Краса

11 помилок у догляді за шкірою

Чиста, оксамитова, ніжна і без помітних слідів старіння – саме про таку шкіру мріють абсолютно всі дівчата. Але, на жаль, похвалитися такою красою може далеко не кожна. На стан епідермісу багато в чому впливає екологія, раціон харчування, стан здоров’я і, звичайно ж, догляд. Щоб твоя шкіра була такою ж ідеальною, як у зірок на обкладинках топових журналів, пропонуємо сьогодні поговорити про найпоширеніші помилки в щоденній б’юті-рутині, яких ти, можливо, часто припускаєшся. 

Догляд за шкірою обличчя: помилки, які не можна повторювати

Твоя б’юті рутина з догляду за шкірою обличчя має бути вибудувана чітко і суворо дотримуватися. Звичайно ж, іноді так хочеться полінуватися і просто завалитися на ліжко після важкого робочого дня. Але пропустивши важливі етапи в щоденному догляді, ти можеш зіткнутися зі ще більш неприємними наслідками такого «прогулу». Тож, щоб твоя шкіра сяяла красою та здоров’ям, EVA Blog спільно з фахівчинею з тестування шкіри Лінії магазинів EVA Татариновою Юлією розкажуть про найпоширеніші помилки в догляді за шкірою обличчя.

Нехтування демакіяжем і вечірнім очищенням

Перше і найважливіше правило – ніколи не лягай спати, не змивши макіяж. Під косметикою, залишеною на ніч, створюється сприятливе середовище для розвитку і розмноження бактерій. В результаті чого ти маєш всі шанси зіткнутися із закупоркою пор, висипаннями, почервоніннями та безліччю інших проблем, які точно тобі не потрібні. Очищення – це основа основ. Воно включає два етапи:

  • перший – це демакіяж, що дозволяє видалити різні водостійкі формули косметики;
  • другий – це вже остаточне видалення залишків макіяжу, шкірного сала, пилу та інших забруднень, які скупчилися на поверхні шкіри протягом дня.

Не нехтуй цими етапами.

Цікаво на тему: Як зробити правильний демакіяж обличчя

Нанесення засобів для догляду в неправильному порядку

Важливо дотримуватися певної черговості під час використання доглядових засобів. Адже, як ти розумієш, кожен етап у б’юті-рутині виконує певні функції та допомагає досягти здорового стану шкіри обличчя.

Найпоширеніша помилка – використовувати міцелярну воду як тонік. Відмінності двох цих засобів кардинальні. Міцелярна вода ретельно розчиняє макіяж і забруднення. Але, якщо її не змивати, то поверхнево-активні речовини ПАР залишаються і за тривалого перебування на шкірі руйнують бар’єр епідермісу. Тому, всупереч усьому, міцелярну воду краще змивати, навіть якщо виробник пише, що це можна не робити. Тонік для обличчя використовують уже після зняття косметичних засобів, тобто на попередньо очищеній шкірі. Він звужує пори, відновлює кислотно-лужний баланс, сприяє глибокому проникненню корисних речовин із крему та сироватки.

Цікаво на тему: 27 найкращих засобів професійної косметики для обличчя

Якщо ти додала сироватку у свій щоденний догляд, то це не означає, що кремом можна нехтувати. Сироватку потрібно обов’язково «запечатувати» кремом. Саме він зволожує, живить і дбайливо доглядає за шкірою обличчя. Якщо ти будеш користуватися тільки сироваткою, то через деякий час ризикуєш зіткнутися з такими неприємними моментами, як зневоднення і лущення шкіри. Саме за таких неправильних підходів і виникають різні проблеми з епідермісом.

Цікаво на тему: Суха або зневоднена шкіра: ТОП-3 сироваток, які допоможуть

Підбір доглядових засобів без урахування типу шкіри

Одним із важливих критеріїв під час вибору косметичного засобу є тип шкіри. Але, на жаль, багато хто просто не зважає на цей момент і може помилково вибрати собі невідповідний засіб, що може призвести до відсутності ефекту або навіть до погіршення стану шкіри. Кожен тип епідермісу потребує особливого догляду і, відповідно, спеціально підібраних під нього засобів. Здебільшого складність у визначенні типу шкіри може виникнути в разі зневоднення епідермісу, що притаманне абсолютно всім.

