Дім

Прибирання вдома як спосіб повернути контроль над подіями та знизити стрес

Стресові ситуації часто супроводжуються почуттям безсилля. Ми читаємо новини, чуємо сирени й мозок домальовує страшні картини, які зовсім нам не підконтрольні. Руки опускаються, хочеться забратися у ліжечко, огорнути себе ковдрою та зачаїтися. Безперечно, зовнішні чинники нам мало підвладні. Але є острівці контролю, над яким ми легко можемо розмістити свій прапор. Порядок вдома – один з таких острівців. 

Час читання: 5 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Прибирання як спосіб боротьби зі стресом

Якщо розглядати прибирання не як повинність,що обтяжує, а як можливість диктувати свої умови, воно набирає терапевтичних властивостей. Згадайте, які приємні відчуття виникають, коли дивишся відео, в якому поетапно брудна кімната перетворюється на охайну та чистеньку. 

Пояснення цьому знайшли психологи. Під час спостереження за тим, як хтось наводить порядок, наш мозок активує дзеркальні нейрони. Ми перестаємо бути сторонніми спостерігачами й трохи “привласнюємо” результат чужої роботи. 

Цікаво по темі: Магічне прибирання Марі Кондо: секрети та лайфхаки

Тож прибирання як спосіб боротьби зі стресом з одного боку дає відчуття контролю, з іншого – нагороду за результат. Доповніть цей тандем рутинністю повторення  і отримаєте дуже корисне комбо. Але важливий момент – не варто братися одразу за генеральне прибирання. Складіть план і поступово наводьте лад на різних ділянках. А як саме це зробити, поговоримо далі. 

5 завдань для антистрес-прибирання

Оскільки ми вже з’ясували, що для нашої психіки прибирання стає антистресом завдяки тому, що відчуваємо контроль та свій вплив на простір довкола, перейдемо від теорії до практики. Ось п’ять завдань, які корисно виконувати регулярно.

1. Зменшіть кількість візуального шуму.

Наш мозок так влаштований, що постійно чіпляється за деталі, додаючи у скарбничку оперативної пам’яті нові байти інформації для обробки. А що буває, якщо не чистити пам’ять? Правильно, будь-який гаджет зависає. Так само і нам стає складніше сфокусуватися і майже неможливо розслабитися. 

А тепер уважно огляньте кімнату, в якій знаходитесь. Придивіться до кількості речей на відкритих полицях. До розрізненості їх кольорів. Все це мозок у фоновому режимі постійно зчитує. Тож варто його трохи розгрузити:

  • покладіть однотипні дрібні предмети у спеціальну корзинку чи коробку;
  • звільніть частину відкритих поверхонь, прибравши речі в шафу;
  • у ванній кімнаті зніміть етикетки з надто яскравих упаковок шампунів, мила, або заведіть спеціальні дозатори, в які просто докуповуйте запаски;
  • теж саме актуально для мила та засобу для миття посуду на кухні.

2. Структуруйте простір довкола.

Безлад найчастiше починається з того, що у речей немає власного місця. Ви б і раді підтримувати чистоту, але кожного разу доводиться приймати рішення, куди покласти ту чи іншу річ. Всім же відома історія, коли хочеш дістати з шафи одну футболку, а через секунду стоїш посеред кімнати з купою речей, які немає часу складати.

Вихід є! Поступово продумайте, де у вас зберігатиметься кожен тип речей. Наприклад, ось ця полиця – під постільну білизну, а ця – під футболки. По можливості використовуйте органайзери (можна виготовити їх самостійно з коробки), з їх допомогою легко влаштувати вертикальне зберігання та мати швидкий доступ до речей без потреби перебирати всю шафу. 

3. Звільняйте місце для нового.

Багато хто з нас до останніх подій активно накопичував майно. А з 24 лютого більшість українців зрозуміла, що найцінніше – це близькі люди, в цілості та безпеці. В дуже суворих умовах багато хто переглянув своє ставлення до речей. Виявилось, що насправді не так багато з них дійсно потрібні. 

