Материнство

15 ідей, як провести дитяче свято вдома

У дитини День народження або з іншої нагоди планується сімейне свято з великою кількістю малечі? Як же організувати та провести його з найменшим клопотом для себе та щирим задоволенням для дітлахів? На допомогу прийдуть ідеї від EVA Blog! Поділюсь лайфхаками, як прикрасити дім своїми руками, що смачного приготувати,  і найголовніше — як розважити малечу не гірше справжніх аніматорів! А ти в коментарях залишай власні фішки дитячих свят вдома!

Як прикрасити дім своїми руками до свята

Свято починається з атмосфери. А створити її допомагає декор. Його можна як знайти готовим, так і зробити своїми руками.

Для початку визначся з тематикою свята та кольоровою гамою. Улюблені персонажі мультфільмів, динозаври, машинки, принцеси — одні з найпопулярніших відправних точок у виборі сценарію, наприклад, для Дня народження. Якщо дитина ще маленька і не має чіткого фаворита інтересів, можна зупинитися на кількох кольорах, що найбільше подобаються батькам. І далі використовувати їх як елемент, що об’єднує весь декор свята.

Оформлення полегшує створення атмосфери та допомагає створити гарні фото. Головне — не забути їх відзняти на початку свята, доки діти не надто загралися, а дорослі не захопилися розмовами.

Цікаво на тему: Як організувати гендер-паті: 6 ідей від EVA Blog

Найпростіші варіанти декору:

  1. Кульки. В інтернеті продаються готові набори для фотозони, які можна легко надути ручним насосом. Підбирай колір, тематику — і готово.
  2. Об’ємні квіти з паперу. Ось в цій статті про декор своїми руками я вже розповідала, як їх зробити. Зазначу, що для оформлення дитячого свята їх можна робити у вибраних кольорах.
  3. Гірлянди з прапорцями. Для них тобі знадобиться тканина, бажано досить цупка, та джутова мотузка. Вирізаєш по два трикутнички, зшиваєш між собою та фіксуєш на джуті. Аналогічно робиш на всю довжину мотузки через проміжки. Подібну гірлянду можна створити й з паперу, але тканинні виглядають більш стильно. До того ж їх можна використовувати не лише, щоб прикрасити дитяче свято вдома, а й для пікніків на свіжому повітрі.

Про оформлення бажано подумати заздалегідь, бо хоч запропоновані ідеї декору своїми руками й досить прості в реалізації, але все одно потребують часу.

Цікаво на тему: Грай та вчи: 10 розвивальних ігор з дітьми, які будуть цікаві дорослим

Що приготувати: ТОП рецептів

Наступна частина підготовки до дитячого свята вдома —  меню. Одразу зазначу, що не варто надто ускладнювати собі життя. Якщо не маєш внутрішнього ресурсу чаклувати на кухні, цілком можна замовити піцу та картоплю фрі. Ці дві позиції завжди в топчику у дітей.

Якщо ж відчуваєш бажання самостійно приготувати щось цікаве, то от тобі кілька ідей:

  1. Картопляно-сирні кульки або м’ясні крокети зможуть зацікавити дітей не менше, ніж їх улюблені сосиски. Ти можеш заздалегідь зробити заготовки, а в день свята лише обсмажити їх. Детальний рецепт з відео знайдеш ось у цій статті про закуски.
  2. Щоб нагодувати дітей більш збалансовано, можна приготувати запіканку. Базові рецепти коригуй залежно від вподобань та наявних продуктів, наприклад, змінюй м’ясо на рибу, прибирай зелень, додавай кілька видів сиру. Але головною фішкою має стати її форма. Розклади готову масу не в одну велику ємність, а порційно у формочку для випікання кексів. Особливо, якщо є у вигляді квіточок, ведмедиків чи інших тварин.
  3. Ще один варіант смачної фішки для дитячого меню — фруктові та ягідні смузі (рецепти тут). Вони особливо актуальними будуть для літніх свят, коли досить жарко та не хочеться їсти щось важке.
  4. День народження, та й інші святкування, складно уявити без торта. Можна купити готовий та прикрасити його пряниками з улюбленими персонажами дитини, мармеладними ведмедиками та малинками. Або ж створити власними руками, наприклад, вибрати за посиланням один з варіантів смачного шоколадного торта.
  5. Окрім того, порційні десерти — теж класна ідея для дитячого свята. Маленькі тарти, кексики або бісквіти в банці виглядатимуть незвично та оригінально. Їх можна розмістити для дітей на окремому столику як кенді-бар. А рецепти знайдеш ось у цій статті.
  6. Морозиво — що може бути більш бажаним для дітей незалежно від віку. Особливо, якщо свято припадає на теплий період. Вибирай рецепт корисного дієтичного морозива, і будь впевнена, що малеча залишиться в захваті!

Як ти помітила, я кілька разів згадувала, що страви для дитячого святкового меню варто робити порційними. Адже коли малеча грається, не варто очікувати, що вона на тривалий час відволічеться для повноцінного обіду. Дітям має бути цікаво та зручно перекусити та повернутися до розваг.

Цікаво на тему: Домашнє печиво для дітей: 8 простих та смачних рецептів

Сценарії конкурсів та розваг для дітей

От і настав час поговорити про найважливіший аспект того, як організувати та провести свято вдома. А саме про сценарії конкурсів та розваг. Бо то лише на перший погляд здається, що нові іграшки та інші подарунки повністю захоплять дітей.

Час від часу треба спрямовувати їх невгамовну енергію, щоб радісний вереск не змінився плачем. Бо дітям до певного віку складно регулювати свої емоції, і їх психіка навіть від радості може перенапружуватися. Тож дорослим варто спрямовувати активність малюків: підштовхувати до спокійніших розваг, влаштовувати конкурси для тімбілдінгу, коли щось не поділили. Та звісно ж, додавати трохи магії!

