Краса

Водорості в косметиці: навіщо потрібні + добірка класних засобів

Beauty-індустрія переживає справжній бум на натуральні інгредієнти, і серед них особливе місце займають водорості. Дари морських глибин завоювали серця косметологів і шанувальників дієвого догляду завдяки різнобічним властивостям і науково доведеній ефективності. І їхні можливості у складі доглядових засобів дійсно вражають. Розберімося, чому водорості стали популярним компонентом у косметології, у чому їхня користь і які засоби з ними варто спробувати.

Цікаво на тему: Все про пробіотики та пребіотики в косметиці

Як «працюють» водорості в косметиці для шкіри?

Як і багато інгредієнтів рослинного походження, використання водоростей для краси та здоров’я шкіри має давнє коріння. Їх почали застосовувати в косметологічних цілях понад 2000 років тому в Стародавньому Китаї та Японії. Тоді водорості використовували для лікування дерматологічних захворювань і поліпшення стану шкіри та волосся. У сучасному світі тренд на водорості повернувся в середині XX століття, коли наукові дослідження підтвердили їхню ефективність і безпеку. Які ж beauty-завдання вони здатні вирішити?

Водорості є щедрим джерелом мінералів, полісахаридів, омега-3, стеринів, білків, пептидів і амінокислот, завдяки чому їх використовують як активи в косметичних продуктах. Багатий набір мікроелементів, що міститься в представниках водної флори, здатний чинити такий вплив на шкіру:

  • зволоження та живлення — екстракти водоростей відновлюють захисний бар’єр, запобігають втраті вологи та підтримують оптимальний її рівень;
  • протизапальні властивості — допомагають заспокоїти подразнену шкіру, зменшують почервоніння і запалення, борються з наявними та запобігають появі нових висипань;
  • детокс і очищення — водорості ефективно видаляють токсини та забруднення з поверхні шкіри, очищають пори та зменшують кількість чорних цяток;
  • антиоксидантна дія — мікро- і макроводорості містять високий рівень антиоксидантів, таких як каротиноїди, які захищають шкіру від вільних радикалів, запобігаючи передчасному старінню і пошкодженню клітин;
  • anti-age – стимулюють синтез білків (колагену й еластину), підвищують пружність і еластичність шкіри, сприяють розгладженню й уповільнюють утворення нових заломів;
  • антицелюлітний ефект — у косметиці для тіла екстракти морських рослин здатні поліпшити мікроциркуляцію і сприяють виведенню зайвої рідини.

Цікаво на тему: 11 помилок у догляді за шкірою

Дивовижний список, чи не так? І це зовсім не порожні обіцянки — ефективність використання цього компонента в натуральній косметиці підтверджено низкою наукових досліджень. Так, аналіз, опублікований журналом Marine Drugs на ресурсі MDPI, підкреслює, що екстракти водоростей мають антиоксидантні, anti-age і зволожувальні властивості. А в огляді, опублікованому Journal of Applied Phycology на SpringerLink (дослідження 2023 року, до речі), також наголошується, що біологічно активні компоненти водоростей, як-от фукоксантин, каротиноїди та фенольні сполуки, допомагають боротися з гіперпігментацією, старінням шкіри та покращують її загальний стан.

Чим корисні екстракти водоростей у складі засобів для волосся?

Який ефект надають компоненти з морських глибин у косметиці для волосся? В принципі, у нього багато спільного з впливом на шкіру обличчя і тіла, але є деякі доповнення:

  • зволоження — допомагають утримувати вологу в локонах, запобігаючи їхній сухості та ламкості;
  • антиоксидантні властивості — водорості захищають пасма від шкідливого впливу вільних радикалів, запобігаючи їхньому старінню і пошкодженню;
  • зміцнення — екстракти водних рослин нормалізують структуру волосся, роблячи його більш пружним і менш схильним до ламкості;
  • стимуляція росту — містять компоненти, які можуть стимулювати кровообіг шкіри голови, що сприяє поліпшенню росту волосся;
  • заспокійлива дія — водорості можуть знизити подразнення і неприємні відчуття, що особливо актуально за чутливої шкіри голови.

Цікаво на тему: Причини випадіння волосся і як із цим боротися

Види водоростей, які використовуються в косметиці

«Підводні активи», які трапляються в складі сучасних доглядових засобів, можна розділити на 2 великі групи. Вони відрізняються не тільки за типом, а й за переважанням тих чи інших корисних елементів, тому можуть використовуватися в косметиці для різних цілей.

