Материнство

Як допомогти дружині після пологів: поради татові немовляти

Коли в родині народжується дитина, татусі часто усуваються від догляду за ним, зокрема і тому, що бояться зашкодити крихітному малюкові. І зовсім даремно, адже зараз новоспечена мама як ніколи потребує допомоги та підтримки. Тож як тато може допомогти? Читайте в нашій статті.

Труднощі післяпологового періоду

Вагітність і пологи — справжній гормональний бум. Про здоров’я жінки після пологів детальніше ви можете дізнатися за посиланням в іншій статті EVA Blog. Виділимо главне: І тіло, і розум жінки після пологів переживають колосальні зміни. Вона вчиться піклуватися про нову людину в цьому світі та натрапляє на різні труднощі:

  1. Фізичний стан. Організм усе ще оговтується після пологів. Особливо важко мамам, в яких був кесарів розтин. Додайте сюди недосипання, недоїдання, постійний догляд за дитиною і побут — зараз мамі зовсім не солодко.
  2. Психологічні проблеми. По-перше, нова роль і звуження світу до турботи про дитину. По-друге, тиск суспільства, яке нетактовно нав’язує, що «повинна» і «не повинна» жінка. По-третє, соціальні мережі: красиві картинки ідеального батьківства зазвичай не збігаються з реальністю. Виявляється, встигнути все для мами немовляти просто неможливо. Настрій жінки буде нестабільним, і це треба виправляти.

Тому мамі в команду потрібен тато. Так, ми розуміємо, що зараз на його плечах фінансове забезпечення сім’ї. І те, що він втомлюється на роботі, — теж правда. Але суперечкам «Хто більше втомився?» не місце в житті родини. Кожен втомлюється по-своєму: дружина — від постійної турботи про малюка, побуту, стресу і страху зробити щось не так, а чоловік — від тривог про фінансове становище сім’ї, адже зараз саме він головне джерело доходу.

Який вихід? Допомогти один одному справами та словами підтримки.

Як підтримати жінку після пологів

Усе просто:

  1. Запитайте, як минув її день, і вислухайте. Це допоможе їй проговорити всі переживання, якими ні з ким було поділитися.
  2. Подякуйте за теплу вечерю і прибрані речі. Повірте, підтримувати чистоту з немовлям на руках — той ще подвиг.
  3. Зробіть щирий комплімент.
  4. Скажіть «спасибі» за те, що вона піклується про вашого малюка 24/7.

Прості слова подяки та увага ніколи не будуть зайвими. Але байками солов’я не годують — час переходити до справ.

Хатні справи, які може взяти на себе чоловік

Жінка після пологів дуже втомлюється. І щоб хоч трохи розвантажити її, ви можете взяти на себе будь-які домашні обов’язки:

  • приготувати сніданок і/або вечерю: звичайна яєчня, прості рецепти в духовці, нескладна випічка, поки мама заколисує або годує малюка;
  • помити посуд і завантажити прання — всього 15 хвилин, які полегшать жінці день;
  • сходити на закупи, винести сміття або збігати на пошту;
  • доглядати за домашніми улюбленцями.

Також вдома багато «невидимої» роботи: як би це не було банально, складайте речі на свої місця, приберіть чисту білизну в шафу, заправте ліжко тощо.

Насправді немає таких хатніх справ, з якими б не впорався чоловік. Тримайте цей факт у голові — ви сім’я, а отже, обов’язки потрібно ділити якщо не порівну, то хоча б за можливостями кожного.

Догляд за дитиною, який можна доручити молодому батькові

Так виходить, що молодий тато проводить менше часу з малюком, ніж мама. Спробуйте це виправити — ви ж хочете відчувати, як дорослішає ваша дитина, і запам’ятовувати всі моменти батьківства? Спойлер: серед них будуть як радісні, так і не дуже.

