Материнство

Як доглядати за швом після кесаревого розтину

Вагітність промайнула, і ти подарувала світу прекрасного малюка. У твоєму серці назавжди вдвічі любові, а на животі, якщо дитина з’явилася шляхом кесаревого розтину, спогад про цей чудовий день. Тепер турбота про власне здоров’я отримує знак «у квадраті». Тож говоримо, як відбувається відновлення та які особливості догляду за швом після операції.

Час читання: 2 хвилини та яблучко 🍎

статья доступна на русском языке

Що таке кесарів розтин

Кесарів розтин – операція, при якій народження немовляти відбувається через розріз передньої черевної стінки та матки. Звучить лячно, але насправді це одна з простих методик хірургічного втручання, яка триває не довше години.

Види розтинів

Вертикальний розріз – від пупка до лобка. Застосовується в екстрених випадках, коли не можна зволікати та треба рятувати життя мами й дитини. Шов роблять вузловим способом.

Горизонтальний розріз:

  • висічення по Пфанненштилю – дуга (як посмішка) вздовж надлобкової складки 12–15 см. Після загоєння шов стає малопомітним і зазвичай ховається під білизною.
  • техніка Джоел-Кохен – горизонтальний надріз до 20 см між лобком і пупком. Завдяки жировому прошарку в цій ділянці живота загоєння відбувається не так болісно.

Новітні методики дозволяють зробити при горизонтальному розтині ледь помітний косметичний шов, який не доставляє молодій матусі психологічного дискомфорту.

Чому болить шов після кесаревого?

Одразу після пологів шов може сильно боліти. Це пов’язано з тим, що фізичного втручання зазнають одразу три види тканини: м’язові, жирові, шкіряні. Отже, біль є цілком закономірним. Лікар призначає знеболювальні й антибактеріальні препарати, а медперсонал обробляє рану та регулярно змінює стерильні пов’язки.

У перший тиждень формується шкірний рубець. Матка ж відновлюється повільніше (остаточно рубець може сформуватися протягом року – двох), тому певний дискомфорт буде присутній. Завчасно запитай у свого лікаря, якими знеболювальними можна вгамувати біль удома без шкоди для грудного вигодовування.

Якщо спостерігаються ускладнення (розходження швів, нагноєння, запалення, кровотечі), термін перебування у відділенні збільшується. Але й тут без хвилювань! Сучасні медичні протоколи дозволяють швидко здолати проблеми.

Період відновлення після кесаревого розтину

При нормальному перебігу подій уже через тиждень після операції знімають шви, і породіллю із немовлям виписують додому, детально ознайомивши із правилами догляду за раною. Зазвичай ніяких спеціальних процедур не призначають.

Тривалість відновлення та загоєння рани після кесаревого розтину індивідуальні. Усе залежить від догляду за нею та особливостей організму.

На перших порах поверхня рани покривається тонкою плівкою – новоутвореними клітинами шкіри. З часом у процесі загоєння тканин цей шар стає товщим. Невеличке ущільнення шва вважається нормою. Згодом змінюється й сам колір рубця: на початку він має червоний відтінок, через декілька тижнів починає світлішати.

Орієнтовно через 5–10 днів після пологів шов може свербіти. Це варіант норми. Тканини стягуються природним шляхом. Тому можеш не хвилюватися: просто перетерпи, намагаючись не чесати цю ділянку.

Також у перші дні ти можеш спостерігати виділення зі шва прозорої рідини. Це сукровиця. Її поява – природний процес. А ось якщо сочаться гнійні або кров’янисті виділення з неприємним запахом – це сигнал для звернення до лікаря. Можливо, знадобиться обробка антисептиком та УЗД-діагностика.

Розходження шва, яке трапляється вкрай рідко, може бути спричинено підняттям важкості або надмірною фізичною активністю. Як тільки з’явилися такі симптоми, як сильний біль, набряк, почервоніння, погіршення загального самопочуття, температура – одразу звернись по медичну допомогу. На ранніх стадіях розходження шва лікується консервативно.

У разі ж, коли все йде «за планом», уже через 1–2 місяці рана загоїться. Ще через пів року рубець має посвітлішати й стати м’яким. Вертикальний шов може залишатися твердим понад рік.

Цікаво по темі: Як допомогти дружині після пологів: поради татові немовляти

Як доглядати за швом?

