Здоров'я

Як зробити тушонку: три прості рецепти

Готуємо тушонку в домашніх умовах

З тушонкою можна приготувати смачні супи, каші, макарони або пироги. Також натуральне консервоване м’ясо подають до столу як самостійну страву. Своїми руками тушонка робиться дуже просто: для цього знадобиться свіжий шматочок вашого улюбленого м’яса, трохи жиру і стерилізовані банки.

Цікаво дізнатись: Як підвищити рівень гемоглобіну за допомогою харчування

Вибір м’яса для консервації

Найчастіше консервують яловичину, свинину, курятину чи баранину. Рідше тушонку роблять із кролика, лося і бобра, адже такі заготовки більше на любителя.

Для приготування тушонки краще підходить свіже або охолоджене філе, тому що заморожене сильно поступається їм у смакових якостях.

Урізноманітнити і підкреслити особливість смаку різних видів м’яса допоможуть спеції. До яловичини чудово підходить чорний і запашний перець, бадьян і лавровий лист. Свинина краще поєднується з пряними ароматами кориці і коріандру. Бараніну ідеально доповнять плоди ялівцю і зіра.

Способи приготування тушонки

Існує кілька способів приготування м’ясного делікатесу у чистому вигляді:

  • у власному соку — містить мінімум жиру, тому підійде навіть тим, хто дотримується дієти;
  • в олії — невелика кількість олії зробить сухе м’ясо, наприклад, курятину, ніжною і м’якою;
  • у желе — робиться шляхом додавання желатину в бульйон;
  • в соусі — змішав вершкове масло з борошном, виходить чудовий вершковий соус.

Щоб закрити в банках повноцінне блюдо, додайте до м’яса улюблену кашу: рис, гречку або перловку.

Процес підготовки

Наведемо основні рекомендації, які вам неодмінно знадобляться:

  • перед обробкою ретельно вимийте м’ясо, видаліть кістки, плівки і жилки;
  • чим вище жирність продукту, тим дрібніше його слід нарізати;
  • для закочування тушонки підійдуть банки невеликого обє’му — 0,5 та 1 літр максимум;

Банки до 1 літра стерилізуються над парою щонайменше 10-15 хвилин. У духовій або мікрохвильовій печі достатньо 10 хвилин.

  • використовуйте для закрутки металеві кришки, які попередньо прокип’ятіть протягом декількох хвилин, а потім злегка змастіть внутрішню поверхню жиром, щоб з часом не з’явилася пліснява і метал не почав ржавіти.

Щоб не зіпсувати заготовки, пам’ятайте:

  • вочевидь м’ясо свідчить про його заморожування, а такий варіант для смачних м’ясних консервів не підійде;
  • при появі яскраво вираженої гіркоти, видаліть зайвий лавровий лист;
  • якщо покласти недостатньо жиру, то м’ясо вийде сухим і жорстким, тому контролюйте кількість тваринного жиру у банках;
  • не наповнюйте банки до країв, залиште вільними приблизно 2-3 см, щоб кришки не здулися.

Правильний вибір вирізки і якісна стерилізація дозволить зберігати консервацію від 2 до 5 років. Як довго зберігати продукти, ви дізнаєтесь у нашій статті за посиланням.

Як тушити м’ясо для консервації

Часто тушонку готують у автоклаві. Це спеціальний пристрій, який є далеко не в кожного. Тому розглянемо найпростіші та найдоступніші способи:

1. Мультиварка

Тут взагалі все легко: виберіть режим “гасіння” або “томління”, завантажте м’ясо, необхідні інгредієнти і дочекайтеся готовності.

2. Духова піч

Попередньо закатавши продукти в банки, помістіть їх у прохолодної духовки (у гарячій банки лопнуть), поступово піднімайте температуру 180 °, а потім опускайте до 150 ° і готуйте 3 години.

3. Водяна баня

На дно великої каструлі застеліть рушник або марлеву тканину, складену у 3 рази. Це захистить від пригорання. Поставте зверху банку і додайте прохолодної води. Рівень води у каструлі підтримуйте трохи більше 1 см до шийки банки. У ході википання обережно доливайте воду у каструлю, щоб не тріснуло скло. Готуйте тушонку протягом 5-7 годин.

Три простих рецепти тушонки

У кожному із трьох рецептів інгредієнти розраховані приблизно на 1 літрову банку м’ясних консервів. Тому вам буде неважко розрахувати необхідну кількість продуктів для ваших власних заготовок.

