Дім

10 лайфхаків, як попрасувати речі без праски

Якщо вважаєш прасування одягу щастям й медитативною процедурою, мені залишається лише порадіти за тебе.  Але якщо ти з тих, кому ліньки розкладати дошку та ретельно вигладжувати брюки або сукню — я у твоїй команді. Бо мені завжди бракує часу прасувати одяг акуратно й дратує, коли на речах у процесі з’являються зайві заломи. А неуважність до температури, що безпечна для тканини, коштувала кількох блузок та часу, щоб відчистити праску. Але виглядати все одно хочеться гарно й акуратно. Тож сьогодні зібрала лайфхаки, які допоможуть вирівняти речі без праски. Вони будуть актуальні як під час поїздок, так і в моменти вимкнення електрики.

Суши речі акуратно

Найпростіший спосіб позбутись від проблеми — запобігти її виникненню. Тому перш за все привчись акуратно й правильно сушити речі. Після того, як дістанеш їх з машинки, ретельно потруси, щоб матеріал розпрямився. У вологому стані розгладь речі руками, потягни тканину від залому у різні сторони. На сушарку намагайся вішати без зайвих складок, з легким натягом. Адже всі згини та заломи потім підкинуть тобі головний біль, як їх швидко випрасувати.

Сорочки та блузи бажано сушити одразу на плічках. Якщо не має можливості так розвісити, застібни ґудзики та суши комірцем вниз. В такому ж положенні в домашніх умовах можна розташовувати футболки. Спідниці, брюки та джинси розміщуй поясом вниз.

Цікаво на тему: Плями геть: хитрощі швидкого та якісного прання

Спрости своє ставлення до м’ятого одягу

Якщо припинити сприймати кожну складочку на одязі як всесвітній провал, жити стає набагато легше. Звісно, сукня або піджак не мають виглядати так, ніби їх хтось тривалий час жував. Але й нервувати через найменший залом не варто, особливо якщо тканина сама по собі швидко мнеться.

Лайфхаки, як попрасувати речі без праски, звісно, не зроблять одяг ідеально рівним. Але допоможуть позбутись в домашніх умовах найбільш помітних складок.

Хитрощі з використанням вологи

Перша група лайфхаків потребуватиме часу, адже в їх основі принцип “зволож річ, щоб розпрямити.”

Пульверизатор

Якщо тканина сукні, футболки або блузи легка, і я знаю, що через певний час носіння вона знову буде в заломах, тож немає сенсу маніакально вигладжувати, мені допомагає пульверизатор та трохи часу. Я встановлюю найдрібніший режим розпилення, заливаю звичайну воду та розбризкую на поверхню одягу, у місцях сильних складок більш щільно. Потім трохи розтягую тканину в сторони, розпрямляю нерівні місця та вішаю на плічка. Інколи навіть прямо на собі ношу. Цей лайфхак може й не попрасує речі без праски швидко та ідеально, але загальний стан значно покращить. Використовую його для льону, бавовни, в’язаних речей, костюмної тканини. А от з атласом та сатином не ризикую, щоб не залишити вологі розводи.

До речі, незначні складочки можна розгладити навіть просто вологими руками.

Дехто рекомендує додавати до води оцет у пропорції 3:1 (тобто три частини води на одну оцту), але я не ризикую з запахами, мені цілком вистачає водички. Ще один варіант розчину для пом’якшення та розгладження тканини у домашніх умовах — ополіскувач. На стакан води додай по 1 ч.л ополіскувача та спирту, після чого ретельно збовтай.

Цікаво на тему: Як почистити праску в домашніх умовах: 6 перевірених способів

Вологий рушник

Цей спосіб особливо актуальний для трикотажу. Також його можна використати для короткого одягу (блуз, сорочок, футболок) та курток. Вологий рушник варто взяти нейтрального кольору та обов’язково впевнитись, що тканина не линяє. Кладеш його на річ, яку хочеш попрасувати, та руками плавними рухами натискаєш на складочки. Після того, як одяг злегка зволожиться, вішай його на плічка, бажано на протязі, щоб тканина вільно звисала та підсихала.

