Краса

Молекулярні аромати: у чому особливість + добірка парфумів

Молекулярні аромати — відносно нове слово в парфумерії, яке, судячи з тенденцій, у трендах надовго. Але що мається на увазі під цим сполученням? Адже, якщо так вдуматися, то будь-який парфум є молекулярним — кожен з них складається з отриманих хімічним шляхом летючих компонентів. Однак у цей термін вкладається дещо інше.

Що ж таке молекулярна парфумерія в сучасному розумінні? Чому вона така популярна і чим відрізняється від класичної? Які унікальні ноти можна знайти в ольфакторних пірамідах і чим вони пахнуть? Заварюй каву та влаштовуйся зручніше — ми починаємо занурення у світ загадкових молекул.

Цікаво на тему: Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Молекулярна парфумерія: що це і в чому її фішка

Ми знаємо, що парфумерія зародилася ще за часів Стародавнього Єгипту. Тисячоліттями в ній високо цінували природні компоненти, які екстрагували в ароматичні олії та інші пахучі інгредієнти. Тобто, головним «постачальником» запашних речовин у парфумерії століттями була природа.

Але, як і будь-яка індустрія, світ ароматів не стоїть на місці. Пошук нових компонентів для парфумів і способів їх екстракції не зупинявся ніколи. Навчившись отримувати аналоги природних ароматизаторів (наприклад, амбри й мускусу) хімічним шляхом, парфумери пішли далі та почали створювати абсолютно нові запашні компоненти, синтезовані в лабораторіях. Деякі з них наслідують природні запахи (скажімо, квітів або рослин), інші ж несхожі ні на що, що робить їх унікальними. Тому, коли мова заходить про молекулярні аромати, то маються на увазі композиції, які повністю складаються або містять у своїй піраміді подібні синтетичні речовини — молекули.

Хоч експериментувати з «синтетикою» намагалися багато парфумерних будинків, революцію в ніші молекулярних ароматів, по суті, здійснив Геза Шон — талановитий парфумер, хімік і засновник бренду Escentric Molecules. Попри те, що популярна сьогодні молекула Iso E Super була створена ще в 1970-х і вже тоді входила до складу деяких парфумів, Шон першим створив практично моноаромат з цього компонента. Так 2006 року з’явилася легендарна Molecule 01.

Однак цей «молекулярний експеримент» був зрозумілий не всім. Річ у тім, що Iso E Super не має яскраво вираженого запаху. Вона м’яка і практично нейтральна, але в ній можна вловити акорди амбри, ветівера, пудри, деревини, кедра і пачулів. Проте через «важку» формулу і низьку, порівняно з багатьма парфумерними компонентами, летючість, її можуть почути не всі. Через це складається враження, що композиція нічим не пахне. А критики й зовсім засипали Шона хейтом за «незрозумілий» аромат. Але це не завадило засновнику Escentric Molecules почати нову еру в парфумерії.

Цікаво: Однією з головних фішок, приписуваних молекулярним ароматам, є факт, що на кожному вони звучатимуть по-різному. Але насправді це властиво практично всім парфумам, тож навряд чи це є унікальною особливістю «молекул».

Втім, приписувати всі лаври тільки Геза Шону було б не зовсім правильно. Безумовно, він ризикнув і створив щось справді несхоже на те, що в 00-х пропонував парфумерний ринок. Але це яскравий приклад того, як важливо опинитися в потрібний час у правильному місці, адже до цього моменту в суспільстві вже сформувався запит на щось екстраординарне і відмінне від класичних ароматів, колообіг акордів у яких усі вже знали вздовж і впоперек.

Сьогодні синтетичні молекули популярні в ароматах найрізноманітніших брендів, оскільки вони дають змогу створювати цікаві та унікальні композиції. Якщо раніше це здебільшого було прерогативою нішевої парфумерії, то сьогодні їх використовують і такі компанії, як Chanel, Burberry, Versace та Azzaro.

Цікаво на тему: Весняний настрій: ТОП-12 пудрових ароматів

Які молекули сьогодні зустрічаються в ольфакторних пірамідах

Як говорилося вище, молекули можуть бути різними. Одні з них створювалися, як аналоги всім відомих акордів, інші ж мають складний і унікальний запах, в якому, втім, можна вловити знайомі ноти. Але те, що їх об’єднує, — більшість із них використовуються в базі, тобто в кінцевих акордах парфумерних композицій. Давай коротко ознайомимося з найпопулярнішими молекулами, які можна знайти в сучасних ароматах.

