Здоров'я

Що таке сперміциди і як ними правильно користуватися

Сьогодні існує чимало засобів контрацепції, серед яких можна вибрати найбільш підходящий і комфортний для себе варіант. Безумовно, у кожного з них є свої плюси та мінуси, адже не всі однаково добре захищають від небажаної вагітності та захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). У цій статті ми поговоримо про один популярний метод контрацепції – про сперміциди. Зважимо всі за і проти, дізнаємося, наскільки вони добре працюють і чи взагалі варто їх використовувати. Погнали!

Що таке сперміциди

Сперміциди – це негормональні хімічні контрацептиви, які запобігають заплідненню яйцеклітини шляхом знерухомлення або руйнування сперматозоїдів. Різновидів сперміцидів чимало, вони представлені в таких видах:

  • вагінальні свічки;
  • крем і гель;
  • пінисті таблетки;
  • піна (аерозоль);
  • губки.

Вибирати дійсно є з чого. А тепер розберімось, як вони працюють.

Цікаво на тему: Контрацепція для неї: жіночі презервативи та латексні серветки

Принцип дії сперміцидів

Як ми вже говорили, цей метод контрацепції належить до хімічної (ось тільки не потрібно боятися цього слова), його основне завдання – зруйнувати цілісність сперматозоїда і не допустити запліднення або змінити рН піхви, створивши для “живчиків” несприятливе середовище для просування до своєї мети. У складі сучасних сперміцидів немає агресивних для організму речовин, тому тобі не варто хвилюватися за своє здоров’я. Вони діють тільки на “гостей” у твоїй піхві.

Багатьом не подобається цей метод контрацепції, оскільки його потрібно використовувати ще до статевого акту, що не завжди зручно. Просто уяви картину: ви удвох, поцілунки й дотики в самому розпалі, одяг злітає на підлогу і тут ти видаєш: “Нам треба почекати хвилинок так з 15… Може, чаю?”. Звісно, цей час можна витратити на попередні пестощі та розігрів, але іноді просто не до цього. Хочеться все й одразу 😈

Цікаво на тему: Інтимна косметичка: 9 засобів, які поліпшать якість сексу

До речі, про час дії. У кожного сперміциду, залежно від виду, різний час “активації”. Одні з них починають працювати буквально одразу після введення (наприклад, губки, піни), а деякі – тільки за 5-15 хвилин (супозиторії, таблетки, гелі та креми). Тому перед використанням обов’язково прочитай інструкцію до протизаплідних засобів.

А як з ефективністю

На жаль, сперміциди не можна віднести до високоефективних контрацептивів. Поки пальму першості утримує старий і перевірений часом друг презерватив.

За правильного використання ефективність хімічної контрацепції сягає 79%. Якщо перевести все в цифри, то картина така: щорічно 21 жінка зі 100 вагітніє під час використання сперміцидів. Саме тому цей метод контрацепції рекомендується використовувати з презервативами або діафрагмою для більшої впевненості.

Цікаво на тему: 10 міфів про комбіновані оральні контрацептиви (КОК)

Як користуватися сперміцидами

Зверни увагу: за дві години перед і після застосування сперміцидів слід виключити використання засобів на основі мила для гігієни статевих органів. Річ у тім, що мильний розчин руйнує діючу речовину сперміциду.

Про найголовніше сказала, а тепер продовжимо. Цей вид контрацепції вводиться вагінально. Краще, звичайно ж, робити це завчасно, щоб не перериватися на паузу в розпал пристрастей. Обов’язково потрібно витримати час, щоб засіб почав працювати.

Зверни увагу, що дія сперміциду становить одну годину (деякі засоби можуть і довше працювати). Тобто перед кожним наступним статевим актом потрібно вводити сперміцид повторно. А це вже додаткові незручності, як на мене.

І ти ж пам’ятаєш – після закінчення сексу не поспішай все змивати та бігти спринцюватися (про причину я писала вище).

У різних засобів інструкція із застосування може відрізнятися, тому обов’язково ознайомся з нею.

Переваги та недоліки сперміцидів

Якщо говорити про плюси, то їх чимало:

  • сперміциди продаються без рецепта;
  • завдяки великій різноманітності видів можна підібрати найбільш зручний для використання варіант;
  • доступна ціна;
  • простота у використанні;
  • не містить гормонів;
  • слугують додатковою змазкою;
  • перед застосуванням консультація гінеколога не потрібна.

А тепер пропоную пройтися по всіх мінусах засобу. І вони в нас такі:

  • сперміциди слід вводити в піхву заздалегідь;
  • необхідно суворо дотримуватися інструкції із застосування;
  • потрібне повторне введення засобу при пролонгованому сексі (понад годину);
  • невисокий ступінь захисту від небажаної вагітності;
  • абсолютно не захищає від інфекцій, що передаються статевим шляхом;
  • підвищується ризик виникнення інфекції сечовивідних шляхів.

І як бути… чи не бути? Звичайно ж, вирішувати тобі. Зваж усі плюси та мінуси, а потім приймай рішення.

Цікаво на тему: Тривалість життя сперматозоїдів у статевих шляхах

Протипоказання

Ніхто не виключає індивідуальну непереносимість компонентів сперміцидів. Але я поспішу тебе заспокоїти – в переважній більшості випадків все проходить дуже гладко і без будь-яких проблем.

Але якщо у тебе з’явився свербіж, печіння, поколювання, відчуття тепла в місці введення, негайно припини використання сперміциду – він тобі просто не підходить.

Що хочеться сказати наприкінці: сперміциди – досить неоднозначний вид бар’єрної контрацепції. І я все ж рекомендую тобі використовувати їх спільно з іншими видами контрацептивів, адже ризик все ж таки існує. До того ж у тебе має бути постійний партнер, у якому ти впевнена, оскільки ймовірність передачі захворювань через “ліжко” дуже висока.

Читай також:

Останні

15 ідей, як провести дитяче свято вдома

У дитини День народження або з іншої нагоди планується сімейне свято з великою кількістю малечі?… Докладніше

Липень 5, 2024

Як видалити волосся на обличчі без подразнення

Незалежно від того, який метод використовується для видалення волосся на ніжній шкірі обличчя, поява подразнень… Докладніше

Липень 5, 2024

7 ідей садових меблів із піддонів

Хто б міг подумати, що звичайні дерев'яні піддони, які використовуються під час перевезення вантажів, стануть… Докладніше

Липень 5, 2024

Незвичайні рецепти домашнього морозива

Морозиво влітку – це самий кайф! Десерт, що дарує жадану прохолоду та насолоду, коли за… Докладніше

Липень 5, 2024

Вибираємо ліжко: на чому можна заощадити, щоби знизити ціну

Оновлення меблів — завжди удар по бюджету. Одна річ, коли покупки сплановані, і зовсім інша,… Докладніше

Липень 5, 2024

5 переваг професійного догляду за волоссям

Професійна косметика для волосся стала доступною не лише салонам та перукарям. Підібрати відповідні засоби для… Докладніше

Липень 4, 2024