замаринуйте на 40 хвилин у спеціях і солі.
2. Після цього наповніть чашу мультиварки м’ясом і встановіть режим “Гасіння” на 3,5 години.
Додавати воду при цьому не потрібно, тому що яловичина виділить необхідну кількість рідини.
3. Простерилізуйте банки, розкладіть готову тушонку, закатайте кришками і відправте остигати.
Домашня тушонка ідеально доповнить рагу, картоплю, наваристий супчик і безліч інших смачних, поживних страв. Але про це ми поговоримо іншим разом. Бажаємо вам приємного апетиту!
Чорна п’ятниця позаду, новорічні свята попереду, а команді EVA Blog не потрібні якісь особливі дати,… Докладніше
База – незручний, невдалий секс трапляється у всіх. Навіть у тих, хто пише книжки про… Докладніше
Давай одразу домовимось: цього року ми не стоїмо біля плити 12 годин поспіль, не нарізаємо… Докладніше
Здавалося б, тільки початок грудня, але він пролетить так швидко, що над своїм новорічним образом… Докладніше
У 2025 році немає дефіциту оздоровчих процедур. Деякі з них абсолютно нові, а деякі відродилися… Докладніше
Ще трохи й почнеться передноворічна метушня: вибір подарунків, прикрашання будинку, підготовка святкового меню… Все за… Докладніше
Переглянути коментарі
Дуже дякую за рецепти!Ваші поради вчасні та корисні.Навіть не очікувала від"Єви" такого сюрпризу!
Дякую за рецепти та корисні поради❤ Зберегла собі