Простий приклад: на шкірі присутній характерний жирний блиск, запальні елементи, стягнутість і лущення одночасно. Можна подумати, що така шкіра однозначно належить до сухого типу. Але не тут-то було! Це жирний тип епідермісу, але в зневодненому стані. Статус «Все складно».

Визначати тип шкіри необхідно за станом пор і секреції себума. А безпомилково дізнатися, який у тебе тип епідермісу допоможе безкоштовний сервіс від лінії магазинів EVA – «Тестування шкіри обличчя». Записатися може кожен охочий.

Цікаво на тему: Без чого не уявляють догляд за обличчям автори EVA Blog

Використання агресивних підсушувальних засобів для догляду за жирною проблемною шкірою

Що може статися, якщо пересушити жирну і проблемну шкіру, вона ж і так 24/7 синтезує себум? Агресивно змиваючи шкірне сало, ти порушуєш гідроліпідний баланс, шкіра втрачає вологу без захисної плівки, і ще активніше виробляє себум, щоб хоч якось виправити цю ситуацію. У результаті шкіра стане ще більш жирною, при цьому зневодненою, з подразненнями та лущенням. Тому очищення і догляд загалом за жирною, проблемною шкірою має бути максимально дбайливим і щадним. Не використовуй агресивні очищувальні засоби. Твій вибір – тільки м’які засоби для вмивання і не забувай про обов’язкове використання тоніка.

Цікаво на тему: Як позбутися прищів і шрамів від них у домашніх умовах

Відмовляйся від засобів із вмістом спирту, оскільки він – це смерть для гідроліпідного бар’єра. Цей компонент сильно пересушує шкірний покрив, провокуючи шкіру ще більше синтезувати себум. А ось засоби з кислотами – твої головні помічники. Вони допомагають врегулювати роботу сальних залоз. Застосовуй себорегулювальні сироватки, адже вони дають хороші результати та перешкоджають появі жирного блиску на обличчі.

І ще, обов’язково зволожуй шкіру! Це призведе до балансу в роботі сальних залоз, обличчя буде менше жирніти та блищати.

Недостатнє зволоження шкіри

Однією з важливих умов збереження молодості та пружності шкіри є регулярне зволоження, адже основна причина появи зморшок – зневоднення шкіри. Зволоження потребує навіть жирний епідерміс, не кажучи вже про сухий і нормальний. Всі ми вчили біологію і знаємо, що людина на 90% складається з води. Варто лише трохи знизити рівень зволоження, як ми одразу помічаємо зміни зовнішності: з’являються зморшки, заломи й складки стають помітнішими. На зневодненій шкірі з’являються почервоніння і лущення за типом дерматиту. Обличчя має несвіжий і втомлений вигляд, а шкіра набуває сірого, землистого кольору – додається одразу кілька років. Жирний тип епідермісу за недостатнього зволоження ще більше виділяє шкірного сала і ще сильніше блищить.

Тому важливо випивати свою норму води на день і обзавестися зволожувальними кремами, які підходять твоєму типу шкіри. На літо можна вибирати більш легкі текстури, а на прохолодну пору року – щільніші.

Цікаво на тему: Все про косметику з центеллою азіатською

Відсутність регулярної ексфоліації

Часта помилка – це відсутність у догляді пілінгу (ексфоліанта). У молодому віці шкіра активно оновлюється і допомога у вигляді пілінгу їй часто не потрібна. Але приблизно з 25-30 років процес оновлення епідермісу поступово сповільнюється. Це позначається на зовнішньому вигляді шкіри та ефективності косметичного догляду. Ороговілі клітини намотуються одна на одну, внаслідок чого шкіра втрачає гладкість, з’являється тьмяний колір обличчя, ускладнюється проникнення активних компонентів.

За допомогою пілінгу ти швидко зможеш позбутися ороговілих клітин, а також стимулювати оновлення шкірного покриву. Не варто нехтувати цим етапом домашнього догляду, тим більше, що вибір ексфоліантів настільки великий, що кожен зможе знайти для себе найкращий засіб!

