Категорії: Здоров'яФітнес

Сур’я Намаскара: ранкова розминка, що зарядить енергією

Сур’я Намаскара — Привітання Сонцю — чи не найвідоміша практика ранкової йоги. Достовірно відомо, що така розминка масажує внутрішні органи, покращує гнучкість хребта і стан суглобів, розвиває координацію рухів та м’язи, нормалізує обмін речовин. А ще це один із найбільш ефективних дихальних елементів йоги, під час виконання якого залучається 34% максимального кисневого резерву.

 

Сур’я Намаскара: послідовність асан

Інструктори радять робити ці вправи щоранку людям будь-якого віку. Окремі школи пропонують різні комплекси, утім, підхід до їхнього виконання не відрізняється. Асани потрібно виконувати на світанку обличчям до Сонця. Всі рухи — плавні, без напружень, з правильним диханням. Під час розминки зосереджуйте увагу на фінальній фазі кожного руху та відчуттях, котрі виникають в окремих частинах тіла.

Основний набір вправ Сур’ї Намаскари виглядає так:

Спочатку почніть із двох повторів. А далі поступово збільшуйте кількість настільки, щоб виконувати вправи без перевантаження та дискомфорту.

 

Особливості дихання під час виконання комплексу Сур’я Намаскар

Манера дихання в Сур’ї Намаскарі полягає в тому, щоб вдихати тоді, коли грудна клітина розширюється, — при прогині назад. Видих робиться під час стискання черевної порожнини — при нахилах.

Якщо ви раніше не займалися йогою, опановувати цей комплекс краще за все поступово. Спочатку опрацюйте окремо кожну асану. Потім, коли виконуватиме все в комплексі, синхронізуйте дихання з кожним новим положенням тіла. Лише кілька тренувань — і ви помітите, що принцип дихання, який рекомендується для Сур’ї Намаскари, є цілковито природним та комфортним.

 

Сур’я Намаскар: протипоказання

Виконання комплексу не має обмежень за віком. Утім, завжди потрібно зважати на свій стан здоров’я та уникати перевтоми.

Не варто займатися цими вправами тим, у кого є грижа, кишковий туберкульоз, хто страждає на підвищення тиску, має деякі хвороби серця та судин. Під час асан серцево-судинна система працює більш інтенсивно, і це може їй нашкодити.

Тим, хто має проблеми з опорно-руховим апаратом, варто порадитися з лікарем, перш ніж займатися. Комплекс Сур’я Намаскар здатен покращити стан хребта, але в деяких випадках більше підходять інші вправи.

Що стосується «цих днів», то найчастіше легкі вправи з йоги допомагають позбутися неприємних відчуттів. Але якщо ви важко переживаєте менструацію, краще почекайте її завершення.

Вагітним та жінкам, які щойно народили, теж краще відмовитися від Сур’ї Намаскари. А от за 40 днів після пологів до занять можна повернутися: це допоможе відновити еластичність м’язів живота.

І найголовніше. Об’єктивно оцінюйте свої можливості та сили. З часом, коли ви матимете більше досвіду, то помітите, що ваші можливості теж стали більшими. Ви навчитеся краще розуміти та відчувати своє тіло, розум стане гострішим та яснішим, а душевний стан — гармонійним.

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024