Здоров'я

7 способів зменшити біль під час менструації без таблеток

Біль і спазми під час менструації – далеко не рідке явище. Неприємні відчуття можуть бути як слабо вираженими, так і не давати спокійно займатися повсякденними справами, перетворюючи критичні дні на щось нестерпне. Крім прийому медикаментів для полегшення стану, можна вдатися до ще кількох хитрощів, про які ми розповімо в цій статті. 

Чому критичні дні супроводжуються болем і спазмами?

Причина виникнення виражених больових відчуттів криється у збільшенні кількості ліпідних речовин – простагландинів. Їхній рівень досягає свого піка до першого дня менструації. Простагландини стимулюють скорочення матки, щоб відторгнути внутрішній функціональний шар ендометрія. У результаті чого ви відчуваєте сильний дискомфорт під час місячних. Через кілька днів рівень цих ліпідних речовин знижується і самопочуття поступово нормалізується.

Це нормальний фізіологічний процес, який не повинен вас насторожувати. Але якщо місячні супроводжуються сильно вираженими больовими відчуттями та рясними виділеннями, не зайвим буде записатися на прийом до гінеколога. Такий стан може бути ознакою деяких захворювань, наприклад, ендометріозу, новоутворень у матці тощо.

Цікаво на тему: Чи можна завагітніти під час місячних

7 способів поліпшити самопочуття під час місячних

З наближенням “цих днів” багато жінок запасається знеболювальними препаратами, щоб швидко стабілізувати своє самопочуття. Але коли пігулки не дуже допомагають або не хочеться зайвий раз їх приймати, можна скористатися не менш ефективними способами зменшити біль під час менструації.

Тож як полегшити свій стан без прийому знеболювальних? Розповідаємо:

Прикладіть грілку до живота

Прикладання грілки або пляшки з теплою водою до живота допомагає розслабити м’язи матки й тим самим зменшити больові відчуття. Одне з досліджень показало, що вплив тепла на ділянку живота під час менструації має схожу ефективність із прийомом знеболювальних препаратів.

Потренуйтеся

Згодна, під час критичних днів фізична активність – це останнє, чим хочеться займатися. Але не варто її недооцінювати, адже навіть нетривале тренування здатне значно поліпшити ваш загальний стан. Ні, вам не потрібно йти до залу і тренуватися щосили. Легке фізнавантаження – те, що потрібно! Займіться йогою, рушайте на велопрогулянку, приділіть час розтяжці, також непогано справляються з больовими відчуттями піші прогулянки та навіть невелика пробіжка в комфортному для вас темпі.

Цікаво на тему: Які вправи можна робити під час місячних?

Отримайте оргазм

А чому б і ні? Під час оргазму організм отримує порцію ендорфінів і вивільняє певні гормони, які допомагають зменшити больові відчуття і поліпшити самопочуття.

Також окремо хочеться відзначити, що при досягненні піка насолоди матка скорочується і розслабляється, що також може допомогти в зниженні неприємних відчуттів внизу живота і швидше відторгнути частинки ендометрія.

Зробіть самомасаж живота з ефірними оліями

Масаж – це чудова можливість трохи розслабитися і заодно позбутися спазмів під час критичних днів. Як допоміжний продукт фахівці рекомендують використовувати певні ефірні олії, що допомагають поліпшити самопочуття:

  • лаванда;
  • перцева м’ята;
  • шавлія;
  • майоран.

Не забувайте, що ефірну олію слід змішувати з олією-носієм, наприклад, з олією авокадо, виноградних кісточок, кунжутною, абрикосовою, оливковою, жожоба тощо. Ще однією перевагою масажу є поліпшення кровообігу і тепло, що виділяється під час тертя. Таким чином ви додатково знижуєте рівень дискомфорту.

Для безпечного використання змішайте одну краплю ефірної олії з чайною ложкою олії-носія.

Випийте трав’яний чай

Можливо, ви знали, що деякі трави та спеції можуть мати спазмолітичні властивості, але не зайвим буде про це нагадати. Заваріть чай, додавши в нього корицю або імбир. Вони відмінно працюють зі спазмами.

Якщо любите чай з ромашкою або з додаванням м’яти, обов’язково потіште себе чашкою натурального напою. Ці рослини допоможуть зменшити запальний процес, що протікає в організмі під час менструації.

Перегляньте раціон

Сідати на сувору дієту і виключати з раціону велику кількість продуктів не доведеться. Тут все набагато простіше. Вам необхідно збагатити своє меню продуктами, які зменшують запалення і покращують самопочуття, до них належать:

  • ягоди, горіхи, фрукти й овочі;
  • риба жирних сортів;
  • авокадо;
  • цілозернові продукти;
  • нежирні білкові страви.

Ще краще буде, якщо ви додасте до раціону Омега-3 жирні кислоти, які сприятливо впливають на організм загалом і пригнічують запальні процеси.

Ну і, як ви вже зрозуміли, доведеться обмежити вживання низки продуктів. Це необхідно для того, щоб уникнути затримки рідини та здуття. Отже, рекомендуємо виключити на період менструації:

  • солоні продукти;
  • каву;
  • спиртні напої;
  • жирну їжу.

Якщо у вас, крім вище перелічених продуктів, є ті, що викликають здуття, теж на деякий час відмовтеся від них.

Цікаво на тему: Продукти для здорового харчування: основні поради

Не забувайте пити воду

Здавалося б, як вода може вплинути на самопочуття під час критичних днів? Ви можете здивуватися, але, випиваючи денну норму рідини, в організмі не затримується вода (прощаємося з ненависною набряклістю), а також вам вдасться уникнути здуття живота, що посилює спазми.

Цікаво на тему: 9 ознак, що ви п’єте мало… води

Менструація досить часто супроводжується неприємними відчуттями в ділянці живота і попереку, але це не привід відмовлятися від планів на день. Залишайтеся активними, дотримуйтеся збалансованого харчування, пийте улюблений трав’яний чай і просто постарайтеся відволіктися, прогулявшись у парку. Ви побачите, як одразу поліпшиться самопочуття, підніметься настрій, а від неприємних відчуттів не залишиться й сліду.

Читайте також:

Останні

Красиві листівки та вітання з Великоднем

Квітень зустрічає нас першим весняним теплом, ласкавим сонечком та світлим, сімейним святом Великодня. ✨Щороку ми… Докладніше

Квітень 29, 2024

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024