Цікаво на тему: Що таке ензимна пудра і як нею користуватися

Відсутність окремих засобів для догляду за зоною навколо очей

Окремий догляд за шкірою навколо очей обумовлений тим, що ця зона на обличчі особлива. Шкіра тонка, а сальних залоз і шкірного жиру для природного зволоження менше. Сюди ж додаємо схильність до набряків, підвищену мімічну активність. Гадаємо, навряд чи тобі хочеться зіткнутися з ранніми зморшками й погіршенням стану шкіри загалом. Саме з цієї причини догляд має бути особливим.

Звичайний крем для обличчя не підійде для ніжної зони навколо очей, оскільки його склад, як правило, важчий і може спричинити подразнення, почервоніння та набряклість. Він не вирішить проблему і не задовольнить потреби епідермісу. Також від невідповідних засобів можна заробити дрібну сітку зморшок сухості, з якою потім доведеться боротися додатково. Формули засобів для контуру навколо очей часто збагачені додатковими компонентами, які допомагають позбутися темних кіл, попередити їхню появу, а також зняти набряклість під очима. Якщо говорити про текстури таких кремів, то вони ідеально пасують тонкій, чутливій і ніжній шкірі. Тому обов’язково вводь окремий догляд під очі в рутину.

Цікаво на тему: 13 ефективних засобів для догляду за шкірою навколо очей

Відсутність догляду за зоною декольте та шиї

Більшість із нас доглядає за обличчям, але майже всі забувають про шию і декольте. Але ж саме ці зони старіють швидше, ніж шкіра обличчя, зрадницьки видаючи вік. Шкірний покрив тут ніжний і чутливий, сальні залози практично відсутні, тому він більш схильний до зневоднення і впливу зовнішніх факторів. Догляд слід починати в молодому віці, щоб уповільнити процес старіння. А як ми знаємо, профілактика – це один із найдієвіших способів зберегти гарний вигляд зони декольте і шиї. Можна використовувати ті самі засоби, що й для обличчя, а можна придбати окрему косметику для цієї зони, що буде навіть економічніше. Шия і декольте так само як і обличчя, потребують очищення, тонізації, зволоження, живлення і захисту від сонця.

Цікаво на тему: Як прибрати кільця Венери на шиї в домашніх умовах

Відсутність СПФ засобів у догляді

SPF – це сонцезахисний фактор, який нас захищає від UVA і USB променів, що спричиняють фотостаріння і навіть онкологію.

Цікавий факт: у 70% випадків шкіра старіє не від віку, а через вплив ультрафіолетових променів.

Шкідливим є саме надмірний вплив ультрафіолету, у малих дозах сонце нам необхідне для синтезу вітаміну Д. Основні ознаки фотостаріння: неоднорідний колір обличчя, пігментація, втрата тонусу, пружності, еластичності шкіри обличчя, поява судинних зірочок, підвищена сухість і лущення, потовщення шкіри, передчасне виникнення зморшок. Під впливом ультрафіолету доброякісні родимки можуть переродитися в злоякісні. Знижується захист епідермісу, внаслідок чого загострюється акне і погіршується перебіг куперозу. Застосування засобів з SPF дасть змогу захистити шкіру від негативного впливу, зберегти гарний колір обличчя і здоров’я епідермісу.

Цікаво на тему: Сонцезахисні засоби: види, особливості та як вибрати

Використання активів без урахування сезонності

Догляд за обличчям – це цілорічна і безперервна рутина, але вона повинна коригуватися залежно від сезону. Важливе завдання влітку – знизити шкідливий вплив ультрафіолетових променів. Тому косметика не повинна містити активних інгредієнтів, що підвищують сприйнятливість до сонячного світла. Насамперед це всі ретиноїди, а також вітамін А. Так, це одні з найпотужніших компонентів, які працюють над омолодженням шкіри, але водночас одні з найбільш дратівливих активів. Ретинол сильно підслуховує епідерміс, знижує його бар’єрні функції, підвищує чутливість до ультрафіолету, і все це може призвести до небажаної реакції шкіри в літню пору. Тому відкладаємо цей актив до осені й звертаємо увагу на інші компоненти, що мають схожість із ретинолом, наприклад, натуральний бакучіол.

