Дитина та спорт: коли починати займатися

Ваша малеча активно лазить по гірці, деревах, а дитячого майданчика вже не вистачає задля того, щоб виплеснути енергію? А можливо, ви мрієте про блискучу спортивну кар’єру для своєї дитини? Тоді саме час відправити її на спортивну секцію! З якого віку краще починати та як обрати необхідну секцію — відповіді на ці питання шукайте в новій статті Клубу Щаслива мама.

Перш ніж почати займатися

У віці до 10 років серйозний спорт будь-якій дитині (навіть повністю здоровій та дуже енергійній) протипоказаний. У цей період малеча може ходити на плавання, боротьбу, карате і т.д., але це буде загальна фізична підготовка з окремими елементами того чи іншого виду спорту. Така фізкультура буде дуже корисна дітям будь-якого віку та навіть дорослим. А от серйозно займатися спортом можна лише з 10 років після консультації зі спортивним лікарем.

Коли спорт протипоказаний?

Якщо ваша дитина має захворювання, обирати спортивну секцію рекомендується разом з лікарем — це обов’язково, якщо ви не хочете нашкодити її здоров’ю! Наприклад, при цукровому діабеті дозволяється лише лікувальна фізкультура — жодних серйозних навантажень, при проблемах із зором дітям не можна займатися хокеєм, баскетболом, футболом, контактними та ударними єдиноборствами, а якщо у дитини є хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, їй протипоказані усі «холодні» види спорту: лижі, хокей, ковзани.

Спортивні танці

В секцію спортивних танців можна віддавати дівчат та хлопців. Цей спорт менш травматичний порівняно з гімнастикою, але для того, щоб досягти успіху, потрібно багато та регулярно займатися. Спортивні танці розвивають витривалість, гнучкість, координацію рухів, укріплюють м’язи спини, що сприяє виробленню правильної постави у дитини. А займаючись парними танцями, малеча навчається бути уважною до інших та працювати в команді. Зазвичай на спортивні танці приймають малюків з 4 років.

Гімнастика

Гімнастика, як і спортивні танці, підходить для занять і хлопців, і дівчат, а останні можуть обирати з-поміж художньої та спортивної гімнастики. Цей вид спорту сприяє розвитку всіх груп м’язів, гнучкості, сили, координації та точності рухів. Якщо серйозно займатися гімнастикою як спортом, існує ризик отримати травми. Сьогодні в секції з гімнастики беруть малюків з 4 років, оскільки вважається, що саме в цьому віці можна отримати оптимальну розтяжку.

Басейн

Плавання — улюблений вид спорту багатьох батьків, і це не дивно, адже заняття в басейні допомагають укріпити здоров’я дитини в цілому, в тому числі нервової та дихальної систем, загартовують організм, розвивають майже всі групи м’язів. Більш того, в басейні можна займатися не лише плаванням у різних стилях, але й іншими водними видами спорту: стрибками, синхронним плаванням, а також командними, наприклад, водним поло. Зазвичай в секції беруть з 4 років. А от просто плаванням корисно займатися з будь-якого віку.

Фігурне катання

Цей вид спорту подобається багатьом батькам, але не варто думати лише про власні бажання: будьте уважними до дитини й цікавтеся її вподобаннями. Загалом фігурним катанням (як одиночним, так і парним) можуть займатися і хлопці, і дівчата. Але будьте уважні: цей вид спорту вважається травматичним. В секції приймають малечу з 4 років, оскільки вважається, що в цьому віці у дітей ще не до кінця розвинене почуття страху.

Командні ігри

Футболом й баскетболом можна займатися з 9–10 років. А ще в цьому віці можна розпочинати заняття зі спортивного орієнтування, зайнятися водним поло, волейболом. Командні ігри корисні не лише фізичним розвитком дітей, але й навчають працювати в команді — а це не лише фізична, але й корисна соціальна активність. Такі заняття добре підходять для дітей-екстравертів.

Боротьба

Починати займатися різними видами боротьби лікарі рекомендують з 10 років — це може бути дзюдо, самбо, вільна та греко-римська боротьба, кікбоксінг, карате, тейквондо. Головне — до 14 років не приймати участі в спарингах, щоб не нашкодити здоров’ю дитини.

В будь-якому разі перш ніж приймати рішення про заняття тим чи іншим спортом, запитайте в дитини: а чим вона хоче займатися? І обов’язково обсудіть питання безпечності таких занять з лікарем (бажано спортивним лікарем!) та тренером.

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024