Здоров'я

Що не можна робити під час менструації?

Жіночий організм отримав від природи складні налаштування. У нас все непросто: ми емоційні, чутливі та при цьому сильні, всемогутні створіння, які, проте, кілька днів на місяць вимагають до себе окремої уваги. Ти розумієш, про що йдеться, адже ці дні – це непростий період за всіма параметрами. Чого тільки вартий ПМС, коли ти, начебто, дівчинка, але звідки в тобі Люцифер? Щомісяця ми змушені переживати найсильніші емоційні коливання, які закінчуються болем, важкістю і слабкістю. Не розумію, чи є у світі щось складніше, ніж жінка?

Давай ми з тобою поговоримо про те, що не можна робити під час менструації, щоб хоч трохи полегшити свою долю і підтримати організм у відносно бадьорому стані. Розберемо не просто, а з урахуванням віку, оскільки це важливо.

Цікаво на тему: Прогестерон: що це за гормон і як він на тебе впливає

Правила поведінки під час цих днів

Перші місячні починаються в 11-13 років, а закінчуються в 45-50. Ми знаємо, що потрібно робити і як у плані гігієни. У цьому немає нічого складного, адже сучасний ринок пропонує величезний асортимент всіляких засобів особистої гігієни, з якими можна почуватися впевнено і вільно. Цієї теми ми торкатися не будемо, нам цікаво, як змінюються правила поведінки з віком і з чим це пов’язано. Поїхали. 

Підлітки (11-18 років)

Підлітковий період один із найвеселіших у житті, як у прямому, так і в переносному сенсі. Увесь крінж трапляється саме в цьому віці, погодься. Головна думка, яка червоною ниткою проходить через ці неймовірні кілька років – обходячи в саду розкладені граблі, ти втрачаєш дорогоцінний досвід).

Так от, щоб у жодному разі не проґавити жодного удару, варто більше дізнатися про те, що не варто робити під час місячних:

  1. Ігнорувати болі – біль під час цих днів буває у всіх, інтенсивність різна, як і тривалість. Разом із головним болем, слабкістю та іншими симптомами, больові відчуття внизу живота і попереку – цілком нормальне явище. Але, якщо біль настільки сильний, що заважає жити у звичному ритмі, вибиває з колії та просто підкошує, необхідно звертатися до лікаря, оскільки він може сигналізувати про наявність певних гінекологічних патологій, що загрожує серйозними ускладненнями.
  2. Порушувати правила гігієни – важливий момент, який забезпечує не просто комфорт, а й здоров’я дівчинки. Неприємні запахи, подразнення, свербіж та інфекції – наслідки недбалого ставлення до особистої гігієни в цілому, а під час особливих днів всі ці ризики зростають у кілька разів. Тому прокладку змінюють кожні 4-6 годин, незалежно від її заповненості, тампон – кожні 3-5 годин, щоб уникнути синдрому токсичного шоку. З тампонами не можна жартувати та на цьому варто акцентувати! Якщо тампон перебуває всередині довше визначеного часу, він перетворюється на розсадник бактерій, які провокують СТШ. Нудота і блювота, розлад шлунку, запаморочення, підвищення температури та біль у м’язах – усе це симптоми синдрому токсичного шоку. При виявленні хоча б двох, необхідно звертатися по допомогу до лікаря.
  3. Піддавати тіло надмірним фізичним навантаженням – ніхто не скасовує спорт і не каже, що треба лягти й лежати без руху. Обов’язково потрібно рухатися, але робити це з розумом. Стретчинг, йога, плавання, навіть пілатес – це чудова ідея. Кросфіт, TRX, атлетика або бокс – краще не варто. Організм і так перебуває у стресовому стані, йому потрібна твоя підтримка турбота. Тож насичуй кров киснем, прогулюйся, можна сходити на легке тренування в зал, але не виснажуй і не муч себе. Надмірний фізичний удар може спровокувати посилення болю, запаморочення, слабкість.
  4. Недоїдати та дотримуватися дієти – під час місячних організму необхідно заповнювати втрати сил і енергії поживними речовинами, вітамінами, які ти будеш давати йому разом з їжею. Дієти й обмеження в підлітковому віці – це погано і без особливих днів, а в цей період особливо шкідливо. Харчування має бути збалансованим, обов’язково потрібно дотримуватися питного режиму та режиму дня, тоді твої гормони, самопочуття будуть у повному порядку.