  1. Мікроводорості. Являють собою мікроскопічні організми, які зазвичай невидимі неозброєним оком. Вони включають такі види, як хлорела, спіруліна, діатомові та снігові водорості (хламідомонада), і зустрічаються як у прісних водоймах, так і в океанах. Мікроводорості містять багато білків, вітамінів і антиоксидантів, завдяки чому вони здатні зволожувати шкіру, захищати від вільних радикалів, омолоджувати та покращувати загальний стан.
  2. Макроводорості. А це вже великі за розміром представники підводної флори, для знайомства з якими не знадобиться мікроскоп. До них належать такі види, як ламінарія, фукус, порфіра і саргассум. Для життя їм необхідна солона вода, тому зустрічаються вони переважно в морському середовищі. Макроводорості багаті на мінерали, амінокислоти й полісахариди та використовуються в засобах для догляду завдяки зволожувальним, протизапальним, лімфодренажним, регенерувальним і детокс-властивостям.

Цікаво на тему: Навіщо потрібна LED-маска для обличчя і як вона працює

Безумовно, обидві групи багаті на корисні компоненти, проте макроводорості часто містять більше мінералів і полісахаридів, а мікроводорості — білків і антиоксидантів. Завдяки цьому перші частіше використовують у зволожувальних і детокс-продуктах, а другі — в антивікових засобах. Але, звісно, бувають винятки.

Чи є протипоказання?

Оскільки екстракти морських водоростей — це природний активний компонент, він практично не викликає алергічних або інших негативних реакцій. Однак від індивідуальної непереносності ніхто не застрахований, тому перед введенням у свій догляд засобів із цим інгредієнтом варто зробити тест на невеликій ділянці шкіри.

Також до подібних продуктів варто з обережністю поставитися, якщо шкіра дуже чутлива і реагує на багато активів у косметиці, а також під час вагітності, в період годування груддю і тим, у кого є захворювання щитоподібної залози. У водоростях міститься йод, який може бути шкідливим у цьому випадку. Тут без консультації з лікарем краще не експериментувати.

Цікаво на тему: Яку косметику не можна використовувати під час вагітності

Засоби з екстрактом водоростей, які варто спробувати

Водорості в косметиці для обличчя

Bioderma Sensibio Forte Reddened Sensitive Skin

Потрібен ефективний крем для чутливої шкіри, схильної до почервоніння? Придивися до Sensibio Forte Reddened Sensitive Skin від французького бренду Bioderma. Його формула збагачена екстрактом ламінарії, бджолиним воском, алантоїном і гліциризиновою кислотою. Завдяки активним компонентам крем покращує захисний бар’єр, знімає почервоніння, позбавляє лущення і загоює, а також відмінно зволожує і надає шкірі еластичності.

Irene Bukur Detox Mask Anti-Oxidant

Зволоження, омолодження та антистрес-ефект забезпечить маска Irene Bukur Detox Mask Anti-Oxidant. Створена на основі екстрактів морських водоростей (салікорнії, ламінарії, фукуса й аквапоріни) та каоліна, продукт відновлює гідроліпідний баланс, стимулює вироблення природних білків, зміцнює шкіру і робить її більш пружною. Результат — зволожена і ніжна шкіра, що сяє, від якої ти будеш у захваті.

Цікаво на тему: Найчастіші проблеми, з якими приходять до косметолога

Gigi Nutri-Peptide Vitality Serum

Склад сироватки Gigi Nutri-Peptide Vitality Serum вражає. У ній міститься пептидний комплекс, токоферол і коктейль з екстрактів водоростей (фукус, ламінарія), мікс яких бореться з проявом ознак старіння, розгладжує зморшки та зміцнює. Сироватка має потужний ліфтинг-ефект і прекрасно доповнить anti-age догляд.

ТОП-3 засоби для тіла

UTerra Native Hemp Oil & Laminaria

Парфумований скраб для тіла з делікатним шимером – що може бути краще для домашніх б’юті-процедур? За м’яке відлущування в UTerra Native Hemp Oil & Laminaria відповідають частинки солі, цукру і пудра абрикосових кісточок. Олії кокоса, ши та конопляного насіння зволожують шкіру і підвищують захисні функції, екстракти перлів і водоростей зміцнюють і надають антиоксидантний ефект, а дрібні світловідбивні частинки подарують розкішне сяйво.

