Дім

Що робити, аби не пахло з пральної машини?

Неприємний запах із пральної машини — явище поширене. Стикаються з ним багато хто, а як правильно боротися — знають далеко не всі. Причини появи “амбре” найрізноманітніші: від неправильно підібраного мийного засобу або поганої якості води до недотримання графіка технічного обслуговування. Щоб з барабана не пахло, потрібно дотримуватися простих правил експлуатації.

Час читання: 3 хвилини та яблучко 🍎

статья доступна на русском языке

Вибір правильного температурного режиму для прання

Погана ідея — прати дуже брудну білизну із застарілими плямами за 30 або 40 градусів. Мало того, що забруднення навряд чи вдасться вивести, так ще й мікрочастинки сміття осядуть на стінках барабана. Цього вдасться уникнути за умови вибору автопрограми з високою температурою. Який максимум підтримується — залежить від моделі та бренду машини. Наприклад, пралка Бош здатна нагрівати воду до 90-95 градусів.

Цікаво на тему: Плями геть: хитрощі швидкого та якісного прання

Просушування після прання

Після розвантаження в барабані залишається невелика кількість води, змішаної з порошком або гелем. Це максимально сприятливе середовище для розмноження патогенних мікроорганізмів, які й провокують появу затхлого запаху. Ефективний спосіб боротьби з мікробами — просушування пральної машини. Для цієї процедури не потрібне спеціальне обладнання: достатньо відчинити дверцята на всю і залишити в такому положенні на кілька годин. 

Застосування мийних засобів, які легко розчиняються у воді

У порошків є один істотний мінус — при холодному пранні та коротких програмах вони розчиняються не до кінця. І хоч спочатку пахнуть приємно, під час засмічення барабана і манжети їхній аромат змінюється в гірший бік. Починає “наростати” цвіль, якої важко позбутися підручними засобами.

Щоб мінімізувати ризик виникнення грибка, доцільно підшукати гідну альтернативу порошкам:

  • гелеподібні розчини,
  • концентрати інтенсивної дії,
  • пресовані засоби,
  • багатофункціональні капсули.

Також важливо не переборщувати з хімією, перевитрата не тільки б’є по гаманцю, а й завдає шкоди запчастинам пральної машини.

Цікаво на тему: 6 переваг гелевих капсул для прання в порівнянні з порошком

Миття лотка для мийних засобів

Багато користувачів припускають, що якщо лоток пральної машини контактує тільки з водою і мийними засобами, засмічення йому не загрожує. Однак варто залишити резервуар на кілька місяців без уваги й можна помітити, як спочатку він покриється жовтим нальотом, а потім і зовсім запліснявіє. Тому при виявленні легкого “душку” насамперед слід оглянути відсіки під порошок і гель. 

Мити лоток потрібно якомога частіше. Якщо не після кожного прання, то хоча б раз на тиждень. Благо, знімається лоток легко й обполоснути його під краном не викликає труднощів. Перед встановленням на місце обов’язково слід витерти пластикову поверхню насухо рушником або серветкою.

Цікаво на тему: Як швидко прибрати оселю, якщо «та ну його», але треба

Сервісне прання

Для прочищення зливу і догляду за барабаном необхідно раз на 1-2 місяці запускати сервісне прання. Для нього призначений найтриваліший і “гарячий” режим. Крім дезінфікуючих таблеток і рідин, у профілактичних цілях можна використовувати:

  • оцет і розчин соди,
  • харчову лимонну кислоту,
  • мийні засоби для посуду,
  • відбілювачі.

Завантажувати будь-які речі в пралку не потрібно вона повинна деякий час попрацювати “вхолосту”. 

Нерідко причиною виникнення запаху слугують не внутрішні проблеми пральної машини, а сама білизна. Наприклад, якщо одяг для гаража сильно пахне бензином або фарбою, його краще попередньо гарненько провітрити на вулиці або замочити у воді з милом. Інакше ущільнювач на дверцятах вбере їдкий запах і прибрати його буде проблематично.

 

Читайте також:

Останні

12 вправ для красивої постави

Ти можеш багато часу проводити у тренажерному залі, займатись вдома з фітнес-резинкою або гімнастичним м’ячем,… Докладніше

Травень 9, 2024

Психосоматика: як стрес призводить до хвороб

Чимало людей відносять психосоматику щонайменше до чогось нематеріального, а щонайбільше – до неіснуючого явища. Однак… Докладніше

Травень 8, 2024

13 смачних заправок для салатів

Салатні заправки — це простий спосіб додати різноманіття своєму щоденному меню, особливо в літній період,… Докладніше

Травень 8, 2024

Як вибрати ідеальну каструлю

Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об'єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду...… Докладніше

Травень 7, 2024

Трендові прикраси для модного літнього образу 2024

Двічі на рік на показах Fashion Week імениті бренди задають настрій майбутньому модному сезону. Потім… Докладніше

Травень 7, 2024

З Днем матері 2024: красиві вітальні листівки

Наші матусі — найважливіші люди у нашому житті. Ми безумовно любимо їх за ту увагу,… Докладніше

Травень 7, 2024