І останнім пунктом стане приховувати симптоми, відчувати сором. Для дівчаток-підлітків однією з найскладніших моментів стане відкритий діалог, якщо раптом в особливі дні щось іде не так. Місячні – це природний процес, природа зробила нас такими особливими та від цього ми ще більш прекрасні! Тому, якщо в ці періоди ти відчуваєш, що в організмі відбувається раніше невідомий процес, про це обов’язково потрібно сказати батькам, лікареві, медсестрі в школі. Допомога покращить якість життя і допоможе запобігти проблемам зі здоров’ям.

Цікаво на тему: 5 щоденних звичок, небезпечних для здоров’я грудей

Дівчата (18-30 років)

Для вже дорослих дівчат правила поведінки трохи змінюються, оскільки і ритм життя вже зовсім інший, і організм стає сильнішим, здоровішим, гнучкішим до змін. Чого робити не рекомендується:

  1. Продовжувати займатися спортом у тому ж режимі, що у звичайні дні – знову ж таки, ніхто не скасовував активність та здоровий спосіб життя. Просто, її необхідно трохи знизити. Тема спорту індивідуальна, оскільки ми почуваємося зовсім по-різному в період місячних і розуміємо прекрасно, на що сьогодні здатні, а на що, мабуть, не дуже. Перші дні вважаються найважчими та потрібно трохи поберегти себе, відставивши роботу з вагою або надмірне кардіо (біг, орбітрек)
  2. Забувати про відпочинок – підтримуй організм і не забувай про те, що потрібно трохи зменшити темп. Менструація – це не хвороба, звісно, але якщо самопочуття трохи підводить, живіт ниє і поперек стоїть колом, то прилягти за можливості або зробити зайву каву-брейк ніхто не забороняє, це нормально і навіть корисно.
  3. Кидатися в усі тяжкі в харчуванні – тема смачненького під час особливих днів просто нескінченна, згодна? Тягне їсти все підряд, тішити себе солоденьким або навпаки, з’їсти рибину якусь солону просто тому, що це дуже смачно, а головне – цього хочеться просто до сліз. Але варто розуміти, що всі ці смаколики не дуже добре відображаються на твоєму організмі та самопочутті. Здуття живота, набряклість та інші веселощі можуть порушити плани на день. Рекомендується трохи стримувати пориви та віддавати перевагу корисній, легкій їжі, продуктам, які не провокують негативні процеси у твоєму організмі.
  4. Ігнорувати емоційний стан – стрес, дратівливість, чутливість, злість і нерви посилюють свою силу в період місячних. Але не варто все списувати на ці дні. Прислухайся до себе, зверни увагу на свій емоційний стан в інші періоди циклу. Цілком можливо, гормональний фон тільки підсилює те, що тягнеться вже якийсь час, а це означає, необхідно приділити час своєму ментальному здоров’ю, повернути баланс і спокій у своє життя.
  5. Про гігієну потрібно нагадати теж. Хоч би як сильно була зайнята, хоч би як закрутили справи, навчання і все інше, потрібно пам’ятати про необхідність привести себе до ладу, змінити тампон, прокладку або, якщо ти приймаєш різні інновації в цій царині, впоратися з менструальною чашею.