Цікаво на тему: Стоп-засоби, які не варто використовувати влітку

Влітку також бажано відмовитися від улюблених тоніків, пілінгів і тонерів на основі AHA кислот. Вони не дружать із сонцем і замість сяйливого кольору обличчя можуть спровокувати появу гіперпігментації. Також літо – не найкраща пора для використання відбілювальних активів. Тому такі компоненти в косметиці краще або повністю виключити в літній період, або використовувати тільки ввечері, але з обов’язковою умовою – вранці неодмінно нанось SPF крем з рівнем захисту не менше 50. Арбутин, койєву кислоту і гідрохінон краще залишити на зимовий період. Замість цього краще зверни увагу на інші компоненти, в яких відбілювальний ефект йде як другорядний, наприклад ніацинамід, вітамін С.

У зимовий період шкіра теж потребує особливого догляду, оскільки вона піддається агресивному впливу зовнішнього середовища. Через перепад температур і сухе повітря загострюється чутливість, з’являються лущення і сухість. Зимовий догляд має забезпечувати епідермісу захист, поповнювати нестачу вологи та за необхідності заспокоювати його.

Цікаво на тему: Готуємося до зими: ТОП-10 олій для обличчя

Не можна вмиватися гарячою водою, щоб не пересушити шкіру. Для очищення використовуємо максимально щадні засоби з м’яким ПАР і pH 5,5. Відмовся від очищувальних засобів, які вимивають обличчя до скрипу. Зволоження – найважливіший етап у догляді, тому роби наголос саме на цій властивості під час вибору косметики. Ще важливо звернути увагу на текстуру крему. При низькій температурі, працюючих кондиціонерах і опаленні потрібно переходити на більш щільні текстури. Також у догляд можна вводити сильні активи – кислоти, ретинол. У цей період найкомфортніше проводити такі процедури, як пілінги, шліфування. Але навіть взимку і восени не забувай наносити SPF крем. Сонце хоч і не таке активне, але воно все одно здатне впливати на стан епідермісу.

Використання простроченої косметики

На жаль, косметика безстрокового користування ще не створена. Використовувати протерміновані доглядові засоби – означає завдавати шкоди шкірі. Це загрожує появою подразнень, запалень, нейродерміту, вугрового висипу і навіть алергії. Не кажучи вже про те, що зіпсований крем або тональна основа прискорюють процес старіння шкіри. Важливо звертати увагу не тільки на терміни придатності, а й на умови зберігання косметики. Баночки та тюбики зберігаються роками у твоїй косметичці? Проведи ревізію просто зараз!

А ти припускалася помилок у догляді за шкірою? Поділися з нами в коментарях, а також не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою.

Читай також:

Останні

Кімнатні рослини, які люблять тінь

З одного боку, ця тема дуже популярна й навряд чи колись втратить актуальність. Але з… Докладніше

Червень 25, 2024

Найчастіші проблеми, з якими приходять до косметолога

За ідеально красивою та здоровою шкірою стоїть якісний домашній догляд і…, звичайно ж, твій косметолог.… Докладніше

Червень 25, 2024

Гороскоп на липень 2024 року для всіх знаків Зодіаку

Липень на горизонті, а це означає, що настав час дізнатися, які сюрпризи підготували зірки в… Докладніше

Червень 25, 2024

Очищення та зволоження: ТОП-8 олій для душу

Уяви: ти у ванній, тебе обволікає тепла пара, і замість звичного гелю для душу ти… Докладніше

Червень 24, 2024

Як відростити довгі та густі вії в домашніх умовах

Я б хотіла подарувати тобі чарівний швидкий спосіб в короткий термін перетворити коротенькі вії на… Докладніше

Червень 21, 2024

Вакуумні вібратори: яка модель найкраща

Приблизно до 2013 року в секс-іграшках для активної стимуляції ерогенних зон застосовувалася одна технологія –… Докладніше

Червень 21, 2024