Материнство

Як вибрати сповивальний столик

Як правило, батьки починають активно готуватися до появи дитини ще задовго до її народження. Купівля коляски, ліжечка, одягу, іграшок, важливих гаджетів – головне, нічого не забути. Однак на ряду з найважливішими покупками часто виникає питання: а чи варто купувати сповивальний столик? Забігаючи наперед, скажу, що цей предмет меблів стане вашим надійним помічником у догляді за немовлям. Але для початку важливо розібратися з тим, які види сповивальних столиків існують і який з них вам підійде найбільше. 

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Усе, що потрібно знати про сповивальний столик

Сповивальний столик (або пеленатор) призначений для догляду за новонародженими. Він має спеціальну плоску поверхню, на якій батькам зручно міняти підгузки, одягати одяг і проводити різні процедури з догляду за малюком. Також для зручності сповивальний столик може бути обладнаний полицями або шухлядами для зберігання дитячого приладдя, як-от підгузки, серветки, креми та одяг. Все завжди буде під рукою і батькам не доведеться відволікатися на пошуки потрібних речей, боячись залишити дитину без нагляду.

Цікаво на тему: Як підготувати будинок до народження дитини

Види сповивальних столиків

Залежно від ваших потреб і вподобань, сьогодні можна вибрати пеленатор будь-якого розміру і модифікації. Розглянемо найпопулярніші види цих меблів:

  1. Класичний сповивальний столик. Має вигляд столика з досить високими ніжками (може бути оснащений коліщатками для зручності транспортування), що дуже зручно для батьків. Пеленатор має велику поверхню з бортиками, де комфортно розташовується малюк. Залежно від моделі, він може бути додатково укомплектований поличками внизу, де зберігатимуться дитячі речі.
  2. Сповивальний комод.  Це один з найпопулярніших варіантів меблів. Як ви вже здогадалися, він поєднує в собі й пеленатор, і комод. Великою перевагою сповивального комода є додатковий простір для зберігання одягу, памперсів, засобів гігієни тощо. Коли малюк підросте, цей предмет меблів можна продовжувати використовувати для зберігання одягу. І неважливо, дівчинка у вас чи хлопчик – комод стане в пригоді в будь-якому разі.
  3. Сповивальний комод із ванночкою. Він точно такий самий, як і звичайний комод-пеленатор, але тільки додатково оснащений ванночкою для купання. Вона може розташовуватися як усередині комода, так і встановлюватися зверху. Вибирайте найбільш зручний варіант для себе. Цей багатофункціональний сповивальний комод стане справжньою знахідкою, адже вам не потрібно переживати, куди поставити дитячу ванночку, переодягнути дитину і куди скласти її речі. Все буде поруч, що дуже зручно. Надалі, коли малюк підросте, комод можна продовжувати використовувати, адже дитячих речей стане тільки більше.
  4. Настінний сповивальний столик. Якщо в кімнаті мало місця, цей варіант може цілком вам підійти. Настінний пеленатор легко складається, має полички, бортики безпеки та відмінно справляється зі своїми основними функціями.
  5. Пеленатори-трансформери. Це одна велика меблева група, яка охоплює різні моделі: сповивальний столик, що трансформується в столик для ігор, ліжечко, ванночку, манеж. Так, такий варіант значно економить простір у кімнаті, але при цьому деякі меблі можуть коштувати не дуже дешево.
  6. Портативний пеленатор. Сюди належать сповивальна дошка, сповивальний матрац, сумка-килимок. Усі вони легкі, мають компактний розмір, що робить їх зручними для перенесення і використання в будь-якому необхідному місці. Вони також дуже виручають під час поїздок.

Цікаво на тему: Як вибрати коляску для новонародженого

Переваги використання

Отже, чому ж багато батьків вважають за краще використовувати сповивальний столик? Розглянемо переваги цих меблів:

  1. Все завжди на своїх місцях. Сповивальний столик дає можливість тримати всі необхідні предмети в одному місці. Ви завжди будете знати, де знаходяться підгузки, крем, серветки та інші аксесуари.
  2. Мамин спокій понад усе. Наявність спеціальних бортиків і ременів забезпечують безпеку дитини під час процедур. Ви можете бути повністю впевнені, що малюк не впаде з поверхні. Але все ж краще не залишати малюка без нагляду.
  3. Зручність та економія часу. Сповивальний столик дає змогу зосередитися на догляді за дитиною, не відволікаючись на пошук необхідних речей або на підготовку робочої поверхні.
  4. Універсальне використання. Сповивальний столик може використовуватися не тільки для сповивання, але також переодягання, годування та ігор з малюком.

