Просто уяви на секунду, що весь твій організм – це великий будівельний майданчик, а клітини є професіоналами в конкретній сфері: мулярами, електромонтажниками тощо. Вони можуть запросто побудувати що завгодно, але їм потрібен план будівництва🧐 І ось вітамін B9 (фолієва кислота) і є той самий план. Нестача цього нутрієнта призводить до того, що будівництво в організмі йде з перебоями, а іноді й зовсім зупиняється. Все, що потрібно знати про фолієву кислоту, ти знайдеш у цій статті😉
Чимало людей роками живуть з нестачею цього нутрієнта та навіть не здогадуються про це. Чому? Тому що симптоми вміють майстерно маскуватися. Втома, дратівливість, безсоння… Усе списується на стрес, каву, роботу, магнітні бурі, ретроградний Меркурій🤨 Насправді нічого дивного, адже пошук причини в нестачі вітаміну чи мінералу – останнє, що спадає на думку.
Важливий момент: визначити дефіцит речовини без здачі аналізів (хоча б елементарного загального аналізу крові) неможливо. Це ще один аргумент на користь того, що чек-ап організму – вкрай корисна річ. Ти, напевно, хочеш запитати : “І що тут страшного? Ну, трохи безсоння, трішки нерви пустують, втома переслідує. Це ж звичайні будні. Прийдуть вихідні, а краще відпустка та все минеться.” Якщо ці симптоми викликані саме нестачею вітаміну B9, то ні, не минеться.
За лаштунками театру цих станів організм починає працювати в режимі “жорсткої економії”: знижує витрату ресурсів на процеси, які не є критично важливими тут і зараз. Насамперед це стосується оновлення клітин, роботи імунної системи та стабільності нервової системи. У короткостроковій перспективі організм ніби намагається “перечекати” дефіцит і не вмикає “економ режим” на максимум. Але якщо нестача нутрієнта триває довго… Постараюся пояснити простою мовою, що відбувається:
І мова поки що йде просто про середньостроковий дефіцит. Якщо ж проблема залишиться без уваги на тривалому відрізку часу, то значно підвищується ризик зіткнутися з набагато серйознішими станами:
Причин, що призводять до дефіциту фолієвої кислоти, задосить: дисбаланс у харчуванні, проблеми зі здоров’ям шлунково-кишкового тракту, приймання деяких лікарських препаратів, дефіцит вітаміну B12. Це далеко не повний список, та він тобі й не потрібен. Адже в разі виявлення нестачі вітаміну B9 ні про яке самолікування і мови бути не може. Занадто багато тригерних чинників і для їх усунення можливо буде достатньо просто пропити харчові добавки з фолієвою кислотою або ж підходити до питання комплексно під наглядом лікаря.
Цікаво на тему: Магній В6: чи дійсно заспокоює нервову систему?
Якщо відкинути окремі неабияк перебільшені корисні властивості вітаміну B9, то залишаться його базові функції в такому складному механізмі, як наш організм. І суть у тому, що тут навіть вигадувати нічого не потрібно, адже важливість фолієвої кислоти дійсно зашкалює без будь-яких перебільшень. Крім синтезу РНК і ДНК, речовина виконує таку роботу:
Якщо зібрати все воєдино, то цей крихітний нутрієнт відповідає за дуже складні біохімічні процеси всередині нашого тіла – від ембріональної стадії до похилого віку.
Загалом нутрієнт природно абсолютно безпечний для людини, але є моментик. Коли в організмі присутній дефіцит вітаміну B12, без консультації з лікарем самостійно приймати B9 точно не варто. Проблема в тому, що обидва дефіцитних стани (як B12, так і B9) можуть призводити до розвитку анемії. При цьому фолієва кислота здатна “замаскувати” нестачу B12 та саму симптоматику, але не усунувши корінь проблеми. Що в результаті? Істотно зростає ризик макроцитарної анемії. Загалом безконтрольне приймання будь-яких вітамінно-мінеральних комплексів – не найкраща ідея. Ідеальний варіант – щонайменше здача аналізів, щоб зрозуміти, чого там організму не вистачає. А як максимум – консультація з лікарем, де він, спираючись на аналізи, пропише підхожий комплекс нутрієнтів для конкретно твого випадку.
Цікаво на тему: Навіщо п’ють хлорофіл? Користь і як правильно приймати
Усі назви про одне й те саме, але з нюансами. Я б навіть сказала критично важливими нюансами:
Ключова різниця в біодоступності (засвоюваності) та стабільності цієї корисної речовини. Якщо максимально просто – натуральний фолат втрачає величезну частину своїх властивостей під час того ж готування, а синтетична форма вкрай стійка й швидко засвоюється організмом. “А навіщо це все? Адже наші центральні системи самі здатні синтезувати фолат”🤔 Хм, тут, на жаль, статус “все складно”.
Одні кажуть, що нам зовсім не обов’язково отримувати вітамін B9 з їжі й тим більше з БАДів, а інші стверджують – фолієва кислота надходить в організм виключно ззовні. І хто має рацію? Деякі бактерії в кишківнику дійсно можуть синтезувати фолат. Але правда в тому, що його кількість настільки мізерна, що на тлі потреб організму це крапля в морі. Уяви, ти йдеш пустелею, спрага просто на піку й раптом знаходиш піпетку з двома краплями води. Начебто, ось вона, волога! Але для втамування спраги її, м’яко кажучи, недостатньо. З виробленням фолату організмом те ж саме.
