Краса

Стоп-засоби, які не варто використовувати влітку

Активне літнє сонце — те ще випробування для нашої шкіри. Про фотостаріння ми чуємо з кожної праски й вже навчилися боротися з ним за допомогою санскринів з високим ступенем захисту. Однак це далеко не все, що варто знати про літній догляд.

Існує таке мудроване поняття як фотосенсибілізація. Якщо перекласти його «людською» мовою, то це підвищення чутливості епідермісу до ультрафіолету через використання деяких косметичних, хімічних або лікарських засобів. Тому в літню пору варто відмовитися від деяких улюблених багатьма активів (або хоча б обмежити їх використання), дія яких може бути небезпечною для здоров’я твоєї шкіри. Ділимося з тобою найпідступнішими з них.

Цікаво на тему: Літні активи: 28 засобів для догляду за шкірою та волоссям

Ретинол

Різні форми вітаміну А в косметичних засобах — одні з найдієвіших активів у догляді. Вони ефективно борються зі слідами постакне і пігментацією, розгладжують шкіру і зменшують прояв вікових змін, сприяють оновленню епідермісу і нормалізують гідроліпідний баланс. Однак у літню пору не варто використовувати ретиноїди, щонайменше, вдень.

Крім того, що вітамін А підвищує сприйнятливість шкіри до ультрафіолету, під впливом сонця його формула руйнується, і очікуваного ефекту повною мірою ти не побачиш. А ось нашкодити шкірі можна. Якщо ти ніколи не користувалася ретинолом, то починати знайомство з ним влітку не варто — краще відклади це до жовтня. Що ж робити, якщо ти не уявляєш свій догляд без цього компонента? Все просто — залиш його для нічного догляду. Використовуй сироватки, креми та інші косметичні продукти з низькою концентрацією ретинолу у вечірній рутині, а вранці обов’язково наноси засоби з SPF 50.

Цікаво на тему: Все про хімічні SPF-фільтри нового покоління

Але буде ще крутіше, якщо ти заміниш похідні вітаміну А на бакучіол — рослинний аналог. Він діє на шкірі м’якше і, можливо, не дасть такого швидкого результату, як ретинол, але на літній час це чудова заміна доволі агресивному активу. Проте його теж варто використовувати тільки ввечері.

Рекомендовані продукти:

Обережно — кислоти!

Чи можна використовувати кислотний догляд влітку? Це питання розділило всіх на два табори. Одні кажуть, що кислоти — однозначне табу на літній період, інші вважають, що все можна, якщо обережно. Щоб прийняти для себе остаточне рішення, подивімось, як більшість із них працюють.

Одна з головних дій кислот на шкірі полягає в розчиненні верхнього ороговілого шару епідермісу. Ефект від такої «чистки» — стимуляція росту здорових клітин, боротьба з пігментацією і постакне, глибоке очищення пор, «стирання» дрібних зморшків і поліпшення кольору обличчя. Не косметика, а просто магія, яку часто в догляді використовують власники жирної, проблемної та шкіри, що в’яне!

Але важливо розуміти, що при цьому порушується і захисний бар’єр шкіри — вона стає більш «відкритою» і сприйнятливою до будь-яких зовнішніх чинників. До ультрафіолету — зокрема. Тому, використовуючи концентрований кислотний пілінг влітку навіть із високим SPF-захистом, можна спричинити пігментацію замість того, щоб із нею боротися… Особливо такий ефект може бути спричинений на тонкій і світлій шкірі, яка й без того дуже сприйнятлива до УФ-променів.

Цікаво на тему: Що потрібно знати про очищення шкіри обличчя влітку

Резюмуємо. В ідеалі на період активного сонця кислоти не варто використовувати, щоб не позбавляти шкіру природного захисту і не посилювати стрес, який влітку для неї й без того неминучий. Але якщо без цих компонентів ти ніяк не можеш обійтися, тоді можна слідувати тій самій стратегії, що і з ретинолом. Вибери засоби з улюбленою кислотою в мінімальній концентрації та використовуй їх увечері, не забуваючи захищати шкіру вранці від ультрафіолету.

Агресивні механічні ексфоліанти

Дію агресивних пілінгів і скрабів можна порівняти з кислотами. Тільки другі працюють хімічно, а перші — механічно. Але суть у них одна — зняти верхній шар ороговілих клітин, щоб стимулювати їхнє оновлення. Однак і «побочка» у них схожа — обидва типи засобів пошкоджують природну захисну мантію і знижують шкірний імунітет. І, на відміну від кислот, ексфоліанти з великими відлущувальними частинками також здатні механічно травмувати шкірний покрив. З урахуванням зниження захисних функцій епідермісу, пекучого сонця і сухого гарячого повітря, умов для здоров’я і краси шкіри мінімум.