Цікаво по темі: “Роль батька у вихованні дитини

Тут усе залежить тільки від вашого бажання вчитися: купати, годувати, міняти памперси, грати, гуляти. Мамі дуже потрібна допомога, тож пропонуємо те, що ви однозначно зможете зробити:

  1. Нагодувати малюка. Неважливо, чи будете ви готувати суміш, якщо йдеться про ШВ, або залишитеся з дитиною, поки мама відпочине. Грудне молоко можна зцідити на кілька годувань: дайте дружині довше поспати, вийти на вулицю або сходити на каву з подругою. Повірте, планета не зійде з орбіти, якщо мами не буде поруч кілька годин — у малюка є ви!
  2. Викупати. У перші рази буде страшно, але потім ви полюбите цю справу. Спостерігати, як малюк радіє водичці, — неоціненно. До речі, купання — одне з найулюбленіших занять батьків.
  3. Погуляти. Жінці після пологів фізично важко виносити та заносити коляску, але ще складніше цілодобово піклуватися про дитину. Влаштуйте їй перепочинок на кілька годин. Відправляйтеся на прогулянку з немовлям самостійно. А у дружини буде час зайнятися тим, до чого руки ніколи не доходять, — собою!
  4. Вийти в нічну зміну. Немовлята їдять часто, а вставати без нормального сну дуже важко. Якщо мама годує грудьми, то візьміть на себе найпростіше — принесіть їй малюка, щоб їй не довелося вставати, а потім заколишіть і покладіть у ліжечко. Якщо дитина їсть суміш, то ви цілком можете нагодувати її самі.
  5. З’їздити в поліклініку до педіатра. Без зайвих слів — спеціальних знань і навичок тут не потрібно.
  6. Організувати «клуб допомоги». Нерідко мами соромляться просити підтримки у родичів і друзів. Їм соромно, адже здається, що хороша мама не може втомлюватися від малюка. Візьміть справу до своїх рук і підключіть бабусь, дідусів, тіток і дядьків, друзів або няню. Вільні годинки «подаруйте» мамі: дайте їй відпочити наодинці або проведіть час удвох.
  7. Взяти коротку відпустку, якщо мама вигорає. Напевне у вас є відгули або невикористані дні відпочинку. Якщо дружина скаржиться, що їй дуже важко, візьміть вихідні. Впоратися з малюком і побутом у чотири руки значно простіше.

Якщо підсумувати, то найкраще, що ви можете зробити, — це просто бути татом і чоловіком. Заради цього доведеться пожертвувати вільним часом і витратити чимало сил, але ви ж були до цього готові?

Існує жарт, що найскладніші в житті з дитиною тільки перші 18 років. І в ньому є частка правди. Але у ваших силах допомогти дружині та зробити батьківство спільною справою на 100%. Просто беріть участь у житті дитини та не бійтеся батьківських обов’язків.

Останні

Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Низьковуглеводна, білкова, вегетаріанська дієта, правильне харчування, збалансоване харчування, інтервальне голодування, дробове харчування, OMAD-дієта... “Від зміни… Докладніше

Квітень 26, 2024

Perfume layering: як комбінувати парфуми та отримувати крутий результат

Колись було модним підбирати сумку під колір туфель, надягати прикраси комплектами (або хоча б з… Докладніше

Квітень 26, 2024

15 найкращих кольорових тушей у 2024 році

Кілька швидких рухів — і твій погляд готовий привертати увагу. Секрет цієї магії в кольорових… Докладніше

Квітень 25, 2024

Гороскоп на травень 2024 для всіх знаків Зодіаку

Вже не терпиться дізнатися, що ж зірки підготували для тебе в травні? Любов, здоров'я, фінанси… Докладніше

Квітень 25, 2024

35 загадок на логіку для ігор з друзями

Коли в компанії набридає обговорювати плітки, погоду та новини, нерідко виникає бажання розважитись іграми, які… Докладніше

Квітень 24, 2024

Розігруємо набір косметики для догляду за тілом від MONIQUE

Ти навіть не уявляєш, що ми приготували для тебе цього разу… EVA Blog дарує один… Докладніше

Квітень 24, 2024