Натхнення

12 гідних науково-фантастичних фільмів і серіалів

Хто з нас не мріяв вирушити в космос, зустріти інопланетян, «погуляти» паралельними всесвітами або зазирнути в майбутнє? Наукову фантастику складно назвати «просто черговим жанром». Це цілий альтернативний вимір, де межі реальності розмиваються і стає можливим практично все. У цій добірці EVA Blog запропонує тобі 12 повнометражних картин і серіалів, які однозначно заслуговують на увагу. Тут є все: від хітових новинок до популярної класики, тож підібрати атмосферний проєкт на свій смак буде нескладно.

Цікаво на тему: Які фільми та серіали рекомендують автори EVA Blog

Проєкт «Адам» / The Adam Project (2022)

  • Жанр: бойовик, наукова фантастика, комедія
  • Рейтинг IMDb: 6,7

Якщо тобі подобаються історії про подорожі в часі, то цей фільм напевно тобі сподобається. Цікавий сюжет у купі з яскравими спецефектами, пристойним кастом та іскрометними жартами роблять свою справу. У центрі акторського складу — супергеройське тріо з Раяна Рейнольдса («Дедпул»), Зої Солдани («Вартові Галактики») і Марка Руффало («Халк»). У режисерському кріслі — Шон Леві, який подарував нам «Прибуття» і «Головного героя».

Сюжет являє собою суміш наукової фантастики, комедії та зворушливої сімейної драми. У його фокусі — пілот винищувача Адам Рід, який випадково переміщається в часі й потрапляє у 2022 рік. Опинившись у минулому, він зустрічає самого себе – 12-річного Адама. Разом вони мають не тільки налагодити стосунки, а й врятувати майбутнє, запобігши подіям, які можуть зруйнувати світ. Намагаючись виправити помилки минулого, Адам стикається з таємницями своєї сім’ї, розбирається з втратою батька і розуміє, наскільки важливо примиритися із самим собою.

Творець / The Creator (2023)

  • Жанр: наукова фантастика
  • Рейтинг IMDb: 7,6

Стрічка переносить нас у майбутнє, де людство веде війну з роботами та штучним інтелектом. Джошуа, солдат у минулому, отримує завдання знищити Творця — того, хто стоїть за розробкою потужного ШІ, здатного погубити людство. Але він стикається з разючою правдою: новітня зброя — не божевільний лиходій, а андроїд у вигляді дитини. Джошуа має зробити непростий вибір між обов’язком і гуманністю у світі, де межі між людиною та машиною дедалі більше стираються.

Цікаво на тему: 7+ класних музичних фільмів, які варто подивитися

Проєкт курував Гері Едвардс, який завоював популярність завдяки роботі над «Бунтарем-один» – він став і режисером, і сценаристом (разом із Крісом Вайцем), і продюсером картини. У головних ролях знялися Джон Девід Вашингтон («Тенет»), Гемма Чан («Вічні») і Кен Ватанабе («Мемуари гейші»). «Творець» зачіпає доволі актуальні сьогодні (та й останні десятиліття загалом) міркування про користь і небезпеку, що криються в штучному інтелекті. А ще його хвалять за візуальну частину та якісний екшн.

Гравітація / Gravity (2013)

  • Жанр: наукова фантастика, драма, трилер
  • Рейтинг IMDb: 7,7

Перед тобою — культовий технотрилер Альфонса Куарона («Рома»), який обов’язково потрібно дивитися всім шанувальникам наукової фантастики. Завдяки реалістичним спецефектам, напруженому сюжету і прекрасному акторському дуету Сандри Буллок («Міс конгеніальність») і Джорджа Клуні («11 друзів Оушена»), фільм вшанувся 7 преміями «Оскар», зокрема й за найкращу режисуру.

Після аварії, яка знищує космічний корабель «Експлорер», астронавти Раян Стоун і Метт Ковальські опиняються в пастці у відкритому космосі. В умовах повної ізоляції, браку ресурсів і відсутності зв’язку із Землею, герої борються за виживання, перебуваючи на межі своїх можливостей. Єдина надія на порятунок — незламана воля і відчайдушні спроби дістатися до найближчої космічної станції. У картині мінімум діалогів і максимум напруги, де кожна мить — це боротьба людини зі стихією космосу: незвіданою, лячною і небезпечною.

