Молекулярні аромати: у чому особливість + добірка парфумів

Молекулярні аромати — відносно нове слово в парфумерії, яке, судячи з тенденцій, у трендах надовго. Але що мається на увазі під цим сполученням? Адже, якщо так вдуматися, то будь-який парфум є молекулярним — кожен з них складається з отриманих хімічним шляхом летючих компонентів. Однак у цей термін вкладається дещо інше.

1-молекулярна-парфумерія

Що ж таке молекулярна парфумерія в сучасному розумінні? Чому вона така популярна і чим відрізняється від класичної? Які унікальні ноти можна знайти в ольфакторних пірамідах і чим вони пахнуть? Заварюй каву та влаштовуйся зручніше — ми починаємо занурення у світ загадкових молекул.

Цікаво на тему: Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Молекулярна парфумерія: що це і в чому її фішка

Ми знаємо, що парфумерія зародилася ще за часів Стародавнього Єгипту. Тисячоліттями в ній високо цінували природні компоненти, які екстрагували в ароматичні олії та інші пахучі інгредієнти. Тобто, головним «постачальником» запашних речовин у парфумерії століттями була природа.

2-молекулярна-парфумерія

Але, як і будь-яка індустрія, світ ароматів не стоїть на місці. Пошук нових компонентів для парфумів і способів їх екстракції не зупинявся ніколи. Навчившись отримувати аналоги природних ароматизаторів (наприклад, амбри й мускусу) хімічним шляхом, парфумери пішли далі та почали створювати абсолютно нові запашні компоненти, синтезовані в лабораторіях. Деякі з них наслідують природні запахи (скажімо, квітів або рослин), інші ж несхожі ні на що, що робить їх унікальними. Тому, коли мова заходить про молекулярні аромати, то маються на увазі композиції, які повністю складаються або містять у своїй піраміді подібні синтетичні речовини — молекули.

3-молекулярна-парфумерія

Хоч експериментувати з «синтетикою» намагалися багато парфумерних будинків, революцію в ніші молекулярних ароматів, по суті, здійснив Геза Шон — талановитий парфумер, хімік і засновник бренду Escentric Molecules. Попри те, що популярна сьогодні молекула Iso E Super була створена ще в 1970-х і вже тоді входила до складу деяких парфумів, Шон першим створив практично моноаромат з цього компонента. Так 2006 року з’явилася легендарна Molecule 01.

4-молекулярна-парфумерія

Однак цей «молекулярний експеримент» був зрозумілий не всім. Річ у тім, що Iso E Super не має яскраво вираженого запаху. Вона м’яка і практично нейтральна, але в ній можна вловити акорди амбри, ветівера, пудри, деревини, кедра і пачулів. Проте через «важку» формулу і низьку, порівняно з багатьма парфумерними компонентами, летючість, її можуть почути не всі. Через це складається враження, що композиція нічим не пахне. А критики й зовсім засипали Шона хейтом за «незрозумілий» аромат. Але це не завадило засновнику Escentric Molecules почати нову еру в парфумерії.

Цікаво: Однією з головних фішок, приписуваних молекулярним ароматам, є факт, що на кожному вони звучатимуть по-різному. Але насправді це властиво практично всім парфумам, тож навряд чи це є унікальною особливістю «молекул».

Втім, приписувати всі лаври тільки Геза Шону було б не зовсім правильно. Безумовно, він ризикнув і створив щось справді несхоже на те, що в 00-х пропонував парфумерний ринок. Але це яскравий приклад того, як важливо опинитися в потрібний час у правильному місці, адже до цього моменту в суспільстві вже сформувався запит на щось екстраординарне і відмінне від класичних ароматів, колообіг акордів у яких усі вже знали вздовж і впоперек.

Ищи EVA Blog в Instagram

Сьогодні синтетичні молекули популярні в ароматах найрізноманітніших брендів, оскільки вони дають змогу створювати цікаві та унікальні композиції. Якщо раніше це здебільшого було прерогативою нішевої парфумерії, то сьогодні їх використовують і такі компанії, як Chanel, Burberry, Versace та Azzaro.

Цікаво на тему: Весняний настрій: ТОП-12 пудрових ароматів

Які молекули сьогодні зустрічаються в ольфакторних пірамідах

Як говорилося вище, молекули можуть бути різними. Одні з них створювалися, як аналоги всім відомих акордів, інші ж мають складний і унікальний запах, в якому, втім, можна вловити знайомі ноти. Але те, що їх об’єднує, — більшість із них використовуються в базі, тобто в кінцевих акордах парфумерних композицій. Давай коротко ознайомимося з найпопулярнішими молекулами, які можна знайти в сучасних ароматах.

