Здоров'я

Guilty pleasure: 5 смачних алкогольних десертів

Прості десерти, зібрані в нашій добірці, не вимагають кухарського диплома, але при цьому легко створюють настрій: грайливий, якщо їх подати для романтичної вечері; розслаблений, якщо просто побалувати себе після насиченого дня; і wow, якщо пригостити ними гостей. Виберімо щось дуже смачне з твоїм улюбленим напоєм у складі!

Цікаво на тему: 7 рецептів алкогольних коктейлів з фільмів і серіалів

Шоколадний мус із бренді від Мері Беррі

Відома британська кулінарна письменниця і за сумісництвом телеведуча колись поділилася рецептом приголомшливо повітряного шоколадного мусу з додаванням коньяку або бренді, який ми й пропонуємо тобі приготувати. Десерт не назвати низькокалорійним, але він, безумовно, гідний стати найбільш незвичайним і приголомшливо смачним чітмілом.

Інгредієнти:

  • шоколад (молочний або чорний) —  225 г;
  • жирні вершки (від 30%) — 150 мл;
  • яйця — 3 шт.;
  • вершкове масло — 10-15 г;
  • бренді або коньяк — 1-2 ст. л.;
  • тертий шоколад, топінг, ягоди або горіхова крихта — для прикраси (за бажанням).

Приготування:

  1. Ламаємо шоколад на часточки, кладемо у вогнетривку миску і ставимо на водяну баню. Важливо розтопити, але не перегріти.
  2. Коли шоколад стане рідким, додаємо в нього масло, бренді або коньяк і 3 жовтки (білки нікуди не дівай — вони ще знадобляться) та перемішай до однорідності. Знімай із вогню і дай охолонути.
  3. Поки основа охолоджується, збий білки до стійких піків і окремо — вершки.
  4. Влий в остиглу шоколадну масу спочатку вершки, гарненько перемішай. Потім поступово вводь білки, акуратно розмішуючи, щоб не порушити пористу структуру.
  5. Переклади майбутній десерт у креманки або стаканчики й залиш на кілька годин стабілізуватися в холодильнику.

«Ігристе» желе

Що може звучати більш святково, ніж десерт із шампанським? Причому не просто «з», а практично з нього! Звичайно, для такого рецепта необов’язково використовувати Moët&Chandon. Можна обмежитися якісним ігристим, і краще солодким або фруктовим. Чим менше кислоти – тим краще, адже желатин не дуже любить кисле середовище. Плюс – це вже відразу смачно і не доведеться додавати цукор.

Інгредієнти:

  • ігристе (краще солодке, напівсолодке або фруктове) – 1 пляшка;
  • желатин – 20 г;
  • опціонально – цукор (якщо напій не дуже солодкий), фрукти, ягоди або м’ята для прикраси.

Цікаво на тему: Алкогольне чаювання: п’ять рецептів найкращих алкогольних коктейлів з чаєм

Приготування:

  1. Склянку ігристого перелий у сотейник і всип желатин, щоб він трохи «розпустився». 5–7 хвилин достатньо.
  2. Ставимо сотейник на середній вогонь і нагріваємо рідину. Важливо не кип’ятити її, а домогтися повного розчинення желатину. У цей момент при необхідності можна додати цукор.
  3. Знімаємо посуд з плити й вливаємо в нього залишки ігристого. Перемішуємо, розливаємо по креманках (можна викласти на дно нарізані фрукти) і відправляємо в холодильник на пару годин. За бажанням прикрашаємо гілочкою м’яти та – cheers!

Фруктовий трайфл з лікером

Британський десерт з’явився ще в XVI столітті. Це не щось вишукане, а цілком буденне (трайфл навіть перекладається як «дрібниця») – з його допомогою давали «друге життя» залишкам бісквіта. Хоча сьогодні його готують, звичайно, більш естетично – в прозорому посуді, чергуючи шари фруктів, просочених коржів, крему, а іноді й желе. Чимось його приготування нагадує італійський десерт тирамісу, який теж подають з просоченням з бренді або віскі. Так чому б у трайфлі не використовувати для цього лікер.