  • Амброксан (Ambroxan). Також зустрічаються назви амбретта, цеталокс або амброкс. Цей синтетичний компонент був створений у 1950-х як альтернатива натуральній сірій амбрі, яка відповідає за стійкість і шлейф ароматів. Цьому сприяло кілька факторів. Натуральна амбра є продуктом життєдіяльності кашалотів і її зазвичай збирають на узбережжі тих регіонів, де вони водяться. Однак IFRA (Міжнародна парфумерна асоціація) ввела заборону на використання натурального компонента. По-перше, є етичний запит на відмову від використання інгредієнтів тваринного походження, по-друге, у деяких людей проявляється алергія на амбру. Крім цього, популяція кашалотів за останні десятиліття значно зменшилася, а отже, натуральний компонент став ще більш рідкісним і дорогим. Тому заміна синтетичним аналогом стала найлогічнішим рішенням. Амброксан, маючи схожий анімалістичний і привабливий аромат, дуже популярний і широко використовується багатьма брендами. Наприклад, у SL Mon Paris, Nasomatto Baraonda, Armani Si та Amouage Opus VII Reckless Leather.
  • Кашмеран (Cashmeran). У пірамідах багатьох парфумів можна зустріти кашемірове дерево або кашмеран — молекулу, що має пряно-пудрові, мускусні, деревні, ванільні та вершкові відтінки. Він поглиблює і «зігріває» композиції, а також робить їх трохи солодшими, через що виникає асоціація з кашеміром. Кашмеран прекрасно поєднується з квітковими, фруктовими, нотами спецій і деревини, і доречний як у жіночих, так і чоловічих ароматах. Був відкритий 1970 року Джоном Голлом і відтоді активно застосовується в парфумерії. Аромати з кашмераном – Thierry Mugler Alien, Versace Crystal Noir, Byredo Velvet Haze, Narciso Rodriguez Narciso Cristal.
  • Акігалавуд (Akigalawood). Це досить молодий (був створений 2014 року) парфумерний інгредієнт, який синтезували з ефірної олії пачулів за допомогою ензимів, тому він не на 100% синтетичний. Однак нова обробка природного матеріалу дала змогу отримати відмінну від оригіналу молекулу. Так, акігалавуд поєднує в собі теплі деревні акорди з відтінками гострого перцю і… цвілі. В оточенні квіткових, фруктових, солодких гурманських і спецієвих нот, цей інгредієнт створює більш шляхетне і цікаве звучання. Приклади ароматів – Miu Miu Fleur D’Argent Absolue, Etat Libre d’Orange Une Amourette, Thierry Mugler Angel Nova.

Цікаво на тему: Хочу/можу: аромати-дюпи в стилі люкса і ніші

  • Амбервуд (Amberwood). Виходячи з назви, ця молекула має амброві та деревні акорди, доповнені запиленою медовою солодкістю. Затишна нота, що зігріває, прекрасно виглядає у свіжих чоловічих «фужерах» і в жіночих квіткових «букетах». Знайти амбервуд можна в топовому MFK Baccarat Rouge 540, а також Chloe Nomade, Ex Nihilo Citizen X, Terre D’Hermes Eau Intense Vetiver.
  • Клірвуд (Clearwood). Молекула «чистого дерева» отримана також із пачулів, проте є більш «очищеною» його інтерпретацією — без землисто-шкіряного аспекту, який може відштовхувати в пачулієвих акордах. Зустріти її можна в таких парфумах: Versace Dylan Turquoise Pour Femme, Parfums de Marly Percival, Bvlgari Man Glacial Essence.
  • Дрімвуд (Dreamwood). Ще один «вуд» у молекулах – «мрійливий». Він став альтернативою важкому сандалу, який широко застосовується у східних ароматах, але має схожі на нього ноти, доповнені вершково-деревними нюансами. Приклади парфумів – Zarkoperfume Quantum Molecule, Lalique Soleil Vibrant, Ariana Grande Mod Blush.
  • Iso E Super. Так, про неї ми вже встигли трохи розповісти, але варто додати ще кілька слів. Вона, мабуть, є однією з найбільш мінімалістичних, м’яких і «стерильних» синтезованих нот, яка точно не «задушить» і не зіб’є з ніг. Це не запах без запаху, але доволі інтелігентний аромат, який не завжди виходить розкласти на більш зрозумілі акорди. Але в Iso E Super вловлюється якась деревність, пудровість і навіть амбра. Сьогодні ця молекула є однією з найпопулярніших і зустрічається в таких ароматах, як Byredo Eleventh Hour, Versace Pour Femme Dylan Purple, J.U.S Parfums Sopoudrage та багатьох інших.
  • Орканокс (Orcanox). Цю молекулу відкрили у 2010 році. Якщо «перекласти» звучання орканокса на більш зрозумілу нам мову, то його можна описати, як коктейль з амбри та солодкувато-солоних дерев’яних акордів. Приклади ароматів із цією нотою – Moschino Gold Fresh Couture, Etat Libre d’Orange The Ghost In The Shell, Trussardi Ruby Red.
  • Муган (Mugane). Молекула-компаньйон для білоквіткових акордів. Він наділяє туберозу, жасмин і конвалію деякою трояндовою солодкістю, а також трав’янисто-зеленими нотами. Муган можна зустріти в піраміді Trussardi Pure Jasmine, Ermanno Scervino Rock та Furla Romantica.
  • Лоренокс (Lorenox). Ця молекула поєднує в собі мускусні та деревні ноти. Він наділяє парфуми щільним смолисто-терпким характером, через що доволі популярний у насичених східних і зимових ароматах, але також ним відтіняють і легші композиції. Наприклад, Etat Libre d’Orange Remarkable People, Trussardi Le Vie Di Milano The Street Artists of Isola, Blumarine Let You Love Me.
  • Сафралін (Safraleine). А це синтезований акорд із шафрану. Трав’янисто-пряний зі шкіряно-замшевим, рожевим і тютюновим відтінком. Найчастіше зустрічається в східних ароматах і нішевій унісекс-парфумерії, наприклад, у Marc-Antoine Barrois B683 Extrait, Imperial Wood Pana Dora, Comme des Garcons Red.