5-Амброксан

  • Амброксан (Ambroxan). Також зустрічаються назви амбретта, цеталокс або амброкс. Цей синтетичний компонент був створений у 1950-х як альтернатива натуральній сірій амбрі, яка відповідає за стійкість і шлейф ароматів. Цьому сприяло кілька факторів. Натуральна амбра є продуктом життєдіяльності кашалотів і її зазвичай збирають на узбережжі тих регіонів, де вони водяться. Однак IFRA (Міжнародна парфумерна асоціація) ввела заборону на використання натурального компонента. По-перше, є етичний запит на відмову від використання інгредієнтів тваринного походження, по-друге, у деяких людей проявляється алергія на амбру. Крім цього, популяція кашалотів за останні десятиліття значно зменшилася, а отже, натуральний компонент став ще більш рідкісним і дорогим. Тому заміна синтетичним аналогом стала найлогічнішим рішенням. Амброксан, маючи схожий анімалістичний і привабливий аромат, дуже популярний і широко використовується багатьма брендами. Наприклад, у SL Mon Paris, Nasomatto Baraonda, Armani Si та Amouage Opus VII Reckless Leather.
  • Кашмеран (Cashmeran). У пірамідах багатьох парфумів можна зустріти кашемірове дерево або кашмеран — молекулу, що має пряно-пудрові, мускусні, деревні, ванільні та вершкові відтінки. Він поглиблює і «зігріває» композиції, а також робить їх трохи солодшими, через що виникає асоціація з кашеміром. Кашмеран прекрасно поєднується з квітковими, фруктовими, нотами спецій і деревини, і доречний як у жіночих, так і чоловічих ароматах. Був відкритий 1970 року Джоном Голлом і відтоді активно застосовується в парфумерії. Аромати з кашмераном – Thierry Mugler Alien, Versace Crystal Noir, Byredo Velvet Haze, Narciso Rodriguez Narciso Cristal.6-Кашмеран
  • Акігалавуд (Akigalawood). Це досить молодий (був створений 2014 року) парфумерний інгредієнт, який синтезували з ефірної олії пачулів за допомогою ензимів, тому він не на 100% синтетичний. Однак нова обробка природного матеріалу дала змогу отримати відмінну від оригіналу молекулу. Так, акігалавуд поєднує в собі теплі деревні акорди з відтінками гострого перцю і… цвілі. В оточенні квіткових, фруктових, солодких гурманських і спецієвих нот, цей інгредієнт створює більш шляхетне і цікаве звучання. Приклади ароматів – Miu Miu Fleur D’Argent Absolue, Etat Libre d’Orange Une Amourette, Thierry Mugler Angel Nova.