Апгрейд / Upgrade, 2018

  • Жанр: трилер, наукова фантастика, кіберпанк, бойовик
  • Рейтинг IMDb: 7,5

Недалеке, але значно прогресивніше майбутнє, де люди можуть апгрейдити свої тіла за допомогою чіпів та інших імплантів. Грей Трейс потрапляє в аварію, внаслідок якої його дружина Аша гине, а сам він стає паралізованим. Його життя змінюється, коли Ерон Кін, мільярдер і власник корпорації зі створення імплантів, пропонує Грею встановити експериментальний чіп під назвою STEM. Він не тільки відновлює його рухливість, а й наділяє надздібностями. Тепер Грей вирушає на пошуки тих, хто відповідальний за смерть його дружини, і поступово розуміє, що STEM не такий простий помічник, як здавалося на перший погляд. Чи може штучний інтелект переслідувати свої інтереси в цій історії?

Цікаво на тему: 12 топових фільмів і серіалів від Netflix

У режисерському кріслі — Лі Воннелл (він же написав сценарій), відомий за своїми роботами над франшизами «Пила» і «Астрал». Головна роль дісталася Логану Маршаллу-Гріну («Безмежне небо»), але в кадрі також можна побачити Бетті Гебріел («Світ Дикого Заходу») і Гаррісона Гілбертсона («Оппенгеймер»). Якщо тобі подобаються нетипові бойовики та несподівані повороти сюжету, додай «Апгрейд» до свого списку must-see.

Зоряний шлях / Star Trek (2009)

  • Жанр: бойовик, наукова фантастика, пригоди
  • Рейтинг IMDb: 7,9

Якщо ти фанатієш від космічних саг, ти просто не могла не чути про «Стартрек». Ця франшиза воістину культова й обов’язкова до перегляду всім шанувальникам наукової фантастики. Однак її історія починається в далекому 1966 році, коли на екрани вийшов перший (зараз його називають оригінальним) серіал. Переглядати все, та ще й від самого початку — це розвага не на один місяць… Але, якщо ти хочеш познайомитися з цією франшизою, почни з фільму-перезавантаження 2009 року. По-перше, його чудово знято, по-друге, його хвалять за відповідність оригінальній історії й навіть акторів підібрали схожими на «першопрохідців». А якщо тобі «зайде», обов’язково подивися дві наступні картини – «Стартрек: Відплата» (2013) і «Стартрек: Нескінченність» (2016).

Ласкаво просимо на борт зорельота «Ентерпрайз». Історія розгортається навколо землянина Кірка, який, маючи впертий і непокірний характер, приєднується до Зоряного Флоту. Його напарник, Спок, — розважливий і логічний вулканець, який є його повною протилежністю. Їм доведеться об’єднати зусилля, щоб урятувати Федерацію від «пожирача планет» Нерона. Тут на тебе чекають і космічні битви, і героїзм, і особисті драми, і навіть трохи гумору.

Смертні машини / Mortal Engines (2018)

  • Жанр: постапокаліпсис, наукова фантастика, пригоди
  • Рейтинг IMDb: 6,1

У майбутньому після глобальної катастрофи міста Землі перетворилися на гігантські пересувні машини, що пожирають одне одного в боротьбі за ресурси. Лондон, один із найбільших «хижаків», поглинає менші поселення на своєму шляху. Юна Хестер Шоу прагне помститися за смерть матері керівнику Лондона, Тадеушу Валентайну. Вона зустрічає Тома, простого жителя британської столиці, який мимоволі виявляється втягнутим у її боротьбу. Разом вони стають учасниками битви за свободу, зіткнувшись із масштабною змовою, що загрожує усьому світу.

Цікаво на тему: ТОП-10 комедій для приємного вечірнього перегляду

В основу сюжету ліг роман Філіпа Ріва, а продюсером і співавтором сценарію виступив Пітер Джексон, який прославився трилогією «Володар перснів». У головних ролях можна побачити Херу Хілмар («Бачити»), Г’юго Вівінга («Матриця») і Роберта Шиена («Академія Амбрелла»). За вайбом фільм нагадує суміш «Божевільного Макса» і «Ходячого замку Хаула» Міядзакі. 😁 Мікс досить цікавий. Попри яскраві візуальні ефекти та захопливий вигаданий світ, фільм не мав великого комерційного успіху і не був номінований на почесні нагороди. Проте подивитися його однозначно варто.

Простір (Експансія)  / The Expanse (2015–2022)

  • Жанр: драма, научкова фантастика
  • Рейтинг IMDb: 8,5

«Простір» («Експансія») – дуже захопливий серіал, який переносить глядача в майбутнє, де людство освоїло Сонячну систему. Дія відбувається за кілька століть від нашого часу, коли Земля, Марс і Пояс Астероїдів перетворилися на потужні та політично напружені фракції. Сюжет розгортається навколо детектива Джо Міллера, офіцера Джеймса Голдена і пілота Наомі Нагати, чиї шляхи переплітаються на тлі космічних змов, заколотів і таємниць, що загрожують існуванню цивілізації. А поява незрозумілої інопланетної форми життя, званої протомолекулою, ставить під сумнів майбутнє людства і запускає ланцюжок подій, що змушує героїв переосмислити свої пріоритети та виживати у світі, де космос не прощає помилок.

