Здоров'я

Українська кухня: 5 традиційних рецептів з різних областей

Відкривати для себе цікаві українські страви разом з EVA Blog та кулінарним каналом КУС КУС — ніби опинитись у печері зі скарбами. Тільки-но подумаєш, що тебе вже нічим не здивувати після каракатиць на столі у гетьманів (розповідали про це у добірці рецептів традиційної гетьманської кухні), як трапляється новий оригінальний автентичний рецепт. Продукти — звичні й прості, жодних яєць драконів чи пилу з крила феї. Але у поєднанні — справжня магія смаку!

Час читання: 6 хвилин та склянка узвару 🥤

статья доступна на русском языке

Ця стаття є частиною серії добірок рецептів, яку EVA Blog створює разом з кулінарним каналом КУС КУС. Підпишись на нього, якщо полюбляєш готувати або щиро насолоджуєшся переглядом того, як це робить хтось інший! З відео каналу дізнаєшся і лайфхаки створення смачних страв, і цікаві факти про них. 

А зараз час вирушити у гастрономічну подорож Україною разом з блогеркою та ведучою серії “ХАВтуКУК по-українськи” Мар’яною Маглич. Завітаємо на Черкащину по традиційний борщ. У Чернігові спробуємо пиріжки з калиною. Поласуємо гомбовцями на Закарпатті та м’ясними кручениками на Кіровоградщині. І що ж це за подорож без справжніх українських вергунів? Зберігай посилання на статтю й не забудь поставити лайк!

Пиріжки з калиною

Українська традиційна випічка з Чернігівської області 

Минулого року з легкої руки Андрія Хливнюка пісня про неї різними голосами зазвучала далеко за межами нашої країни. Калина. Традиційний український символ. 

А от як частину кулінарного надбання її не всі знають, ну хіба що як складову корисних теплих чаїв сприймають. А дарма! Рецепти з калиною можуть стати цінним поповненням твоєї скарбнички улюблених українських традиційних страв! 

Тож прямо зараз час разом з Мар’яною Маглич та каналом КУС КУС навчитись пекти смачнющі ароматні пиріжки з калиною

Для приготування тобі потрібно: 

  • борошно – 3 скл.;
  • ряжанка – 250 мл.;
  • дріжджі;
  • цукор – 1/2 скл.;
  • сіль;
  • яйце – 1 шт.;
  • калина – 200 г.;
  • олія;
  • крохмаль – 1 ст. л.;
  • цукрова пудра.

Вмикай відео каналу КУС КУС, дізнавайся лайфхаки, як зробити випічку пухкішою та насолоджуйся приємним процесом створення традиційних українських смаколиків

Цікаво на тему: Рецепти смачного шоколадного торта

Гомбовці зі сливами

Закарпатський смаколик з європейським корінням

Оригінальна страва в закарпатських традиціях, яка чимось нагадує чи то сирники, чи то ліниві вареники з солодкою начинкою. Схожість – у додаванні в тісто кисломолочного сиру. А от угорці, наприклад, мають свій варіант і замість сиру використовують картоплю. 

Українські гомбовці можна зробити з різними начинками, але в традиційному варіанті в кульки з тіста загортають саме сливи або сливове повидло, якщо для свіжих фруктів не сезон. Автентичний рецепт сподобається всій родині й на сніданок, і на десерт після вечері. 

Для приготування тобі знадобиться:

  • домашній сир – 700 г.;
  • цукор – 50 г.;
  • манка – 120 г.;
  • яйця – 1 шт.;
  • сливи – 6 шт.;
  • панірувальні сухарі – 120 г.;
  • кардамон;
  • згущене молоко – 50 мл.;
  • м’ята.

Всі нюанси приготування смачної української національної страви дивись прямо зараз у відео рецепті на каналі КУС КУС!

Цікаво на тему: ТОП рецептів начинки для вареників

Вергуни

Український смаколик, особливо популярний у Вінниці

Звісно, літо десь там є на горизонті, і про улюблені спіднички пам’ятаємо… Та скільки того життя, щоб відмовити собі у задоволенні з’їсти хоча б парочку солодких вергунів

Ці традиційні українські ласощі нагадують про безтурботне дитинство й цілковите задоволення смаком. Роблять їх зазвичай без дріжджів, з прісного тіста. Смажать популярні українські хрустики в олії, а потім щедро посипають цукровою пудрою. 

Для приготування тобі треба потрібно: 

  • вершкове масло – 100 г.;
  • яйце – 3 шт.;
  • цукор – 4 ст. л.;
  • борошно – 450 г.;
  • ром – 1 ст. л.;
  • лимон – 1/2 шт.;
  • кориця – 1 ч. л.;
  • цукрова пудра – 3 ст. л.

