Штучні підсолоджувачі (ШП) мають два основних застосування:
Поки одні уважно вивчають етикетку, щоб зрозуміти, який саме ШП використовується в улюбленій газованій воді, інші активно використовують підсолоджувачі в домашній кулінарії. Насправді це дуже популярна практика повної заміни цукру, коли практично в абсолютно все, куди повинен додаватися білий кристалічний порожній вуглевод, закидається штучний підсолоджувач.
Тут все просто й зрозуміло. По-перше, знижується глікемічне навантаження в порівнянні зі звичайним цукром. Зменшуються стрибки глюкози та інсуліну, що корисно при переддіабеті/діабеті та для контролю ваги. По-друге, саме ШП є головним інгредієнтом в меню людей з діабетом/ожирінням, де потрібен контроль цукру. Ну, й по-третє, ці речовини допомагають боротися з ожирінням і контролювати вагу завдяки заміщенню собою звичайного цукру.
Інтернет, як це часто буває, змішав все в одну купу й, читаючи чергову інформацію про шкоду ШП, можна натрапити на пристрасті, гірші, ніж жахи про пальмову олію. До слова, 99% інформації про негативний вплив пальмової олії на здоров’я є роздутою до вселенських масштабів, максимально глобалізованою історією. Те ж саме можна роздути про тарілку борщу, будь-які снеки або про той же фритюр (про нього, до речі, й так байок набралося на кілька товстих книг).
Так ось, говорячи про шкоду штучних підсолоджувачів, нас лякають неврологічними проблемами, порушенням роботи шлунково-кишкового тракту, серцево-судинними захворюваннями та навіть онкологією. Страшно? Дуже😢 Але в усьому цьому стільки «але», що я ось пишу цю статтю зі склянкою газованої води з аспартамом, запиваючи нею чудовий протеїновий батончик, в якому є цукрові спирти. І знаєш що? Роблю це із задоволенням, без будь-якого страху за своє здоров’я😉 Чому? Зараз розповім.
Цікаво на тему: Залежність від їжі: визначення, ознаки, лікування
Перераховувати абсолютно всі ШП, що існують в принципі, сенсу немає. Ми з тобою поговоримо про ті підсолоджувачі, з якими ми в основному стикаємося в житті. Вони діляться на дві групи й мають кардинально різні характеристики, а також вплив на здоров’я.
Їхня головна відмінна риса – це неймовірна солодкість на мізерну частку речовини та нульова калорійність (у тих же газованих напоях «zero» може бути близько 0,8-1 ккал в середньому, що в межах похибки). На цей час Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) схвалено шість високоінтенсивних ШП: ацесульфам калію (Ace-K), сукралоза, аспартам, адвантам, сахарин, неотам.
Наприклад, той же аспартам у 200 разів солодший за цукор і саме високоінтенсивні штучні підсолоджувачі мають ту саму славу «дуже шкідливих» для здоров’я. У популярних дієтичних газованих напоях використовується саме аспартам, і якщо ти хочеш отримати всі відповіді на питання, що тебе цікавлять щодо цього ШП, обов’язково прочитай цю статтю – «Друг чи ворог: дієтична кола під час схуднення».
І тепер важливий момент. Всі страшилки з приводу ризику онкології, серцево-судинних захворювань та іншого стосуються саме цієї категорії штучних підсолоджувачів. Розберімось, наскільки вони правдиві:
Ну й звичайно ж, головний гість програми – штучні підсолоджувачі викликають рак. Що про це говорить наука? Пряма цитата «Хоча численні дослідження пов’язують підсолоджувачі з підвищеним ризиком раку, більшість недавніх досліджень, разом із систематичними оглядами та метааналізами, не показують зв’язку між застосуванням ШП та ризиком раку.» Якось так🤫
Цікаво на тему: Суперфуди – найкраще джерело вітамінів і мінералів: міфи та реальність
Це другий різновид штучних підсолоджувачів і головна відмінність від попередніх досить значна. Цукрові спирти суттєво менш солодкі – вони приблизно на 40-80% солодші за цукор. Якщо високоінтенсивні ШП позиціюються як «нуль калорій», то ці підсолоджувачі все ж калорійні, хоча й не настільки сильно, як звичайний цукор. Якщо в цифрах, то в 1 грамі цукрових спиртів може міститися 1-3 ккал (в цукрі 4 ккал).
І представники ЗСЖ, ПП дуже часто твердять, що якщо вже й замінювати цукор, то тільки цукровими спиртами, адже вони є натуральним типом вуглеводів, що отримується з фруктів і овочів. Так-то воно так, тільки реальність, як завжди, набагато цікавіша. Більшість комерційних цукрових спиртів виробляється синтетичним шляхом🤭 І це не робить їх поганими, просто ідея «натуральності» тут не дуже доречна.
Як зрозуміти, що перед тобою шоколадний батончик або інший продукт з цукрозамінником у вигляді цукрових спиртів? Шукай там речовини з закінченням «-іт, -ит»: сорбіт, ксиліт, лактит, маніт, мальтит тощо. Що тобі потрібно знати про ці ШП? А лише один факт – від надмірного споживання можна зіткнутися з проблемами роботи ШКТ (болі в животі, діарея, рідкий стілець). І це не рідкість при вживанні цукрових спиртів у великих кількостях. А в цілому – відмінний цукрозамінник, як, власне, й високоінтенсивні ШП.
Особисто моя думка з цього приводу. Якщо у тебе немає ніяких протипоказань по здоров’ю, то повністю замінювати звичайний цукор штучними підсолоджувачами точно не варто, так само як і зловживати ними. Хоча всі вони по суті нешкідливі, все ж є ризик здобути нездорові харчові звички й не помітити, як ти почнеш споживати ШП набагато частіше й більше, ніж готовий перетравити твій організм без наслідків.
Не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.
Чорна п’ятниця позаду, новорічні свята попереду, а команді EVA Blog не потрібні якісь особливі дати,… Докладніше
База – незручний, невдалий секс трапляється у всіх. Навіть у тих, хто пише книжки про… Докладніше
Давай одразу домовимось: цього року ми не стоїмо біля плити 12 годин поспіль, не нарізаємо… Докладніше
Здавалося б, тільки початок грудня, але він пролетить так швидко, що над своїм новорічним образом… Докладніше
У 2025 році немає дефіциту оздоровчих процедур. Деякі з них абсолютно нові, а деякі відродилися… Докладніше
Ще трохи й почнеться передноворічна метушня: вибір подарунків, прикрашання будинку, підготовка святкового меню… Все за… Докладніше
Переглянути коментарі
ну нарешті адекватне пояснення по підсолоджувачам. бо ну не вірю я, ще це прям шось таке страшне, як пишуть деякі нутріциологи та інші "спеціалісти". дякую!