Здоров'я

Що таке ферментовані продукти та в чому їх користь

Що таке ферментовані продукти?

Ферментація – це процес, при якому мікроорганізми виробляють окремі речовини, такі як органічні кислоти, вуглекислий газ, спирти тощо. Першочергово ферментування робилося заради однієї мети – продовжити термін придатності тієї чи іншої їжі. Якщо максимально просто, то створюються умови, які пригнічують небажану мікрофлору, знижується швидкість псування і збільшується термін придатності продукту.

Однак через деякий час наука побачила в цьому процесі набагато більший потенціал, ніж просто продовження життя їжі:

  • біологічно активні сполуки, що отримуються в результаті процесу ферментації, мають чималу поживну цінність і користь для здоров’я шлунково-кишкового тракту;
  • поживні речовини з ферментованих продуктів сприяють зростанню місцевих кишкових мікробів, позитивно впливаючи на мікрофлору.

Ну й плюс до всього, окрема ферментована їжа має пробіотичний потенціал. Але тут тобі важливо розуміти ось що. Коли говорять про неймовірну користь ферментованої їжі через наявність в ній пробіотичного ефекту, то нерідко забувають про один момент – пастеризацію/стерилізацію. Ферментована їжа, яку ми купуємо в супермаркетах, нерідко проходить через пастеризацію, а після неї ні про які пробіотики не може бути й мови, адже такі бактерії просто не виживають.

Цікаво на тему: Сік… Чи справді свіжовичавлений сік корисний?

І ще – наявність у конкретному ферментованому продукті штамів мікроорганізмів, які називаються пробіотиками, зовсім не означає, що ця їжа є тим самим пробіотиком. Наприклад, охолоджена квашена капуста (не пастеризована) містить живі молочнокислі бактерії, але до пробіотиків не відноситься. Вона елементарно не відповідає критеріям, необхідним для потрапляння в цю категорію їжі.

Найпопулярніші ферментовані продукти

По суті, абсолютно все, що ми їмо, можна піддати процесу ферментації. Якщо говорити про те, що щільно увійшло в наш раціон, можна виділити чотири типи ферментації з конкретною їжею:

  1. Молочнокисла ферментація (йогурт, кефір, квашена капуста, оливки, закваски тощо).
  2. Алкогольна ферментація (пиво, вино, сидр, хлібні закваски).
  3. Оцтовокисла (оцет, комбуча/чайний гриб).
  4. Лужна (ряд соєвих/зернових продуктів).

Цікаво на тему: Грибна кава: у чому її особливість і чи варто її пити?

Чим корисні ферментовані продукти: факти та міфи

Насправді це дуже переоцінена їжа. Немає ніяких суперпозитивних ефектів для здоров’я. Свіжі овочі та фрукти корисні? Безумовно. Але навіть їм не приділяється стільки уваги у вигляді «надзвичайно корисно», як це робиться у бік ферментованої їжі. Любителі народної медицини, прихильники «органічних», «натуральних» продуктів – ось хто поширив серед мас ідею про неймовірну користь ферментованої їжі.

Ера штучного інтелекту ще більше погіршує ситуацію, адже якщо загуглити, наприклад, «Квашена капуста – це суперфуд?», то ШІ вище за всі сайти з радістю відповість тобі «ТАК!». Тільки ось посилається він не на наукові джерела, а на ресурси типу «Дача, сад, город». А чим насправді вона корисна? Дрібниці: дешева, мало калорій, клітковина, вітамін C і ряд мінералів – все. Тож, говорячи про плюси й користь ферментації, є сенс виділити лише кілька дійсно значущих моментів:

  1. Безпека та термін придатності. Ферментація знижує pH і насичує продукт органічними кислотами/метаболітами, що робить середовище ворожим для патогенів і уповільнює псування їжі.
  2. Позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту. Підвищується різноманітність мікробіоти й знижується ймовірність прояву запальних процесів.
  3. Поліпшується біодоступність окремих нутрієнтів. Наприклад, ферментація зменшує фітати/таніни й може підвищувати засвоєння мінералів (заліза/цинку/кальцію) в рослинних продуктах.

Тож, купуючи оливки, йогурт, закриваючи банку огірків, не сподівайся, що ти будеш споживати щось дуже-дуже корисне. Ферментована їжа – це просто чергова нормальна їжа, яка точно не буде зайвою в раціоні, але й не є якоюсь особливою.

Не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

Останні

11 ідей як прикрасити оселю на Новий рік

Новорічний настрій неможливий без прикрас: мерехтіння гірлянд, свічок, ялинкових іграшок та іншого святкового декору. Ми… Докладніше

5 Грудня, 2025

EVA Blog дарує набір ніжних олійок для душу від бренду Tesori d’Oriente

Чорна п’ятниця позаду, новорічні свята попереду, а команді EVA Blog не потрібні якісь особливі дати,… Докладніше

5 Грудня, 2025

Незручний момент: ТОП 5 фраз, які не варто говорити після невдалого сексу

База – незручний, невдалий секс трапляється у всіх. Навіть у тих, хто пише книжки про… Докладніше

4 Грудня, 2025

Новорічне Chic & Easy меню: фуд-тренди та рецепти 2026

Давай одразу домовимось: цього року ми не стоїмо біля плити 12 годин поспіль, не нарізаємо… Докладніше

4 Грудня, 2025

Soft glam: створюємо елегантний макіяж для новорічної вечірки

Здавалося б, тільки початок грудня, але він пролетить так швидко, що над своїм новорічним образом… Докладніше

3 Грудня, 2025

«Темний» душ для релаксу та ментального здоров’я

У 2025 році немає дефіциту оздоровчих процедур. Деякі з них абсолютно нові, а деякі відродилися… Докладніше

3 Грудня, 2025