Як вибирати розвиваючі іграшки для дітей різного віку

Іграшка для дитини — це зв’язок зі зовнішнім світом, через який відбувається його пізнання та розвиток корисних навичок і здібностей. За головний орієнтир при виборі потрібно брати 2 моменти: вік малечі й якість виготовлення іграшок.

Вибір розвиваючих іграшок: базові правила

Важливо, щоб вироби для дітей були не тільки красивими і корисними, а й безпечними. Серед ознак безпечних розвиваючих іграшок:

  • виготовлені з екологічно чистих, часто натуральних матеріалів;
  • з надійними кріпленнями і справними механізмами;
  • без шкідливих барвників, неприємних запахів, гострих кутів і виступів.

Малюки пізнають світ через пальці і рот, пробуючи предмети на смак. Тому для них краще вибирати іграшки з екологічно безпечної сировини різної фактури. Це можуть бути дерев’яні слінгобуси з деталями з органічної бавовни, гризунки з натурального каучуку або медичного силікону тощо.

Важливий момент: небезпечними матеріалами для розвиваючих іграшок вважаються неякісний полівінілхлорид і пластизол, оскільки можуть виділяти фенол. Також варто уникати дрібних деталей, які дитина може проковтнути.

Цікаво за темою: «Безпечні іграшки від 0 до 3: на що звернути увагу»

Як підібрати іграшки за віком?

Кожен вік має свої особливості. Новонароджені лише вчаться фіксувати погляд, опановувати хапальні рухи й орієнтуватися в просторі. Трохи старшим малюкам важливо розвивати дрібну моторику, оскільки від цього залежить їх мовлення, пам’ять і мислення. А після року настає час більш складних ігор, вивчення кольорів, назв предметів і багато чого іншого. Отже, у перші роки життя закладається фізичний, емоційний та інтелектуальний розвиток людини.

Буде цікаво: «Робимо самі: розвиваючі іграшки з підручних матеріалів»

Немовлята від 0 до 6 місяців

Актуальні для цього віку розвиваючі іграшки:

Брязкальця. Моделі із затискачами (кільцями) можна кріпити на бортик або підвішувати над ліжечком. З трьох місяців — давати в руку, вибравши брязкальце зі зручною ручкою і тихим звуком.

Прорізувачі. Невеликі, легкі з округлими формами, зазвичай без звуку. Зручні для хапання й утримування рукою. Можна гризти, масажуючи ясна і зменшуючи відчуття дискомфорту від прорізування зубів.

Мобіль. Підвішується над ліжком на висоті 30–50 см від очей. Різнобарвні рухомі предмети допомагають розвитку зору, а музичний супровід позитивно впливає на слух. Хоча деякі педіатри виступають проти використання цієї іграшки, аргументуючи, що  близьке розташування деталей над обличчям може спровокувати проблеми із зором у майбутньому. Щоб зорові м’язи не ослаблювалися, створіть для малюка потребу фокусувати погляд на предметах вдалині.

Розвиваючі килимки. Чудовий простір для ігор, вивчення кольорів і форм, стимуляції сенсорних відчуттів. На дуги можна підвішувати додаткові елементи: шелесткі іграшки, дзвіночки тощо. Немовля буде стежити за ними і прислухатися до   нових звуків.

Малюки віком 6–12 місяців

Діти такого віку особливо люблять:

Музичні розвиваючі іграшки. Видають забавні звуки і програють мелодії. Розвивають музичний слух і почуття ритму, дають заряд бадьорості.

Пазли для найменших. Звичайні, кругові або пазли-сортери на кілька елементів. Розвивають уважність, логіку й абстрактне мислення.

Мозаїка. Така іграшка з великими елементами і закругленими краями сприяє розвитку дрібної моторики. Рекомендується починати з мозаїки на 2–4 елементи.

Пірамідки. Класична іграшка з декількома кільцями різних розмірів. Спочатку маляті може знадобиться допомога дорослого, щоб зрозуміти принцип складання.

Інтерактивні іграшки. Світяться різними кольорами, рухаються і видають звуки. Є кнопки управління. Розвивають моторику, увагу і мову.

Діти від 1 до 2 років

Малюк уже досить підріс для таких іграшок:

Контрастні розвиваючі картки. Набір сюжетних зображень для відпрацювання уваги, мислення, зорового і мовленнєвого сприйняття.

Картки зі словами і картинками різної тематики. Набори зображень для вивчення нових слів, цифр, форм і кольорів допомагають знайомити малюка з навколишнім світом, різними предметами і явищами.

Конструктори. Для цього віку підійдуть будівельні конструктори з великими блоками. Розвивають моторику, фантазію та уяву.

Кубики. Можуть бути дерев’яними, м’якими або пластмасовими. Традиційні іграшки для розвитку тактильних відчуттів, вивчення літер, цифр і рахування.

Головоломки. Розвивають логічне мислення, кмітливість і уяву. Перші головоломки краще вирішувати разом із батьками.

Рекомендуємо почитати: «8 навичок, які розвиває дитячий конструктор»

Діти старше 2-х років

Маленькі винахідники готові до опанування більш складних розвиваючих ігор:

Пазли-розмальовки. Дві улюблені розваги об’єдналися в одній коробці. Зібравши зображення з декількох елементів, дитина зможе «оживити» його за допомогою олівців, фломастерів або фарб. Розвиває уважність, посидючість, концентрацію і фантазію.

Конструктори. Для цього віку пропонуються складніші набори, з кількох десятків елементів середнього розміру. Діти із задоволенням збирають будівлі, тварин, людей, мультяшних героїв. Розвивають фантазію, логіку і просторове сприйняття.

Набори для творчості. Можна ліпити й малювати, створювати аплікації і вітражі, наносити дитячу косметику і грим для обличчя. Безмежне поле для дитячої творчості! І величезне задоволення від спільного проведення часу.

Також цікаво: «Ігри з дітьми під час купання з веселими монстрами Crazy Mo»

Новинка в EVA: розвиваючі іграшки Tini Wini

Ігрові набори ТМ Tini Wini — це захопливі заняття на розвиток логіки, фантазії та уяви. Бренд пропонує ігри для дітей від 1 року, виготовлені з щільного картону з яскравою поверхнею. З ними процес пізнання світу буде проходити більш динамічно: малюків порадує тематичне оформлення, а батьки оцінять якість виготовлення.

Пазли для найменших — гра на розвиток дрібної моторики і просторового мислення з 16 великих елементів. Зібравши деталі, дитина отримає картинку з усміхненим звірятком. Але і тут можна продовжити розвиток фантазії, запропонувавши дати ім’я герою та придумати про нього маленьку казку.

Пазли-розмальовки Tini Wini навчать зіставляти, діяти послідовно і проявляти творчі здібності. Полотно для розмальовування буде готово, як тільки малюк правильно збере деталі. Оформленою картинкою можна прикрасити дитячу кімнату.

Контрастні картки — незамінні для тренування м’язів очей, розвитку зору і концентрації уваги. Ці навички необхідні для формування візуально-просторового мислення та інтелекту. Починати знайомити малюка зі світом предметів можна з перших місяців життя, не даючи до рук, а просто демонструючи.

Розвиваючі картки — набір, який познайомить із новими словами тематичних груп: фрукти, овочі, тварини, форми і кольори. Кожна яскрава ілюстрація підписана. Заняття із цими картками для розвитку зорової пам’яті, дрібної моторики рук і уваги можна починати практикувати з пів року.

Надихайте, підтримуйте і хваліть дитину навіть за найменші досягнення. Нехай ваші ігри проходять захопливо!

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024