Є така корисна практика: раз на місяць у кожній кімнаті знаходити 20 речей, які потрібно викинути ( або віддати, якщо вони у гарному стані, але ви ними не користуєтеся). Вона, по-перше, допомагає звільнити простір для чогось нового. А по-друге, при регулярному виконанні вчить не купувати зайве. Поступово у вашому домі залишаються речі, які дійсно радують. 

Цікаво по темі: Свобода від речей: як звільнити житло від зайвого

4. Своєчасно ремонтуйте.

Пам’ятаєте історію про те, як у літнього подружжя спитали секрет довгого шлюбу. І вони відповіли, що виросли в часи, коли речі ремонтували, а не одразу викидали. Був період, коли дійсно була тенденція одразу купувати заміну, навіть якщо зламану річ можна відновити.  Але гарна новина! Усвідомлене споживання набирає обертів та стає все більш популярним трендом. 

Варто на регулярній основі влаштовувати ревізію вдома, щоб мати можливість провести міні-ремонти о того, як річ безповоротно втратить функціональність та зовнішній вигляд. 

До речі, є ще одна цікава тенденція – реставрація меблів своїми руками. Так не лише можна дати їм друге життя, а й отримати стильний та унікальний елемент інтер’єру. 

Цікаво по темі: Як востаннє: новомодне предсмертне прибирання

5. Насолоджуйтесь рутинністю.

Прибирання – це не надсекретні складні дії. Головна  складова ефективності – повторюваність. Протерти швиденько ганчіркою маленьку плямку на плиті легше, ніж відмивати бруд, що місяць за місяцем накопичувався як кільця на дереві. До того ж, звичні та знайомі дії не вимагають від мозку активного включення для прийняття рішення, як потрібно терти: зліва направо чи навпаки. Він переходить в режим автопілоту та вивільняється енергія зробити “ревізію” думок. Або навпаки, відключити їх, концентруючись на фізиці рухів та результаті, що поступово проявляється. 

Реалії 2022: прибирання-антивибух

Цього блоку статті могло не бути, але сирени в містах України продовжують лунати, а значить,  розглядаючи прибирання, як спосіб контролювати події, ми не можемо оминути увагою ще один дуже практичний момент. А саме – поради, що варто зробити для того, що під час прибирання подбати й про підвищення безпечності помешкання. 

Тож ось кілька порад, що варто зробити: 

  1. Звільнити підвіконня, особливо в спальні. По-перше, стає легше дихати. По-друге, менше шансів, що всі багатства підвіконня вкриють кімнату уламками.
  2. Приберіть декор зі стін. Причина все та ж. Те, що може легко впасти на вас, розбитися та поранити, варто акуратно спакувати та тимчасово покласти в шафу. Ціліше буде.
  3. Приберіть у дальні кімнати те, що гарно горить. Пожежі – ще більш небезпечне явище, ніж уламки. Тож  чим краще ізолюєте предмети, що гарно горять, тим більше шансів вчасно загасити полум’я, що спалахнуло. Наприклад, закривати вікна пірамідами з книг- погана ідея. Вони легкозаймисті, та можуть стати джерелом загорання.

 

Зовнішній порядок допомагає відбудувати порядок внутрішній. У думках, планах, задачах, цілях. Прибирання – це в першу чергу не про ганчірки та засоби для миття. Це про підхід до облаштування простору довкола. І в ситуації, коли зовнішній світ контролювати шансів мало, турбота про світ всередині вашої домівки набуває важливого значення. Тож якщо відчуваєте, що від новин та невідомості вас починає захоплювати почуття безпомічності, влаштуйте прибирання! 

 

Читайте також:

Останні

Як зробити освіжувач повітря своїми руками: ТОП ідей

Погодься, що приємний аромат у домі — запорука затишку, комфорту та гарного настрою. І попри… Докладніше

Травень 1, 2024

Як вибрати мило і шампунь для новонароджених

Тобі знадобиться зовсім небагато засобів для купання свого малюка, тому не поспішай занадто звільняти місце… Докладніше

Квітень 30, 2024

Не санскрином єдиним: як вибрати крем для обличчя на літо

Літо – це привід прикупити не тільки новий трендовий купальник і класні окуляри, а й… Докладніше

Квітень 29, 2024

Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Пишні укладки з ефектним прикореневим об'ємом — це тренд, який з нами давно і надовго.… Докладніше

Квітень 29, 2024

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024