Спеції, прянощі та приправи — це головні інгредієнти будь-якої страви. Без них їжа прісна і неапетитна, але варто додати в неї дрібку солі, перцю і лавровий лист, як вона одразу набуває яскраво вираженого смаку та аромату. Тобі варто більше дізнатися про види, користь і застосування спецій для прокачування твоєї кулінарної майстерності.
В принципі, будь-які добавки, найчастіше, в сушеному і подрібненому вигляді, можна назвати спеціями, але насправді це не зовсім так. Спеції відрізняються від прянощів так само як і від приправ. Це визначення різних інгредієнтів, кожні з яких використовуються для своїх цілей. Однак сенс спецій та інших подібних до них добавок один і той самий, а саме, в наданні їжі смакового розмаїття та унікального запаху.
У всіх країнах світу спеціями користуються вже безліч століть. Щойно той чи інший народ визначав, що деякі рослини й трави, які знаходяться в їхньому регіоні, мають певний аромат або присмак, то неодмінно починав використовувати їх у своїй традиційній кухні. Саме так спеції та приправи стали неодмінною частиною всесвітнього кулінарного мистецтва.
Цікаво на тему: 5 соусів, з якими будь-які страви будуть ще смачнішими
Різновиди спецій визначають кулінарні вподобання народу, географічне положення, кліматичні умови та інші чинники. Завдяки цьому існують, скажімо, грузинські або індійські спеції з найрізноманітнішими якостями, наприклад, гострі, солоні, запашні та інші. З їхньою допомогою кулінарні майстри намагаються компенсувати недоліки у своїй традиційній їжі.
В Азії активно використовують прянощі, щоб надати виразності прісному рису і рибі. Індійські кухарі застосовують спеції як консервант, щоб довше зберігати свіжість продуктів. Саме вони відкрили для всього світу чорний перець, куркуму, мускатний горіх, гвоздику і кардамон. Головними постачальниками спецій є східні та південні регіони, багаті необхідним для цього рослинним світом.
Без спецій не обходиться жодна гідна страва, приготована в тій чи іншій країні. Їх додають як окремо, так і створюють цікаві мікси для посилення смакових і корисних якостей їжі.
Цікаво на тему: 5 правил осіннього раціону, щоб їжа приносила здоров’я і задоволення
Ти чудово знаєш, що існують спеції, приправи та прянощі, але в чому їхні відмінності? Зараз розберемося:
Деякі овочі також можна вважати приправами, наприклад, часник, цибулю і селеру. І звісно не забувай про зелень — кріп, петрушку, руколу, чебрець, кінзу etc. Спеції в поєднанні з овочами створюють гармонію смаку і чудовий аромат практично кожної страви.
Цікаво на тему: 5 цікавих і смачних рецептів глінтвейну
Спеції — настільки необхідний і універсальний продукт, що їх додають не лише до основних страв, а й до десертів і кави. Як уже згадувалося вище, у кожній країні є свої традиції використання добавок. Середземноморські та східні приправи більш кислі або кисло-солодкі з додаванням овочевих, фруктових соків і вина. У той час як у Франції віддають перевагу змішувати спеції з густими соусами на основі борошна, молока, масла і яєць, щоб утримати та посилити їхній аромат. Запам’ятай кілька простих лайфхаків, якими користуються досвідчені кулінари:
Цікаво на тему: 11 порад, як перестати багато їсти
До складу сипучих добавок входять мікроелементи, які позитивно впливають на організм, а саме, покращують травлення, підвищують апетит, допомагають шлунку з травленням і усувають бродіння. Розглянемо які спеції будуть корисні:
Щоб приправи довше зберігали свої корисні якості, дотримуйся правил їх зберігання. Використовуй герметичні місткості та розташуй якомога далі від прямих сонячних променів.
Цікаво на тему: Лайфхаки, як довше зберігати продукти
Наостанок короткий список найбільш корисних для здоров’я спецій, які завжди повинні бути на твоїй кухні:
Ти можеш додавати їх у їжу або робити відвари й вживати по парі столових ложок на день для здоров’я.
У кожної господині є улюблений набір спецій, прянощів і приправ. Розкажи в коментарях, які ти використовуєш для апетитних і смачних страв.
Читай також:
Жіноча сумочка – один з найбільш популярних аксесуарів, який підбирають дуже ретельно і з особливою… Докладніше
Що холодніше стає за вікном, то більше в нас прокидається бажання надати своєму будинку затишку… Докладніше
Упевнена, твоя стрічка в соцмережах теж забита вірусними відео, головним героєм яких є дубайський шоколад… Докладніше
Ласкаво просимо на сьомий тиждень! Час летить швидко, а твій організм щодня змінюється і працює,… Докладніше
Завтра важлива зустріч, а на лобі вискочило запалення, що робити й куди бігти? А якщо… Докладніше
У сучасних реаліях люди все частіше стикаються з проблемою погіршення зору. І це зовсім не… Докладніше