Здоров'я

Звички, які сприяють появі висипань

Витрачаєш на доглядову косметику суми, рівні річному бюджету невеликої країни, а висипання все одно продовжують псувати стан шкіри? Впевнилась, що це не через гормональний дисбаланс чи побічні ефекти ліків, та відчуваєш розпач, що не вдається позбутись проблеми? Тоді ця стаття трапилась тобі дуже вчасно. Адже інколи появу прищів у дорослих або навіть лавину акне провокують, здавалось би, незначні побутові звички. Які саме, розкажу прямо зараз у цій статті EVA Blog. А у коментарях зможеш доповнити їх власними спостереженнями!

Не дезінфікуєш телефон

Він завжди з тобою, хоч в ліжку, хоч в туалеті. Де тільки не опиняється: у сумці, на столі, на дивані. І звісно, завжди в руках. Але якщо порахувати, скільки разів за день твої пальчики торкаються екрана, цифра все одно буде меншою, ніж кількість бактерій, які оселяються на смартфоні впродовж дня. Додай до цього залишки тонального, сліди себуму — і отримаєш потужну підступну бомбу, що так і прагне спровокувати висипання

Дисплей телефону — джерело незліченної кількості мікробів та бруду, які під час кожної розмови контактуватимуть з твоєю шкірою. І на жаль, дуже часто ти можеш значну увагу приділяти двоетапному очищенню обличчя і при цьому навіть не подумати про важливість регулярної дезінфекції екрана смартфона. А тим часом робити це необхідно так само щоденно, як вмиваєшся. Чи навіть частіше, якщо багато часу займають саме дзвінки. 

До речі, якщо проблема акне чи інших висипань в тебе стоїть досить гостро, не зайвим буде постійно користуватися навушниками при розмові. Це знизить кількість моментів, коли екран смартфона торкається обличчя, й позитивно позначиться на стані шкіри.  

Цікаво на тему: 13 ефективних засобів для догляду за шкірою навколо очей

Часто торкаєшся обличчя руками

“Тримай себе в руках” — порада точно не для обличчя. Особливо, коли знаходишся десь на вулиці або в громадських місцях. Ручки дверей, гроші, побутові речі збирають на собі доторки безліч людей. А з ними пил, бруд, піт, чужий себум та бактерії. 

Безневинна, здавалось би, звичка спиратися на підборіддя, чухати ніс чи якось інакше торкатись обличчя для самозаспокоєння може стати неприємною причиною появи висипань. Особливо, якщо додати до цього надмірне використання макіяжу. 

Тож якщо хвилює стан шкіри, варто викорінити звичку торкатись обличчя руками, якщо вони не щойно вимиті. Тільки благаю, не пробуй як альтернативу занадто часте миття. Бо замість однієї проблеми отримаєш цілий букет: зіпсуєш ліпідний бар’єр, постійно страждатимеш від сухості та лущення, а висипання так і продовжать прогресувати. 

До речі, якщо розглянути акне курців, то теж можна побачити зв’язок між доторками до обличчя, осіданням шкідливих речовин, що містяться в тютюновому димі, та появою висипань на шкірі. 

Цікаво на тему: Як швидко прибрати почервоніння шкіри

Несвоєчасно видаляєш макіяж

Раз вже згадала про макіяж, розберу ще два моменти, які можуть провокувати появу прищів не лише у підлітків, а й у дорослих. Перший з них — це надмірне використання макіяжу у спортзалі. Фізичні навантаження провокують тебе активніше пітніти, і розмазана косметика стає найменшою з проблем. Тож якщо знаєш, що чекає насичене кардіо або складна силова, краще заздалегідь очисть та зволож обличчя. 

І ще більш розповсюджена причина — несвоєчасне видалення макіяжу. Зокрема, звичка лягти спати у повних декоративних обладунках: з тоном, рум’янами, тушшю, помадою. Байдуже, що вся ця краса продублюється на постільну білизну. Значно гірше, що створяться умови для  забруднення пор, появи чорних цяток та комедонів. Тож якою б втомленою не була, завжди роби демакіяж перед тим, як лягати спати. В решті решт це вийде менш енерговитратно, ніж потім боротися з висипаннями чи навіть акне. 

Не варто забувати, що деякі компоненти косметики, зокрема з антивіковим ефектом, можуть за певних умов бути комедогенними. Тож своєчасне зняття макіяжу сприятиме сповільненню темпів накопичення таких складових, та знизить імовірність появи проблем зі шкірою. 

Цікаво на тему: 15 сироваток преміумсегмента, які варто спробувати

Ігноруєш миття пензлів

Ще одна звичка з розряду “а що такого”, яка погано позначається на стані шкіри, — невчасне миття пензлів для макіяжу. Сьогодні ти поспішаєш на зустріч з подругами, післязавтра проспала на роботу, потім раптове побачення. А пензлі збирають та збирають на себе косметику, часточки шкіри, себум, пил. І все це з наступним макіяжем ти наполегливо втираєш в шкіру. А коли обличчя розквітає у відповідь прищами, ти шукаєш причину проблеми в гормональному дисбалансі, впливі стресу, алкоголі чи курінні. Звісно, всі ці фактори теж можуть підкидати дрова у багаття проблемної шкіри. Але заведи собі звичку щоразу після макіяжу чистити пензлі та спонжі, і ти побачиш, що поступово висипання з’являються рідше та у меншій кількості. 