REN Clean Anti-Fatigue Body Cream

Якщо шукаєш зволожувальний крем для тіла, який позбавить відчуття втоми, зверни увагу на REN Clean Anti-Fatigue Body Cream. Він має багату веганську формулу — у ній міститься гіалуронова кислота, екстракти океанічних водоростей, вітамін Е, комплекс натуральних (ши, соняшнику) та ефірних олій (герані, кипариса, шавлії). Разом вони дарують шкірі необхідне живлення, надають гладкість і пружність, тонізують і розслаблюють після важкого дня.

Цікаво на тему: 6 засобів для догляду за тілом, без яких не обійтися

Reclaire Honey Anti-Cellulite SPA Wrap

Домашні обгортання — ефективна процедура в боротьбі з целюлітом. Особливо якщо робити його з використанням дієвих засобів, таких як Reclaire Honey Anti-Cellulite SPA Wrap. У складі обгортання присутній мед, кофеїн і екстракти водоростей, які посилюють обмінні процеси, розгладжують і тонізують шкіру. Ретинол надає омолоджувальний ефект, а натуральні олії — живлять і зволожують. Влаштуй «апельсиновій кірці» прощальну вечірку!

Продукти для волосся з водоростями в складі

La’dor Wonder Bubble Shampoo

Як надати об’єму волоссю без пересушування? Спробуй шампунь La’dor Wonder Bubble Shampoo. Засіб відмінно видаляє себум, залишки стайлінгу та інші забруднення, але водночас зволожує пасма по всій довжині, ущільнює їх, надає блиску і сприяє легкому розчісуванню. Такого ефекту вдалося домогтися завдяки вивіреній формулі, яка містить гіалуронову кислоту, комплекс пептидів, гідролізований кератин і екстракт водоростей.

La Biosthetique Volume Strengthening Shampoo

Оживити та підняти пасма від коренів здатний професійний шампунь La Biosthetique Volume Strengthening Shampoo. Комплекс рослинних протеїнів (рису і сої) та екстрактів водоростей розладжують і живлять волосся, відновлюють його і вберігають від механічного впливу. Шампунь дарує відчуття свіжості та бажаний об’єм, а також полегшує укладання.

Цікаво на тему: ТОП-20 найкращих шампунів без сульфатів

Palco Hyntegra Micellar Hair Wash

Якщо потрібен м’який, але ефективний шампунь для частого застосування, рекомендуємо Hyntegra Micellar Hair Wash від італійського бренду Palco. В його складі є термальна вода, екстракти насіння соняшнику, водоростей і папірусу, які класно очищають, тонізують і зволожують пасма та шкіру голови. Також засіб виконує функцію кондиціонера, захищає від ламкості та надає природного сяйва.

А ти вже знайома з косметикою з екстрактами водоростей у складі? Якщо так, то що це за засоби та чим вони тобі подобаються. Як завжди, з нетерпінням чекаємо твоїх коментарів.

Читай також:

Останні

Що рекомендують почитати автори EVA Blog

Час від часу всі ми шукаємо, щоб такого почитати. Але що обрати серед безлічі жанрів?… Докладніше

Вересень 18, 2024

Багатошаровість: як правильно зібрати образ та не виглядати капустою

Багатошаровість часто фігурує в добірках ідей для стильних образів. Вона є класним інструментом корекції силуету… Докладніше

Вересень 18, 2024

Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

Гарна і сяйлива шкіра – це мрія кожної дівчини. Багато хто думає, що домогтися ідеального… Докладніше

Вересень 17, 2024

Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Привіт, мій любителю ароматного напою, що бадьорить. Пропоную тобі сьогодні трохи зануритися у світ кави… Докладніше

Вересень 17, 2024

11+ інтер’єрних подарунків для тих, хто цінує затишок у домі

У пошуках ідеального подарунка для тих, хто любить створювати затишок? В інтер'єрі важливими є деталі,… Докладніше

Вересень 16, 2024

Олія ши – секретна зброя для тривалого зволоження

У складі засобів для догляду за шкірою і волоссям часто можна зустріти такий цікавий компонент,… Докладніше

Вересень 16, 2024