Після виписки догляд за швом передбачає дотримання правил гігієни й увагу за процесом рубцювання тканин. Слід обережно промивати цю ділянку водою двічі на день та витирати одноразовим паперовим рушником. За рекомендацією лікаря для цих цілей може бути призначений хлоргексидин, розчин перекису водню або фурациліну. Після очищення краї швів змащують зеленкою або бетадином, а потім за необхідності заклеюють стерильною серветкою.

Що можна робити після кесаревого розтину?

  1. Носити бандаж – він мінімізує біль, а також допомагає м’язам живота швидше прийти в тонус. Рекомендовано надягати лежачи, носити не більше 3-х годин поспіль, протягом 1–2 місяців. За деяких ускладнень бандаж протипоказаний, тому його носіння потребує схвалення лікаря.
  2. Приймати теплий душ, але без жорсткої мочалки.
  3. Робити повітряні ванни – взаємодія з киснем прискорює процес загоєння.
  4. Гуляти на свіжому повітрі у повільному темпі.
  5. Змащувати рубець спеціальними кремами – після консультації з фахівцем через місяць можна буде зволожувати цю ділянку.
  6. Налагодити харчування – їжа не має провокувати здуття та запори.

Цікаво по темі: Раціон після пологів: що можна їсти мамі, яка годує

Чого не можна після кесаревого розтину?

  1. Тривало лежати – при малорухливості можливий довгий біль рубця.
  2. Підіймати тяжкості – важким вважається все, що перевищує вагу немовляти.
  3. Передавлювати живіт, щоб не спровокувати запалення шва.
  4. Відвідувати сауну, лазню, а також приймати гарячу ванну – тепловий вплив може негативно вплинути на шов та процес налагодження лактації.
  5. Обирати тісний одяг – краще надати перевагу просторим сарафанам / тунікам, футболкам і худі оверсайз, штанам із завищеною талією або еластичним легінсам без тугої гумки.
  6. Фізично перевантажуватися – спорт і генеральне прибирання слід відкласти.

Цікаво по темі: Діастаз після пологів: причини, симптоми, вправи

Як прибрати шов після кесаревого розтину

У перші пів року розріз після операції зберігає червоний колір. З часом шрам стає меншим та світлішим. На жаль, не існує таких кремів, які б допомогли повністю позбутися «мітки щастя». Але ти можеш допомогти своєму тілу якнайшвидше прийти до форми й тим самим знизити ризики появи так званого «фартуху» над розрізом.

Приступати до легких тренувань без напруги можна тільки після повного загоєння всіх швів. Приблизно через три – чотири місяці. Це може бути  плавання, йога, пілатес або вправи з великим м’ячем. Під час занять стеж за своїм самопочуттям: при будь-якому дискомфорті припиняй вправи.

Для того, щоб візуально позбутися шраму, вдаються до естетичної медицини, лазерної корекції та мікродермабразії. Процедура передбачає прибирання рубцевої тканини та шліфування поверхні шкіри. Для досягнення найкращого результату знадобиться декілька сеансів шліфування. Враховуй, що такі маніпуляції можна робити тільки за умови повністю сформованого рубця, приблизно через півтора року після пологів.

Щастя материнства – гідна винагорода за перенесений біль. Поділися в коментарях, якщо мала досвід кесаревого розтину: як довго триває відновлення, і що допомогло пришвидшити цей процес?

Читай також:

Останні

10 дивних речей, які ти робиш через овуляцію

Не секрет, що гормони відчутно впливають на жіночий настрій та поведінку. Залежно від фази менструального… Докладніше

29 Березня, 2024

Врятувати не можна обрізати: як відновити спалене волосся після фарбування

Новий колір волосся — прекрасний інструмент для швидкої зміни образу. Розмаїття трендових відтінків так і… Докладніше

29 Березня, 2024

3 найкращі рецепти класичної запіканки

Запіканка – це та сама страва, яка практично не має обмежень у виборі продуктів. Запіканка… Докладніше

28 Березня, 2024

Причини появи ранньої сивини та як попередити її появу

Сиве волосся в молодому віці насамперед погано впливає на людину в емоційному плані. У більшості… Докладніше

28 Березня, 2024

Гороскоп на квітень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Жінки ніколи не лінуються використовувати максимум доступних можливостей, щоб посилити свої шанси на удачу. Гороскоп… Докладніше

27 Березня, 2024

Що таке цераміди та навіщо вони потрібні в косметиці

Продовжуючи розбиратися у формулах косметичних засобів, у цій статті розглянемо такий компонент, як цераміди. Тобі… Докладніше

27 Березня, 2024