Цікаво на тему: 5 перевірених способів виведення плям з білого одягу

Як попрасувати речі без праски за допомогою пари

Світло вдома вимкнули, але залишився повний бойлер чи є газ? Попрасувати речі без праски в домашніх умовах допоможе пара.

Пара у ванній

Після того, як приймеш душ або ванну, використай пару, що утворилася, аби розрівняти складки на сукні, футболці або блузі. Для цього повісь одяг у душову кабінку або на гачки для рушників. Але слідкуй, щоб тканина була розправлена, без заломів. Цей лайфхак, до речі, можна використовувати, якщо в номері готелю немає праски, зате є гаряча вода.

Цікаво на тему: 7 порад як обрати якісну постільну білизну

Пара з чайника або каструлі

Закип’яти чайник, і коли з носика почне йти пара, швидко піднеси під неї згин тканини, який хочеш вирівняти. Аналогічно можна використовувати каструлю з кип’ячою водою. Але!!! Будь дуже обережною, щоб у процесі не обпекти парою руки.

І ще одне важливе застереження. При використанні подібних способів попрасувати речі без праски, уважно подивись склад тканини. Якщо у ньому є нейлонові волокна, від температури пари вони можуть деформуватися.

Цікаво на тему: Не зіпсуй: як доглядати за трикотажним одягом

Як покращити результат попередніх лайфхаків

Попередні способи, в першу чергу, орієнтовані на боротьбу з найбільш помітними складками на одязі. Для легких тканин їх зазвичай вистачає. Але якщо речі, наприклад піджак, сорочка, брюки або куртка, з більш щільних матеріалів, є способи додатково пропрацювати заломи та швидко покращити результат.

Фен

Якщо світло є, але немає праски, то на допомогу прийде фен. Розклади кофтину на рівну поверхню та на короткій відстані продуй тканину теплим повітрям. Але не притискай впритул, щоб не зіпсувати фен. Між тканиною та мембраною приладу має бути кілька сантиметрів. Після того, як обробиш кофтину з однієї сторони, повтори те саме з іншої. Не зайвим буде попередньо розбризкати на найскладніші місця спеціальні спреї для розгладження, про які розповім далі. А якщо готового засобу немає, а заломи на тканині дуже помітні, розбризкай на них звичайну воду, розтягни тканину та швидко прогрій феном. Тільки не став максимальні температури на ньому, щоб не зіпсувати ні одяг, ні побутовий прилад.

Праска для волосся

Вона здатна не лише створити тобі фантастичні локони, а й покращити лук. Вибери низьку або середню температуру та, як локони, пропусти через праску тканину. Але не перестарайся, сильно не затискай стайлер, щоб не спалити матеріал. Такий спосіб попрасувати речі без праски підійде для тонких деталей, наприклад, м’ятого комірця сорочки, нерівних манжетів або тонкого поясу. Важливо: якщо рідко чистиш прилад від слідів стайлінгових засобів, перед використанням лайфхаку бажано швидко привести поверхню до ладу.

Цікаво на тему: Як оптимізувати простір у маленькій квартирі

Каструля замість праски

Якщо є плита, то замість праски можна використати каструлю або ківшик. Головне, щоб вони мали чисте та рівне дно без іржі. Нагріваєш у вибраній металевій посудині водичку, зливаєш її для якихось інших цілей, а гарячим дном прасуєш речі, наприклад, спідницю чи сукню. Але бажано між дном та одягом постелити тонку тканину, щоб раптом не залишити слідів. Не використовуй у домашніх умовах такий спосіб на делікатних тканинах, зокрема на шовку, щоб не зіпсувати його. А от для суконь з бавовни чи льону, які хочеться вдягнути попри вимкнення світла, лайфхак цілком підійде. Також його можна протестувати на зворотній стороні оксамитових штанів чи велюровій сорочці.