Серіал був створений за мотивами серії романів Джеймса Корі (спільний псевдонім авторів Деніела Абрахама і Тая Франка), а шоуранерами стали Марк Фергус і Хоук Остбі, відомі за роботою над сценарієм для «Залізної людини». Примітно, що спочатку проєкт вийшов на каналі Syfy, проте через 3 сезони він закрився, попри досить високі рейтинги та дійсно якісне видовище. На щастя, проєкт підхопив Amazon Video, і, зберігши акторський склад, наступні 3 сезони виходили вже на цій платформі. Це чудова історія для тих, кому цікаві не просто переміщення героїв у космічному просторі, а й політичні ігри, інтриги, елементи детектива та саспенсу.

Межа / Fringe (2008–2013)

  • Жанр: хоррор, наукова фантастика, трилер, драма
  • Рейтинг IMDb: 8,4

Сюжет цього вже культового серіалу обертається навколо спеціального підрозділу ФБР, що займається розслідуванням незрозумілих феноменів, пов’язаних із паралельними всесвітами, мутантами та генетичними дослідами. Їх називають «Зразками». Агент Данем, геніальний (і злегка божевільний) учений Волтер і його син Пітер Бішоп — різношерста команда, яка намагається розплутати низку містичних подій і наукових експериментів. Справи, за які вони беруться, змушують замислитися, що ж ховається за межею, яку називають наукою.

Цікаво на тему: Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Режисер Дж. Дж. Абрамс, відомий за проєктами «Зоряний шлях» та останніми картинами серії «Зоряні війни», надав серіалу свого фірмового стилю: цікавих поворотів сюжету та емоційних сцен. А головні ролі виконали Анна Торв («Мисливець за розумом»), Джошуа Джексон («І всюди жевріють пожежі») і Джон Нобл («Володар перснів»).

Проєкт «Синя книга» / Project Blue Book (2019–2020)

  • Жанр: детектив, наукова фантастика, історична драма
  • Рейтинг IMDb: 7,6

США, 1950-ті роки. Це час, коли газетні заголовки та екстрені випуски новин рясніли дослідженнями про НЛО і можливі контакти людей з інопланетними цивілізаціями. Цим «порядком денним» були одержимі як науковці, так і уряд та військові. Одними з дослідників стали астрофізик-уфолог доктор Аллен Гайнек і капітан ВПС Майкл Квінн, які курували проєкт «Синя книга». Їхні цілі хоч і відрізняються, але сходяться в одному — дослідити повідомлення цивільних (і не тільки) про зустрічі з НЛО і знайти реальні тому підтвердження. Можливо, вони десь «заховані» за аномаліями та конспірологічними теоріями. Але що глибше вони занурюються в дослідження, то більше усвідомлюють, що за цими інцидентами ховається щось більш масштабне.

В основі серіалу лежать реальні події. Збройні сили США справді створили проєкт «Синя книга» (він проіснував із 1952 до 1969 року), що додає історії додаткового рівня містики та правдоподібності. Але примітний тут також і каст — головні ролі дісталися Ейдану Гіллену, (Мізинець з «Гри престолів») і Майклу Маларкі («Щоденники вампіра»). Проєкт знятий у дусі історичної драми з елементами наукової фантастики, а ще класно передає атмосферу 50-х, щедро приправляючи їх загадковими сюжетами про прибульців і секретні урядові операції.

Світ Дикого Заходу / Westworld (2016–2022)

  • Жанр: трилер, вестерн, наукова фантастика
  • Рейтинг IMDb: 8,5

«Світ Дикого Заходу» – безумовно знаковий серіал, який переносить глядачів у такий собі парк розваг, де андроїди (хости) догоджають багатим гостям, даючи їм змогу втілити будь-які фантазії в стилізованому під світ Дикого Заходу. На початку сюжет здається досить простим — відвідувачі розважаються, а роботи слухняно виконують їхні забаганки, не пам’ятаючи минулих подій. Але все змінюється, коли деякі з андроїдів починають усвідомлювати свою природу і згадувати минуле.