Тушонка з м’яса курки на водяній бані

Інгредієнти:

  • 1,5 кг курячого філе;
  • 1 цибулина;
  • 2 лаврові листи;
  • 2 горошинки запашного перцю;
  • сіль, чорний мелений перець — за смаком.

Приготування:

1. Курку вимийте, наріжте зручними шматочками, складіть у глибоку ємність, додайте сіль, перець і перемішайте.

2. У заздалегідь простерилізовану банку на денце складіть лавровий лист, запашний перець, цибулю, нарізану кільцями.

3. Зверху заповніть банку м’ясом, утрамбуйте, залишаючи 3 см вільного місця до шийки і закатайте кришкою.

4. Дно об’ємної каструлі застеліть товстим рушником, зверху розмістіть банку, залийте ємність водою таким чином, щоб вона не переливалась через шийку.

5. Дочекайтеся закипання і гасіть протягом 6-7 годин.

6. Після приберіть каструлю і дайте банку охолонути.

Тушонка зі свинини у духовці

Інгредієнти:

  • 2 кг свинини із салом;
  • 3 лаврові листи;
  • 12 горошинок запашного перцю;
  • сіль, чорний мелений перець — за смаком.

Приготування:

1. Промийте м’ясо під напором води, наріжте кубиками по 2,5 см, заправьте сіллю та перцем, перемішайте.

2. Розкладіть свинину по стерилізованих банках шарами, перекладаючи лавровим листом, утрамбуйте, залишивши зазор 5 см до шийки. Закрийте кришкою, туго не затягуючи.

3. Посипте лист великою сіллю, щоб створити прошарок під банками, і поставте його на нижній ярус духовки.

4. Піднімайте температуру 180 °, залиште на 1 годину, потім опускайте до 150 ° і готуйте 3-3,5 години.

5. На невеликому вогні розтопіть 0,5 кг сала, обережно висуньте деко, прочиніть кришки і додайте жир у банки, не доходячи 2 см до шийки. Загасіть ще 30 хвилин.

6. Закатайте кришки на гарячих банках, переверніть їх догори дном, укутайте в ковдру і дочекайтеся, поки консерви охолонуть.

Тушонка з яловичини в мультиварці

Інгредієнти:

  • 1,5 кг телятини;
  • 0,5 ч. л. сухого розмарину;
  • 4-5 лаврових листів;
  • сіль, чорний мелений перець — за смаком.

Приготування:

1. Вимите і нарізане на шматочки середнього розміру філе телятини замаринуйте на 40 хвилин у спеціях і солі.

2. Після цього наповніть чашу мультиварки м’ясом і встановіть режим “Гасіння” на 3,5 години.

Додавати воду при цьому не потрібно, тому що яловичина виділить необхідну кількість рідини.

3. Простерилізуйте банки, розкладіть готову тушонку, закатайте кришками і відправте остигати.

Домашня тушонка ідеально доповнить рагу, картоплю, наваристий супчик і безліч інших смачних, поживних страв. Але про це ми поговоримо іншим разом. Бажаємо вам приємного апетиту!

Переглянути коментарі

  • Дуже дякую за рецепти!Ваші поради вчасні та корисні.Навіть не очікувала від"Єви" такого сюрпризу!

Останні

EVA Blog дарує набір ніжних олійок для душу від бренду Tesori d’Oriente

Чорна п’ятниця позаду, новорічні свята попереду, а команді EVA Blog не потрібні якісь особливі дати,… Докладніше

5 Грудня, 2025

Незручний момент: ТОП 5 фраз, які не варто говорити після невдалого сексу

База – незручний, невдалий секс трапляється у всіх. Навіть у тих, хто пише книжки про… Докладніше

4 Грудня, 2025

Новорічне Chic & Easy меню: фуд-тренди та рецепти 2026

Давай одразу домовимось: цього року ми не стоїмо біля плити 12 годин поспіль, не нарізаємо… Докладніше

4 Грудня, 2025

Soft glam: створюємо елегантний макіяж для новорічної вечірки

Здавалося б, тільки початок грудня, але він пролетить так швидко, що над своїм новорічним образом… Докладніше

3 Грудня, 2025

«Темний» душ для релаксу та ментального здоров’я

У 2025 році немає дефіциту оздоровчих процедур. Деякі з них абсолютно нові, а деякі відродилися… Докладніше

3 Грудня, 2025

Манікюр на Новий рік 2026: топові відтінки та трендові дизайни

Ще трохи й почнеться передноворічна метушня: вибір подарунків, прикрашання будинку, підготовка святкового меню… Все за… Докладніше

2 Грудня, 2025