Цікаво на тему: Подовжуємо життя продуктам у холодильнику під час відключення електрики

Під матрац

Якщо в тебе ліжко з прямою основою та матрацом поверх, можна спробувати з їх допомогою вирівняти одяг. Джинси або брюки для цього поклади між ними на ніч. Футболки розрівняй, трохи зволож, згорни рулетиком та поклади під матрац на 20 хвилин. Для додаткового тиску можна посидіти зверху. А якщо щільна тканина, то варто залишити на ніч.

Під прес

Трохи вологу річ, наприклад, після того, як побризкаєш з пульверизатора, розклади з легким натягом на рівній поверхні (наприклад, на чистій підлозі, столі або дивані) та ніби пресом придави книжками, коробками або іншими важкими та плюс-мінус рівними предметами. Звісно, щоб так попрасувати речі без праски знадобиться час. Тож такий спосіб підійде, якщо заздалегідь вирішити, що хочеш одягнути.

Цікаво на тему: 8 речей, через які здається, що вдома не прибрано

Засоби для розгладження тканин

Як вже згадувала вище, існують спеціальні засоби, що полегшують прасування. Їх склад орієнтований на швидке розгладжування заломів та захист структури тканин від проникнення бруду вглиб волокон. Деякі додатково можуть ароматизувати білизну та підкрохмалювати її. Зустрічаються переважно в форматі спреїв і найбільш ефективні з праскою. Але можуть працювати й за її відсутності — з феном або під пресом. Не розпилюй спрей впритул до тканини, дотримуйся відстані 20-25 см, щоб розподілення було рівномірним та не утворились зайві плями.

EVA Blog рекомендує спробувати наступні засоби:

  1. Спрей HG, що орієнтований на прасування при низьких температурах. Підійде для таких тканин, як віскоза, льон, шовк, синтетика. Полегшує вирівнювання, не залишає слідів на тканині, захищає від пошкоджень.
  2. Спрей Bsc Essence Fabric Starch Floral виконує дві функції: розгладжує заломи на тканині та захищає її від зношування (глибокого забруднення, появи ковтунців). Можна використовувати на постільній білизні з ціллю легкого підкрохмалення.
  3. Органічний спрей Sonett можна застосовувати на речах з бавовни, льону, джута та змішаних волокон. Допомагає не лише розпрямити речі, а й зменшити швидкість появи зім’ятостей та плям.
  4. Парфумована вода Barwa Cosmetics Perfect House Perfumed Ironing Water працює з одягом з бавовни, синтетики, льону, шовку. Захищає волокна від вицвітання та руйнування, робить тканину м’якшою.
  5. Вода для прасок Green&Clean Professional пом’якшує речі, полегшує розгладження, не містить фосфатів.

Цікаво на тему: Як правильно доглядати за білизною

Як бачиш, попрасувати речі без праски цілком можливо і в домашніх умовах при відключенні світла, і в поїздках, коли необхідної побутової техніки просто немає під рукою. А чи маєш власні лайфхаки? Поділись у коментарях!

 Читайте також:

Переглянути коментарі

Останні

15 ідей, як провести дитяче свято вдома

У дитини День народження або з іншої нагоди планується сімейне свято з великою кількістю малечі?… Докладніше

Липень 5, 2024

Як видалити волосся на обличчі без подразнення

Незалежно від того, який метод використовується для видалення волосся на ніжній шкірі обличчя, поява подразнень… Докладніше

Липень 5, 2024

7 ідей садових меблів із піддонів

Хто б міг подумати, що звичайні дерев'яні піддони, які використовуються під час перевезення вантажів, стануть… Докладніше

Липень 5, 2024

Незвичайні рецепти домашнього морозива

Морозиво влітку – це самий кайф! Десерт, що дарує жадану прохолоду та насолоду, коли за… Докладніше

Липень 5, 2024

Вибираємо ліжко: на чому можна заощадити, щоби знизити ціну

Оновлення меблів — завжди удар по бюджету. Одна річ, коли покупки сплановані, і зовсім інша,… Докладніше

Липень 5, 2024

Що таке сперміциди і як ними правильно користуватися

Сьогодні існує чимало засобів контрацепції, серед яких можна вибрати найбільш підходящий і комфортний для себе… Докладніше

Липень 4, 2024