Цікаво на тему: 7 найкращих серій книг у жанрі фентезі

Серіал створений талановитою сімейною парою — Джонатаном Ноланом (сценаристом «Інтерстеллар» і братом режисера Крістофера Нолана) і його дружиною Лізою Джой. Ідеєю вони зобов’язані однойменному фільму Майкла Крайтона, який він зняв за своїм сценарієм 1973 року. Акторський склад вражає — тут можна побачити Ентоні Гопкінса («Мовчання ягнят»), Еван Рейчел Вуд («Чим ми зайняті в тіні»), Джеффрі Райта («Не час помирати»), Джеймса Марсдена («Люди Ікс») і Тессу Томпсон («Тор 3»).

Мандалорець / The Mandalorian (2019-…)

  • Жанр: космічний вестерн, пригоди, наукова фантастика
  • Рейтинг IMDb: 8,6

«Мандалорець» поповнив собою колекцію серіалів зі всесвіту «Зоряних війн» і став одним із яскравих та успішних його проєктів. У ньому вловлюється вайб культової франшизи, але при цьому він наділений особливою атмосферою, яка часом змушує розчулюватися. Творцем серіалу виступив Джон Фавро, відомий за фільмами Marvel. Попри те, що основний екранний час головний герой не знімає шолома, під ним «захований» Педро Паскаль («Одні з нас»), а компанію йому складає той самий Бейбі-Йода (його взагалі-то звуть Грогу), який підкорив серця глядачів буквально з першої серії.

Отже, далека-далека галактика, де після падіння Імперії найманець, відомий як Дін Джарін (або просто Мандо), поневіряється планетами, виконуючи небезпечні завдання за гроші. Однак усе круто змінюється, коли він зустрічає загадкову дитину, якій загрожує небезпека — Грогу. Мандалорець вирішує захистити малюка від тих, хто прагне використати його здібності у своїх цілях. На тлі хаосу, полювання і битв з колишніми імперськими силами, Мандо поступово розкриває таємниці минулого Грогу і намагається знайти своє місце у світі.

Розрив / Severance (2022-…)

  • Жанр: чорна комедія, трилер, наукова фантастика, драма
  • Рейтинг IMDb: 8,7

Про що серіал «Розрив»? Скажімо так, про альтернативний погляд на корпоративну реальність. Деяким співробітникам великої компанії Lumon Industries пропонують операцію, що розділяє їхні спогади на дві частини: робочу й особисту. Марк Скаут саме з таких співробітників — він щодня приходить на роботу, не пам’ятаючи свого життя за межами офісу, і в особистому житті не має уявлення про те, чим займається на роботі. Усе змінюється, коли його колега Піті раптом з’являється поза офісом зі спогадами про обидва свої життя, і запускається ланцюг загадкових подій. Історія майстерно міксує елементи трилера, драми й антиутопії, створюючи атмосферу, в якій постійно ставиш запитання: що ж насправді відбувається за стінами компанії?

Цікаво на тему: Інтриги та розслідування: 13 захопливих детективних фільмів і серіалів, що захоплюють

Примітно, що режисером більшості епізодів став комедійний актор Бен Стіллер («Як викрасти хмарочос»). В акторському складі — Адам Скотт («Велика маленька брехня») і Крістофер Вокен («Сім психопатів»). Якщо для вечірнього дозвілля шукаєш щось нетипове, але з цікавою ідеєю, що чіпляє з першої серії, обов’язково подивися цей серіал.

А якими багатосерійниками та повнометражками ти доповнила цей список? Які картини у тебе у фаворитах? Ділися своїм науково-фантастичним ТОПом у коментарях!

Читай також:

Джерело всіх зображень: imdb.com

Останні

Наймодніші тренчі сезону 2024-2025

Якщо ти ще не прикупила собі тренч, то я наполегливо рекомендую це зробити. По-перше, він… Докладніше

Жовтень 10, 2024

Бісаболол у косметиці: для чого потрібен та добірка найкращих засобів

Натуральні компоненти – один з найголовніших критеріїв, який кожна з нас висуває до косметичного засобу.… Докладніше

Жовтень 10, 2024

Захисний бар’єр шкіри: що це та як його відновити

Анатомічні шари шкіри давно визначені й, що важливо, добре вивчені. Я вже коротенько зачіпала тему… Докладніше

Жовтень 10, 2024

Гід по келихах: із чого пити улюблені напої

Ти коли-небудь замислювалася, чому для кожного напою потрібен свій келих? До того ж для кожного… Докладніше

Жовтень 9, 2024

Здоров’я і краса в одному флаконі: найкращі маски для твого волосся

Кожна з нас мріє про шикарну шевелюру, блискуче, живе волосся, від одного погляду на яке… Докладніше

Жовтень 9, 2024

Чи потрібен крем з SPF взимку

Відсутність сонцезахисного крему в зимовому догляді за шкірою – груба помилка, якої припускається багато хто.… Докладніше

Жовтень 8, 2024