Як вибрати алкоголь для цього рецепта? До нього особливих вимог немає – тут можна експериментувати зі смаком як завгодно. Класно підійдуть, наприклад, мигдальний Amaretto, вершковий Baileys, кавовий Kahlúa, цитрусовий Cointreau або будь-який, який залишився в домашньому барі. Якщо хочеш зменшити міцність алкоголю, можна лікер розбавити. Наприклад, парою порцій еспресо або соком фруктів. А для наповнення можна використовувати будь-які фрукти або ягоди, свіжі та консервовані. Добре «заходять» персик, ананас, манго, груша, полуниця і вишня.

Інгредієнти:

  • бісквіт або готові коржі — 300 г;
  • вершки (не менше 30%) — 300 мл;
  • маскарпоне або вершковий сир — 250 г;
  • цукрова пудра — 70 г;
  • лікер (на свій смак) — 100 мл;
  • фрукти або ягоди (будь-які свіжі, консервовані) — 200–300 г;
  • для прикраси (за бажанням) — жменя свіжих ягід, какао або тертий шоколад.

Приготування:

  1. Готовий бісквіт (куплений, приготований спеціально для трайфла або просто залишки від минулого десерту) наріж невеликими кубиками по 2–3 см. В окрему плоску місткість налий лікер.
  2. Збий холодні вершки до м’яких піків, додай цукрову пудру й акуратно вмішай вершковий сир. Крем повинен бути густим і шовковистим.
  3. Наріж фрукти невеликими скибочками. Якщо використовуєш консервовані, обов’язково обсуши їх паперовим рушником, щоб десерт не став водянистим. Ягоди можна залишити цілими.
  4. Тепер найцікавіше. У прозору креманку або склянку виклади перший шар бісквіта, просочений в лікері. Зверху — шар крему, потім фрукти і ягоди. Повтори ці шари, поки не закінчаться інгредієнти. Заверши все щедрим шаром крему. Накрий харчовою плівкою і прибери в холодильник мінімум на кілька годин.
  5. Перед подачею посип трайфл зверху какао, тертим шоколадом або прикрась ягодами. Смачного!

Винна вишня

Це практично як глінтвейн, тільки краще. І, так, його доведеться «пити» ложкою. Але задоволення від такого десерту анітрохи не менше. А ще вишню з вином можна використовувати як соло, так і на додаток до інших смаколиків. Наприклад, з кулькою морозива влітку або як соус для солодких млинців в холодну пору. Використовуй в рецепті будь-яке червоне вино – сухе, якщо любиш більш терпкий і кислуватий варіант, або солодке для більш десертного смаку.

Інгредієнти:

  • вишня свіжа або заморожена – 400 г;
  • червоне вино (сухе або солодке) – 300 мл;
  • цукор (необов’язково, якщо вино солодке) – 80 г;
  • кориця — 1 паличка (або 0,5 ч. л. меленої);
  • гвоздика — 2–3 зірочки;
  • ваніль — 1 стручок або щіпка меленої;
  • крохмаль кукурудзяний — 1–2 ч. л.

Цікаво на тему: Шість простих рецептів популярних коктейлів

Приготування:

  1. Якщо використовуєш свіжі ягоди, помий і очисть їх від кісточок. Заморожені — просто розморозь і дай стекти зайвій рідині.
  2. У сотейнику змішай вино, цукор, корицю, гвоздику і ваніль. Постав на середній вогонь і доведи майже до кипіння. Тепер виклади ягоди в гаряче вино. Дай їм покипіти 7–10 хвилин, поки вони не стануть м’якими, але не розваряться. Мета — щоб вишня наситилася вином, але зберегла форму.
  3. Розведи крохмаль в ложці вина або холодної води й акуратно влий у вино, постійно помішуючи. Провари ще 1–2 хвилини, поки сироп не стане трохи густішим — він повинен нагадувати рідке варення. Видали спеції.
  4. Можна подавати десерт гарячим з прикрасою у вигляді збитих вершків і подрібнених горішків, або охолодити й подавати в келихах з листочком м’яти або тертим шоколадом.