Цікаво на тему: Удові аромати: як вони пахнуть + добірка топових парфумів

Звісно, синтетичних молекул значно більше (їх десятки, якщо не сотні), але ми зібрали найпоширеніші з них. І за традицією пропонуємо перейти від теорії до практики. EVA Blog підготував 10 гідних молекулярних ароматів, з якими тобі напевно буде цікаво познайомитися.

Молекулярні аромати для жінок

Juliette Has A Gun Sunny Side Up

Життєстверджувальний Juliette Has A Gun Sunny Side Up – це затишний і жіночний парфум, який зігріє в прохолодний вечір і подарує гарний настрій. Композиція бере трав’янисто-солодкуватий старт з ванілі, жасмину та аміріса, доповнені сандалом, кокосовим молоком і коренем ірису, який злегка «припудрює» аромат. У базі зібрали молекули амбретти та Iso E Super, де друга підсилює й обрамляє першу і забезпечує м’який приємний шлейф.

Основні ноти: жасмин, ваніль, кокосове молоко, Iso E Super, амбретта

Baldessarini Bella

Якщо шукаєш що-небудь свіже і ненав’язливе, зверни увагу на Baldessarini Bella. Дзвінкі цитруси, кислинку смородини та трав’янисті акорди календули в ньому заміксували з трояндою і гарденією, приправивши водними аспектами, мускусом і молекулою орканокс. У результаті вийшов витончений квітково-акватичний коктейль, доречний для будь-якої пори дня і року.

Основні ноти: цитруси, смородина, календула, морські ноти, мускус, орканокс

Парфуми для нього

Chanel Bleu de Chanel

Створений Ольв’є Польжем у 2018 році, Chanel Bleu de Chanel зібрав у собі найкращі властивості класичної парфумерії в сучасній інтерпретації. Стриманий та інтелігентний, аромат стартує трав’янисто-цитрусовими акордами, до яких у «серці» долучається кислинка ананаса, зелені ноти та «пудрова» лаванда. А сандал, кедр, боби тонка, амбервуд і молекула Iso E Super у базі додають композиції характерності.

Основні ноти: м’ята, бергамот, ананас, лаванда, амбервуд, Iso E Super

Burberry Mr. Burberry Indigo

У стильному флаконі з метеликом криється ідеальний аромат для любителів свіжих трав’янистих парфумів. Burberry Mr. Burberry Indigo створений Францисом Куркджяном, а значить композиція точно непересічна. Аромат об’єднав у собі цитрусові, трав’янисті (розмарин, м’ята, чай, шавлія), квіткові (лаванда, гедіон) акорди, водні ноти, дубовий мох, амбру і «секретний компонент» – Iso E Super. Аромат ладно скроєний і універсальний — з таким можна і в офіс, і на літній променад.

Основні ноти: цитруси, розмарин, лаванда, амбра, мох, Iso E Super

Azzaro Chrome Pure

Chrome Pure, фланкер однієї з найбільш упізнаваних лінійок бренду, — ще один успішний і красивий чоловічий парфум від Azzaro. В ароматі поєднали цитрусово-водні акорди, фредроранж, акігалавуд, мате, кедр, боби тонка і мускус. По-літньому легкий, він має шляхетний шлейф і гарну стійкість, а також доречний для будь-якого аутфіту та випадку.

