Материнство

19 найкращих поробок з листя та шишок з дітьми

Фраза “осінні поробки з дітьми” з одного боку щемливо-мила, з іншого — невідворотна й неминуча. Бо хоч і здається, що їх має створювати малеча, батьки теж не залишаться осторонь. Якщо раптом почула “Мама, завтра в школу треба композиція з листя й шишок”, не поспішай панікувати. В цій статті зібрала прості ідеї, як створити красиві й креативні екологічні поробки з підручних матеріалів: шишок та листя. Більшість з них вимагатиме мінімум часу та зусиль, тож обов’язково зберігай посилання на цю статтю EVA Blog!

Гербарій та шишки — стратегічний батьківський запас

Оскільки часто про необхідність зробити поробку діти згадують, коли вже немає часу йти шукати природні матеріали, варто проявити завбачливу батьківську хитрість та підготувати їх заздалегідь. Тим паче зробити це можна в ігровій формі руками малечі. Коли у вихідні підете на прогулянку, запропонуй порозглядати листочки під ногами та пошукати найкрасивіші шишки. Так і увагу дитини потренуєш, і отримаєш екологічні матеріали для гербарію. До речі, можна не лише різнобарвне листя розглядати, а й квіти чи загадкові травинки. 

Але важливо, щоб рослини були:

  • сухими, без слідів дощу чи роси;
  • без  шкідників та цвілі.

Два способи висушити гербарій:

  1. Під тиском. Найбільш класичний спосіб. Поклади листя між двома аркушами паперу і відправ все в книжку сушитися. Бажано розмістити її на щільній полиці, де є додатковий тиск. Для якісного висушування гербарію може знадобитися від декількох днів до декількох тижнів.
  2. Праскою. Цей спосіб швидше й простіше. Крізь аркуш паперу на невисокій температурі прасуєш листя, доки з нього не випарується вся волога. Але не води праскою одразу по листю, бо доведеться її відчищати.

Бажано зібрати у гербарій для творчості різні кольори та форми, щоб вільно експериментувати, тренувати уяву, оригінально домальовувати деталі аплікації.

Шишки для дитячих поробок в школу чи в садок теж варто пошукати різного розміру й текстури. Тоді малеча зможе втілити більше незвичних ідей, створювати собі цілі світи з іграшок своїми руками. Шишки ялини більш м’які та довгасті, а в сосни — більш кругленькі, тверді, схожі на ялинку. 

Цікаво на тему: Жовто-блакитна любов: поробки з дітьми з любов’ю до України

Аплікації з сухого листя

В красивих аплікаціях головне — ідея! Не обов’язково всі деталі робити мають бути з природних матеріалів. Можна взяти папір, намалювати основну заготовку, а листя використати як стильну родзинку та елемент декору. 

Силуети людей

Почну свою добірку ідей аплікацій з портрета мами. Губи, брівки створи з листочків. Для сукні візьми сонячно жовті, а руде волосся імітуй завдяки червоним листочкам. Чи навпаки: червона сукня та жовте волосся. Якщо мама брюнетка — можна взяти коричневе або зелене листя. Решту домалюй на папері олівцями.

Або ще простіший варіант, який підійде навіть для дошкільнят у дитсадок. Намалюй контури обличчя, а з листя зроби зачіску. Якщо розмістити на папері декілька подібних аплікацій, отримаєш цікаве відсилання до селфі у фотобудці.

@malundbastelideen

Природні матеріали чудово підходять для імітації одягу. Наприклад, кленові листочки як пачки балерини. Мінімум зусиль — максимум стилю. Зріст та розмір балерин залежатиме від параметрів наявного листя.

@malundbastelideen

Цікаво на тему: Грай та вчи: 10 розвивальних ігор з дітьми, які будуть цікаві дорослим

Тварини

Метелики, сови, їжачки, пташечки — з розвинутою уявою з сухого листя можна створити безліч креативних аплікацій. Не обов’язково обмежуватися лише цілими листочками, за потреби форму можна скоригувати ножицями. 

Їжачки — популярна тема осінніх аплікацій у садок. Створити їх допоможе сухе листя різної форми. Вибирай, який варіант зручніший: повністю з природних матеріалів чи частково мальовані. Наприклад, тіло їжачків виріж з паперу, намалюй маркером мордочки, а замість голочок використай декілька шарів сушеного листя. Зверни увагу, що воно має бути різного розміру, а якщо ще й різних відтінків є — взагалі краса.

@malundbastelideen

Ще одна популярна осіння тема — птахи. З ними для малечі відкривається безмежний простір для уяви. Красиве різнобарвне листя так і манить зробити з нього хвіст фантастичної пташки. 

Не забуду і про царя звірів — лева. Це теж популярний герой дитячих поробок та аплікацій своїми руками. Виріж коло з паперу, намалюй мордочку і по периметру наклей листочки однакового розміру, ніби гриву. Або ще ідея: левенятко з кружечка деревини та листя папороті. 

@aprokezek

Бурундук зі звичайних вишневих листочків та картону точно заслуговує на місце у цій добірці ідей. Домалюй мордочку, додай по периметру деталі для оздоблення —  і шедевр своїми руками готовий!

