Материнство

Як вибрати дитяче автокрісло

Поїздки та подорожі з малюком в автомобілі вимагають особливого підходу до забезпечення його безпеки. Одним із важливих елементів у цьому питанні є дитяче автокрісло. У цій статті ми поговоримо про те, чому так важливо придбати представлений атрибут безпеки та на що слід звернути особливу увагу під час вибору.

Час читання: 3 хвилини та чашечка латте

статья доступна на русском языке

Автокрісло для дітей – що це і чи варто його купувати

Автокрісло – не просто зручний аксесуар, а й ключовий елемент безпеки в дорозі для вашого малюка. Це спеціально розроблене сидіння, що призначене для дітей різного віку з метою забезпечення надійної фіксації та захисту під час поїздок у машині. Дослідження показують, що правильно підібране автокрісло істотно знижує ризик травмування дитини в разі дорожньо-транспортної пригоди. Таким чином, автокрісло – невіддільна частина турботи та відповідальності батьків за безпеку свого маленького пасажира.

Статистика ВООЗ щодо дитячої смертності внаслідок ДТП підтверджує, що перевезення немовлят в автолюльках, а дітей – в автокріслах, знижує ризик летального результату на 70% і 54-80% відповідно.

Ознайомившись зі статистикою, питання необхідності купівлі автокрісла для дитини зникає саме по собі. Це дійсно дуже важливе і потрібне придбання. Ви можете бути повністю впевнені у своїх навичках водіння, але бути впевненими в навичках інших учасників дорожнього руху, на жаль, неможливо. Відмовки: “Нам проїхати тут недалеко (до поліклініки, садочка, магазину)”, – не стануть перешкодою для аварійної ситуації, яка виникає раптово.

Цікаво на тему: Прогулянка з немовлям: коли почати, як одягнути, скільки гуляти?

Групи автокрісел та їхня характеристика

Існує кілька типів утримувальних пристроїв, які відрізняються за формою, розмірами та розташуванням дитини — обличчям за рухом або проти нього. Європейська класифікація виділяє наступні групи:

  1. Автолюльки (група 0). Нагадують верхню частину прогулянкової коляски для найменших. Вони призначені для перевезення немовлят до 1 року з вагою не більше як 10 кг у положенні лежачи або напівлежачи.
  2. Автокрісло 0+. Призначене для малюків до 1,5 року з вагою до 13 кг, але дитина в ньому не лежить, а сидить. У цій групі існує два різновиди сидінь — обличчям і спиною вперед. Фахівці рекомендують якомога довше використовувати автокрісло 0+, в якому дитина їде спиною вперед, оскільки таке розташування краще захищає голову та шию.
  3. Дитяче автокрісло групи I підходить для перевезення малюка обличчям вперед. Маленький пасажир фіксується в ньому власним п’ятиточковим ременем безпеки. Призначене для вікової категорії від 9 місяців до 4 років з вагою 9-18 кг.
  4. Автокрісло групи II кріпиться до сидіння машини її штатними ременями безпеки. Призначене для дітей у віці 3-7 років з вагою 15-25 кг.
  5. Дитяче автокрісло групи III можна використовувати для перевезення дітей у віці 6-12 років з вагою від 22 до 36 кг і до 145 см на зріст.

Окрема група — бустери. Вони підходять дітям, які можуть правильно поводитися зі штатним ременем безпеки, а їхній зріст дозволяє розташувати його так, щоб він щільно прилягав до тулуба від ключиці до нижньої частини грудної клітки. При цьому стегна дитини додатково фіксуються ременем бустера. Бустери зі спинкою кращі, ніж моделі без неї, оскільки висока спинка додатково поглинає енергію удару та, хоч і слабко, але захищає від бокового впливу в разі аварії.

Цікаво на тему: Як вибрати пеленальний столик

Як вибрати дитяче автокрісло і на що звернути увагу

Отже, від чого варто відштовхуватися під час вибору автомобільного крісла для дитини.

  1. Вік і вага. Важливо враховувати параметри автокрісла, що відповідають віку і вазі вашої дитини. Виходячи з цього, можна визначитися з типом крісла, про який писали вище.
  2. Способи кріплення. Залежно від вашого автомобіля та вподобань, можна обрати автокрісло з системою ISOFIX (система жорсткого кріплення дитячого автокрісла, яка була розроблена відповідно до стандартів ISO. Додаткове використання ременів безпеки в цьому випадку не передбачено) або універсальним кріпленням, що підходить для стандартного ременя безпеки.
  3. Важливі елементи крісла та опції. Зверніть увагу на наявність систем захисту від бічних ударів, регулювання нахилу і зручні ремені безпеки.
  4. Матеріали. Безпека і комфорт вашої дитини залежать від матеріалів, з яких було виготовлено крісло. Вони мають бути гіпоалергенними, добре вентильованими, легкими у догляді та безпечними для контакту зі шкірою малюка. Пластик, з якого зроблено автокрісло, має бути міцним. Віддавайте перевагу пластику первинної обробки, оскільки він має високу міцність.
  5. Легкість установки та перенесення. Практичність використання теж має значення. Перевірте, наскільки легко встановлюється і переноситься вибране вами автокрісло.
  6. Не забувайте про відгуки. Не полінуйтеся і почитайте відгуки інших батьків про ті чи інші моделі дитячих автокрісел. Це допоможе вам швидше визначитися з вибором і зробити успішну покупку.
  7. Ціна. Так, вона відіграє теж важливу роль. Всі добре розуміють, що вартість будь-якого товару формується, виходячи з використаних матеріалів. Якісне крісло не може бути дешевим.

Цікаво на тему: Як вибрати коляску для новонародженого

Правила установки та користування

Будь-який утримувальний пристрій можна закріпити на сидінні автівки, використовуючи штатні ремені безпеки. Як його встановити, описано в інструкції з картинками. Деякі автолюльки встановлюються на сидінні боком, інші необхідно закріпити впритул до крісла, розміщеного попереду. Існують варіанти, що фіксуються на спеціальних базах, які встановлюються в салоні на тривалий час. Вони продаються в комплекті з люлькою, полегшують її використання, гарантують безпеку.

Найбезпечніше місце в салоні — позаду водія. Якщо ви встановлюєте автокрісло або бустер на пасажирському сидінні поряд із водієм, не забудьте відключити подушку безпеки, щоб вона не травмувала малюка. Автокрісла групи I-III та автолюльки можуть бути оснащені спеціальними скобами для фіксації ISOFIX. Але, перш ніж купувати таку модель, переконайтеся, що ваша автівка обладнана цією системою.

Більшість утримувальних пристроїв мають обмежений термін використання — 6 років. Якщо він побував у аварії, повторно використовувати його заборонено. Тому краще купувати нові, а не вживані автокрісла.

У кінці хочеться ще раз звернути вашу увагу, що купівля дитячого автокрісла – це вкладення в безпеку вашої дитини. А завдяки нашим порадам вам неодмінно вдасться вибрати ідеальний варіант.

Читайте також:

Останні

Як вибрати мило і шампунь для новонароджених

Тобі знадобиться зовсім небагато засобів для купання свого малюка, тому не поспішай занадто звільняти місце… Докладніше

Квітень 30, 2024

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024