Японська філософія вабі-сабі як мистецтво жити

Що таке вабі-сабі, як долучитися до цієї філософії, зрозуміти природу речей і досягти гармонії з собою і навколишнім світом. Поговоримо про це у моїй новій статті.

Що таке вабі-сабі?

Вабі-сабі – один з найвідоміших принципів японської естетики. Під ним розуміють скромну простоту, атмосферу смутку і відокремленості природи. У широкому сенсі це – стиль життя, при якому людина знаходить задоволення в усамітненні, стриманій красі, шанує традиції і з повагою ставиться до речей з історією.

У перекладі з японської мови «вабі» перекладається як «невибаглива простота», «сабі» – «умиротворення, самітність, наліт старовини». Вабі-сабі вчить простоті і аскетизму. Якщо ви втомилися від цінностей суспільства споживання, від постійної гонитви за ідеалом, від стресу і тривоги, вабі-сабі допоможе вам навчитися робити паузу і отримувати задоволення від недосконалості світу.

Вабі-сабі базується на трьох простих реаліях:

  1. Ніщо не вічне.
  2. Ніщо не є завершеним.
  3. Ніщо не є ідеальним.

Як долучитися до ваби-сабі?

Вам не потрібні для цього особливі навички, гроші або навчальні курси. Все, що треба – це особливий настрій розуму, щоб визнати і оцінити свою власну недосконалість, щоб сприймати світ і себе без прикрас, таким, яким все є. Шукайте в собі спокій, щоб вловлювати і цінувати непомітну красу, сміливість, щоб дивитися тверезо на речі, не намагаючись їх поліпшити, і здатність сповільнюватися, перемикати режим з «діяти» на «просто бути».

Вабі-сабі закликає вас до розслаблення і сповільнення, до того, щоб знаходити благословення в тому, що у вас вже є, і цінувати, а не покращувати. Іншими словами, впускаючи ваби-сабі в своє життя, ви повертаєтеся до справжнього «я».

Вабі-сабі в різних сферах життя

Естетика і філософія вабі-сабі потихеньку проникла в усі сфери життя – в дизайн інтер’єру, в моду і навіть гастрономію. Давайте подивимося, як можна висловити свою прихильність до ваби-сабі в кожній з цих сфер.

Одяг

У фокусі стилю в дусі вабі-сабі – скоріше, якість, а не бренд, скромність і простота, а не модні віяння. Речі з натуральних тканин, які служать не рік і не два, які пов’язані зі спогадами або важливою історією, які, можливо, мають ексклюзивний характер (зшиті або зроблені на замовлення, вручну) – все це про вабі-сабі. Тут дуже важливий нестійкий баланс між задоволенням від володіння речами і радістю свободи від речей.

Харчування і спосіб життя

Принцип ваби-сабі поширився і на світ кулінарії. Страви з простих сезонних продуктів, які легко і швидко готуються і красиво подаються – це і є втілення ваби-сабі.

Крім правильного харчування, покликаного привести тіло в гармонію, вабі-сабі зосереджено і на внутрішньому стані. Вітається все, що допомагає розслабленню і допомагає набути баланс: прогулянки на природі, медитація, йога, розтяжки, танці, їзда на велосипеді…

Інтер’єр і домашній затишок

У дизайні інтер’єру ваби-сабі проявляється у вільних просторах, нейтральних тонах і натуральних матеріалах, у функціональних і мінімалістичних меблях. Важливо, щоб тут не було випадкових предметів – вабі-сабі нагадує нам про важливість речей з історією і навіть з вадами.

Детальніше про втілення принципу вабі-сабі в дизайні і декорі інтер’єру читайте в статті нашого експерта Ольги Марченко – https://blog.eva.ua/filosofiya-vabi-sabi-v-inter-yeri/

Закінчується листопад – місяць, коли природа втрачає останні кольори та завмирає. І це чудовий час, щоб навчитися бачити красу у в’яненні та скороминущості, і потроху впускати вабі-сабі в своє життя.

Останні

10 каменів, які притягують кохання

Натуральні камені — це не лише красивий елемент прикрас у твоєму модному образі. Їх вважають… Докладніше

Травень 14, 2024

12 топових фільмів і серіалів від Netflix

Netflix — один із провідних постачальників гідного контенту в усьому світі. Щорічно під його егідою… Докладніше

Травень 14, 2024

28 ідей модних образів в стилі office core

Офісний стиль, як і офісні співробітники, покинув стіни кабінетів. Попри те, що віддалена робота дозволяє… Докладніше

Травень 13, 2024

Все про хімічні SPF-фільтри нового покоління

Вибір санскріну – та ще задачка. Хочеться, щоб він не залишав після себе на обличчі… Докладніше

Травень 13, 2024

Добірка рецептів для пікніка

Ароматний дим просочує повітря, поки на розпеченому вугіллі повільно прожарюються соковиті шматочки м'яса, мариновані в… Докладніше

Травень 13, 2024

Як вибрати підгузки та пелюшки для новонароджених

Чи може дитина обійтися без підгузків? Безумовно! Чи може мама впоратися з усіма додатковими завданнями,… Докладніше

Травень 10, 2024