Основні ноти: водні ноти, цитруси, акігалавуд, мускус, боби тонка, мате

Молекулярні унісекс-аромати

Так уже склалося, що найбільшим успіхом молекули користуються саме в категорії унісекс. Позбавлені гендерних рамок, такі парфуми дають творцям більше свободи для створення чогось цікавого і неординарного. Ми зібрали 5 класних варіантів.

Цікаво на тему: Найкращі гурманські парфуми з нотами ванілі, какао та кави

Escentric Molecules Escentric 01

Жодна добірка молекулярних ароматів не обходиться без «законодавця» цього напряму від Escentric Molecules. Композиція Escentric 01 побудована навколо м’якої Iso E Super, яку Геза Шон вирішив відтінити рожевим перцем, лимоном та ірисом. Політкоректний і повітряний, мабуть, це ідеальний парфум для тих, кому набридли класичні квіткові або деревні аромати та хочеться чогось м’якого, але небанального.

Основні ноти: Iso E Super, лимон, рожевий перець, ірис

Zarkoperfume Molecule 234.38

Zarkoperfume Molecule 234.38 отримав свою назву неспроста. У його складі міститься лише одна унікальна молекула, яку данський бренд позначив цифрами. Розкриватися парфум починає під час контакту зі шкірою — в ньому можна почути щось деревно-мускусне і фантазійно-квіткове. Молекулярний аромат вийшов стриманим і практично невловним, але з ним тебе, напевно, засиплють питаннями, чим ти так приємно пахнеш.

Основні ноти: молекула 234.38

Fabien Marche Spiced Caramel

Поціновувачам шлейфових і солодких ароматів рекомендуємо придивитися до Spiced Caramel від Fabien Marche. Цей східно-пряний «гурман» складається зі спецій (ваніль, кардамон, червоний перець), солоної карамелі, тютюнових нот і кашмерана, який надає йому делікатної деревно-вершкової м’якості. Прекрасний затишний унісекс-парфум на прохолодний вечір або холодну пору року.

Основні ноти: кашмеран, тютюн, сіль, карамель, перець

Etat Libre d’Orange Roland Mouret Une Amourette

Епіцентром Etat Libre d’Orange Roland Mouret Une Amourette стала деревна молекула акігалавуд. Її компаньйонами стали ванільний абсолют, пудровий ірис і гіркувато-квітковий неролі. Разом вони створюють фантазійну деревно-квіткову композицію, яка зачаровує і збирає безліч компліментів.

Основні ноти: ірис, абсолют ванілі, неролі, акігалавуд

Marc-Antoine Barrois Ganymede Extrait

Ganymede – один з найяскравіших і найпопулярніших ароматів, створених Квентіном Бішем. А у версії Extrait він звучить ще багатогранніше, складніше і цікавіше. База в ньому суцільно молекулярна та об’єднує пряну трав’янистість сафраліну і м’яку деревність акігалавуду. На старті звучить мандарин з нотами ладану і смолистістю мірри, а медово-гіркуватий безсмертник у центрі композиції надає їй стриманої солодкості.

Основні ноти: ладан, мирра, мандарин, акігалавуд, сафралін, безсмертник

Молекулярні аромати вже підкорили твоє сердечко? Якими з них ти поповнила свою колекцію, а які у тебе в wish-листі? Ділися з нами своїми фаворитами та хотєлками в коментарях!

Читай також:

Переглянути коментарі

Останні

Все, що потрібно знати про ортопедичне взуття для дітей

Зайшовши в магазин дитячого взуття, очі мам просто розбігаються від розмаїття асортименту. Як не крути,… Докладніше

Липень 2, 2024

Як приготувати смачний домашній квас: 2 ТОП рецепти

Я б, звісно, могла зробити для тебе гайд божевільного об'єму з купою рецептів цього приголомшливо… Докладніше

Липень 2, 2024

Лайфхаки, які допоможуть пити більше води

Про важливість дотримання питного режиму віщають буквально з кожної праски. І це не данина моді… Докладніше

Липень 1, 2024

Вікно Овертона: як змінювати своє сприйняття норми

Звертала увагу, як ідеї та теми, що колись здавались дивними та неприйнятними, з часом починали… Докладніше

Червень 28, 2024

Вечір китайської кухні: апельсинова курка, баоцзи та кокосовий пудинг

Я хотіла тобі розповісти, як приготувати качку по-пекінськи, але, на жаль, автентичний рецепт повторити в… Докладніше

Червень 28, 2024

Наймодніші жіночі купальники 2024

Літо в самому розпалі, а ти ще не встигла оновити свій купальник? Це нікуди не… Докладніше

Червень 28, 2024