Поділюсь кількома ідеями конкурсів, які ти можеш додати у свій сценарій дитячого свята. Вже неодноразово успішно практикувала їх!

Безпрограшна лотерея

Суть її у тому, що в спеціальний пакет, коробку або мішечок ти складаєш призи, які діти по черзі витягують. Проводити таку цікаву лотерею можна кілька разів, наприклад, коли гості тільки зібралися, та наприкінці вечора, коли проводжаєш їх додому. Таким чином ти закриєш одразу дві потреби:

  • у сюрпризі, адже дитина не бачить, що витягує;
  • у персональному подарунку, адже малечі складно сприймати, що всі іграшки дістаються імениннику.

Наповнення скарбнички лотереї не має бути дорогим. Адже будемо чесними, діти не так, як дорослі сприймають цінність речей. Купи набір маленьких іграшок-фігурок, які продаються пачкою, та хай собі діти по одній витягують. Або це можуть бути милі канцтовари, батончики, цікаві фігурки з улюбленими персонажами.

Цікаво на тему: 11 способів ненав’язливо вчити мову з дитиною

Бережи дах

Ця гра допоможе з одного боку, продовжувати рухливу активність, а з іншого, трохи заспокоїти її темп:

  1. Вирви з зошита двосторонні аркуші паперу та роздай дітям.
  2. Вони мають покласти їх на голову, ніби дах будинку.
  3. Далі вмикаєш музику, і всі водять хоровод або танцюють. При цьому важливо рухатись так, щоб “дах” залишався на голові.
  4. Якщо листочок падає, його може допомогти підняти інший гравець. Але рухатись йому треба обережно, щоб не втратити власний “дах”.
  5. Важливо допомогти дітям сприймати поразку, тобто падіння листочка, як позитивну частину гри, з жартом та сміхом. Наприклад, всі гравці можуть аплодувати тому, хто вибуває.

Цікаво на тему: Батьківські послання: як те, що ви говорите, впливає на майбутнє дитини?

Ігри з кулькою

Ще один цікавий варіант, як трохи заспокоїти ритм ігор, коли діти стають надто збудженими та схвильованими. В основі ігор — потреба сфокусуватися та взаємодіяти з тобою як з ведучою. Візьми повітряну кульку або м’ячик та вибери один з наступних варіантів конкурсу:

  1. Повтори цифру. Проста ідея, як розважити малечу. Діти сідають рядком, і ти по черзі кожному з них кидаєш кульку та називаєш цифру, яку вони мають повторити. Зі старшими можна ускладнити, запропонувати їм на українську назву відповідати англійським аналогом.
  2. “Твій улюблений”. Сідаєте з дітьми по колу та в рандомному порядку кидаєте одне одному кульку, паралельно запитуєте щось про вподобання: улюблені розваги, колір, фрукт, пісня тощо. Це і приємна можливість розповісти про свої смаки, і гарний тренажер уваги.
  3. “Їстівне — не їстівне”. Класика, яка вже багато років проходить випробовування часом. Припускаю, що дітей так веселить цей варіант гри, бо їм дуже подобається називати дивні та неочікувані неїстівні варіанти.

Цікаво на тему: Як розвинути увагу дитини: 7 працюючих прийомів

Веселий танцювальний потяг

Танці — важлива частина свята, не лише дитячого. І особливо драйвово, коли до веселощів долучаються всі, в тому числі й дорослі. Тож вмикай улюблену веселу музику (наприклад, з мультфільму) та розпочинай танці! А потім поступово захоплюй дітей у веселий потяг, в якому кожен учасник тримається рукою за попереднього. З власного досвіду, малечі подобається процес долучення нових учасників, тож важливо, щоб дорослі були готові відірватися від розмов за келихом вина.

Цікаво на тему: Роль сім’ї у вихованні дитини

Я поділилась своїми улюбленими ідеями, як влаштувати дитяче свято вдома, які не раз тестувала зі своїми похресниками та племінником. Звісно, організувати та провести День народження в дитячій кімнаті простіше, адже там можна отримати допомогу професійних аніматорів. Але якщо згадати себе маленькими, то і самостійно знайти підхід до малечі не складно. Бо найголовніше — це увага дорослих та відчуття єдності з ними! А які сценарії та конкурси зазвичай організовуєш ти? Ділись ідеями у коментарях!

 Читайте також:

Останні

Календар вагітності: 1 тиждень

Перший тиждень вагітності – це період, коли абсолютно ніхто й навіть ти сама ще не… Докладніше

Жовтень 4, 2024

Чи потрібно «відстоювати» парфуми після покупки

Купівля нового парфуму — це завжди дуже приємно. Ти вже уявляєш, як будеш кайфувати від… Докладніше

Жовтень 4, 2024

10 найкращих книжок для осіннього настрою

Осінь – це мій улюблений час для читання, коли за вікном похмуро і трішки дощить,… Докладніше

Жовтень 4, 2024

Тример: вибираємо крутий пристрій для твого чоловіка

Твій чоловік теж хоче бути красивим і стильним, це очевидно. Чоловічі аксесуари рясніють величезною кількістю… Докладніше

Жовтень 3, 2024

Профілактика застуди у дітей: 4 поради для зміцнення імунітету

Осінь і зима по-своєму прекрасні, але ось багато батьків не так райдужно ставляться до цих… Докладніше

Жовтень 3, 2024

Все, що ти хотіла знати про cica-крем

Тобі напевно траплялися на очі баночки з загадковою назвою «cica-крем». Неймінг, звісно, цікавий, ось тільки… Докладніше

Жовтень 2, 2024