Цікаво на тему: Хочу/можу: аромати-дюпи в стилі люкса і ніші

  • Амбервуд (Amberwood). Виходячи з назви, ця молекула має амброві та деревні акорди, доповнені запиленою медовою солодкістю. Затишна нота, що зігріває, прекрасно виглядає у свіжих чоловічих «фужерах» і в жіночих квіткових «букетах». Знайти амбервуд можна в топовому MFK Baccarat Rouge 540, а також Chloe Nomade, Ex Nihilo Citizen X, Terre D’Hermes Eau Intense Vetiver.
  • Клірвуд (Clearwood). Молекула «чистого дерева» отримана також із пачулів, проте є більш «очищеною» його інтерпретацією — без землисто-шкіряного аспекту, який може відштовхувати в пачулієвих акордах. Зустріти її можна в таких парфумах: Versace Dylan Turquoise Pour Femme, Parfums de Marly Percival, Bvlgari Man Glacial Essence.
  • Дрімвуд (Dreamwood). Ще один «вуд» у молекулах – «мрійливий». Він став альтернативою важкому сандалу, який широко застосовується у східних ароматах, але має схожі на нього ноти, доповнені вершково-деревними нюансами. Приклади парфумів – Zarkoperfume Quantum Molecule, Lalique Soleil Vibrant, Ariana Grande Mod Blush.7-Дрімвуд-1
  • Iso E Super. Так, про неї ми вже встигли трохи розповісти, але варто додати ще кілька слів. Вона, мабуть, є однією з найбільш мінімалістичних, м’яких і «стерильних» синтезованих нот, яка точно не «задушить» і не зіб’є з ніг. Це не запах без запаху, але доволі інтелігентний аромат, який не завжди виходить розкласти на більш зрозумілі акорди. Але в Iso E Super вловлюється якась деревність, пудровість і навіть амбра. Сьогодні ця молекула є однією з найпопулярніших і зустрічається в таких ароматах, як Byredo Eleventh Hour, Versace Pour Femme Dylan Purple, J.U.S Parfums Sopoudrage та багатьох інших.
  • Орканокс (Orcanox). Цю молекулу відкрили у 2010 році. Якщо «перекласти» звучання орканокса на більш зрозумілу нам мову, то його можна описати, як коктейль з амбри та солодкувато-солоних дерев’яних акордів. Приклади ароматів із цією нотою – Moschino Gold Fresh Couture, Etat Libre d’Orange The Ghost In The Shell, Trussardi Ruby Red.
  • Муган (Mugane). Молекула-компаньйон для білоквіткових акордів. Він наділяє туберозу, жасмин і конвалію деякою трояндовою солодкістю, а також трав’янисто-зеленими нотами. Муган можна зустріти в піраміді Trussardi Pure Jasmine, Ermanno Scervino Rock та Furla Romantica.8-Муган-1
  • Лоренокс (Lorenox). Ця молекула поєднує в собі мускусні та деревні ноти. Він наділяє парфуми щільним смолисто-терпким характером, через що доволі популярний у насичених східних і зимових ароматах, але також ним відтіняють і легші композиції. Наприклад, Etat Libre d’Orange Remarkable People, Trussardi Le Vie Di Milano The Street Artists of Isola, Blumarine Let You Love Me.
  • Сафралін (Safraleine). А це синтезований акорд із шафрану. Трав’янисто-пряний зі шкіряно-замшевим, рожевим і тютюновим відтінком. Найчастіше зустрічається в східних ароматах і нішевій унісекс-парфумерії, наприклад, у Marc-Antoine Barrois B683 Extrait, Imperial Wood Pana Dora, Comme des Garcons Red.

Цікаво на тему: Удові аромати: як вони пахнуть + добірка топових парфумів

Звісно, синтетичних молекул значно більше (їх десятки, якщо не сотні), але ми зібрали найпоширеніші з них. І за традицією пропонуємо перейти від теорії до практики. EVA Blog підготував 10 гідних молекулярних ароматів, з якими тобі напевно буде цікаво познайомитися.

Молекулярні аромати для жінок

Juliette Has A Gun Sunny Side Up

01 Juliette Has A Gun Sunny Side Up (1094)

Життєстверджувальний Juliette Has A Gun Sunny Side Up – це затишний і жіночний парфум, який зігріє в прохолодний вечір і подарує гарний настрій. Композиція бере трав’янисто-солодкуватий старт з ванілі, жасмину та аміріса, доповнені сандалом, кокосовим молоком і коренем ірису, який злегка «припудрює» аромат. У базі зібрали молекули амбретти та Iso E Super, де друга підсилює й обрамляє першу і забезпечує м’який приємний шлейф.

Основні ноти: жасмин, ваніль, кокосове молоко, Iso E Super, амбретта

Baldessarini Bella

02 Baldessarini Bella (849)

Якщо шукаєш що-небудь свіже і ненав’язливе, зверни увагу на Baldessarini Bella. Дзвінкі цитруси, кислинку смородини та трав’янисті акорди календули в ньому заміксували з трояндою і гарденією, приправивши водними аспектами, мускусом і молекулою орканокс. У результаті вийшов витончений квітково-акватичний коктейль, доречний для будь-якої пори дня і року.

Основні ноти: цитруси, смородина, календула, морські ноти, мускус, орканокс

Парфуми для нього

Chanel Bleu de Chanel

03 Chanel Bleu de Chanel (623)

Створений Ольв’є Польжем у 2018 році, Chanel Bleu de Chanel зібрав у собі найкращі властивості класичної парфумерії в сучасній інтерпретації. Стриманий та інтелігентний, аромат стартує трав’янисто-цитрусовими акордами, до яких у «серці» долучається кислинка ананаса, зелені ноти та «пудрова» лаванда. А сандал, кедр, боби тонка, амбервуд і молекула Iso E Super у базі додають композиції характерності.

Основні ноти: м’ята, бергамот, ананас, лаванда, амбервуд, Iso E Super

Burberry Mr. Burberry Indigo

04 Burberry Mr. Burberry Indigo (366)

У стильному флаконі з метеликом криється ідеальний аромат для любителів свіжих трав’янистих парфумів. Burberry Mr. Burberry Indigo створений Францисом Куркджяном, а значить композиція точно непересічна. Аромат об’єднав у собі цитрусові, трав’янисті (розмарин, м’ята, чай, шавлія), квіткові (лаванда, гедіон) акорди, водні ноти, дубовий мох, амбру і «секретний компонент» – Iso E Super. Аромат ладно скроєний і універсальний — з таким можна і в офіс, і на літній променад.