Вергуни — популярна альтернатива печиву, відома в різних куточках України. Цікаві лайфхаки приготування цих солодких хрустиків дізнайся у відео рецепті прямо зараз!

Цікаво на тему: Домашнє печиво: 8 простих та смачних рецептів

М’ясні крученики

Цікава страва з горіхами та чорносливом, популярна на Кіровоградщині

Цей смачний народний рецепт української кухні готується досить просто. Зробити крученики можна зі свинини чи телятини, а для начинки використати цибулю, гриби, або, як в даному відео від каналу КУС КУС – сир, горіхи та чорнослив, які цікаво підкреслять смак м’яса. У народі ця українська страва відома також як завиванці, а в осучасненому варіанті – рулетики. 

В автентичних рецептах м’ясні крученики готували у горщиках, але якщо не маєш такої посудини, згодиться й звичайна форма для випікання. 

Для приготування тобі треба: 

  • свинина – 500 г.;
  • волоські горіхи – 75 г.;
  • чорнослив – 100 г.;
  • сир твердий – 100 г.;
  • олія;
  • сіль;
  • перець;
  • сметана – 300 г.;
  • томатна паста – 100 г.;
  • часник сушений – 1 ч. л.;
  • мускатний горіх.

Дізнавайся прямо зараз на каналі КУС КУС, як покроково приготувати крученики зі свинини зі смачною начинкою! 

Цікаво на тему: Buon Appetito: три улюблені начинки для піци

Український борщ

Автентичний рецепт з Черкащини

Завершимо сьогоднішню добірку найулюбленішим — традиційним українським борщем. Бо саме ця страва — must have для кожної родини. Смачно, ситно й щиро, з душею. А як ще молоденьку цибульку взяти та пампушки з часничком…

Цікавий факт: Вперше український борщ згадується у щоденнику німецького купця та мандрівника Мартіна Ґруневеґа. (Київ, 1584 рік) Звісно, готували страву набагато раніше, але ця дата є першою задокументованою. 

До речі, ти знаєш, що український борщ з 1 липня 2022 року додали до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО? Тож кожного разу, коли готуєш цю страву, ти робиш вклад в збереження українських традицій!

Для приготування тобі знадобляться:

  • картопля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • свинина – 300 г.;
  • капуста – 1/4 шт.;
  • буряк – 1 шт.;
  • буряковий квас;
  • часник – 2 зубчики;
  • томатна паста – 3 ст. л.;
  • лавровий лист;
  • сметана – 10 г;
  • кріп;
  • сіль, перець.

Рецепт українського борщу на відео має цікаву особливість. Ведуча Мар’яна Маглич готуватиме його на буряковому квасі, як наші пращури в давнину. Як саме його зробити та в який момент додавати у борщ, дізнайся на каналі КУС КУС!

 

Це лише початок гастрономічної мандрівки українськими стравами разом з EVA Blog та кулінарним каналом КУС КУС! Скарбничка національних рецептів нашої країни містить багато смачних діамантів, на які варто спрямувати світло своєї уваги. Пиши у коментарях, яку з добірок української їжі хотіла б побачити у наступній статті

  1. Традиційні гарячі перші страви.
  2. Рецепти з м’яса та птиці.
  3. Популярні стародавні та сучасні смаколики.

До речі, якщо у твоїй родині є власні рецепти приготування страв української кухні, про які розповіли у цій статті, ти також можеш поділитися ними у коментарях. Давай разом зберігати наші національні кулінарні надбання!

 

Читайте також:

Останні

Хто відповідальний за контрацепцію в сексі: чоловік чи жінка

"Що за запитання? Звичайно ж, відповідальні обидва!”. Якщо дивитися на ситуацію глобально, то – так.… Докладніше

Листопад 22, 2024

Три базових рецепти смачного гарбузового лате

Хто б що не говорив, а для мене осінь — це найатмосферніша пора року, коли… Докладніше

Листопад 22, 2024

Наймодніші моделі пуховиків 2024-2025

Скільки існуватиме зима, стільки ми носитимемо пуховики (пуффери) 🙃 Вони просто поза часом і поза… Докладніше

Листопад 22, 2024

Beauty-покупки, на які авторів EVA Blog підштовхнули соцмережі

Сьогодні важко заперечувати той факт, що соцмережі впливають на прийняття нами деяких рішень. Нехай і… Докладніше

Листопад 22, 2024

Що подарувати своїй bestie на Новий рік

Ще трохи й в повітрі буде витати атмосфера прийдешнього свята. Ми знову будемо наряджати ялинку,… Докладніше

Листопад 21, 2024

Холоди та морози не страшні! Які активи мають бути присутніми у твоєму догляді

Попереду холодна і колюча зима, а значить, потрібно завчасно підготувати свій догляд до важких випробувань.… Докладніше

Листопад 21, 2024