Заварний крем сабайон (забальоне)

Легенда свідчить, що рецепт zabaglione (він же – забальоне або, більш популярно, сабайон) винайшли в Італії ще в XVI столітті. Це повітряний яєчний крем, який готується на білому вині. Найчастіше – на основі Marsala або навіть Prosecco. Втім, сучасні інтерпретації дозволяють вибирати будь-яке сухе або солодке біле вино, не тільки італійське. Подають сабайон і як теплий крем з ягодами або фруктами, і як холодний десерт – в келихах або навіть як крем/соус до випічки.

Інгредієнти:

  • яєчні жовтки — 4 шт.;
  • цукор — 50 г;
  • біле сухе або десертне вино — 100 мл
  • ванільний екстракт — 0,5 ч. ложки (за бажанням);
  • щіпка солі — для балансу солодкості;
  • ягоди, фрукти або печиво — для подачі.

Приготування:

  1. У невеликій жаростійкій мисці змішай жовтки, цукор і дрібку солі. Вінчиком збий масу, поки вона не стане однорідною. Акуратно влий біле вино, продовжуючи збивати. Якщо хочеш — додай ванільний екстракт. Суміш повинна бути однорідною і трохи пінистою.
  2. Постав миску над каструлею з гарячою (але не киплячою!) водою. Дно миски не повинно торкатися води. Почни енергійно збивати вінчиком, не зупиняючись. Через 6–8 хвилин маса почне густіти й перетворюватися на шовковистий, повітряний крем. Якщо віночок залишає чіткий слід на яєчній масі, який повільно зникає — ти на фінішній прямій.
  3. Коли сабайон буде тримати форму на ложці, зніми миску з вогню. Продовжуй збивати ще хвилину — щоб крем охолов і не згорнувся.
  4. Подавай десерт теплим, зі свіжими ягодами, інжиром (як у класичному рецепті) або шматочками печива. Якщо хочеш холодний варіант — охолоди його і прибери в холодильник на 1–2 години та прикрась перед подачею за бажанням.

Який рецепт з нашої добірки потрапив у «яблучко» і ти вже готова бігти до найближчого супермаркету за відсутніми інгредієнтами? 🥰

Останні

Незручний момент: ТОП 5 фраз, які не варто говорити після невдалого сексу

База – незручний, невдалий секс трапляється у всіх. Навіть у тих, хто пише книжки про… Докладніше

4 Грудня, 2025

Новорічне Chic & Easy меню: фуд-тренди та рецепти 2026

Давай одразу домовимось: цього року ми не стоїмо біля плити 12 годин поспіль, не нарізаємо… Докладніше

4 Грудня, 2025

Soft glam: створюємо елегантний макіяж для новорічної вечірки

Здавалося б, тільки початок грудня, але він пролетить так швидко, що над своїм новорічним образом… Докладніше

3 Грудня, 2025

«Темний» душ для релаксу та ментального здоров’я

У 2025 році немає дефіциту оздоровчих процедур. Деякі з них абсолютно нові, а деякі відродилися… Докладніше

3 Грудня, 2025

Манікюр на Новий рік 2026: топові відтінки та трендові дизайни

Ще трохи й почнеться передноворічна метушня: вибір подарунків, прикрашання будинку, підготовка святкового меню… Все за… Докладніше

2 Грудня, 2025

Продукти з низьким глікемічним індексом

Нормальний рівень цукру в крові – це не лише питання харчування, а й основа довготривалого… Докладніше

2 Грудня, 2025