Цікаво на тему: 15 б’юті-гаджетів, які може мати кожна

Рідко змінюєш наволочки та рушники

Як вже могла помітити, накопичення себуму, поту та пилу на будь-яких предметах, які контактують з обличчям, не сприяє гарному стану шкіри. Бо часто такі речі стають причиною активної появи висипань у дорослих, адже є ідеальною середою для розмноження шкідливих мікроорганізмів.  А що частіше контактує з обличчям, ніж рушники та наволочки? Тож візьми собі за правило регулярно змінювати їх на чисті. Наприклад, доповни базовий комплект постільної білизни кількома змінними наволочками, щоб навіть якщо простирадло та підковдру не маєш змогу прати частіше, ніж раз на тиждень, то покриття подушок оновлювати щодня або через день. 

З рушниками ще цікавіша історія.  Тим, хто страждає від акне, рекомендують взагалі відмовитись від тканинних виробів, замінити їх на паперові. 

Цікаво на тему: Дерматологічний захист шкіри від сонця: чому це важливо

Незбалансовано харчуєшся та п’єш мало води

Зловживання солодощами, незбалансоване харчування та зневоднення організму — цю трійцю теж варто віднести до популярних причин прояви висипань. Про них говорять з кожної праски, розповідають лайфхаки, як налагодити свої стосунки з їжею та пити більше води, але прагнення швидкого дофаміну знову відправляє у твій кошик батончики, чипси та газовані напої.  

Намагайся уникати частого вживання продуктів з високим глікемічним індексом. Бо зазвичай в них міститься багато цукру та крохмалю, після вживання яких запускаються процеси, пов’язані з виробленням інсуліну. У результаті ланцюга реакцій отримаєш підвищення інтенсивності вироблення шкірного сала. А його накопичення при неправильному догляді зазвичай закінчується появою висипань.

Для гарного стану шкіри, особливо проблемної, корисно дбати про стан роботи кишківника, формувати меню, яке позитивно на нього впливатиме. Зокрема, важливою у раціоні є достатня кількість клітковини. 

Окрім того, не забувай про достатню кількість чистої води. Кава, соки та тим паче газовані лимонади не здатні її замінити. Зневодненню сприяє й часте вживання алкоголю, особливо у великих дозах. Це може послужити поштовхом для посилення вироблення себуму, що у випадках жирної та проблемної шкіри з високою імовірністю призведе до висипань.

Цікаво на тему: Властивості та використання вітаміну Е у косметиці

Не маєш режиму сну

Нездоровий сон може провокувати гормональний дисбаланс. Недосип погано впливає на метаболізм та природний захисний потенціал організму. Тіло не може сфокусуватися на позбавленні від токсинів, відновлення шкіри сповільнюється, а загальний стан погіршується. 

Цікаво на тему: Навіщо потрібна LED-маска для обличчя і як вона працює

Неконтрольовано вживаєш ліки

Прочитала десь в інтернеті про користь якихось вітамінів або ліків, сама собі їх призначила, а от дослідити протипоказання забула. Як наслідок — висипання знову рясно вкривають ніжне обличчя. Окрім того,  проблеми зі шкірою можуть бути в переліку імовірних побічних ефектів у деяких ліків. Додай до цього вплив стресу, і, як то кажуть, “картина домальована”. Тож проконсультуйся з лікарем, перш ніж неконтрольовано вживати ліки, зокрема, коли вирішиш швиденько підлікуватися при застуді. 

Звісно, причиною появи висипань, а тим більше акне, буде поєднання і внутрішніх фізіологічних процесів, і зовнішніх чинників. Одного злого ворога не виділити. Не внесла у перелік і найочевиднішу причину погіршення стану шкіри — самостійне видавлювання прищів. Бо в цьому випадку не помітити зв’язок між звичкою та посиленням акне максимально складно. 

Цікаво на тему: Що потрібно знати про антиоксидантний догляд за шкірою

У книзі Джеймса Кліра “Атомні звички” є класна фраза про те, що поліпшення чогось на 1% може бути, на перший погляд, непомітним, але дуже важливим у довгостроковій перспективі. Мені здається, ця фраза дуже підходить до теми статті. Якщо позбутись всіх описаних звичок, які провокують появу прищів, ти навряд одразу прокинешся з ідеально чистою шкірою. Доведеться пропрацьовувати й неправильний догляд, і фізіологічні особливості. Але в довготривалій перспективі отримаєш накопичувальний ефект. І в порівнянні з тими, хто продовжує робити ці банальні помилки, в тебе буде менше причин нервувати через стан своєї шкіри. До речі, напиши у коментарях, скільки з пунктів цієї статті збіглися з твоєю щоденною поведінкою. 

Читайте також:

Останні

Що таке проєкція у психології

Бувало відчуття, що весь світ змовився проти тебе? Подруга раптово стала забагато критикувати, шеф чіпляється… Докладніше

Вересень 19, 2024

10 сухих шампунів, які реально працюють

У тебе теж бувають дні, коли волосся має не найкращий вигляд, а часу на повноцінне… Докладніше

Вересень 19, 2024

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024