Як підготувати оселю до народження дитини

Ви з хвилюванням прислухаєтесь до себе та уважно дивитесь у дзеркало. Скоро ви станете матусею, і емоції просто переповнюють! Ви думаєте про все одночасно: майбутні пологи, підготовка до першої зустрічі та першої появи малюка вдома. Підготувати оселю краще заздалегідь, адже після повернення з пологового будинку вам потрібно буде приділити максимум уваги малюкові. Тож як підготувати кімнату, що придбати та як організувати простір, щоб і ви, і дитина з першого дня перебування вдома відчули себе комфортно — про все це читайте у цій статті.

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Підготуйте приміщення

Звичайно, малюка потрібно зустріти в чистому й охайному приміщенні, тож якщо у вас ще є час, зробіть косметичний ремонт і генеральне прибирання. Не забудьте пропилососити усі м’які меблі, протерти книги, квіти, випрати м’які іграшки та штори — усе, що накопичує в собі пил. Будь-які ремонтні роботи потрібно закінчити не пізніше як за два місяці до пологів, щоб встигли вивітритися хімічні речовини з клею для шпалер, запах нових меблів, паркету тощо.

Дитячий куточок

Ліжечко малюка найкраще розташувати у світлому місці подалі від вікна та елементів опалення. Оптимальна температура повітря для дітей — біля 19–22 °С, вологість — 50–70%. Щоб регулювати показники вологості, заздалегідь придбайте зволожувач повітря. Також провітрюйте якомога частіше кімнату, в якій знаходитиметься дитина, та щодня робіть вологе прибирання.

Цікаво на тему: Як зволожити повітря: 5 лайфхаків від EVA Blog

Необхідні меблі

  • Ліжечко

Більшість сучасних ліжечок для новонароджених розраховані на дітей віком до 3 років, стандартний розмір спального місця — 120*60 см.

Простір між планками бокової стінки ліжечка має бути не меншим за 9 см, щоб малюк не зміг просунути між ними голівку.

Зручно, коли одна бокова стінка ліжечка опускається або знімається: так ви зможете доглядати малюка, не виймаючи його.

Усі сучасні ліжечка також обладнано механізмами качання: маятниковим або качалкою. Обидва зручні, але декому більше подобаються маятники, тож обирайте будь-який на свій смак.

  • Сповивальний столик

Хоча більшість сучасних матусь не сповивають своїх дітей, столиком для сповивання дуже зручно користуватись, щоб перевдягнути малюка, зробити гімнастику, масаж, нанести крем і т.д.

Комод зі столиком для сповивання — найпоширеніший і найзручніший варіант. У ящиках та на полицях ви зможете зберігати усі необхідні речі для малюка, і вони завжди будуть під рукою.

Заздалегідь продумайте, чим застелите столик. Наприклад, м’якою ковдрою й одноразовою непромокаючою пелюшкою.

Інший варіант — придбати сповивальну дошку. Її можна використовувати на будь-якій зручній поверхні: на ліжку, столі, комоді тощо.

Постільні приналежності

  • бортики для ліжечка;
  • тепла та тоненька ковдри;
  • підодіяльники;
  • простирадла на резинці або пелюшки;
  • матрац.

Загалом зручно мати 2–3 комплекти постільної білизни. Найкраще обирати звичайні бавовняні комплекти. Махрові краще не використовувати, адже ця тканина жорстка і може травмувати ніжну шкіру немовляти.

Якщо використовуєте балдахін, періть його не рідше, ніж раз на 7 днів.

Подушку педіатри не радять використовувати до 2 років. Після 2 років можна придбати щільну подушку товщиною близько 2 см.

Дитячий матрац має бути в міру жорстким, наприклад, з кокосовим чи іншим натуральним наповнювачем.

Люлька, візочок, рюкзак, автокрісло

Люлька-переноска — зручний, але не обов’язковий аксесуар, за допомогою якого ви зможете переносити малюка по квартирі, ходити в гості й т.д.

Візочок також необхідно придбати заздалегідь. Сьогодні існує велика кількість різноманітних колясок-трансформерів, 2 в 1, 3 в 1, з колесами що повертаються, і фіксованими. Головні вимоги до візочка: наявність гальм, колеса, що повертаються, дозволять вам легко маневрувати в приміщенні та на вулиці. Бажано, щоб у комплекті була сумка для речей мами й малюка, зручний кошик для покупок, чохол на ніжки, дощовик, антимоскітна сіточка.

Цікаво на тему: Як вибрати коляску для новонародженого

Рюкзаки та слінги також допомагають матусям у догляді за малюками. З ними ви зможете гуляти та займатись своїми справами, звільнивши руки від тримання дитини. Тільки порадьтеся заздалегідь з педіатром або іншим фахівцем, щоб правильно користуватись цими помічниками.

Автокрісло — обов’язковий атрибут безпеки малюка, якщо у вас є автомобіль. Перевозити дитину в машині потрібно лише пристебнутою спеціальними пасками в автокріслі й ні в якому разі не на руках у дорослих! Сьогодні існує величезний вибір дитячих автокрісел, розрахованих на малюків від народження до 10 років. Усі вони надійно кріпляться пасками безпеки та дозволяють навіть подорожувати з дитиною на значні відстані. Найбезпечніше місце для встановлення автокрісла — заднє праве сидіння.

Іграшки

Найперша іграшка малюка — музична карусель, або дитячий мобіль. Вона вам знадобиться приблизно з 1–2 місяців. Іграшка має бути виготовлена з матеріалу, що легко миється. Розташовуйте цю іграшку на відстані близько 60 см від очей дитини вертикально або під кутом 45°.

Цікаво на тему: Безпечні іграшки від 0 до 3: на що звернути увагу

Гардероб

Приблизний перелік і кількість одягу:

  1. Легкі бавовняні та теплі байкові сорочечки — 10 шт.
  2. Повзунки на широкій резинці легкі й теплі — 8 шт.
  3. Боді з коротким та довгим рукавом — 4 шт.
  4. Пелюшки бавовняні та байкові — 10 шт.
  5. Шапочки теплі й легкі — 4–5 шт.
  6. Комбінезони — 3 шт.
  7. Одяг для погулянок : теплий конверт, комбінезон тощо.
  8. Слинявчик — 4 шт.
  9. Носочки — 5 пар.
  10. Рукавички («царапки») — 4–5 пар.
  11. Спальний мішок або конверт — зручно, коли малюк неспокійно спить і сам себе будить.

Весь одяг та постіль необхідно випрати дитячим засобом та ретельно випрасувати.

Предмети догляду

  • ванночка для купання;
  • термометр для води;
  • м’який рушник;
  • дитячі вологі серветки;
  • підгузки;
  • аптечка новонародженого: перекис водню, аспіратор для видалення слизу з носика, електронний термометр, дитячий крем, молочко, олійка, присипка, засіб для купання, дитячі ножиці з круглими кінчиками та ін.

Підготовка до першої зустрічі з дитиною — завжди приємні та трохи хвилюючі клопоти. Зовсім скоро ви станете матусею, тож намагайтеся насолоджуватися своїм теперішнім станом, поменше хвилюватися і думати лише про хороше. Адже всередині вас росте справжнє життя, хіба це не диво?

 

Читайте також:

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024