З цієї причини наука й каже, що глобально організм не виробляє B9, а точніше, не синтезує його значущих доз. Усе, що нам залишається – отримувати нутрієнт ззовні.
Цікаво на тему: Що таке ашваганда та як її правильно приймати
Тримай табличку😉
Вік | Добова потреба (мкг/на добу) | Верхній рівень безпечного споживання |
0-6 місяців | 60 | не більше добової потреби |
7-12 місяців | 80 | не більше добової потреби |
1-3 роки | 150 | 300 |
4-8 років | 200 | 400 |
9-13 років | 300 | 600 |
з 14 років і старше | 400 | 800 |
Важливо: верхньорівневі значення вітаміну призначає тільки лікар. Тут враховується дефіцит нутрієнта або індивідуальні стани, за яких потрібно приймати фолієву кислоту. В окремих випадках дозування може бути вищим за верхньорівневі значення. Але в будь-якому разі самостійне приймання B9 у таких кількостях протипоказане.
Якщо говорити про прості приклади, де фолієва кислота вживається вище за норму, – це професійний спорт. Але в цьому разі люди або від початку володіють достатніми знаннями про харчування і роботу вітамінів та мінералів, розрахунки рівня навантаження до маси тіла та інших змінних. Або ж приймають вітамін B9 в овердозах (1000-1200 мкг/добу), виходячи з аналізів, консультацій з лікарем і чіткого розуміння, навіщо й для чого вони це роблять.
Ну й звісно ж, підвищену потребу у фолієвій кислоті відчувають вагітні (400-600 мкг) і жінки, які годують груддю (400-500 мкг). Загалом норма становить 400 мкг, проте підвищені дозування можуть бути призначені лікарем в індивідуальному порядку з урахуванням перебігу вагітності та періоду годування.
Цікаво на тему: Склянка води натщесерце: навіщо п’ють і як це впливає на організм
Одна з головних ролей фолату – участь у розвитку нервової трубки плода. Дефіцит B9 може призвести до серйозних наслідків:
З цієї причини лікарі радять жінкам починати приймання фолієвої кислоти ще до планування вагітності (за 2-3 місяці), щоб наситити організм і знизити всі перераховані ризики.
Цікаво на тему: Прогестерон: що це за гормон і як він на тебе впливає
Тут ось яка справа, самих продуктів з вітаміном B9 дуже багато. Але, по-перше, у більшості з них концентрації нутрієнта вкрай малі (можна сказати на рівні похибки). По-друге, є проблеми із засвоюваністю. Ну, й по-третє, обидва зазначені чинники можуть перетинатися. Щоб було простіше зрозуміти, про що йдеться, ось кілька прикладів:
Такі приклади можна наводити дуже довго. Тобі важливо зрозуміти, що коли ми говоримо про отримання B9 з раціону, всі таблиці з його концентрацією в тому чи іншому продукті не відіграють великої ролі. Якщо брати за основу добову норму для дорослої людини (400 мкг), то безумовно можна знайти їжу з дуже непоганими показниками. У 100 грамах сирих зародків пшениці цілих 70% вітаміну B9 від щоденної потреби організму. Яловича печінка – 63%, шпинат – 48,5%, спаржа – 37%, авокадо – 20%, сочевиця – 45%.
Якщо ти нормально харчуєшся, твій раціон максимально різноманітний, то в сукупності всі продукти, швидше за все, забезпечать організм необхідною кількістю фолату. Ну, принаймні до дефіциту справа вже точно не дійде. Однак варто запам’ятати момент з приводу біодоступності. Фолієва кислота має рівень засвоєння понад 80%, а натуральна форма нутрієнта – залежно від продукту та його обробки від 0.3% до 50%.
Саме з цієї причини для усунення дефіцитних станів або за потреби в підвищеному надходженні нутрієнта (та ж вагітність) лікарі не розписують для пацієнта раціон, а призначають харчові добавки з фолієвою кислотою. Потрібен гарантований результат, а не “лотерея”.
А ти часто приймаєш вітаміни та мінерали у вигляді БАДів? Або намагаєшся наситити організм нутрієнтами виключно з їжі? Обов’язково поділися з нами в коментарях і не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.
Коли хочеться змін, оцінюєш критичним поглядом свій дім. Треба щось змінити, але при цьому не… Докладніше
Яким би дорогим не був твій крем або сироватка для обличчя, без якісного очищення всі… Докладніше
Шкіряні куртки – це вічна класика. Вони не втрачають актуальності рік за роком, адаптуються до… Докладніше
Начебто, нещодавно ти роздивлялася дві смужки й думала, що токсикоз назавжди😣 А тепер усередині тебе… Докладніше
Французька шпилька або шпилька-вилка – елегантний і практичний аксесуар для волосся, який допомагає створювати вишукані… Докладніше
Чи є у нас тут фанати гостренького і пікантного? Сьогодні у нас за планом корейська… Докладніше