Цікаво на тему: Що таке ензимна пудра і як нею користуватися

І як жити це життя далі, якщо ні хімічні, ні механічні ексфоліанти не можна використовувати влітку? Відставити паніку. Спробуй замінити їх на ензимні. Вони працюють не так, як скраби або кислоти. Вони складаються з фруктових ферментів, які розчиняють ліпіди на поверхні шкіри, що «склеюють» ороговілі клітини, в результаті чого вони можуть відлущуватися природним чином, без агресивного механічного впливу.

Рекомендовані продукти:

Засоби з ефірними оліями цитрусових

Звісно, в рутині ми не використовуємо олії цитрусових у чистому вигляді. Однак вони іноді зустрічаються в складі косметичних засобів. Але ефірні олії, які надають антиоксидантний ефект і дарують продуктам божественний запах, теж є фототоксичними. Тобто такими, що підвищують чутливість шкіри до УФ-випромінювання. Переглянь свої баночки й, якщо в них містяться ефірні олії цитрусових, відклади їх до осені.

Цікаво на тему: Вітамін C у догляді за шкірою: переваги та кому підійде

Косметика зі спиртом

Вже давно доведено, що високий вміст спиртів у складі косметики сильно висушує епідерміс, через що він втрачає зволоженість, еластичність, а також порушуються його захисні функції. Проте цей компонент все ще поширений в антибактеріальних і засобах, що матують, для жирної, комбінованої та проблемної шкіри. Додамо до дії спиртів ультрафіолет і сухе гаряче повітря, і шкіра може просто «вийти з чату» від настільки агресивних умов.

Цікаво на тему: Домашній догляд за чутливою та схильною до алергії шкірою

Якщо так подумати, то спиртовмісні продукти взагалі варто вивести зі своєї рутини та ніколи до них не повертатися. Навіть улюблений тонік, що матує, який так класно прибирає жирний блиск. Можливо, він гарний у моменті використання, оскільки часто надає швидкий і видимий ефект, проте в довгостроковій перспективі він тільки «вбиває» твою шкіру. Скажи спиртам bye-bye не тільки в літньому догляді, а й взагалі.

Парфуми

Ще один неочевидний продукт, з яким варто бути обережним влітку — це парфумерія. Більшість ароматів складаються зі спирту, ароматичних компонентів і ефірних олій (включно з цитрусовими). І фототоксичність у такого складу пристойна.

Цікаво на тему: Літня парфумерія: гайд з вибору + 14 топових парфумів

Ні-ні, ми не закликаємо відмовлятися від парфумів у літню пору — ввечері у тебе, як і раніше, немає ніяких обмежень. Але що робити вдень, коли хочеться насолоджуватися улюбленою композицією, але при цьому не нашкодити шкірі? Спробуй змінити місце її нанесення. Не варто розпорошувати аромат на відкриті ділянки шкіри — у поєднанні з сонячними променями вони можуть призвести до пігментації або навіть опіку. Якщо любиш використовувати парфум на волоссі, то влітку не потрібно — це може перепалити й пересушити їх. «Сховай» аромат під одяг або нанось прямо на нього, щоб у парфумів не було контакту зі шкірою.

Головна заповідь правильного догляду — не нашкодь. Тому, навіть якщо ти не виходиш з дому без щедрого шару SPF-засобів, дотримуйся цих нескладних правил у літній рутині, щоб уберегти шкіру від неприємностей.

 

Читайте також:

Останні

Вікно Овертона: як змінювати своє сприйняття норми

Звертала увагу, як ідеї та теми, що колись здавались дивними та неприйнятними, з часом починали… Докладніше

Червень 28, 2024

Вечір китайської кухні: апельсинова курка, баоцзи та кокосовий пудинг

Я хотіла тобі розповісти, як приготувати качку по-пекінськи, але, на жаль, автентичний рецепт повторити в… Докладніше

Червень 28, 2024

Наймодніші жіночі купальники 2024

Літо в самому розпалі, а ти ще не встигла оновити свій купальник? Це нікуди не… Докладніше

Червень 28, 2024

Не тільки Lost Cherry: 10 незаяложених парфумів з нотами ягід

Які парфуми спадають на думку першими, якщо мова заходить про ягідні аромати? Багато хто напевно… Докладніше

Червень 28, 2024

Капсульний гардероб для дівчат з фігурою plus size

Одягнути перші дві речі, які витягнеш з шафи, та бути впевненою, що ідеально виглядатимеш. Хіба… Докладніше

Червень 27, 2024

Без чого не уявляють догляд за волоссям автори EVA Blog

Як і якими засобами доглядають за волоссям автори EVA Blog? У цій добірці ми зібрали… Докладніше

Червень 27, 2024