@aprokezek

Взагалі, розвинена уява дозволяє кожний листочок перетворити на цікавого персонажа. Достатньо звичайним коректором, чорним маркером або білою фарбою домалювати обличчя. І ось вже скарби гербарію, зібраного своїми руками, перетворюються на рибку, котика чи навіть здивовану людину. Головне — дати простір дитячій фантазії. 

@handmadecharlotte

До речі, з сухого листя можна зробити не лише аплікації на папері, а й самостійні поробки в садок або школу. Потім вони можуть стати іграшками для домашнього лялькового театру. Тільки поглянь, як два жовтих листочки з допомогою уяви перетворюються на лисичку. 

@pirum_parum

Цікаво на тему: Роль сім’ї у вихованні дитини

Дерева

Як вже казала, для креативних аплікацій не обов’язково використовувати цілі листочки. Цікаві композиції можна зробити й з крихти листя. Виходить текстурно, об’ємно та творчо, ніби картини імпресіоністів. Наприклад, ось таке дерево, під яким можуть розміститися і їжачок, і білочка, і метелик.  

Гілочки різної довжини та листя різних порід дерев допоможуть малечі створити цілий ліс. А ще це посприяє розвитку уяви. Дай дитині великий ватман, разом розкидайте по ньому дерева, а на галявинках розміщуйте улюблених тваринок. 

Цікаво на тему: 11 способів ненав’язливо вчити мову з дитиною

Красиві композиції з шишок

Шишки, пластилін та гілочки допоможуть створити безліч класних композицій. Особливо, якщо виділити час для експериментів та дати волю уяві. Бажано мати різні види та розміри шишок, це допоможе створювати креативні поробки, що цілком заслужать звання прикраси дому.  

Своїми руками для дошкільнят

Створити осінній настрій допоможуть гірлянди з листя. Їх легко зробити навіть з дошкільнятами. Виглядає красиво та радісно, особливо якщо листочки великі й яскраві. А якщо розбавити маленькими шишками, буде ще виразніший осінній вайб.

Продовжуй з малечею тренувати уяву на шишках. Додайте жолуді, оченята (заготовки або з пластиліну), гілочки — і отримаєте кумедних цікавих персонажів. Можливо, вони чаклують, а можливо, гості з іншого світу.  Хоч на вечір, але вони стануть класними іграшками своїми руками для дошкільнят. 

Дві шишки ялини, дві втулки від туалетного паперу, ножиці, маркер, коректор або щільна біла фарба — і отримаєш двох надзвичайно милих білочок. Проста, але гарна дитяча поробка у садок.

@0paline

Цікаво на тему: 15 ідей, як провести дитяче свято вдома

Красиві дитячі поробки в школу

Зі школярами можна робити вже більш складні та креативні дитячі поробки з шишок. Зібрала ідеї, які не лише в школу мона принести, а й залишити вдома як прикрасу інтер’єра.

Гілочки, зернятка соняшника, насіння клену, шишка ялини та заготовка оченят (можна зробити з фетру або паперу) перетворюються на дуже милу сову.

@diyplayideas

Популярна ідея — квіти з шишок. Найкраще підійдуть соснові, адже вони об’ємніші та краще тримають форму. Розфарбуй їх як бутон, зробити з гілок стебла, підставку з  дерева, а з фетру — листочок. З шишок можна збирати цілі букети! Для різноманіття можна вирізати верхню частину шишки й отримати красиву, пишну квітку. 

Зі старшими діточками можна зробити стильний вінок з шишок. Як основу використай гнучкі гілочки. Зверху на клей-пістолет посади шишки. Їх можна декорувати листям й іншими осінніми дарами: каштанами, жолудями. Потім використати як прикрасу для створення настрою вдома. 

Кілька соснових шишок, кружечок деревини, каміння, фарби та клей перетворюють звичайні природні матеріали на стильний підсвічник, за який точно поставлять відмінно в школі. А потім можна подарувати мамі чи використати вдома як декор. 

@craftsgallaary

Цікаво на тему: Як правильно вибрати письмовий стіл для школяра

Якщо ввімкнути уяву, то з сухого листя та шишок можна створити безліч крутих композицій своїми руками. В аплікаціях у дитсадок з сухого листя роби ключові деталі, а решту домальовуй на папері. А в школу, коли дитина вже більш самостійно творитиме, можна використати комбінований підхід до креативних дитячих поробок. До речі, поділись у коментарях, які з прикладів добірки ідей надихнули тебе найбільше!

Читайте також:

Переглянути коментарі

  • Як раз те що я шукала для поробок з дитиною. Будемо все пробувати

Останні

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024

7 інструментів для нанесення тону: особливості та який вибрати

Бездоганно рівний тон обличчя — одна з першорядних цілей будь-якого макіяжу. Але домогтися його не… Докладніше

Вересень 13, 2024

Ідеї смачного перекусу: 8 незвичайних рецептів

Не встигла поснідати перед роботою або зголодніла посеред дня? Значить, тобі потрібен перекус. Хоча це… Докладніше

Вересень 13, 2024

Що таке саморефлексія та навіщо вона потрібна?

Інформації, задач та справ у сучасному житті так багато, що часто не залишається можливості прислухатись… Докладніше

Вересень 13, 2024

Що таке усвідомлений сон і як у нього потрапити

Тобі знайомий фільм “Початок”? Якщо ні, то обов'язково подивися. Якщо ж ти його вже бачила… Докладніше

Вересень 12, 2024