Бані, сауни гарячі ванни, солярії, басейни та різноманітні купелі потрапляють у список протипоказань, оскільки в період особливих днів ризик підхопити інфекцію зростає в декілька разів. Полове життя залишається на твій розсуд, оскільки єдиним обмеженням, яке може спричинити дискомфорт є брудна постільна білизна. Якщо для тебе та твого партнера це не проблема, то чому б не дозволити собі трішки задоволення.

Цікаво на тему: 10 дивних речей, які ти робиш через овуляцію

Дорослі жінки (35-50 років)

А тепер поговорімо про те, про що важливо пам’ятати під час місячних дорослим жінкам. З віком менструальний цикл починає змінюватися, стає або довшим, або коротшим, може бути непередбачуваним. Гормональні перебудови диктують свої правила, з якими доводиться рахуватися. Важливо підтримувати своє здоров’я, регулярно проходити профілактичні огляди у лікаря-гінеколога, не ігнорувати симптоми.

Можна сказати, що в дорослому віці менструація стає індикатором загального стану жінки. На цикл впливають різні захворювання, як-от цукровий діабет, патології щитоподібної залози або серцево-судинної системи. Тому важливо підтримувати діалог із лікарем і стежити за своїм станом, своєчасно звертаючись по допомогу. Больові відчуття можуть посилюватися, і для цього теж є причини. З віком необхідно набагато уважніше ставитися до свого здоров’я, особливо в моменти, коли організм відчуває слабкість і потребує допомоги.

Алкоголь і куріння можуть посилювати біль, а також загострювати стан тривожності, провокувати перепади настрою, дратівливість. Крім цього, міцні напої призводять до зневоднення організму, посилюють набряклість. Що старшими ми стаємо, то більше потрібно приділяти час своєму здоров’ю. Цього не зміниш, а найцікавіше полягає в тому, що разом із віком приходить і усвідомлення, що тіло – це справді храм, і хочеться, щоб він був прекрасний і сильний якомога довше.

Цікаво на тему: 7 способів зменшити біль під час менструації без таблеток

У період особливих днів потрібно пам’ятати всього кілька основних правил:

  • особиста гігієна;
  • звернення до себе, щоб вчасно почути тривожні дзвіночки.

Кожна жінка з часом виробляє для себе особисту схему поведінки, яка допомагає легше переживати цей період. Хтось дозволяє собі з’їсти шоколад і шаурму, комусь потрібно пити сік або гідрокарбонатну водичку, хтось скасовує тренування або замінює важке на легші варіанти фізичної активності, а є й такі з нас, хто абсолютно нічого не змінює і просто живе у своєму звичному ритмі, тому що є сили та енергія. Важливим є здоров’я і відмінне самопочуття, а яким методом ці дві мети будуть досягнуті – ти можеш вирішити та сама.

Читай також:

Переглянути коментарі

Останні

Календар вагітності: 3 тиждень

Перший і другий тиждень вагітності в буквальному сенсі пролетіли непомітно. А може так і буде… Докладніше

Жовтень 15, 2024

10 цікавих парфумів з алкогольними нотками

Коли мова заходить про парфумерію з алкогольними акордами, одразу уявляєш собі щось бунтарське, але водночас… Докладніше

Жовтень 14, 2024

7 класних рецептів смузі для заряду вітамінами

EVA Blog разом із кулінарним каналом Кус-Кус пропонує тобі створити маленькі кулінарні шедеври у склянці.… Докладніше

Жовтень 14, 2024

Страшна краса: приклади макіяжу й образів до Геловіну

Свято під девізом «чим страшніше, тим красивіше» уже незабаром. А разом із ним і привід… Докладніше

Жовтень 14, 2024

Ремонт своїми руками: як пережити його і не з’їхати з глузду

Ремонт. Це слово у більшості з нас викликає легке посмикування ока. Хто хоча б один… Докладніше

Жовтень 11, 2024

Календар вагітності: 2 тиждень

Перший тиждень вагітності завершено, і ти перебуваєш на другому тижні. Насолоджуйся ним, адже третій вже… Докладніше

Жовтень 11, 2024