Цікаво на тему: Як правильно доглядати за шкірою малюків?

Як вибрати сповивальний столик

Якщо ви задумалися над купівлею цих меблів, потрібно враховувати низку нюансів:

  • визначтеся з розміром і модифікацією. Зробіть усі необхідні заміри в кімнаті або будь-якому іншому місці, де планується встановлення меблів. Це дасть вам змогу швидше визначитися з підходящою моделлю пеленатора і гармонійно вписати його в інтер’єр;
  • безпека. Без неї нікуди. При виборі столика зверніть увагу на наявність бортиків. Вони повинні розташовуватися з обох боків. У деяких моделях передбачені ремені. Ці елементи вкрай важливі, оскільки забезпечать захист вашої дитини під час доглядових процедур;
  • міцність. Сповивальний столик має бути стійким, не хитатися при чиненні тиску. Зверніть увагу на ніжки – вони не повинні ковзати по підлозі. Якщо передбачені коліщатка для легкого транспортування меблів, важливо, щоб у них були блокатори. Усі елементи мають кріпитися надійно, оскільки на кону безпека вашого малюка. Вибираючи меблі в магазині, уважно огляньте їх з усіх боків;
  • матеріали. Основа меблів, м’яка набивка, покриття і всі інші складові елементи мають бути зроблені з гіпоалергенних, натуральних і нетоксичних матеріалів;
  • можливість регулювання за висотою. Деякі моделі сповивальних столів можуть регулюватися за висотою, що дає змогу адаптувати їх під потреби та зріст батьків. Якщо такої функції немає, вибирайте меблі з урахуванням свого зросту, оскільки вам має бути максимально комфортно займатися дитиною;
  • функціональність. Місця для зберігання памперсів, дитячого одягу, іграшок та інших речей багато не буває. Вибирайте сповивальний столик з необхідною кількістю полиць або шухлядок. Також за необхідності розгляньте модель з ванночкою, щоб прям все-все-все було у вас під рукою;
  • дизайн. Пеленатор повинен відповідати стилю і декору дитячої кімнати. Але з цим проблем не буде, оскільки сьогодні на ринку представлено безліч різних дизайнерських рішень, серед яких кожен зможе знайти оптимальний варіант.

Цікаво на тему: Як брати новонародженого на руки та чи варто “привчати до рук”

То ж чи варто батькам купувати сповивальний столик?

Дискусії про те, чи варто батькам купувати сповивальний столик, напевно, не вщухнуть ніколи. Деякі вважають його необхідним елементом дитячої кімнати, в той час, як інші обходяться без нього. Кожна думка має право на існування, але складно заперечити той факт, що сповивальний столик значно полегшить процес догляду за немовлям.

А як вважаєте ви? Напишіть свою думку в коментарях.

Читайте також:

Останні

12 топових фільмів і серіалів від Netflix

Netflix — один із провідних постачальників гідного контенту в усьому світі. Щорічно під його егідою… Докладніше

Травень 14, 2024

28 ідей модних образів в стилі office core

Офісний стиль, як і офісні співробітники, покинув стіни кабінетів. Попри те, що віддалена робота дозволяє… Докладніше

Травень 13, 2024

Все про хімічні SPF-фільтри нового покоління

Вибір санскріну – та ще задачка. Хочеться, щоб він не залишав після себе на обличчі… Докладніше

Травень 13, 2024

Добірка рецептів для пікніка

Ароматний дим просочує повітря, поки на розпеченому вугіллі повільно прожарюються соковиті шматочки м'яса, мариновані в… Докладніше

Травень 13, 2024

Як вибрати підгузки та пелюшки для новонароджених

Чи може дитина обійтися без підгузків? Безумовно! Чи може мама впоратися з усіма додатковими завданнями,… Докладніше

Травень 10, 2024

Навіщо потрібен сольовий спрей для волосся та як його використовувати?

Сольовий спрей — класний текстурувальний засіб для укладання волосся в домашніх умовах, особливо влітку. Він… Докладніше

Травень 10, 2024