Основні ноти: цитруси, розмарин, лаванда, амбра, мох, Iso E Super

Azzaro Chrome Pure

05 Azzaro Chrome Pure (256)

Chrome Pure, фланкер однієї з найбільш упізнаваних лінійок бренду, — ще один успішний і красивий чоловічий парфум від Azzaro. В ароматі поєднали цитрусово-водні акорди, фредроранж, акігалавуд, мате, кедр, боби тонка і мускус. По-літньому легкий, він має шляхетний шлейф і гарну стійкість, а також доречний для будь-якого аутфіту та випадку.

Основні ноти: водні ноти, цитруси, акігалавуд, мускус, боби тонка, мате

Молекулярні унісекс-аромати

Так уже склалося, що найбільшим успіхом молекули користуються саме в категорії унісекс. Позбавлені гендерних рамок, такі парфуми дають творцям більше свободи для створення чогось цікавого і неординарного. Ми зібрали 5 класних варіантів.

Цікаво на тему: Найкращі гурманські парфуми з нотами ванілі, какао та кави

Escentric Molecules Escentric 01

06 Escentric Molecules Escentric 01 (117)

Жодна добірка молекулярних ароматів не обходиться без «законодавця» цього напряму від Escentric Molecules. Композиція Escentric 01 побудована навколо м’якої Iso E Super, яку Геза Шон вирішив відтінити рожевим перцем, лимоном та ірисом. Політкоректний і повітряний, мабуть, це ідеальний парфум для тих, кому набридли класичні квіткові або деревні аромати та хочеться чогось м’якого, але небанального.

Основні ноти: Iso E Super, лимон, рожевий перець, ірис

Zarkoperfume Molecule 234.38

07 Zarkoperfume Molecule 234.38 (168)

Zarkoperfume Molecule 234.38 отримав свою назву неспроста. У його складі міститься лише одна унікальна молекула, яку данський бренд позначив цифрами. Розкриватися парфум починає під час контакту зі шкірою — в ньому можна почути щось деревно-мускусне і фантазійно-квіткове. Молекулярний аромат вийшов стриманим і практично невловним, але з ним тебе, напевно, засиплють питаннями, чим ти так приємно пахнеш.

Основні ноти: молекула 234.38

Fabien Marche Spiced Caramel

08 Fabien Marche Spiced Caramel (1113)

Поціновувачам шлейфових і солодких ароматів рекомендуємо придивитися до Spiced Caramel від Fabien Marche. Цей східно-пряний «гурман» складається зі спецій (ваніль, кардамон, червоний перець), солоної карамелі, тютюнових нот і кашмерана, який надає йому делікатної деревно-вершкової м’якості. Прекрасний затишний унісекс-парфум на прохолодний вечір або холодну пору року.

Основні ноти: кашмеран, тютюн, сіль, карамель, перець

Etat Libre d’Orange Roland Mouret Une Amourette

09 Etat Libre d'Orange Roland Mouret Une Amourette (93)

Епіцентром Etat Libre d’Orange Roland Mouret Une Amourette стала деревна молекула акігалавуд. Її компаньйонами стали ванільний абсолют, пудровий ірис і гіркувато-квітковий неролі. Разом вони створюють фантазійну деревно-квіткову композицію, яка зачаровує і збирає безліч компліментів.

Основні ноти: ірис, абсолют ванілі, неролі, акігалавуд

Marc-Antoine Barrois Ganymede Extrait

10 Marc-Antoine Barrois Ganymede Extrait (84)

Ganymede – один з найяскравіших і найпопулярніших ароматів, створених Квентіном Бішем. А у версії Extrait він звучить ще багатогранніше, складніше і цікавіше. База в ньому суцільно молекулярна та об’єднує пряну трав’янистість сафраліну і м’яку деревність акігалавуду. На старті звучить мандарин з нотами ладану і смолистістю мірри, а медово-гіркуватий безсмертник у центрі композиції надає їй стриманої солодкості.

Основні ноти: ладан, мирра, мандарин, акігалавуд, сафралін, безсмертник

Молекулярні аромати вже підкорили твоє сердечко? Якими з них ти поповнила свою колекцію, а які у тебе в wish-листі? Ділися з нами своїми фаворитами та хотєлками в коментарях!

Читай також:

15 Травня / 2024 Краса

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Спасибі за таку дуже цікаву статтю 🙌🏻🥰Ви супер 💚